Jacob Munkholm Jensen: 23:59:00 – Ét minut i midnat

doomsdaybredtbillede

Anmeldelse. Foråret 1984. En grænseepisode i Berlin udløser en hastigt eskalerende konflikt imellem NATO og Warszawapagten. Fra hver sit sted i livet tvinges vennerne Susanne, Carsten, Dorthe og Peter til at vælge side i konflikten og til at beslutte sig for, hvad der er værd at kæmpe for. 23:59:00 – Ét minut i midnat er en kontrafaktisk spændingsroman, som tager udgangspunkt i virkelighedens kolde krig, og som – igennem fire unge danskeres øjne – udforsker optakten til en ny altødelæggende verdenskrig: den nukleare apokalypse.

Med sin strategisk vigtige beliggenhed i bunden af Østersøen, spiller Danmark en afgørende rolle i forsvaret af Vesteuropa, og mens fronterne trækker op ude i verden, forbereder danskerne sig på det værst tænkelige. Det, som ingen for alvor har troet, kunne ske.

1984 - Krudttønden

Romanen begynder i april 1984. Verden var meget anderledes i 1984. Europa er delt. Muren og grænseegn adskiller øst fra vest. I USA er Ronald Reagan præsident med hård koldkrigs retorik om ”ondskabens imperium”. Sovjetunionen er begyndt at stille SS20 atomraketter op tæt på øst-vest grænsen.

NATO vil ikke have atomvåben der og har truffet dobbeltbeslutningen: Enten trækker Sovjet SS20 raketterne tilbage eller også opstiller NATO en atombevæbnet Pershing ll raket, hver gang Sovjet opstiller en SS20 raket. NATOs beslutning får fredsbevægelserne, der i stor stil er støttet af Sovjetunionen og styret af den yderste venstrefløj, på gaden.

I Danmark danner der sig et sikkerhedspolitisk flertal udenom regeringen, som tvinger Paul Schlüter regeringen til at tage forbehold over for mange af beslutningerne i forsvarsalliancen. Der er pjecer om atomkrigen. Det er en del af undervisningen i folkeskolen siden 1970’erne. Alle nye bygninger har sikringsrum.

I 1970’erne og 1980’erne var atomkrig der store frygt. Den frygt er for tiden afløst af frygt for drivhuseffekter og tab af biodiversitet. Nogle beslutter ikke at sætte børn i verden af frygt for konsekvensen af en stigende temperatur. For en generation siden var der børn, der ikke blev sat i verden af frygt for atomkrigen.

Kontrafaktisk historieskrivning

Forfatteren Jacob Munkholm Jensen har forestillet sig, hvordan det ville udspille sig, hvis det var gået galt i 1984 – det begyndte hverdagsagtigt i Berlin:

”Der er her til aften meldt om uroligheder ved grænseposten Checkpoint Bravo ved Dreilinden-Drewitz på motorvejen mellem Vestberlin og DDR. Ifølge vesttyske kilder skal der være afgivet en serie skud hen over grænsen, men disse forlydender er endnu ubekræftede. Det skriver Reuters.”

Det var indtil videre alt, hvad hun vidste. Telefaxen var tavs, telefonerne var tavse. I Udenrigsministeriet vidste natportieren ingenting, og pressetjenesten var gået hjem klokken 23.

”Hvad med ovre i Forsvarsministeriet?” havde hun spurgt.

”De gik hjem for flere timer siden. Det er jo weekend,” svarede stemmen så og tilføjede efter en kunstpause: ”Så ja, lad os da ikke håbe, at russerne har bestemt sig for i aften.”

Lidt skærmydsler i Berlin. En NATO forsvarsøvelse. Krige i Afrika. Konflikten i Israel. Hverdag, som vi følger med et halvt øje i aviserne. Men i Jacob Munkholm Jensen kontrafaktiske roman løber situationen ud af kontrol. Den militære trussel øges på få dage fra fredelig til 23:59:00 – et minut i Dommedag.

Her refereres til Dommesdagsuret, som en række forskere har vedligeholdt siden 1947. Hvert år udgiver de en rapport om trusselsbilledet i verden: Hvor tæt er vi på jordens udslettelse. Ved indgangen til 1984 stod dommedagsuret på tre minutter i dommedag. 

Med Jacob’s fire personer følger vi udviklingen fra forskellige perspektiver. Carsten, som er vokset op i et stærkt akademisk venstrefløjsmiljø, havner i Jyske Dragonregiment. Peter er med flåden. Dorte er en del af det anarkistiske BZ-miljø i København og endelig er der Susanne, som journalist praktikant.

