Jason Lutes: Berlin

JasonLutesIllustration

Foto: Side fra bogen, som viser Potsdamer Platz i 1928. Nederst i venstre hjørne ses verdens første trafikreguleringslys og i det fjerne ses buerne fra Anhalterbahnhof. Masser af liv, biler, sporvogne, forretninger. I Jason Lutes lette og tydelige streg. Alene det billede er hele bogen værd.

Anmeldelse. Grafiske romaner kan noget helt særligt, og tegneren Jason Lutes har tegnet Weimar republikkens undergang i sit store værk, Berlin. Du kan få hele den samlede udgave på dansk i fremragende indpakning.


Bogen følger den kunststuderende Marthe Müller, som i 1928 rejser til verdens vildeste by, metropolen Berlin. Vi følger med Marthe Müller med toget ind i Berlin. Hvis du kender stumfilmen ” Berlin - Symphonie einer Großstadt” fra 1927 af Walter Ruttmann (1887 - 1941) kender du fornemmelsen af Berlin i 1927. Lige der, hvor de værste følger af 1. verdenskrig var overvundet og der endnu var et par år til Hitlers magtovertagelse.

Filmen "Berlin - Symphonie einer Großstadt" ligger på Youtube. Du kan finde flere Berlinvideoer på Youtubekanalen Berlin.

Marthe Müller glæder sig naturligvis for Berlin er en af verdens vigtigste hovedstæder og her oplever den unge kunststuderende både den løsslupne eufori i Berlin og Berlins ulyksalige elendighed.

Amerikansk jazz og seksuel frihed fejres i kabareter og varietéer for fulde gardiner, så har økonomisk krise og politisk radikalisering for længst indtaget gaderne. Der er klare poler og her skal Marthe Müller at finde sin egen identitet. Hun står ligesom Tyskland i begyndelsen af 1930’erne ved en korsvej.

Marthe Müllers skæbne knytter Jason Lutes sammen med andre skæbner i Berlin: Den idealistiske journalist Kurt Severing, der mister sin tro på det skrevne ords magt, efterhånden som nazisme og ekstremisme vinder fodfæste; arbejderen Gudrun Braun, hvis familie splittes som følge af socialt armod og det politiske opbrud; den unge jøde David Schwartz, der bliver mål for den omsiggribende antisemitisme.

Men det er Berlin selv, som bogen handler om. Biler, mennesker, trafik, fortove, støvede lofter, togstationer, kunstere. Jason Lutes tegner liv i det hele.

Det er lykkes Jason Lutes at lave et kæmpe panoramaportræt af Weimarrepublikken. Tegningerne er så fremragende, at man til tider glemmer at læse teksterne. Men få det hele med. Indånd den langsomt.

Bogen er en opsamling af tre bøger, hvoraf de to udkom på dansk. I denne samlede udgave er formatet vokset, og tegningerne kommer bedre til sin ret.

Og køber du den danske udgave, så er der forord af Volker Kutscher, illustreret efterskrift af Lutz Göllner om de virkelige lokaliteter i serien, interview med Jason Lutes samt skitser, noter, litteraturfortegnelse og visuelle inspirationskilder. Det er kræs.

Der er klart fuldt hus i Berlinerbamsebjørne her.

Video: Interview med Jason Lutes på tysk TV.


Jason Lutes er er en amerikansk tegneserieskaber. Hans arbejde er hovedsageligt historisk fiktion, men han arbejder også i traditionel fiktion. ”Berlin” tog ham tyve år at tegne. Sort/hvid tegninger i en klar og enkel streg.

JasonlutesbogenJason Lutes
Berlin – den samlede udgave
Skrevet af Jason Lutes
Tegnet af Jason Lutes
Oversat af Per Vadmand
608 s., indb.
20,5 x 26,5 cm