Fastfoodguide - Imbiss

Københavnere spiser hotdogs, Polakker Zapiekanki, Parisere Crêperier - men gademaden i Berlin købes hos Imbiss - et ord der omfatter alt fra fortorvsbutikker, der sælger Currywurst til huller i muren, hvor du kan få en Döner Kebab eller en bøtte med nudler. Det fint hvis man skal spare kronerne til at købe øl for, men der er sjældent tale om kulinariske åbenbaringer - men solide Berlinske klassikere. Tag aldrig til Berlin uden at få mindst en currywurst eller döner. Prisen er typisk 2-4 Euro. Den Gyldne Måge (eller McD) er også en mulighed - men Imbiss kan være mere end det... 

 

Selve ordet Imbiss stammer fra gammel højtysk: imbizan som betyder "at bide i" - altså at spise. En Imbs var et typisk mellemmåltid. I Danmark snupper vi en indianer i kano i Kafe Fodkold (en hotdog ved pølsevognen). Englænderne har deres velpolerede Tea-time. I det tysksprogede hedder måltidet alt efter region og tidspunkt på dagen Vesper, Brotzeit, Frühstück, Jause, Marend/Marende, Znüni und Zvieri, Unternessen, Gabelfrühstück eller Neinerln.

Imbiss er et sted at få en hapser, så man kan holde til det næste hovedmåltid. At de så kan være så omfattende, at det er vanskeligt at forestille sig et solidt, preussisk middagsbord bagefter er en anden sag. 

Hvilken imbiss? 

Det er ikke let at anbefale en imbiss frem for en anden - for der imbiss überalles i Berlin. Men lokkemad kan fx være:

  • W Imbiss i første division for imbisser. En af de bedste er W Imbiss på Kastanienalle 49 på kanten af Mitte og Prenzaluerberg. Gordon W., laver maden og du kan kende ham på hans Fez. For 4 Euro får du naan pizza og for lidt mere får du ris med marinerede laks og japansk dressing. Det er billigt - men intet er færdiglavet, så der er lidt ventetid.
  • WKD Lebensmittel i Mitte, Rochstrasse 2 er en lille butik med friske økologisk varer og vine. God stemning og übertrendy sted. Her får du slow food til fast food priser.
  • FoodBall i Neue Schönhauser Strasse 11 - Prenzlauer Berg ligger i en skobutik i mitte - og al maden er formet som fodbolde. 
  • Dolores i nærheden på Rosa Luxembourg Strasse 7 - Mitte, sælger burritos og quesadillas. Den første Mexi Imbiss i Berlin.
  • Plaetzl Imbiss, Passauer Str. 4 sælger kosher imbiss.
  • Wusteri - pølseriet - Hardenbergstr. 29d ved Zoo. Masser af curry´s at vælge imellem.
  • WonderWaffel i Adalbertstrasse 88 i Kreuzberg - lækkert med lækkert i. Mest som dessert.
  • Konnopkes Imbiss på Schönhauser Allee 44a i Prenzlauerberg.  Ziervogel familien startede deres Imbiss den 4. oktober 1930 - den internationale dyre dag. Spis den Currywurst som en indfødt og bestil den darmlos - tarmløs, tak. Går for at være en af de bedste. I don't know. Pølsen er ok, men så fantastisk? Prøv selv - køen er lang. Der er souvenirs.

Og så er der selvfølgelig alle de andre... 

fastfoodinberlin


Tyskerne spiser masser af måltider i imbiss, fastfood og masseproduceret mad. Se den lille film neden for om de mest almindelige tyske spisesteder.
  1. Storkantinene på de tyske arbejdspladser kan være enorme - fordi arbejdspladserne er store. I en storkatine kan der blive processeret 10.000 kilo fødevare omdagen. 8.500.000 måltider langes dagligt over diskene i Tyske kantiner.
  2. Burger-kæderne - også i Tyskland er McDonalds og Burger King og andre sælger 2.500.000 måltider dagligt.
  3. Fly catering er en gigantisk madbusiness. Alene Lufthansa serverer mad til over 1.000.000 tyskere hver dag.
  4. Nordsee restauranterne hitter med deres friske fisk. Mad der ikke bliver købt bliver smidt ud igen efter 2 timer. Så fisken er frisk. 250.000 tyskere spiser fisk herfra hver dag.
  5. Subway sandwiches, hvor man selv bestemmer indholdet. 75.000 tysker sluger en hver dag.
  6. Pizza Hut hitter i Tyskland. Standardiserede pizza er åbenbart det bedste. Salatpizzaen det mest populære. 30.000 gæster hver dag.
  7. IKEA sælger kødboller i deres varehusrestauranter til tyskerne. 5 millioner kødboller ryger der ned hvert år. Nogle går i IKEA bare for at spise kødboller. De står for 5 procent af IKEAs omsætning. Hverdag 20.000 gæster.