Berlin og Tyskland efter genforeningen Die wende - Tiden efter 1989

Anmeldte bøger om "Die Wende" og tiden efter
  • Anmeldelse. Berlin tiltrækker guidebøger, som honningkrukker tiltrækker bier. Der er simpelthen så meget at fortælle. Forfatter, rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen arrangerer rejser til blandt andet Berlin. Han har boet i Berlin. Så derfor en guide.

  • MerkelTennisfoto

    Foto: Pixabay License

    Anmeldelse. Forfatteren Arthur Wilkow sætter sig for at skrive en autofiktiv roman, der tager afsæt i mødet med den unge tennisspiller Lenz og deres vej ud af henholdsvis skrive­ og tennisblokaden. Mit liv som tennisroman handler om venskab, litteratur og om at være forfatter, men også om at tage chancer og satse alt for kunstens skyld.

  • Foto: Armin Linnartz / Wikipedia / (CC BY-SA 3.0 DE)

    Anmeldelse. Angela Dorothea Merkel blev som født Angela Dorothea Kasner den 17. juli 1954 i Hamborg. Angela Merkel er tysk politiker fra det konservative CDU, og siden den 22. november 2005 har hun været Tysklands forbundskansler. Udenrigsredaktøren Stefan Kornelius fra Süddeutsche Zeitung har skrevet en biografi om Angela Merkel: "Angela Merkel - kansleren og hendes verden".

  • prostitueret

    Annabell, Tysk prostitueret selvportræt, Berlin 1999. Fra WikiCommons af Juliana da Costa José Juhu (CC BY-SA 3.0)

    Anmeldelse. MURET INDE er en imponerende roman om det kriminelle wildwest, som også var en del af tiden efter murens fald. For de raske kunne der tjenes hurtige penge gennem Treuhand, ved at sælge alverdens ting til de utrænede forbrugere i øst. Der var uprøvede markeder for prostitution, stoffer og "forretningsmænd", fallerede STASI officerer, ludere, alfonser, korrupte politimænd, rockerbander var ikke sene til at kæmpe om penge og magt midt i DDRs opløsning.

  • Foto: StockSnap/ Simplified Pixabay License.

    Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet fantastiske bøger som ”Opmålingen af verden” og ”Tyll”. Den lille roman ”Du skulle være gået” viser Kehlmann sig i en eksperimenterede genre med et pust af gys og uhygge.

  • molekulemanden

    Foto: ThreelittlePigsHostel / Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. De andre er mærkelige. De er ihvertfald ikke lige som os. Har du kontakt med tyskere i din daglig dag, måske handel eller samarbejde, så er det nyttigt at forstå, hvordan de tænker. For de er ikke lige som os. Doris Rehrmann-Jørgensen og Marie-Luise von der Banck har skrevet en bog om forretningskultur og mødet mellem dansk og tysk. Baseret på interview og observation, og anekdoter giver de gode praktiske eksempler på, hvordan vi bedre kan forstå hinanden. Mit english kommt man durch, mit deutsch kommt man weiter.

  • gulesko

    Foto; annacapictures/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Håkan Nesser er en fornøjelig forfatter. Hans bog "Elleve dage i Berlin" er en magisk bog om den lidt tilbagestående Arne Murberg, som på egen hånd drager til Berlin for at finde sin mor. Som en anden ridder klodshans - og i et par lækre gule sko - drager han afsted og bekæmper ondskab, taler med duer, befrier hekse og finder kærlighed. Det er magisk realisme.

  • Anmeldelse. Selvom Berlin er en f.a.n.t.a.s.t.i.s.k by, så har Tyskland meget mere at byde på. Den danske forfatter Henriette Harris, der bor i Berlin, har været på en længere rejse til 6 tyske byer. Og sikke en rejse. For mange danskere har Tyskland været det stykke Autobahn som strakte sig fra Padborg til Brennerpasset, hvor ferien endelig kunne begynde. Det er på tide at køre fra ved Ausfart og investere lidt tid i vores store nabo. Vi er tæt forbundne og Tyskland har meget at tilbyde.

  • Foto: Udo Grimberg, Horst Evers (* 8. Februar 1967 in Evershorst bei Diepholz; eigentlich Gerd Winter[1]) wohnt in Berlin, ist Autor und Kabarettist.´, Creative Commons, Wikipedia

    Anmeldelse. Hvis jeg var dig, så ville jeg da elske mig – Wäre ich du, würde ich mich lieben. Det hedder en af Horst Evers bøger. Horst Evers er født i 1967 og er berlinsk forfatter og ”kabaretist”. Horst Evers beskæftiger sig med hverdagens besynderlige sider. Her en anmeldelse mere af Horst Evers end hans bog.

