Guide til klassisk musik - vær med på noderne i Berlin

Er du andet og til mere end rytmisk musik? Berlin er lig med klassisk musik. Ikke mindre end 7 symfoniorkestre og to store koncerthaller samt alle de mindre orkestre og spillesteder. Så vil du bruge din aften på klassisk vis er der gode muligheder. Især hvis du er tidligt ude og bestille billetter.

 


Sagnomspundet symfoniorkester. Det orkester vi alle sammen kender. Verdensklasse - hvis ikke verdens bedste orkester. De store dirigenters orkester: Fürtwangler, Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Simon Rattle. Det flotte koncerthus ligger lige ved Potsdamer-Platz. Nok det bedste sted i byen at høre klassiske koncerter. Billetter skal købes i god tid, især hvis du vil sidde på en af de akustisk fantastiske pladser lige foran orkestret.
 
Herbert-von-Karajan 1, Berlin-Tiergarten
 
Det tyske symphonie-orkester blev dannet i 1946 og blev betalt af USA indtil 1953. De kan opleves hos Berliner Philharmonikerne.
 
Kapellet blev dannet i 1570 af kurfürst Joachim II af Brandenburg og dermed er det byen ældste orkester. Orkesteret bor i Staatsoper på Unter den Linden. Staatsoper saneres indtil 2013 og indtil da bor orkestret i Schiller-Theater, Bismacrksstr. 110, Berlin
 
Radiosymfoniorkestret spiller ofte i den store sendesal i Haus des Rundfunks, hvor der kan være op til 900 tilskuere. Der er også en lille sal med 150 pladser. De første TV programmer blev iøvrigt sendt her fra i 1930'erne og under den kolde krig var den station for Sender Freies Berlin. Nu er det Rundfunk Berlin-Brandenburg, der holder til i radiohuset.
 
Haus des Rundfunks, Masurenallee 8-14, 14057 Berlin Charlottenburg, Tel.: 030 - 9799312497
 
Orkestret bor i koncerthaus på Gendarmenmarkt, som oprindeligt var bygget af arkitekten Friedrich Schinkel. Koncerthuset har to sale - den store til symfoniorkestret og en mindre sal til kammer koncerter. Her dirigerede Leonard Bernstein "Ode til friheden" fra Beethovens 9 symfoni i december 1989. Den store sal har plads til 1600 tilhører og har et orgel med 581 piber.
 
Gendarmenmarkt, Berlin-Mitte
 
Symphonikerne er et nyt orkester fra 1966, som ikke har sit eget koncerthus. De spiller forskellige steder - og ofte i Koncerthaus.
 
Berlins musikkonservatorium rummer flere orkestre, kor og et big band. De holder mere end 400 koncerter om året - gratis eller meget billigt.
 
Universitet har en fin koncertsal i Hardenbergstrasse og Bundesalle og andre steder rundt om i byen. Som regel gratis eller meget billigt.
 
Berlins fornemme piano fabrik afholder gratis koncerter i boligmodecentret StilWerk 17 i Kantstrasse flere gange om året. Som regel gode musikere, så hold øje.
 
Radialsystem V er et kulturhus for Friedrichhain, Kreuzberg og Mitte indrettet ved Spree i en gammel pumpestation for Berlin Wasserwerk. Tanken er, at ideerne skal stråle ud fra det kulturelle centre og tiltrække publikum og kunstere fra Berlin. Her bliver der spillet musik og danset.
 
Radialsystem V
Holzmarktstrasse 33, Berlin
 
Nikolaisaal Potsdam
 
Helt uhørt, nutidigt klassisk musk af nye komponister.
 
Unerhörte Musik
Mehringdam 34
Berlin-Kreuzberg
 

Akademie für Alte Musik

Akademiet er udsprunget af symfoniorkestrene i ØstBerlin. De spiller på historiske instrumenter og forsøger at genskabe den oprindeligeklang. Kammermusikken kan du høre i Adalbertstrasse 20 i Kreuzberg.
 
Ensemble er et kammerorkester fra 1987, der spiller musik fra 1600 tallet og frem til idag. Ensemble Oriol Berlin - følg dem på www.ensemble-oriol.de
 
Koncertkirker
Der er koncerter i mange af Berlins kirker, fx i
 
 
Billetter?
 
Et godt sted at følge med er http://www.classictic.com/