Lis Jensen & Henrik Lund: Den tyske Østersøkyst

Anmeldelse. De fleste danskere kender til Schleswig-Holstein, mens Mecklenburg-Pommern er næsten ukendt terræn. Det er en skam, for der er smukt, masser af historie, kultur og natur. Til ferie og rejser for enhver smag. Lis Jensen og Henrik Lund, som skriver en lille serie af rejsebøger, har skrevet om at være rejseklar til Den tyske Østersøkyst.

Eventyr med god samvittighed

Rejseklar til Den tyske Østersøkyst, øerne Hiddensee, Rügen og Usedom samt Mecklenburgische Seenplatte stiller skarpt på et næsten glemt område lige ved den danske grænse.

En gave til den eventyrlystne dansker, der gerne vil være både sund og klimavenlig på sine ferie. Så duer det ikke at flyve rundt. Den tyske Østersøkyst er ikke længere væk, end at man kan cykle dertil hjemmefra - eller i værste fald tage toget noget af vejen. Og trænger du til Cafe Latte og lidt storbyliv - så er Berlin jo lige i nærheden. Cykelturen kan føre dig til både Tyskland og Polen, så det er der swung og eventyr over. For du er på vej i ukendt terræn.

I Middelalderen havde danskerne et godt kendskab til den tyske Østersøkyst. I perioder var den ligefrem en del af Danmark, og mange danske dronninger kommer herfra. Men med Nazi-tyskland og Jerntæppet og billige charterrejser syd på gik der pludselig et par generationer, hvor vi mistede kontakten til Rügen, Stralsund, Rostock, Schwerin eller Güstrow.

Fortæl kollegaer og vender, at nu cykler du til Usedom – og de færreste aner om du er på vej til Malaysia, USA eller Grønland. Men dem om det, for Usedom er en af Tysklands meste besøgte ferieøer på Østersøkysten. Skønne badestrande og interessant historie.Du kan med sindsro fortælle kollegaerne, at du rejser af Pommern til.

Eller måske har vi altid opfattet det fattige Pommeren som et ubehageligt sted, som man kunne ønske andre til. Kong Erik af Pommeren (1382-1459) kom fx herfra og endte her i unåde. Danskerne drog ud og plyndrede, hærgede og vold-kristnede langs Østersøen, og de hedenske vendere – der boede langs Østerkysten, hærgede tilgengæld den modsatte vej med plyndringer og sørøveri.

I det hele taget har handlen langs Østersens Hansestæder været rig og tiltrukket plyndringer. En af de største var den danske konge, som med Øresundstolden trak mange penge ud af handlen. En mindre, og dog berygtet, var sørøveren Klaus Störtebeck, som i 1390’erne huserede i Østersøen. Lis Jensen og Henrik Lund fortæller historien om røveren – og så er øllerne i Rostock opkaldt efter Störtebeck. Störtebeck betyder i øvrigt en person, som i en slurk kan nedsvælge 4 liter øl, ifølge Lis Jensen og Henrik Lund.

Danmark har meget at byde på. Alle bør have oplevet vandene mødes i Skagen, mærket suset ved Blåvand, set fuglene over marsken, set kongens København og klipperne på Bornholm. Men landene lige omkring os byder også på Danmarks historie, som har formet os. Det hører sig til at kende de mistede områder i Skåne, Halland, Blekinge og Schleswig-Holstein, at have besøgt både Norge og Island – og i Mecklenburg-Vorpommeren.

Lis Jensen og Henrik Lund vender flere gange tilbage til den danske dronning Margrethe Sprænghest, som opførte et kloster i Rostock og ligger begravet i den store kirke i Bad Doberan. Og de fortæller om den danske superfilmstjerne Asta Nielsen, som holdt ferie i sit ottekantede bauhaus sommerhus på den idylliske ø, Hiddensee.

Lys, luft og ro på

Der er meget genkendelighed i at være dansk turist langs den tyske Østersøkyst. Vejret, skovene, strandene, landskaberne, byerne og historien har meget tilfælles med Danmark. Det er mere af det vi holder af ved en ferie i Danmark, også alligevel med et twist.

Tyskerne selv kender Østersø-kysten som ferieområde, men der næsten også kun tyskere på feriestederne. Du skal ikke langt ind i landet før der helt renset for storturismens mylder. En god kontrast til at gå gåsegang rundt i Rom, Paris, London og Prag. Her er plads, lys, luft og ro. Lis Jensen og Henrik Lund skriver fx om Waren, Malchow og Güstrow.

Det hele i en pakke

Lis Jensen og Henrik Lund’s guide til Den tyske Østersøkyst har rullet hele turguideapparatet ud med togtider, møntfod, førstehjælp, museer, restauranter og byer. En meget komplet og sikker guide til din tur. Lige egnet til rygsækken, cykeltasken og handskerummet. 175 sider og fint illustreret med billeder og et godt bag i bogen til planlægningen. De første halvtreds sider om valutakurser, åbningstider og parlør ville nok bo bedre bagerst som opslag. Men, men – læserne kan jo nok finde ud af at springe dem over og komme til bøffen med det samme. Så kan man altid vende tilbage og slå op.

Berlin-guide har en forkærlighed for ”Turen går til serien…”, som er kompakt, let at have med, og har de væsentligste seværdigheder beskrevet. Men, men - selvom Mecklenburg-Vorpommeren er beskrevet i Turen går til Nordtyskland, så byder Lis Jensen & Henrik Lund på mere dybde – og kører du ofte igennem Mecklenburg-Vorpommeren på vejen mellem Rostock og Berlin, så hav bogen med i handskerummet til små afstikkere og pauser. Der er masser af oplevelser. Og har du tid, så læg en overnatning eller to ind.

Guidebogen lever!

Hvad skal man overhovedet med en bog? Mange vælger efterhånden bare at have deres smartphones og Ipads med og løbende at slå op på internettet, så behovet for guidebøger vil måske falde med tiden. Internettet er praktisk, smart, måske opdateret og ved alt.

Men berlin-guide tror på bogens fremtid, for der er stadig papir-afficionados, som kan li at understrege, tage notater, lave æselører, gemme på hylden til sig selv, læse og vende tilbage til, og til at kunne tage frem, og måske til at vise andre, hvem man er. Der er signal i bøger. Det gælder også guidebøger.

Tag guiden med i bilen, og slå løbende op på berlin-guide og andre, der skriver om Den tyske Østersøkyst. Det er en perfekt kombination.

Bogen bliver helt sikkert inventar i berlin-guides Skoda, når det igen går mod Berlin. For der er altid et hjørne, der mangler at blive besøgt. Fire flotte berlinerbamsebjørne til guiden, som fint står mål med de store guidebøger – og måske bedre endda på emnet: Den tyske Østersøkyst.

ostersokystbogLis Jensen & Henrik Lund
Den tyske Østersøkyst – I serien Rejseklar til…
Jensen & Lund forlaget
2020

2. udg.