Christopher Isherwood: Berlin Stories og Cabaret

Eldorado1932
Foto: En bar på natklubben Eldorado. Foto af Herbert Hoffman. 

Anmeldelse. Christopher Isherwood (1904-1986) var forfatter og mest kendt for de to bøger om Berlin ”Mr Norris Changes Trains” og ”Goodbye to Berlin”, som han skrev efter et ophold i Berlin i 1929-1933. Her oplevede han den strålende og fri bys undergang og overtagelse af nazisterne. De to romaner er forlæg til musicalen ”Cabaret”, som Liza Minelli udødeliggjorde i filmen af samme navn. ”Cabaret” bliver med jævne mellem sat op i Berlin, og her virker den ofte stærkere end filmen. Musicallen og de to bøger hænger så tæt sammen, at de giver mest mening at skrive om dem sammen. Så kom en tur med til Berlin omkring 1930.


Christoffer Isherwood i Berlin … og København

”Mr Norris Changes Trains” og ”Goodbye to Berlin” bygger på Isherwoods egne oplevelser i Berlin. Han var tiltrukket af Berlin fordi livet som homoseksuel var mere frit. Christoffer Isherwood fortæller, at han var hæmmet af at skulle møde mænd fra egen klasse, så at finde tyske mænd i arbejderklassen var tiltrækkende.

ishIscherwoodinLosAngelesBilledet til venstre er af Christoffer Isherwood i Los Angeles i begyndelsen af 1970'erne. Det er taget af Allan Warren (CC BY-SA 3.0) (fra Wikipedia).

Christoffer Isherwood boede i Berlin i Nollendorfstrasse 17. I dag hænger der en mindeplade og står du foran huset er det 2. sal til højre ud mod vejen, hvor forfatteren sad. Her lejede han et værelse hos Fraulein Thurau.

Før da boede han lidt forskellige steder. I 1929 var han der for at besøge sin ven og forfatter kollega WH Auden. Hans første adresse var Magnus Hirschfeld’s Institut für Sexualwissenschaft, hvor han lånte en lejlighed. Hirschfeld var ikke hvem som helst. Han var ledende forsker i seksualitet og en stærk forkæmper for homoseksuelles rettigheder - han omtales også som fader til forståelse af trans-seksualitet og transvestitter.

Christoffer Isherwood flyttede videre til  Kreuzberg i Wassertorstrasse (Nær Hallesches Tor) og en måned senere til Admiralstorstrasse nær Kottbusser Tor – og i december 1930 flyttede han ind i Nollendorfstrasse i Schöneberg.

Film: Se den lille film om kvarteret, hvor Brendan Nash går med. Han har jævnligt byvandringer under temaet "Isherwood's Berlin" og det kan klart anbefales.


Kvarteret omkring Nollendorf Platz var i 1920’erne, og er igen i dag, i den grad glad og regnbuefarvet. Hoteller, barer, butikker der henvender sig til homoseksuelle i fuld åbenhed, og ofte med streg under -seksuelle. Der er specialbutikker, som berlin-guide egentlig ikke tør går ind i.

Her lå de vovede kabareter, som Eldorado i Motzstrasse. Den ligger der stadig, men lokalerne er omdannet til supermarkedet ”Speisekammer Eldorado”. Her blev der danset og sunget – nu bliver der købt grøntsager og leberwurst. Her sang Marlene Dietrich, Claire Waldoff, Weintraub Syncopators og det var her transseksuelle og transvestitter mødtes. Man kunne købe poletter, som gav en dans med en af transvestit-værtinderne. Læs mere om sangerne her.

ishAnitaBerberEn af de mere livlige skikkelser var Anita Berber, som blev berygtet for sin skandaløse optræden som danser, skuespiller, poet. Hun kunne træde ind på restauranter kun iført en pelskåbe, en abe om halsen og en sølvmedaljon fyldt med kokain. Hendes danse havde navne som "Morfin" og "Cocaine" og hun dansede nøgen. Hendes sidste optræden sluttede, da en mand grinede af hendes optræden. Hun kastede en flaske champagne i hovedet på ham, sprang ned fra scenen og op på hans bord og tissede på ham. Derefter var det slut med engagementer for Anita Berber. Hendes liv er beskrevet i biografien The Seven Addictions and Five Professions of Anita Berber. Maleriet af Anita Berber er malet af den fremragende tyske maler Otto Dix (1899-1928). Hun var død før Isherwood nåede til Berlin.

