Lotte og Søren Hammer: Venner og fjender (Bind 1-8)

armiakrajowa

Foto: Armia Krajowa. Den polske undergrundshær på et grynet foto. Public Domain

Anmeldelse. Forfattersøskendeparret Lotte og Søren Hammer er kendt for deres kriminalromaner om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen. Men i deres seneste bøger har de skiftet gear og kastet sig over tysk historie i den historiske romanserie ”Venner og Fjender”. Serien er godt i gang og der er planlagt intet mindre end 8 bind. Her er roman til en hel ferie, men vær forberedt på, at de tager dig med på en rejse i den mest voldlige og blodige del af den europæiske historie.1939-1945 mellem Berlin og Moskva.

Lotte og Søren Hammer har indtil videre udgivet 6 ud af 8 bind i Venner og fjender, Serien udspiller sig i Europa under 2. Verdenskrig og følger Peter fra Slesvig-Holsten og Kassandra fra Vesterbro, hvis veje krydses i Warszawa.

De havner midt i krigens brændpunkter. Peter i SS-skolen i Bad Tölz, der bringer ham videre som SS-officer med ansvar for jernbanetransporterne i Polen, hvor jødetransporterne blev koordineret og derfra videre til stillingskrigen i Stalingrad. Peter når også at kæmpe for den røde hær. Kassandra har familieforbindelser til ledende miljøer i både den polske regering og det kommunistiske parti. Hun oplever på nært hold de kummerlige, feudale forhold for polske arbejdere, og de hæslige forhold for jøder i Warzawas Ghetto og i KZ-lejren Sobibor.

I bøgerne mærkes den historiske research tydeligt. Forfatter duen har ifølge forlaget allieret sig med historikere og museer. Man kan godt læse bøgerne som en alternativ indføring eller doku-fiktion i den del af 2. verdenskrig, der fandt sted i området mellem Berlin og Moskva.

Øjenvidner til blodlandet

Her, hvor jøderne, polakker, ukrainere og tyskere i millionvis blev mejet ned og forsvandt i massemord og massegrave. Et voldsorgie og afstumpethed, som man kun i glimt forstår. Heller ikke hovedpersonerne forstår helt hvad der forgår eller tror at det er muligt. Omfanget af myrderierne stod nok først klart efter krigen med historieskrivningen, for i samtiden med begrænset adgang til information og masser af røgslør har det ikke været tydeligt. Det gælder den systematiske nedskydning og gasning af jøder, udslettelsen af byer, behandlingen af fanger osv.

Undervejs har vi Peter og Kassandra som øjenvidner. Deres familie, og venner og fjender som medøjenvidner. Og også de nærmeste forsvinder undervejs.Med hovedpersonerne kommer vi med i i KZ-lejrernes gaskamrene, er med tysk patrulje på jagt efter partisaner, vi mingler med nazisterne, vi overvåger behandlingen af kvinderne i KZ-Ravensbrück, skyttegravskrigene i Stalingrad, vi er med de polske partisanerne i skovene og sumpene i det østlige Polen, vilkårlig indsamling af polsk arbejdskraft i Warzawa og sulten på på gaderne i Warzawa i Warzawa.

Faktisk i en grad, så jeg skulle tage en dyb indånding før jeg åbnede bindet om KZ-Sobibor. Mange billeder er vanskeligt at udholde og det er på kvalmegrænsen at opnå indsigt. Selv mindes jeg et besøg i gaskamrene i KZ-Majdanek, hvor den blå farve fra dødsgasserne stadig er synlig på betonen. Lotte og Søren Hammer beskriver nogle af mishandlingerne og vilkårligheden helt tæt på.

Det er en imponerende mængde af nuancer ideologier, storpolitik, myrderier, kamphandlinger, levevilkår, spiontjenester og personlige netværk, der rules op henover bindene. Det samlede billede er overvældende. Tyskland har som tabernation entydigt fået skurkerollen, men angrebet på Polen var koordineret og todelt mellem Tyskland og Sovjet, og Sovjetuninonen stod ikke tilbage for Tyskerne i brutalitet og ideologiske myrderier. I bøgerne er der mange gråtoner i fortællingen, som kan hjælpe til at en mere nuanceret forståelse - uden at omfanget af voldsorgiet kan begribes. 

Den personlige vinkel ophæver statistikkerne og sætter menneskelige ansigter på. Både Peter og Kassandra står over for dramatiske valg, og man mærker at forfatterne har ønske at skabe en række stærke hovedpersoner, som man kan mærke og har sympati for. Lidt som Jan Guillous helte kan de næsten være for meget af det gode. Der kunne være mere dybde i persontegningen, men måske ikke uden at sætte letheden i sproget over styr.

Bøgerne er skrevet i levende sprog og egner sig lige godt til læsning i lampens skær eller som lydbog via fx Mofibo, hvor Christian Engell læser fremragende op. Den lette tone står næsten i kontrast til det tunge emne, som lettes lidt af historierne om de personlige relationer, tragedier, kærlighed, jalusi og sorger. Den største del af bøgerne foregår i Polen og Ukraine samt Tyskland - men der er afstikkere til Danmark, Sverige og Storbritannien. Der er kun at glæde sig til, at de sidste bind i serien følger med.

