FLIX: Splint og Co i Berlin

Spirouillustration

Illustration fra tegneserien (Den engelske udgave).

Anmeldelse. I Tyskland er tegneserien Splint og Co kendt som Spirou. ”Spirou in Berlin” er en fantasifuld og hæsblæsende grafisk novel eller tegneserie, som foregår i Berlin. Tegnet af den tyske tegneserieforfatter, FLIX.

Piccoloen fra Moustique Hotel, Spirou (I Danmark SPLINT) i rød uniform og hans ven, journalisten Fantasio (I Danmark KVIK), bliver viklet ind i et eventyr i sommeren 1989 nogle måneder før murens fald. Den onde Zantafio forsøger at kuppe Østtyskland og han kidnapper greven af Champignac, Graf Von Rummelsdorf (Grev Champignac i Danmark).

Grevens fulde navn er Pankratius Landislaus Adalbert von Rummelsdorf (På dansk: Greve Paulus Hégésippe Adélard Ladislas de Champignac) og han opfinder de særeste apparater og er professor i svampe. Spirou og Fantasio ræser til Østberlin for at redde greven ud af klørerne på STASI. Men STASI agenterne kommer efter dem, Fantasio bliver arresteret, så Spirou må klare trådende for alle.

Meget underholdende historie og virkeligt flotte tegninger og satire over det hedengangne DDR. Fx dialogen i et tomt supermarked: ”Undskyld, har De ingen æbler?”, ”Næh, ingen æbler har vi først i morgen. I dag har vi ingen bananer!”. Og så er der spionen, der stikker hovedet op fra kloakken og fotograferer spionen, der fra bag en mur holder øje med en mand, som i dækning fra sin avis bruger kikkert til at overvåge en eller anden.

Eller eftersnakkerne i den øverste top, som hver gang foreslår det samme som løsning på et problem: Den første siger ”Bananplantager på Usedom”, den sidste siger ”øhhh…”, den tredje siger: ”Schnaps!”, den fjerde siger ”Schnaps und Bananen”, og den sidste: ”Krig! Krig er altid godt”. Det er dem der åbner balladen efter at STASI chefen har konstateret: ”Liebe Genossinnen und Genossen – wir sind PLEITE!” – Kammerater og Kammeratinder – Vi er færdige!.

Løsningen er ifølge STASI at omdanne brunkul, som DDR har nok af og ingen er interesseret i, til diamanter. Det er det Grev Rummelsdorf har en løsning på. Spirou / Splints ven, Grev Rummelsdorf bliver kidnappet – og derfra ruller historien. Hæsblæsende action og med lidt hjælp fra magisk realisme, nogle aber og undergrundsmodstandere af regimet får Spirou for alvor udfordret STASI.

spiroui2

Spirou er en klassisk, belgisk tegneseriefigur, som belgierne har haft fornøjelsen af siden 1938 og fransksprogede har leet med Spirou lige siden. Stregerne der kom ud af Belgien er mangfoldige, og også i Danmark har vi læst om Asterix, Lucky Luke, Spirillen og TinTin (som i Tyskland er kendt som Tim og Struppi). På dansk er Spirou kendt som Splint & Co. Historierne om Spirou / Splint og Co er fortalt og tegnet af mange tegnere. Den tyske tegner, FLIX, er den første tysker, som har lavet en historie med Spirou.

Berlin-guide synes at Splint figuren, som en slags James Bond, fungerer rigtigt fint i Berlinerklæderne, og der er virkeligt fine tegninger af DDR. 

Tegneren FLIX hedder egentlig Felix Görmann og er født i 1976. Han blev inviteret af de belgiske ejere af brandet til at tegne historien i forbindelse med 80 års jubilæet for Spirou. Flix bor i Berlin og tegner dagligt for Frankfurter Allgemeine med striben: Glückskind. Læs mere om Flix på hans hjemmeside og se også der hans fremragende og humoristiske tegninger. Fem berlinerbamsebjørne til FLIX for præstationen. Den kan købes i alle boghandlere i Berlin og der findes både en tysk og en englsk version.

spirouiinberlinbogFLIX

Spirou in Berlin
Carlsen
2018

60 sider

Læs mere om Splint & Co her