Meget forskellige perspektiver – og selvom verden udvikler sig helt logisk set fra forfatter og læser perspektiv, så kommer den alligevel bag på alle involverede: De fire hovedpersoner, hæren, Nato, regeringen og det alternative flertal. Det er høj dramatisk og vældig godt skrevet.

doomsdary armagedon

Foto: TheDigitalArtist Pixabay (CC)

Jacob Munkholm Jensen har overbevisende styr på detaljen. Vi får indblik i både militært isenkram, kampstrategi, politiske og militære hovedfigurer. Hele perspektivet er set fra Danmark. Så hvad den amerikanske præsident tænker og hvad der foregår i Sovjetunionen – det må vi lige som figurerne i romanen fornemme eller gætte os til. Berlin-guide er imponeret over detaljerne, og det tager ikke noget fra spændingen i dramaet, tværtimod, er det en page-turner af rang.

Diskussionerne og dilemmaerne er ikke nye, men stadig gyldige – og det er et godt bud på hvor galt det kunne være gået. Vi hører opgøret mellem politikkerne, da resultatet af nedskæringer og fodnotepolitik står klart. Hvad har Anker Jørgensen, Gert Petersen og Niels Helweg Petersen at sige til deres forsvar? Og...var katastrofen som Jacob Munkholm Jensen beskriver måske indtrådt uanset, hvad den danske forsvarspolitik havde været?

Berlin-guide synes Jacob Munkholm Jensen har skrevet et meget interessant scenarie - både historisk, politisk og militært. Et tankespind, der ikke er så forrykt endda. Se mere om den kolde krig på Rigsarkivets hjemmesider eller se fx Youtube videoen fra Rigsarkivet herunder:

Sådan kunne det være gået, og var det sket, så havde der kun være ødemark og vild natur tilbage, der hvor du nu sidder og læser dette. En stille susen i træerne over sammenfaldne og overgroede konstruktioner, der måske engang var huse. Sådan vil det være i århundrederne fremover, men jorden vil leve videre.

2021 – 100 sekunder

Siden murens fald og åbningen af verden er frygten for atomvåben gledet i baggrunden, selvom verdens atomarsenaler stadig kan udslette altid flere gange i et enkelt blink. Og flere lande har fået atomvåben, som styres af folk som Putin i Rusland, Boris i England, Donald i USA, Kim i Nordkorea, Ayatollaen i Irak? – i øvrigt af Kina, Indien, Pakistan, Sydafrika og Israel.

Atomtruslen findes stadig væk. Den har tvunget alle mand til forhandlingsbordet, men bliver det ved og ved og ved og ved med at gå godt?

Og hvad er så klokken i 2021? Dommedagsuret siger 100 sekunder i Dommedag på grund af en farlig cocktail af atomvåben, klimaforandringer og grove forvrængninger af information på internettet. Du kan læse dommedagsrapporten her. Det tætteste på 00:00 verden har været siden 1947.

Doomsday Clock

Grafik: "Doomsday Clock", af Fastfission, Public Domain.

Trænger du til lidt natteligt mareridt over, hvor galt verden kan udvikle sig, så er Doomsday Clock et besøg værd: Atomvåben, løbske teknologier og klimakatastrofe. Og alligevel udvikler verden sig hele tiden til det bedre: færre konflikter, mere mad, mere vand, længere levetid, færre døde børn, mindre fattigdom. Det er stadig ad h.. til mange steder rundt om i verden. Men det bliver bedre årti for årti.

Jeg tror man skal holde øje med begge dele.

1983 - Gnisten

Kikset, den perfekte storm, hvor alt fejler er ikke aflyst, og det har mindst en gang været dødbringende tæt på.

I 1983 sad russeren Stanislav Petrov alene i den sovjetiske atomvarslingsstation Serpukhov-15 syd for Moskva. Pludselig så radaren ud som Sovjetunionen var under et massivt atomangreb. Stanislavs opgave var at slå alarm og få udløst et modsvar. Der var kun kort tid. Flere alarmer blev udløst. Alle signaler fortalte at et angreb var i gang.

Men Stanislav ventede og gav ingen ordre. Der var intet angreb og det viste sig nogle dage senere, at solreflekser i satellitterne havde udløst alarmen. Dine forældre og Stanislav Petrov er forklaringen på, at du eksisterer i dag. Ragnarok var afværget. Det er bare at håbe på, at verdens alarmsystemer er befolket med folk af Stanislav Petrov støbning. Nyd hver dag du får.

Jacob Munkholm Jensen (født 1974) er journalist og forfatter. Han debuterede som romanforfatter i 2011 og har siden skrevet flere bøger i forskellige genrer. Fælles for dem alle er en interesse for den historisk korrekte detalje, som sandsynliggør og underbygger historiernes troværdighed.

doomsdaybogenJacob Munkholm Jensen
23:59:00 – Ét minut i midnat
Forlaget Mellemgaard
2016