Trænger du til en dybere forståelse af historien bag og de virkelighede begivenheder, så kan Timothy Snyders Bloodlands klar anbefales. Den er også anmeldt på berlin-guide.dk. I bøgerne ville det have været godt med kortmateriale af de geografier, der nævnes. Og måske også en kort introduktion eller et efterskrift om det historiske grundlag.

VENNER OG FJENDER

Venner og fjender udspilles i årene 1939-45. Forlaget giver i sin præsentation af bøgerne et udemærket resume af hvert bind. Du kan følge med i udgivelserne på HarperCollins hjemmeside her.

VFbind1I VEJEN TIL WARSZAWA følger vi Peter, der er dansker i Nordtyskland. Han opta­ges i Hitlerjugend og bliver medhjælper hos en lille gruppe journalister, der arbejder rundt om i Nazi-Tyskland og de besatte lande. Senere kommer Peter på junker­skole, hvor han uddannes til SS-officer og udstati­oneres i Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

I KOBBERSLOTTET følger vi den dansk-jødiske Kassandra fra København, der besøger sin stenrige, adelige familie i Polen, da Tyskland invaderer landet, og hun ikke kan vende hjem til Danmark. Kassandra lever et år under feu­dale forhold i den russiskbesatte del af Polen, indtil Nazi-Tyskland invaderer Sovjetuni­onen. Derefter bliver hun sendt til Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

I GADEN UDEN NAVN bor Kassandra i Den Jødiske Ghetto i Warszawa, hvor Peter som SS-officer er ansvarlig for udbygning og vedligeholdelse af ghettomuren. De to unge udvikler et forhold, og de involveres samtidig i en jødisk modstandsgruppe, der smugler medicin ind i ghettoen. Gruppen bliver sprængt, og snart jages Kassan­dra af Gestapo overalt i Warszawa.

BYEN VED VOLGA udspiller sig fra sommeren 1942 til sommeren 1943. Peter er menig i Den Tyske Hær, og han sendes med et kompagni soldater til Stalingrad. Hans deling indsættes dog ikke i første omgang i kampene, idet den tildeles en bevogtningsopgave i en landsby ved floden Don. I landsbyen fanger delingen to kvindelige partisaner, men Peter sørger for, at den ene får mulighed for at flygte. Peter tror, Kassandra er død, og han er desillusioneret, og frem for alt har han problemer med, hvem han ønsker at kæmpe for

VFbind5SOBIBOR Hartvig Voss, Peters kammerat fra SS-skolen Bad Tölz, er på rekreation i Danmark. Han har deltaget i en einsatzkommando på østfronten, hvor han har været med til at myrde titusindvis af jøder, hvilket hans nerver ikke kunne holde til. Efter sin rekreation får Hartvig nyt job som revisor ved den tyske udryddelseslejr Sobibór i Polen. Regnskaberne for lejren viser, at der forsvinder en masse guld, der ellers skulle sendes til Berlin. Hartvig installerer sig i en villa udenfor lejren med to hjælpesoldater. En dag bringer en af disse soldater, helt usædvanligt, en lille pige med hjem, som han har fundet på jernbaneområdet. Kassandra, Alexander og Debora ankommer til Sobibór og bliver straks sendt til gaskammeret. Men Hartvig genkender Kassandra, som han har mødt i Warszawa, og i sin ærepligt overfor Peter hjælper han de tre. Alexander bliver en del af lejrens skovkommando, Debora skal passe gæs, og Kassandra kommer i huset hos Hartvig, hvor hun skal lave mad og passe den lille pige. Ingen af delene har hun de fjerneste forudsætninger for. Et særpræget forhold udvikler sig mellem Kassandra og Hartvig. Samtidig prøver Alexander og Debora at overleve i lejren, hvor livet er benhårdt på grund af sult og sadistiske lejrvagter. De to søskende kommer længere og længere væk fra hinanden. Kassandra ignorerer dødslejren, så meget hun kan. Uundgåeligt er der et opgør på vej.

VFbind6SKOVEN ER VORES. Pripjatsumpene, et område i Ukraine og Hviderusland, der i 1943 var over tre gange så stort som Danmark.I sumpene opererer mange forskellige partisangrupper, der bekæmper tyskerne og ikke mindst hinanden. Mange af disse grupper er særdeles veludrustede, talstærke og slagkraftige. I realiteten behersker tyskerne kun de større byer i området, resten er partisanland. Kassandra og pigen Aneta, Peter, Alexander og Debora ankommer til den jødiske partisanbevægelse Rudina-mat, hvor deres kusine Gracja Staski er med i ledelsen. Gracja, der er blevet stalinist, styrer lejren med hård hånd. Hun forlanger hårdt arbejde af alle, for at de ikke skal sulte den kommende vinter. Lejren overfaldes af en deling tyske soldater, og mange af indbyggerne dør. Kassandra beslutter sig til, at hun vil tilbage til Danmark for at føde sit barn i relativ sikkerhed. Kort efter fødslen påbegynder Peter, Kassandra og Aneta en farefuld rejse, som bringer dem forbi Sverige og England, inden de går ombord på en ishavskonvoy for at vende tilbage til krigszonen og kampen mod nazisterne.