Kneipen - Berlins traditionsrige ølhuler

kneipen

Foto: Fridolin freudenfett / Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0)

Kneipe er som de gamle danske værtshuse. Før det smarte med bodegaer og cafeer. Det er øl, der er i centrum. Ikke specialøl eller udenlandskøl. Men godt berlinsk pilsnerøl og snaps. Latte Maciatto eller champagne med Aperol Fitz må man andre steder for at få. Man man kan naturligvis få et måltid "sovs og kartofler" mad, som den preussiske bedstemor kunne lave det. Berlinerne har deres egen øl-tapas som rollmops eller sol-eier. Du kan snakke eller du kan holde kæft. Alle er velkommen.

zillenusbaum

Nogle kneiper har med tiden udviklet sig til i højere grad at være restauranter som fx den ældste af dem alle: Zur Letzten Instanz.

Berlin har altid været for kneiper og for 100 årsiden var Berlin byen med verdens største "kneipetæthed": Dengang var der et værtshus for hver 150 indbyggere.

I 1930 var der 30.000 værtshuse med licens til alkoholudskænkning. I år 2002 var der 15.000. Forståligt nok magter vi ikke at anmelde alle, men gå på opdagelse selv. Læs fx Clemens Füsers bog "Berliner Jahrhunderdtkneipen" eller hans tidligere bog om kneiper: "Letzte Runde".

Der kommer hele tiden nye øl-steder til: hippe, alternativ, rå, lokale, tema. Vi husker stadig den midlertidige kneipe, der lå under et hul i fortovet. Der blev skænket Vodka ud. Her, i denne artikel, holder vi os til traditionerne.

De gamle kneiper er stadig populære selvom de er hverken hippe eller chicke. Besøg mindst en, hver gang du er i Berlin. Ikke alle er helt så gamle som de giver sig ud for, for de allieredes bombninger undtog ikke kneiper. Besøg dem alligevel. Maden er ikke den store oplevelse, men øllet er koldt, skummet er højt og omgivelserne gedigne. Det er overvældende, hvad Berlin kan præsentere af den slags. Hvis en kneipe ligger på et gadehjørne er det eck-kneipe. Nogle steder har levende musik, men langt fra alle.

Rygereglerne er omtrendt som i Danmark, så vil du besøge de små steder, så må du leve med røgen. Overalt ligger der, lige som i Danmark, meget lokale steder, hvor alle vender sig, når en fremmed forvilder sig ind. Hardcore kneipegæster sidder året rundt ved stambordet. Jeg er nok mest til kneipe om vinteren og biergarten om sommeren.

Den lokale hedder på berlinsk en stampe. Læs også øl-guiden og biergarten-guiden.

På listen nedenfor har jeg valgt kneiper, hvor stemningen og væggene emmer af det gamle Berlin. På kortet er udvalget lidt større.

