Michael Katz Krefeld: Savnet

stasiforhør

Foto: Lokilech / Wikipedia / (CC BY-SA 3.0)

Anmeldelse. Den tidligere kriminalbetjent Thomas "Ravn" Ravnsholdt bliver involveret i en dramatisk eftersøgning på en forsvunden regnskabschef. Sporene fører til Berlin og trækker tråde helt tilbage til STASI. Veldrejet actionkrimi med et godt tempo. Krimien "Savnet" er perfekt til ferien - især hvis du er på vej til Berlin.


Det er en af de mere grumme STASI agenter, der optræder i bogen. Oberst Hausser er en fiktiv person. Michael Katz Krefeld beskriver ham som både fanatisk forsvarer af DDR-staten, ambitiøs STASI officier og sadist.

Oberst Hausser er medlem af en hemmelig STASI afdeling, som tager de sidste forhør og skaffer politiske modstandere væk. Se med en normaldanskers øjne er Oberst Hausser ikke en særlig troværdig person.

Problemet er, at virkeligheden altid overgår fantasien. Selvom Michael Katz Krefeld har pakket mange skrækkelige egenskaber ned i Oberst Hausser er han slet ikke usandsynlig. I bogen "Stasiland" beskriver journalist Anna Funder STASI. Det, der slår hende er den nidkærhed og sadistisk opfindsomhed, som STASI folkene lagde for dagen. Det indebar sjældent fysisk tortur som i Oberst Haussers tilfælde. I 1950'erne var waterboarding, russisk vandtortur mv ikke ualmindeligt, men hovedvægten skiftede til psykologisk terror, personlig forfølgelse, overvågning.

Psykisk terror for STASI var fx at fjerne fangers personlige identitet og fornemmelse af tid, afstramme med mørke gummiceller, holde fanger i uvidenhed om hvorfor de var fanget - og hvad der iøvrigt skete med deres børn, fratagelse af søvn, urimelige regler, ingen menneskelig kontakt, uendelig forhør på alle tider af døgnet. I STASI fængslet i Hohenschönhausen blev der eksperimenteret med at give fangerne overdoser af røntgenstråler. Har du aldrig besøgt fængslet Hohenschönhausen bør det være på din næste Berlinrejse.

Oberst Hausser er syg i hovedet. Men hele STASI var ikke syg i hovedet. Det var normale mennesker, der gik op i deres job - som så var at pine og plage anderledes tænkende. Det er den virkelige uhygge ved STASI. Var de så bare certificerede psykopater. Har vi mennesker ingen moralske tærskler når det kommer til stykket? Kan vi alle bringes til at opleve succes ved at plage andre? Er "Fri os fra det onde" det samme som "fri mig for mig selv". Jeg har ingen sympati overhovedet for DDR staten og for STASI, men de fandt nøglen til en mekanisme i mennesker, som er låst væk under normale forhold.

Oberst Hauser kan ikke forstås med en normal målestok, men det skal STASI. Både du og jeg kunne måske også være blevet succesfulde STASI agenter. Det er den ægte gyser.

En ægte Berlin afficionado ønsker sig altid lidt mere Berlin i en bog. Det er ikke muligt at stille sulten. Michael Katz Krefeld beskriver udemærket både Christianshavn i København, DDR-Berlin og den moderne storby. Et godt sted at krybe i ly med bogen ville være på kagecafeen Anna Blume i Kollwitzstrasse 83 i Prenzlauer Berg - lige om hjørnet fra Kollwitz Platz. Her er kaffen varm og mængden af kager uendelig. Ravn og Louise, som han hjælper, drikker øl og spiser sandwich her. Der gik de glip af kagen.

På et tidspunkt kommer kriminalbetjent Ravn på en bar på hjørnet af Auguststrasse og Oranienburgerstrasse. Det kan kun være Bellini-Lounge han er faldet ind på. En relativ anonym bar fra gadesiden, men fuld fokus på cocktails og drinks inde. Til storbyhajer en sen aften - men måske langt fra det værtshus/bodega miljø, som Ravn holder så meget af på Christianshavn. Havde han haft berlin-guides kneipeguide med i lommen havde han fundet andre steder som fx Die Dicke Wertin. Ude på gaden, gennem panoramaruderne kan Ravn se..."den unge pige som hang op ad lygtepælen. Hendes knælange røde lakstøvler og den minimale stramme kjole signalerede med al tydelighed hendes profession".

Oranienburgerstrasse er, som Thomas Katz Krefeld beskriver det, en underlig blanding af øldrikkende studerende, ludere, fest og farver på en varm lørdag aften. Kriminalbetjent Ravn slutter sin tænksomme noiraften på jazzklubben b-flat. Passende.

Det er smæk for skildingen og bogen læser sig næsten selv. Du skal bare hænge på. En actionkrimi på bog og er du til Jussi Adler Olsens krimier er Michael Katz Krefeld's kriminalbetjent "Ravn" og hans omgivelser lidt mindre eksotiske - men der er meget af samme farve i bogen. Du kan godt glæde dig...og kan du li det er der flere bøger om Ravn at kaste sig over.

"Savnet" er nummer 2 i rækken om Ravn. Vil du med fra begyndelsen skal du læse "Før stormen" - men de læses udemærket uafhængigt af hinanden.


RavnsavnetMichael Katz Krefeld
"Savnet"
Lindhardt og Ringhof
367 sider