DDR hverdagen med socialisme

DDR

DDR trækker stadig opmærksomhed. Ekstrem overvågning. Dramatiske flugter. Den reelt eksisterende socialisme. Men de lo meget af Olesen Banden.

Anmeldte bøger om DDR
  • stalin

    Anmeldelse. I 1945 er krigen slut. Den lille tyske by Mühlhausen er besat af russerne. 14-årige Erika Riemann laver for sjov en krussedulle på et billede af den sovjetiske diktator Josef Stalin. Den spøg ender med 8 år i russiske og tyske fangelejre (tidl. KZ-lejre) og fængsler rundt om i Østtyskland. Indtrykket fra fængsler som Bautzen og Hoheneck og KZ-lejren Sachsenhausen giver Erika ar på krop og sjæl, som varer næsten hele livet. Først i år 2000 fik Erika Riemann modet til at fortælle sin historie i bogen "Sløjfen i Stalins skæg".

  • forår

    Foto: ThomasWolter/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Joachim Gauck blev Tysklands forbundspræsident den 18. marts 2012. Gauck er præst, anti-kommunistisk menneskerets aktivist og var medstifter af oppositionsbevægelsen Neues Forum, der blev dannet under die Wende. Gauck har skrevet sine erindinger i bogen "Fra vinter til vår - mit livs rejse". Om at være præst i DDR om hans tid som chef for bevarelse af STASI arkivers efter genforeningen. Bogen er udgivet af Gyldendal.

  • Anmeldelse. Werner Grossmann var spion. Han gjorde en lang karriere fra 1952 i en af verdens mest berygtede efterretningstjenester HVA – Hauptverwaltung Aufklärung. I 1986 nåede han toppen, da han afløste den legendariske og gådefulde Markus Wolf – kendt fra Le Carré trillerne som ”Karla”. I 2005 blev hans selvbiografi udgivet på dansk.

  • mielke

    Anmeldelse. STASIland handler om STASI i DDR. Set fra både medarbejdere i STASI og fra ofrenes side. Den australske journalist Anna Funder arbejdede i Berlin i 1990’erne efter murens fald. I aviserne skriver man hver dag om fremskridtet – og Anna Funder undrer sig – for hvad blev der af STASIs ofre og STASI medarbejderne, deres forfølgere og bødler? Hun sætter en annonce i avisen og bogen handler om de mennesker og skæbner hun kommer i kontakt med.

  • Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper Bugge Kold har skrevet romanen "Land i datid" om Andreas, som er søn af danske Elisabeth og østtyske Peter Körber. Andreas møder aldrig sin far, som bliver til en retlinet STASI agent med påskønnet perfid evne til at forsvare DDRs interesser.

  • Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Muren – så er dette værket.

  • VeritasNemmersdorf

    Bundesarchiv Bild 101I-464-0383I-26, Nemmersdorf (Ostpreußen), ermordete Deutsche. Bundesarchiv, Bild 101I-464-0383I-26 / Kleiner / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfortællinger. Et touch af magisk realisme, for Erichs mor, der arbejder med symaskinen Veritas for at få brød på bordet, får jævnligt syner om fremtiden. Romanen er Niels Kjeld Thorsens debutroman. Det er han sluppet fint fra.

  • syngeklubbenfoto

    Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-F000250-0050 / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

  • Anmeldelse. Efter 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt og i den russiske Zone opstod en ny tysk stat, DDR. DDR eksisterede fra 1949 til 1989, hvor en fredelig revolution endte med at DDR blev opløst og en del af Vesttyskland. Enkelte savner DDR. De fleste er tilfredse med, at DDR forsvandt. Men hvad var det glemte land? Michael Klos har skrevet en undervisningsbog om ”DDR 1949-89 – den virkeliggjorte socialisme? ”

  • 17juniDEMO

    Anmeldelse. Den 17. juni 1953 gjorde arbejderne i DDR oprør, fordi styret beordrede dem til at arbejde mere for samme løn. Oprøret blev brutalt slået ned. Tegneren Kitty Kahane og tekstforfatterne Alexander Lahl, Tim Köhler og Max Mönch har tegnet og fortalt historien om den 17. juni 1953. Foto: Fra bogen.

  • Rbrose

    Anmeldelse. Reinhard Brose (f. 1941), der i en lang årrække var studielektor ved Skanderborg Gymnasium, fortæller om sin barndom og ungdom i DDR og hans flugt til vesten, eller rettere, norden i 1964. Interessant bog i samlæsning med Enhedslistens partiprogram.

