Horst Bosetzky: Kappe und die verkohlte leiche

kulligfoto

Anmeldelse. Berlin 1910 – I arbejderbydelen Moabit i Berlin udbryder en strejke blandt kularbejderne. Larm og ballade og efter en brand i kullageret finder man det forkullede lig af arbejderen Paul Tilkowski. Skudt. TIlkowski var hadet af alle som strejkebryder, så motivet synes oplagt. Men det ændrer sig hurtigt, da den unge kriminalkommissær - Kriminalwachtmeister Herman Kappe begynder at snuse i sagen, og flere mistænkte kommer på banen.

1910 var den gang kapitalister var nogle dumme svin med høje hatte og arbejderbefolkningen levede under kummerlige forhold. Det var før Berlin var ødelagt af krige. Det var stadig kejsertid. For nogle var det ” La Belle Époque” – en tid med optimisme, fred, fremgang og ny teknologi. Men for flertallet af berlinere var det en tid i usunde, fugtige lejekaserner, dybe baggårde, sult og tidlig død. Det var ikke ualmindeligt at skifteholdsarbejderne deltes om samme seng, så en sov om dagen og den anden om natten.

Forfatteren Horst Bosetzky tager os med rundt i datidens Berlin, og vi får et indtryk af en tid, der heldigvis er helt forsvundet i vores del af verden.

De strejker og gadekampe, der finder sted i bogen fandt også sted virkelighedens Moabit i 1910. De strejkende kæmpede for bedre vilkår, der før strejken lød på arbejdsdage på 12-14 timer til 43 pfenning i timen. Samme år steg fødevarepriserne i Berlin med næsten 30 procent. Der er lavet videnskab om den slags. Men følg i hælene på Horst Bosetzky. Det er ikke tørt og kedeligt stof.

Under urolighederne i Moabit den 19-29 september 1910 døde 2 mennesker, mere end 100 blev såret, og da det gik vildest for sig var omkring 30.000 arbejdere på gaden og en del af urolighederne. Det svarer skønsmæssigt til 12-15 procent af befolkningen.

Strejken begyndte egentlig som strejker nu plejer, men eskalerede voldsomt da firmaet pludseligt importerede bevæbnede, professionelle strejkebrydere fra Hamborg. Mere end 1.000 politifolk blev involveret og kampene foregik i Sickingen-, Berlichingen-, Rostocker, Wittstocker, Wiclef-, Beussel-, Wald-, Gotzkowsky- und Huttenstraße. Der blev kastet brosten og potteplanter efter politiet, som skød målrettet igen. 173 skud.

Horst Otto Oskar Bosetzky (1938-2018) har aldrig fået en bog udgivet på dansk. Desværre. Horst var sociolog og forfatter. Han blev især kendt i Berlin for sine kriminalromaner, og han har skrevet virkeligt mange. Alene om Kriminalwachtmeister Herman Kappe er rækken næsten uendelig med 24 bind i perioden 1910 – 1956, hver gang et nyt år.

Historien fletter ind i den historiske tid, og ligesom mange andre kriminalromaner optræder Ernst Gennat også i denne bog.

Ernst August Ferdinand Gennat (1880 –1939) var direktør for kriminalpolitiet i Berlin og en meget begavet kriminolog, som fik systematiseret mordefterforskning, fx med karakterisering af mordere. Gennat blev en legende allerede i levende live. Gennat arbejdede under tre politiske systemer i de 30 år han ledede kriminalpolitiet: Kejserriget, Weimar og Det Tredje Rige. Gennats betydning kan næsten ikke overdrives, og har optræder i flere kriminalromaner, end nogen anden kriminalmand, jeg kommer i tanker om:

Gennat optræder blandt andet i romaner af Phillip Kerr med kommissær Bernie Gunther og i romanerne af Volker Kutscher om kommissær Gereon Rath (TV-serien Babylon). Martin Keune har skrevet to kriminalromaner, hvor Gennat optræder.Der er flere romaner af Hans G. Bentz om Kriminaldirektør Türk og Regina Stürickow har skrevet en hel serie dokumentariske historier om Gennat som efterforsker. Gennat var også inspirationen til Inspektor Karl Lohman i filmen Fritz Lang's M (1931) og The Testament of Dr. Mabuse (1932)., Gennat er begravet på Südwestkirchhof Stahnsdorf I det sydøstlige Berlin.

 

Superproduktive Horst Bosetzky har også skrevet 13 selvstændige romaner, 12 familiesagaer, 29 krimier med kriminalkommissær Hans-Jürgen Mannhardt, 8 krimier med Kommissær Bramme, 4 krimier med Kommissær Thomas Catzoa, 5 dokumentariske kriminalromaner, 2 med den fabelhafte Orlando, 2 med Fokko van Falkenheide og måske 50 andre i blandet faglitteratur og børnelitteratur og noveller samt videnskabelige artikler.

Bosetzky er måske Berlins mest produktive forfatter, og de færreste har vel læst hele forfatterskabet. Sebastian Fitzek, Berlins thriller- og gyskonge nr. 1, er også vældig produktiv og indhenter måske med tiden Bosetzky.

Berlin-guide tog hul på ”Kappe und die verkohlte leiche”. Tilpas skummel og masser af Berlinerviden og snautze. Bosetzky skriver lige ud af landevejen, den er forholdsvist let læst og er 206 sider at arbejde sig igennem. I romanen skinner Bosetzkys historiske og sociologiske viden og interesse for Berlin klart i gennem, så for berliner aficionados er der her inspiration og fortællinger til mange år.

Det er bare med at holde øje med antikvariaterne, når du støver rundt i Berlin. For 2-3 Euro får du let en god historie eller to med hjem.

kulligbogHorst Bosetzky
Kappe und die verkohlte leiche
Jaron Verlag
2009