En anden var filminstruktøren Billy Wilder. Han boede allerede i Berlin, da Isherwood kom til. Han boede på Victoria-Luisa-Platz og arbejdede som eintänzer eller taxi-danser. Det var unge mænd som mod betaling dansede en dans med ældre fruer på Hotel Eden ved Berlin Zoo, som enten var single eller hvor deres mænd ikke gad at danse. Billy Wilder fik succes som filminstruktør i Berlin, da han på et minibudget lavede biografsuccessen ”Menschen am Sonntag” i 1930. Herefter lavede han i alt 13 film for UFA i Babelsberg. Han flygtede fra Tyskland efter Rigsdagsbranden i 1933. Han fik succes i Hollywood, blandt andet for filmkomedien ”Some like it hot” om 2 transvestitter.

Endelig skal nævnes Max Hansen, der også var en del af scenen omkring Nollendorf platz. Max Hansen var med til at starte Kakedo kaberetten i Kantstrasse, der var Berlins mest succesfulde. Han måtte flygte fra Tyskland efter havde udgivet ” War’n Sie Schon mal in Mich Verliebt?” med Adolf Hitler i hovedrollen som homoseksuel. Kakado flyttede siden til Lehniner Platz, hvor Schaubühne i dag ligger. Andre navne fra tiden er Siegfried Arno, Eva Hermine von Sacher-Masoch og Hede Merman. Læs mere om Max Hansen.

Det var med andre ord et usædvanligt levende miljø, som Isherwood boede i. I 1932 fik Isherwood et forhold til en ung tysker, Heinz Neddermeyer, og de flygtede sammen til Grækenland i maj 1933. Da Heinz blev nægtet adgang til Storbritannien i januar 1934 flyttede de rundt en tid – De kanariske øer, København, Bruxelles, Amsterdam og Sintra mens de prøvede at skaffe et nyt statsborgerskab og pas til Neddermeyer.

I 1935 boede de i Classensgade 55 i København, men dels opdagede Isherwood at han skulle betale indkomstskat og dels var han under mistanke fra politiet for at være ”politisk”. Hvad der så lå i det. De flygtede videre til Belgien.

Men Neddermeyer blev udvist fra Luxembourg og blev arresteret i maj 1937 af Gestapo for at undvige militærtjeneste og for onani på andre mænd. Han blev dømt 3½ års strafarbejde, og da han blev sat fri blev han hurtigt gift med Gerda og fik en søn, som dog døde i 1940. Neddermeyer udstod krigen og endte i DDR. De to mænd mødte først hinanden igen i 1952, da Isherwood var i London, men havde ellers kun sporadisk kontakt.

Isherwood boede det meste af resten af sit liv i USA. Han blev amerikansk statsborger i 1946. Han døde i 1986.

Berlin stories

IshGoodbyebogI Goodbye to Berlin beskriver Isherwoods tid i Berlin. Hans værtinde frøken Thurau bliver til frau Schroeder. Hans alter ego er William Bradshaw.

I bogen følger man livet i Bradshaw / Isherwoods omgangskreds, mens nazityskland vokser op om øerne på dem: bøsserne Peter og Otto, den rige jødinde Natalia Landauer og ikke mindst, den guddommeligt dekandente Sally Bowles.

I Goodbye to Berlin er en af hovedrollerne den britiske skuespiller Sally Bowles, som kæmper for at blive anerkendt i Berlin. Liza Minelli spillede Sally Bowles i en grad, der næsten gjorde svært for hende at spille andre roller senere. Der hang altid lidt ”Sally Bowles” over hende.

