Simone Buchholz: Den blå nat

BlaaNatBookforside

Anmeldelse. Statsanklager Chastity Riley i Hamburg fik en chef tiltalt for korruption, så straffen er en degradering til at blive sagsbehandler i offerbeskyttelsen. Karrieren er på hold. Hun er ude i kulden. Forfatteren Simone Buchholz skriver krimier om Statsanklager Chastity Riley i Hamburg, og Chastity har ikke været længe uden for kontoret før hun får fat i fligen af en ny sag hos den identitetsløse man hun skal passe på. Et par øl leder hende på sporet af de helt store narkohajer. Og så går jagten ind. Foto: Udsnit af bogens forside.

Det er vanskeligt at anmelde krimier, for anmelderen skulle jo nødig røbe plottet. Så det kommer der ikke mere af. Det må du selv læse.

Men du kan glæde dig til læse oplevelsen for Simone Buchholz skriver i en anden rytme. Nogle sider næsten som et digt, fx åbningen:

Et spark i en nyre, så du går i knæ.
Et til i maven, så du dratter omkuld.
Og så en gang mere i nyren, den venstre, så falder der ro over tingene.
Derefter hiver de kniplerne frem af deres jakker.
Tre jakker, tre knipler.
Venstre ben, højre ben.
Og 6 fødder til 12 par ribben

… og så videre mens ofret får sine tæsk.

Andre steder i bogen er der løsrevne tanker fra forskellige personer i bogen. Som små flashes eller glimt. Det virker meget godt.

Skrivestilen er kontant, og skal man tro Simone Buchholz er der virkeligt meget noir i Hamburg mellem luderne på Reperbahn, i den skumle kælderkneipe, i den nedslidte politistation og Chasitys egen lortebil, som er så dårlig at hun simpelthen forlader apparatet midt på en landevej i regnvejr. I virkeligheden var det nok Simones fortællestil end det egentlige plot, der holdt mig fangen i den blå nat, mere end nervepirrende spænding over en biljagt. Der er få steder, hvor film overgår bøger. Men biljagter er vist en af dem.

Overskrifterne er et, ja, kapitel, for sig – fx ”Tidevandet ruller eller: Efter to vodka sidder verden hvor den skal”, eller bare ”Alting går op i lort”.

Der er tre berlinerbamsebjørne til Simone Buchholz for præstationen, og jeg glæder mig til den næste.

Forfatteren Simone Buchholz er kendt i Tyskland for sine krimier i Hamburg, hvor statsanklageren Chastity Riley huserer. Hendes første roman, Revolverherz, udkom i 2008. Hun bor med familien i Skt. Pauli-kvarteret i Hamburg.

BlaaNatbookSimone Buchholz
Den blå nat
Dream Litt
2021