  • mordpaacivile

    Foto: Tyske soldaters mord på civile bønder i Polen, 1943

    Anmeldelse. Konstantin Boggosch bliver født ved Anden Verdenskrigs afslutning. Han er et ”lykkebarn” som redder moderen fra de russiske officerers overgreb, da hun som højgravid sætter sig op mod deres hærgen i efterkrigstidens Tyskland. Men familien Boggosch har en lang slagskygge, faren er dømt nazistisk krigsforbryder, og det kainsmærke hænger ved familienavnet.

  • Anmeldelse. Søndag den 24. juli 1960 hoppede Jan Rocek sammen med sin kone, svigermor og to små drenge over rælingen på den østtyske færge "Seebad Ahlbeck" og ned i vandet i Gedser Havn, hvorfra de blev reddet i land. Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa. Jesper Clemmensen har skrevet den utrolige historie om tjekkiske familier i det tyvende århundrede: Afhopperne.

  • kaerlighedikommunismenforside

    Foto: Fra bogens forside.

    Anmeldelse. Tove Fleischer forelskede sig i en østtysk mand og flyttede til DDR i 1980’erne fra Århus. Her boede hun otte år som ”Ossie”. Livet i DDR er stadig dunkelt for de fleste af os, men Tove Fleischer løfter på tæppet og giver et unikt indblik i DDR hverdagen. Unikt, fordi vi sammen med Tove Fleischer får lov til at se ind på det nu forsvundne land med en danskers briller.

  • GeipelAFD

    Foto: Metropolico.org, "Banner der Identitären Bewegung auf einer Demonstration der Alternative für Deutschland (AfD) in Geretsriedanner der Identitären Bewegung auf einer Demonstration der Alternative für Deutschland (AfD) in Geretsried", (CC BY-SA 2.0

    Anmeldelse. Mange tyskere ved ikke, hvad deres oldeforældre og bedste forældre foretog i 1933-45 og i Østtyskland er der et ekstra lag af uvidenhed om, hvilken rolle bedsteforældre og forældre spillede fra 1945-89. Der er lagt lå på. Og for de, der letter på låget risikerer at sprænge deres familie. For de, der lader være, risikerer tavsheden og undertrykket at skabe had og modstand. Kan det forklare højreekstremisme i det tidligere DDR?

  • brussigalltagDDR

    Foto: DDR supermarkedet Konsum-Kaufhalle "Am Roederplatz". Bundesarchiv, Bild 183-N0220-0004 / CC-BY-SA 3.0. Hverdag i DDR - og her en mønsterbutik. 3750 varenumre fordelt på 1200 kvadratmeter. Fotograferet af Peter Heinz Junge i 1974.

    Anmeldelse. Østberlin før murens fald er for mange indhyllet i tåger og myter. Hvordan var det? Hvordan føltes det? Hvordan så der ud? Forfatteren Thomas Brussig (f 1965) er selv opvokset i Østberlin og det meste af de første 25 år af hans liv foregik på indersiden af muren i DDR. Stemningen og livet har han skrevet om i bogen ”I den korte ende af Sonnenallee”. Den kom i 1999 og er oversat til dansk i år 2000.

  • entrissen

    Foto: Fra bogens tyske forside.

    Anmeldelse. Du er 4 år. Det banker på døren en tidlig morgen, din mor bliver med magt ført bort af fremmede mænd. Du kommer på et forfærdeligt børnehjem. Du får ingen forklaring. Du skal nu være barn i en ny familie. I "De stjal min mor - på sporet af løgn, fortielser og tvangsadoptioner i DDR" fortæller Katrin Behr, hvordan det føles. For hun prøvede det selv i DDR.

  • Foto: Armin Linnartz / Wikipedia / (CC BY-SA 3.0 DE)

    Anmeldelse. Angela Dorothea Merkel blev som født Angela Dorothea Kasner den 17. juli 1954 i Hamborg. Angela Merkel er tysk politiker fra det konservative CDU, og siden den 22. november 2005 har hun været Tysklands forbundskansler. Udenrigsredaktøren Stefan Kornelius fra Süddeutsche Zeitung har skrevet en biografi om Angela Merkel: "Angela Merkel - kansleren og hendes verden".