Nick Carter – Killmaster

Anmeldelse. Bøgerne om agenten fra AXE, Nick Carter, har flere forfattere. Serien udkom fra 1964 til 1980 med mere end 250 sex og action mættede historier. Flere af historierne finder sted i Berlin. Du kan finde den på Mofibo, som har 257 Nick Carter agentromaner på hylden.

Nick Carter har rødder i en ”dime novel” detektiv serie fra 1886, som blev trykt som en føljeton over 13 uger, og han blev opgraderet og fik sit eget blad. I 1960’erne havde James Bond vældig succes og det fik også nyt liv til Nick Carter. Bøgerne blev skrevet af forskellige forfattere i 1960'erne og 1970'erne.

NCdimeNick Carter er agent N3 i den amerikanske agentorganisationen AXE, som bekæmper terrorister, fanatikere, forbrydersyndikater, våbensmuglere og andre slyngler. Han er en høj flot mand over 1,80 meter, flot krop med muskler og stålgrå øjne, der udstråler is og død. Han har en lille tatovering med en blå økse, som gløder i mørket. Han var soldat i 2. verdenskrig, en del af OSS og senere en del af AXE. Han dyrker yoga hver dag og taler mindst 18 sprog fra Engelsk og Tysk til Swahili, japansk, arabisk, hindustani, mandarin, russisk, og, og, og.

Han bærer altid tre våben, som har navne. Wilhelmina er hans tyske luger, som han har fra 2. verdenskrig. Stiletkniven Hugo, som er 400 år gammel, men jo stadig dødbringende når den er spændt om håndleddet på Nick Carter. Og endelig er der Pierre, en lille gasbombe, som han bærer som en tredje testikel. Endelig kan han i forskellige bøger optræde forskellige dødbringende våben. I ”Berlin” er det middelaldervåben som morgenstjerne og stangøkser. Eller i andre bøger i klasse med 007: Giftpile fra en lighter, 10.000 watt laserpistol eller kernevåben.

AXE er meget mere hemmelig end CIA og beskæftiger sig mest med snigmord. AXE er lokaliseret i Washington på sjette sal af et højhus ved DuPont Circle i Washington under navnet ” Amalgamated Press and Wire Service”. AXE har i alt 24 dødbringende agenter, Killmasters.

I ”Berlin”, som er nummer 45 i serien og først udgivet i 1969, bliver Nick Carter sat på at optrevle en nynazistisk organisation, der truer det tyske demokrati. Det koster en kollega livet, det giver hårrejsende biljagter i Berlins gader og skuddueller over Berlins tage. Og så kræver det en hemmelig mission ind i Østberlin og et dramatisk tilbagetog over muren.

Og så ville det ikke være Nick Carter, hvis der ikke var to kvinder med store bryster, som bliver betaget af Nick Carter. Som læser går man ikke glip af hverken detaljerne i biljagterne eller detaljerne i sengen efterfølgende.

Hvis Berlin var beskrevet med samme detalje ville der være tale om en regulær guidebog til Berlin. Desværre er Berlin kun overfladisk og stereotypisk beskrevet. Det er blot en kulisse, hvor biljagter og skuddueller kan passes ind. Det er ikke stor og berigende literatur. Det er en knaldroman, som underholder overfladisk den eftermiddag, det tager at læse den. Men den lever fuldstændig op til forventningerne om lidt uforpligtende mord og hor som behageligt tidsfordriv.

ncFrauleinSpyNick Carter er i Berlin i andre historier, fx

  • Nummer 5 ”Fraulein Spy” (1964), hvor Nick Carter søger efter topnazisten Martin Borman, og sporene fører tilbage til Berlin. Omslaget her til venstre.
  • Nummer 116 ”Under the Wall” (1978), hvor vestberlinske studerende bliver brikker i et KGB-spil, der skal stoppe flugtruter og måske ramme den amerikanske præsident.
  • Nummer 193 ”The Kremlin Kill” (1984), hvor et plot truer den tyske genforening.
  • Nummer 210 ”The Berlin Target” (1986), hvor en missilproducent bliver udsat for både afpresning og mord.
  • Nummer 214 ”Tunnel for Traitors”(1986) truer en dobbeltagent sikkerheden for flugtruter under muren og chancen for at få fat i den seneste sovjetiske laserteknologi risikerer at glippe. Det store foto øverste er fra coveret til "Tunnel for Traitors".
  • Nummer 245 ”The Deadly Diva” (1989), hvor den utroligt smukke operadiva Olga i virkeligheden er en sovjetisk agent, som lokker amerikanske agenter med i seng, hvor hun slår dem ihjel. Nick Carter undslipper med nød og næppe og er ude på hævn.