Isherwood skrev karakteren over sin veninde Jean Ross, britisk skuespiller og marxist og fuldt ud så dekandent som Sally Bowles. Jean Ross og Isherwood bevarede deres venskab livet igennem.

Christoffer Isherwood
Goodbye to Berlin
Vintage Classics


Først offentliggjort i 1939


ishNorrisbogI Mr. Norris Changes trains ser vi også verden gennem Bradshaws øjne. Han møder den mystiske Arthur Norris, som er overdådigt gavmild, utroligt forgældet, ekstremt venlig og seksuelt afvigende. Norris underlige butler, Hr Schmidt, afpresser Norris.

Norris er en del af den kommunistiske bevægelse i Tyskland og ender med at flygte til Rio de Janiero – tilsyneladende med Hr. Schmidt i hælene.

Figuren Norris er bygget over englænderen Gerald Bernard Francis Hamilton, som fik tilnavnet "the wickedest man in Europe". Han var blandet andet ”fixer” for kommunisten Willi Münzberg, men han kunne også være meddeler for Sinn Fein og den britiske militærmission i Berlin. Han var fængslet flere gange for konkurser, tyveri, blufærdighedskrænkelser og trusler mod den nationale sikkerhed. Pænt farverig.

Christoffer Isherwood
Mr. Norris Changes Trains
Vintage Classics
Førs offentliggjort i 1935


ishmusicaltipiDe to bøger er skrevet sammen og kan læses sammen – og sammen danner de historien til musicalen Cabaret,

Cabaret fornyede musical-genren med dens kontante inddragen af publikum.

Det er også det du kan opleve, når Zelt am Kanzleramt med mellemrum sætter musicalen op. Den gennemføres på tysk, men de fleste kan sagtens følge med og musikken er forrygende. Følg med i programmet på hjemmesiden og bestil gode billetter i tide. Det er fedest at sidde på gulvet til højre for musikken. Det er serveringsteater, så når du reserverer dit bord, så få også tid til maden og et godt glas vin. Du er jo til Cabaret.


IshLizaminelliCabaret blev til Hollywood filmen ”Cabaret” fra 1972 instrueret af Bob Fosse. En gigantisk succes som løb med 8 oscars. Filmen foregår i 1931 i Berlin, hvor Sally Bowles kæmper sig igennem på The Kit Kat Club. Den unge Brian Roberts flytter ind i samme lejlighed. De bliver venner og vidner til Weimar republikkens undergang. Nazisterne på vej mod magten mærker man hele tiden. Først i svage signaler og så i en chokerende omvæltning.

Byvandring. I Berlin kan du stadig dyrke 1920’erne og har du fået billetter til Cabaret er en perfekt introduktion at tage på byvandring med Brendan under temaet ”Isherwood’s Neighbourhood”. Brendan Nash viser rundt på klart og tydeligt engelsk, og er både humoristisk og vidende om sit emne. Han driver hjemmesiden http://www.cabaret-berlin.com, hvorfra du også kan finde kontaktoplysninger til byvandringen. Brendan Nash får berlin-guides varmeste anbefalinger.

De to bøger får hver en fuld hånd af berlinerbamsebjørne for introduktionen til stemningen i Berlin i 1930. Musicalen Cabaret i Zelt am Kanzleramt får max bjørne. Det er en stærk, stærk oplevelse, så sørg for at få gode pladser. Endelig er der Cabaret med Liza Minelli. Kan du skaffe den, så se den igen og igen.


Kilder - læs fx mere på:

http://www.cabaret-berlin.com

https://www.information.dk/1998/02/livet-cabaret-paa-oesterbro

https://en.wikipedia.org/wiki/Sally_Bowles

http://www.supersummary.com/goodbye-to-berlin/summary/

http://www.transviden.dk/magnus-hirschfeld/

https://www.advocate.com/books/2016/7/19/peek-inside-berlins-queer-club-scene-hitler-destroyed-it