  • GeipelAFD

    Foto: Metropolico.org, "Banner der Identitären Bewegung auf einer Demonstration der Alternative für Deutschland (AfD) in Geretsriedanner der Identitären Bewegung auf einer Demonstration der Alternative für Deutschland (AfD) in Geretsried", (CC BY-SA 2.0

    Anmeldelse. Mange tyskere ved ikke, hvad deres oldeforældre og bedste forældre foretog i 1933-45 og i Østtyskland er der et ekstra lag af uvidenhed om, hvilken rolle bedsteforældre og forældre spillede fra 1945-89. Der er lagt lå på. Og for de, der letter på låget risikerer at sprænge deres familie. For de, der lader være, risikerer tavsheden og undertrykket at skabe had og modstand. Kan det forklare højreekstremisme i det tidligere DDR?

  • Haweskonigsberg

    Foto: Anonym - fra Wikipedia.

    Den Preussiske hovedstad Königsberg før ødelæggelsen i 1945.

    Anmeldelse. Der findes en del historiebøger om Tysklands historie. Og en bog er ikke nok, for eftersom man kan blive i tvivl om, hvad Tyskland er eller hvor Tyskland er afhængig af tidspunktet – så skal der flere til. Britten James Hawes er ph.d i Tysk, og han har skrevet ”Den korte historie om Tyskland”. Og kort anmeldt: Det er en fremragende historiebog.

  • mauerfall

    Foto: iamanilozturk/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Østeuropa interesserede spidser ører, når Jan Jakob Floryan bliver nævnt. Vi har hørt ham som DRs korrespondent i Moskva, i Warszawa og Berlin. Alt spændende. Jan Jakob Floryan har skrevet en oversigts bog om Berlin muren: "Muren der faldt". En solid indføring i nøgleårene 1961-1981-1989/1990.

  • Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skriver for Weekendavisen. Han har skrevet en solid bog om det ny højre i Tyskland.

  • kanteniberlinlene

    Foto: Lene Tymoshenko læser op af sin bog "På kanten i Berlin". Fra facebooksiden om På kanten i Berlin.

    Anmeldelse. Lene Tymoshenko har skrevet historien om sig selv i debutbogen "På Kanten i Berlin". Lenes liv er så langt fra ligusterhæksdansk som man næsten kan komme - og i sin bog inviterer hun åbent og frimodigt læseren med på hendes livs rejse som BZ'er i Berlin, Tvindskole elev, ferier i Kiev, sex med fremmede mænd og en tur i spjældet. Lene har faktisk udlevet og udleveret næsten alt det pæne mennesker advarer deres pæne børn imod. Lene undskylder ikke noget - men står ved sig selv. Det er en stærk historie.

  • berlinercollatz

    Anmeldelse. Berlin er en roman af Liv Collatz udgivet på Forlaget Nimbo. Det står med store bogstaver på indbindingen af romanen ”Berlin er” af journalist og nu forfatter, Liv Collatz. Bogen handler om at give det regelmæssige, hverdagsaktive, rutineprægede, almindelige liv fingeren – og i stedet opsøge det frie, det kreative, autentiske, personlige liv.

  • Anmeldelse. Lykke Friis er tilbage med en kuffert fra Berlin. Missionen med hendes nye bog ”En kuffert i Berlin” er klar: ”at inspirere flere til at interessere sig for vores store nabo mod syd. Ikke alene er Tyskland Danmarks største samhandelspartner. Med valget af Donald Trump og Storbritanniens snarlige udmeldelse af EU (Brexit) rykker de to lande, som Danmark tidligere har samarbejdet mest med, længere væk.” Og inspirationen er nødvendig, for som Lykke Friis observerer, så er det svært at få øje på nogen opprioritering af Tyskland i Danmark. Tysk er blevet et småfag på universiteterne. Københavns Universitet har flere studerende i Sydney end i Berlin.

  • lykkefriisbillede

    Foto: Fra bogens forside, hvor berlinerne fejrer årskiftet 1989/90 ved at danse på muren og holde en kæmpe fest. Et år tidligere ville den tanke forekomme absurd.

    Anmeldelse. 1989/90 vendte Europa og verdenshistorien på hovedet. Gamle sandheder blev skyllet væk over natten, og nye håb opstod – og det er egentlig svært at forstå, at det overhovedet skete. Lykke Friis har skrevet bogen ” Håbets Europa i 89 billeder”, hvor Lykke Friis tager os i hånden og leder os igennem begivenhederne 1989-90. Kommunismen sank i grus og håbet om en fri verden opstod i næsten et split-sekund.

  • antitysklandfoto

    Foto: Antifa demonstration i Berlin i november 2010. Foto af Libertinus Yomango, Berlin, (CC BY-SA 2.0)Tyskland fra Wikipedia.

    Anmeldelse. Nikolaj Tange Lange har skrevet romanen Antityskland, som oplagt spidder de rigtige holdninger i det berlinske undergrundsmiljø af socialister, antifascister, mulitkulti, flerkønnede, veganere. Her trives sekteriske holdninger og ofte kombineret med en vilje til vold og hærværk for at sætte sit synspunkt igennem.