  • Alte Kolkschenke, Kolk 3 i Spandau er en tidslomme for øldrikkere. Mørk med træpaneler, spejl på væggen bag baren, gamle billeder. Hæng ud en dag i Spandau. Det betaler sig. Kneipen har 350 år på bagen, så øllet er godt lagret. Advarsel - ser ud til at være lukket ned for tiden. Mail gerne, hvis du opdager, at den igen har åbent.
  • Alter Fritz, Karolinenstrasse 12 ved Tegelser See har haft åbent siden 1410 og var oprindeligt en landevejskro, hvor man kunne skifte heste. Stærkt restaureret i rustik landstil til nu at være et "landgasthaus" - altså mere restaurant end egentlig en kneipe. Alter Fritz er ældre end Zur Letzten Instanz, men ligger jo uden for det oprindelige Berlin. Her sad Humboldt-brøderne, Göthe og den preussiske Kronpris Frederik, der senere vandt tilnavnt "den store" - eller "Alte Fritz" - måske han som kronprins hed Frederik den Lille?.
  • Bornholmer Hütte I Bornholmer Strasse 89 i Prenzlauerberg finder du denne tilrøgede, lokale østberliner kneipe fra 1911. Der var overgangssted til Vesten tæt på, så her er måske stadig grænsevagter, der får en kold pils. Snup en boulette, en rollmops eller en bockwurst til din øl.
  • Dicke Wirtin i Carmerstrasse 9 i Charlottenburg (om hjørnet fra Sauvignyplatz) venter (ånden fra) den tykke værtinde på dig. Den tykke værtinde hed Anna Stanscheck og var kendt for sit store hjerte og gode mad. Hun er ikke mere, men hendes værtshus står her stadig. Hyggelig.
  • Diener Tattersall ligger ud til Sauvignyplatz på Grolmannstrasse 47 og har gjort det i hundrede år. Måske mere restaurant. Tattersall betyder oprindeligt en gæstestald til heste.
  • E&M Leydicke i Mansteinstrasse i Schöneberg. Brødrene Leydicke grundlagde en likørfabrik i 1877. Har filialer andre steder i byen, men Mansteinstrasse er til fest.
  • Joseph Roth Diele i Potsdamerstrasse 75 er et hyggeligt værtshus nær Potsdamer Plats. Der er digtercitater efter den østriske forfatter og journalist Joseph Roth på væggene. Joseph Roth var journalist for Neue Berliner Zeitung og Berliner Börsen Courier. Roth var jøde og han forlod Tyskland, da Adolf Hitler kom til magten i 1933. Træk dig tilbage her og filosofer lidt.
  • Heidelberger Krug i Arndtstrasse 15 aka Chamissoplatz i Kreuzberg. Brunt værtshus af den traditionelle slags. Ikke mange turister her, men lokale, der kommer her på deres stamværtshus. Venlige folk og en del røg. Den oprindelige ejer hed Heidelberg, og det var hans kro. Deraf navnet. Kroen er etableret før 1. verdenskrig og det lidt nøgne, slidte interiør er ikke stærkt ændret siden. Det er en del af charmen. 
  • Leuchtturm Kneipe i Crellestrasse 41 i Schöneberg er fra 1964, men interiøret er fra 1896.
  • Mädchen ohne abitur ligger i den hotte ende af Kreuzkölln i Körtestraße 5. En duft af "redlight distrikt" i 1950'erne. Men øllet er koldt.
  • Max und Moritz I Oranienstrasse 162 ligger Max und Moritz. Der er mange barer i Oranienstrasse, men Max og Moritz er bedstefaren fra 1902 i gaden. Der er også et godt sted at spise, men mest af alt et øl-lokale med plads til musik og cabaret, hvis det skulle være. Stemningsfuldt.
  • Metzer Eck i Metzer Straße 33 er fra 1913 og den ældste kneipe i Prenzlauer Berg. Du kan få lidt at spise af det der holder længe: supper og stuvninger og en gang imellem også Eisbein. Berliner Zeitung udnævnte engang stedet til at være, den måske bedste "hjørnebar" i Berlin.
  • Mommsen Eck Das Mommsen Eck blev bygget i 1905 i Momsenstrasse i Charlottenburg. Både gade og ølstuen/restauranten har taget navn efter Theodor Mommsen (1817-1903), som var historiker og modtog nobelprisen i 1902. Der er stadig vældig hyggeligt og der er øl på hanerne. Mommsen Eck har en aflægger på Potsdamer Platz, men det er ikke det samme.
  • Alt Berliner Biersalon På Kurfürstendam 225 gemmer sig en næsten 100 år gammel restaurant. Men stemningen brydes måske lidt af store fjernsynsskærme og karaokeanlæg.
  • Schillerklause. Bag Schiller teateret i Am Schillertheater 1 ligger Schillerklause. Dejlig mørk og dunkel - og med et billiardbord bagerst.
  • Schöneberger Weltlanterne
  • Stadtklause am Anhalter Bahnhof. Anhalter Bahnhof er væk men værtshuset Stadtklause i Bernburgerstrasse 35 holder ud og har gemt sig her siden 1845. Nye ejere er kommet til, og æv, for før fik man god ærtesuppe her. Gamle fotos fra kvarteret på væggene.
  • Restauration Zur Gardestube i Rosenstrasse i Köpernick. Værd at besøge, hvis du alligevel er på tur til Köpernick. Hvis du er på de kanter er Rathauskeller.
  • Wilhelm Hoeck i Wilmersdorfer Straße 149 i Charlottenburg er en af Berlins ældste kneiper. Den åbnede i 1892 som vin og champagnehandel - med distillation og en prøve stue. Stort set alle værtshuse i Berlin hævder, at her var Heinrich Zille. Det er nok rigtigt og han var også her.
  • Willy Bresch På Danziger Strasse 120 på hjørnet af Greifswalder Strasse i Prenzlauer Berg ligger Willy Bresch. Ingen ved længere hvem Willy var, men her er hyggeligt, lokal og ligetil. Trægulve og pænt kitschet.
  • Wirtshaus Henne Paul Litfin (1868 – 1943) åbnede Wirtshaus zur Hirschecke i 1908 og restauranten ligger der den dag i dag med næsten uændret enteriør. Nu hedder den bare Wirtshaus Henne. Restauranten / kneipen ligger i Haus am Leuschnerdamm 25 i Kreuzberg i et hus fra 1888. De serverer kun grillkyllinger og øl. Men ikke dårligt - og enteriøret er så autentisk Berlin 1908 som det kan blive. En snert af turistfælde, hvor man er inde og hurtigt ude igen. En god ide at reservere plads.
  • Zum Schusterjungen Et af de få kneiper, hvor man må reservere en plads, hvis man skal gøre sig håb om en plads. Ligger i Danzigerstrasse 9 på hjørnet til Lychener Strasse. Ikke ældre end genforeningen, men meget rustikt sted.
  • Xantener Eck i Wilmersdorf er fra 1907.

  • Wirthaus Wuppke i Schlüterstraße 21 i Charlottenburg omtales som en stor dagligstue, hvor man kan få en god øl. Hyggeligt enteriør og naturligvis en jukebox.
  • Zum Umsteiger I Yorkstrasse 56b i Kreuzberg ligger Zum Umsteiger, hvor den har ligget siden 1905. Den byder velkommen med et: Und Ihr Kommt Doch Ooch??? - og I er vel også med?. 

Nikolaj-Viertel

I det gamle Berlin, i Nikolaj-viertel, ligger en del turistfælder rent mad-mæssigt, men interiøret og øl-stemningen fejler ikke noget i de små ølstuer. Det trækker amerikanske turister i hobetal og ikke så mange berlinere, der som regel bliver hjemme i eget kiez og går på den lokale stampe (berlinsk for kneipe). Nikolaj-viertel blev genopbygget af DDR i 1970'erne og her lå en del af det ældste Berlin, så navnene og stederne har dybe historiske rødder. Besøg fx

  • Zur Gerichtlaube i Poststrasse 28. Her føler du dig sat langt tilbage i tiden med mørkt træ og middelalderlige rundbuer, der holder loftet oppe. Her mødtes dommere og jurister før i tiden når de havde været i retten, som ligger lige i nærheden.
  • Mutter Hoppe er en af Berlins helt gamle steder og ligger i Rathausstrasse 21. Masser af Zilletid og intet moderne.
  • Zur Nussbaum hyggeligt og fin klunkekneipe. God på en koldvinterdag. Bemærk - muligvis under konkurs!.