Uwe Timm: Opfindelsen af currywursten

UwwTimmHamburg1945

Foto: Allierede tropper i Hamburg i maj 1945. Imperial War Museum, London. Public Domain.

Anmeldelse. Currywursten blev opfundet i Berlin af Hertha Heuwer i 1949. Der er mindeplade for hende i Kaiser-Friedrich-Straße 59. Men sådan en pølse er svær at holde for sig selv. I Opfindelsen af Currywursten er det romanfiguren Lena Brücker, som laver den første Currywurst i 1947 i Hamburg. For pølsetyskere og pølsedanskere er den slags alvorligt pølsesnak. Men pølsen skal ikke tage livet af Uwe Timms novelle. For den er fremragende.


Forfatteren Uwe Timm skriver om livet i Hamburg ved slutningen af 2. verdenskrig og i tiden efter. Om tuskhandel med rationeringsmærker og cigaretter, om prostitution, om fanatiske nazister og naive englændere, om valget mellem desertation i de sidste krigsdage or risikere øjeblikkelig dødsstraf eller at kæmpe den sidste, fanatiske og udsigtsløse kamp og dø af det. Om hungeren efter nærhed med et andet menneske.

Lena Brücker bor alene, hendes søn og en sjuft af en mand er forsvundet i krigen, da soldaten Hermann Bremer dukker op i de sønderbombede gader i Hamburg. Sammen kryber de sammen og udholder de sidste krigsdage i Lena Brückers lejlighed. Elsker, lever af de sidste rationer, og håber at ingen opdager dem og forråder soldaten – som egentlig skulle lægge i et hul og forsøge at skyde britiske tanks i sænk. Forvirring og mangel på sikker viden de sidste dage. Er krigen slut? Vil de vestlige styrker slutte sig til tyskerne og gå imod russerne?

Da krigen er slut skal Lena Brücker klare sig selv og håndtere komplicerede sortbørshandler for at alting kan gå op i valutaen: cigaretter. Lige indtil hun en dag, ved et tilfælde, opdager den karrysovs, som ændrer alt og skaber currywursten.

Men tag ikke fejl. Currywursten er blot påskudet til at fortælle en lille historie om Tyskland stunde 0.

Youtube: Bogen blev filmatiseret i 2008 som Die Entdeckung der Currywurst. 

Uwe Timm formår at koge den store historie ned, så vi oplever krigen, kapitulationen, stunde 0 og de første efterkrigsår fra jorden. Det er ikke som at være der selv. Gudskelov. Men vi får det hele med frygt, håb, menneskelighed, paranoia, katastrofe og latter. I koncentreret form over 225 sider. Uwe Timm kalder det selv en novelle. Den er skrevet let og flydende og underholdende, så man ryger hurtigt igennem den. Og sukker efter mere.

Men at currywursten skulle være fra Hamburg!?! – det er en skrøne som berlin-guide ikke hopper på!.

Tak til Bechs forlag og Goethe Instituttet for at få Uwe Timm oversat til dansk af Jakob Jonia. Jeg har ikke læst den originale version, men lydskrift som fx ”Hva’ er’ed for noget?” tænker jeg er oversat på den måde, fordi der i den direkte tale indgår dialekt. Men prøv sig det på Århusiansk, og så er det næsten mere forstyrrende i konteksten – der jo skal foregå i Hamburg – end understøttende. Det er en smagssag. Uwe Timm udgav bogen i 1993, så det er jo på tide at udkomme på dansk.

Youtube: Hør Uwe Timm læse op af hans karrybog.

Uwe Timm er tysk forfatter (f. 1940) og han bor i Hamborg. Han bliver regnet til en af Tysklands mest betydningsfulde og mest læste forfattere. Hans bøger tager ofte udgangspunkt i skelsættende begivenheder i historien – som her Tysklands kapitulation. Ham må vi læse noget mere af.

God læselyst

UweTimmBogenUwe Timm
Opfindelsen af Currywursten
Bechs Forlag
2019
225 sider

Bogen fås på forlaget som både e-bog og bog.