  • liveterenfestfoto

    Foto: Klubben Watergate. Foto Wikipedia. Fotograf: Alex Griffioen, (CC BY 2.0)

    Anmeldelse. Livet er en fest og så dør man. Titlen på Nikolaj Tange Langes debutroman om et heftigt liv i klub og drugs overhalingsbanen i Berlin. Der bliver ikke lagt fingre imellem.

  • benderTyskland2

    Foto: 4536207, Pixabay Licens.

    Anmeldelse. Den tyske journalist og historiker Peter Bender (1923-2008) leverede før sin død en historisk og udelt efterkrigshistorie for Tyskland. Altså ikke ”sådan gik det DDR” og ”sådan gik det forbundsrepublikken” – men sådan gik det Tyskland 1945-90. Peter Bender gav et originalt og stærkt bud på en fælles tysk historie i bogen ”Tysklands genkomst”, som forlaget Ellekær har udgivet.

  • hartziv

    Foto: Demonstration mod Hartz IV. By Björn Laczay from Moosburg, Germany (Flickr.com - image description page) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

    Anmeldelse. Tyskland strøg lige igennem finanskrisen. Tyskland dikterer den økonomiske politik i Europa. Tysk eksport trækker Europas økonomi igang. Hva' dælen foregår der egentlig. I Danmark følger vi ikke tysk politik særlig tæt. Men nogle gør. Journalisten Poul Scheuer har på dansk industris vegne fulgt det tyske arbejdsmarked og tysk politik tæt. I bogen "Reformerne der ændrede Tyskland - forbillede eller skræmmeeksempel?" sætter Poul Scheuer den store lup på tysk arbejdsmarkedspolitik.

  • simonstraussfoto

    Anmeldelse. Den tyske historiker, forfatter og journalist Simon Strauss har skrevet en bog om at blive voksen. Bogen ”Syv nætter” har siden den udkom været en af de mest omdiskuterede bøger i Tyskland. Nogen tænker det er en nøgleroman for ”generation Merkel” – som er den generation, der er vokset op med Kansler Merkel og er trætte af at alt skal handle om penge og forbrug, men søger tryghed. Andre tænker, at bogen er udtryk for en højredrejet nationalkonservatisme – a la den der skaber AfD eller Brexit i Storbritannien.

  • blakhatstreetart

    Foto: Street-art i Berlin med paste-ups.LenaLensen, Simple Pixabay License.

    Anmeldelse. Graffiti eller gadekunst. Socialister eller Hitler. Kærlighed og kildevand. Sissel-Jo Gazan har skrevet romanen ”Blækhat” om Rosa, som vokser om i Århus i 1980’erne. ”Blækhat” handler om familiehemmeligheder, om venskab og kærlighed, som sættes på prøve af idealisme og ismer. Historien slutter i Berlin, hvor Rosas viden om, hvem hun er vendes på hovedet.

  • Foto: Wrangelstrasse i 1980'erne. Fotograf: Roehrensee, Wrangelstraße in den 1980er Jahren (CC BY-SA 3.0) / Wikipedia

    Anmeldelse. Herr Lehmann er titlen på forfatteren Sven Regeners romandebut fra 2001. Romanen foregår i Kreuzberg i sommer og efteråret 1989 – månederne op til Die Wende – murens fald. Kreuzberg var Vestberlins baggård og der er masser af klassisk Kreuzbergerstemning at hente i ”Herr Lehmann”.

  • ubbesentværs

    Foto: Fra bogens forside. Foto taget af forfatteren.

    Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i de fleste østeuropæiske lande og svaret er vel nærmest tjaa…ja. Hele turen beretter Thomas Ubbesen om i bogen ”Vi var folket – møde med østeuropæerne 30 år efter murens fald”.

  • Anmeldelse. Torben Kitaj, journalist og tidligere Tysklands korrespondent for DR, har skrevet bogen "Tyskland efter 1989". Det er en lærebog til gymnasieniveau i historie, samfundsfag og tysk. Læs den.

  • russendisko

    Anmeldelse. Absurde og social realistiske berlinerhistorie. Forlaget Korridor har udgivet "Russerdisco" af Wladimir Kaminer på dansk. Endelig. Wladimir er en stor oplevelse og en skarp og humoristisk iagtager af immigrant-livet i Berlin. Let at læse. Lige ud af landevejen.

  • napoleonmoskvalille

    Anmeldelse. Journalisten Wolfgang Büscher trak en dag i 00érne vandrestøvlerne på, pakkede sine nelliker, og gik af støvede landeveje den lange vej fra Berlin til Moskva. I sporene af både Napoleon og Hitler. Det tog ham tre måneder at gå turen med en lille rygsæk og en håndfuld kort.