Armando Lucas Correa: Datterens fortælling

OradurSurGlane

Foto: Oradour-Sur-Glane, 2016. Foto manipulation af berlin-guide. Fotoet af Oradour-Sur-Glane er taget af 42Spain, Pixabay Licens.

Anmeldelse. Armando Lucas Correa har skrevet romanen "Datterens fortælling" om en jødisk families skæbne. Datterens fortælling er baseret på virkelige, historiske hændelser. En familiesaga om kærlighed, overlevelse og tilgivelse. Et forslag til sommerferien. Romanen kan næsten læses som en genindspilning af Correas første bog "Den tyske pige", samme stil, samme tema - samme knugende beskrivelse.

Forlaget Politiken / Hr. Ferdinand skriver om bogen: De drømme Amanda og Julius Stenberg har for deres døtre sprænges i stykker, da nazismen får greb om Berlin, og familiens højtelskede boghandel står i flammer, inden Julius sendes i koncentrationslejr. I et forsøg på at redde børnene flygter Amanda mod Sydfrankrig, hvor en gammel vens enke har lovet at give dem tag over hovedet. På vejen byder en anden mulighed sig til i form af et skib med retning mod Cuba og lasten fuld af flygtninge, og der på havnen må Amanda træffe en umulig beslutning, som hjemsøger hende resten af livet.

Rammen er New York 2015, hvor den firsårige franskmand Elise Duval modtager besked fra en fortid, hun har tvunget sig selv til at glemme, i form af breve fra sin mor, skrevet på tysk under anden verdenskrig. Men på trods af alle Elises forsøg på at undslippe, trevles halvfjerds års hemmeligheder nu pludselig langsomt op.

Forfatteren Armando har fat i nogle af de store tragedier i det tyvende århundrede, som for en stor dels vedkommende er bundet op på forfølgelsen af jøderne. I bogen følger vi boghandleren Amanda og hjertelægen Julius Stenberg i Berlin op gennem 1930'erne. Hvornår er tiden inde til at efterlade alt og flygte? Mange har som Amanda og Julius lukket øjnene og tænkt, at det sker ikke for os - og vi kan tilpasse os. Bogbrændinger og Krystalnatten er flettet ind i romanen.

En historie, som bliver vagt til live i romanen er historien om massakren i den lille franske landsby Oradour-sur-Glane, hvor tyske SS-soldater fra 2nd SS Panzer Division Das Reich slog mere end 600 mennesker ihjel den 10. juni 1944, få dage efter de allieredes invasion. Mændene blev skudt og kvinder og børn brændt inde i kirken. Oradour-sur-Glane står i dag som monument, og der har aldrig været en retsforfølgelse, da de umiddelbart ansvarlige blev dræbt i senere kampe.

Youtube: Der er flere beretninger fra Oradour-Sur-Glane. Denne beretning er på fransk med nogle af de 6 overlevende fra massakren. Husk du kan vælge danske undertekster i youtube.

Historien er i romanform, men de begivenheder hovedpersonerne virvles rundt i er ægte nok og meget triste. 1933-45 er uforstålig og ikke menneskelig i dimensionerne. De valg mennesker blev presset ud i, og de uhyrligheder andre mennesker foretog sig, og ignorancen fra millioner holder aldrig op med at skabe undren. Der kommer mange flere romaner med den tid som brændstof. 

Armando Lucas Correa er en prisvindende journalist og chefredaktør på det spanske magasin People en Español, der storsælger i USA. Han har modtaget adskillige journalistiske priser fra National Association of Hispanic Publications og Society of Professional Journalism. Hans første roman "Den tyske pige" blev en international bestseller. Datterens fortælling er hans anden roman (Politikens Forlag).

datterensforallingbogArmando Lucas Correa
Datterens fortælling
Forlaget Hr. Ferdinand / Politikens forlag
2021