Mord og hor på samlebånd

Med 2-3 eventyr i sengen pr. bog må Nick Carter gennem de 250+ bøger antages at have været i seng med et sted mellem 500 og 700 kvinder, men samtidig får han slået, løst anslået, 1500-2000 forbrydere ihjel. Der er vist ingen, der endnu har lavet statistikken.

Genren går under navnet ”pulp fiction”. Billige bøger trykt på billigt papir (pulp) i store mængder. Og historierne er skåret over samme læst som historierne om den britiske agent 007 – James Bond. International og beleven, damernes ven, hårdtslående mod forbrydere. De kan læses på en lørdag eftermiddag. Jeg synes, synes de er udmærket underholdning – som ”Bill og Benn” eller ”Morgan Kane”, ”Bill Knox” eller ”Sexton Blake”. Nogen af bøgerne fortjener knapt at blive læst, mens andre – fx Louis Mastersons ”Diablo” eller ”Morgan Kane” fortjener en bedre behandling. Rødder tilbage til Raymond Chandler også - og min egen store helt, Spenser - detektiven fra Boston.

Alene omslaget af en klassisk tju-bang pulpspionroman kan være hele bogen værd. Damsell in distress. Det er ikke, for at sige det mildt, udviklet litteratur, men historier over en skabelon. Men jeg vil mene, at de er fuldt på højde med 90 procent af de actionfilm, som vælter ud af Hollywood: Smukke kvinder, stærke mænd, rappe replikker, de gode og de onde, biljagter, skuddueller … og ofte går det onde op til de højeste niveauer.

Action fra pulp til celloid

At læse Nick Carter bøger er ufortyndet action, men i vore dage er kombinationen action og sex blot flyttet fra de små bøger til de store lærreder, fra pulp til celloid. Tænk bare på hårdtslående testosteronbomber som Ethan Hunt i Mission Impossible, Jason Bourne, The Saint, Eggsy i Kingsman, James Bond og alle Bondpigerne, John Mcclane i Die Hard og Die Harder, Leon i the Professional, Claude van Damme og Steven Skydegal (undskyld, Segal), Arnold Schwatzenegger i hva som helst.

Men siden er der kommet mere ligestilling i action rollerne og pigerne kan også: LeeLoo i det femte element, Trinity i The Matrix, Michelle Yeoh som Yu Shu Lien i Tiger på spring, drage i skjul, Uma Thurman i Kill Bill, Tia Carrere, Linda Hamilton, Angelina Jolie i SALT og Lara Croft, Sarah Connor (Linda Hamilton) i The Terminator, Halle Berry, Sigourney Weaver som Ellen Ripley i Aliens, og Lucy Liu - de kan også være seje.

Berlin-guide finder de kvindelige action helte mindst ligeså atletiske, kvikke, hårdtslående og hurtigskydende som deres mandlige kollegaer. Men filmpublikummet er muligvis ikke parat til kvindelige serie-erotomaner, der, ligesom James Bond, konstant skifter ud i lækre hjælpere og dampende scener, hvor den kvindelige helt dominerer. En anden forskel er at kvindelige actionhelte typisk anvender markant mindre tekstil i kostymerne, så der er ikke tvivl om, at sex er tilstede i filmene, selvom de kvindelige actionhelte ikke "laver mænd" på stribe.

Her link til en lille artikel om kønsforskelle mellem actionhelte.

Uanset actionheltens køn, så taler action-film nok mere til mænd end til kvinder. Ligesom pigerne i sin tid læste om den forførende læge "Dr. Frank" i lægeromanerne, og drengene læste om Nick Carter i knaldromanerne.

Film er kommercielle produkter, og henvender sig til et publikum. Et tysk studie viser, at publikums filmvalg langt hen ad vejen svarer til kønsstereotyperne - fx at mænd har præference for action, adventure, erotik, fantasy, historie, horror, science fiction, thriller, krigsfilm og westerns - mens kvinder har preference for tegnefilm, comedy, drama, heimat og romantik. Studiet er tysk, men er danske mænd og kvinder nu så forskellige fra tyske? Eller om filmvalget mere er drevet af kromosomer og hormoner end af kultur og opdragelse. Det er en gammel diskussion.

Action kan vi tilsyneladende ikke få nok af. De vises i TV på mindst 3-4 kanaler i løbet af en weekend og vælter ud på streamingtjenesterne. I en grad, så der tilsyneladende ikke er salg i de små pulpfiktion bøger mere. Du kan være heldig at finde Nick Carter i et bytte-blad antikvariat, i Kirkens Korshær eller bag reolen i sommerhuset - eller online på Mofibo.

NCBerlinNick Carter
Berlin
Mofibo