Søren Flott: Danskeren der ville dræbe Hitler

jenspeterjssenfoto

Foto: Jens Peter Jessen (1895 i Tinglev - 1944 i Plötzensee). Fra WikiWand.

Anmeldelse. "Danskeren der ville dræbe Hitler" af journalisten Søren Flott er en biografi om danskeren Jens Peter Jessen og attentatet mod Adolf Hitler den 20. juli 1944. Ideen til attentatet kom fra Jens Peter Jessen. Han blev sammen med de øvrige attentat mænd henrettet før krigens afslutning. Attentatet blev kendt med filmen "Valkyrien" med Tom Cruise i hovedrollen som Claus von Stauffenberg.

 

Jens Peter Jessen er aldrig rigtig blevet kendt i Danmark. Jens Peter var fra Tinglev og havde dansk pas. Men hans sind var tysk. Han blev medlem af nazistpartiet i Tyskland længe før 1933. Under 2. verdenskrig var han professor i økonomi ved Humboldt-universitetet i Berlin. At være tysksindet nazist i Danmark har ikke været vejen til hæder i Danmark.

Og i Tyskland blev attentatmændene af mange anset for forrædere, selvom forræderenes motiv til at dræbe Hitler var at stoppe en udsigtsløs krig. For tyskere var det under krigen direkte farligt at udtale, at man ikke troede på føreren og den endelige sejr. Det var forræderi at mene noget andet.

Så Jens Peter Jessen blev næsten glemt.

Men objektivt set var krigen tabt i juli 1944: Russerne kom tromlende, USA var gået ind i krigen, de allierede var gået i land i både Frankrig og Italien. Det økonomiske forhold var helt ulige. Det var blot et spørgsmål om tid. Mændende bag attentatet var national-konservative og nazister. De havde indset, at krigen var tabt. Målet var nu ikke at vinde men at sikre nationens overlevelse - også selvom de allierede og russerne lige havde besluttet at kun betingelsesløs kapitulation var nok.

Hvis attentatet var lykkes og krigen blevet stoppet havde betingelserne for tyskerne været hårde. Men millioner af mennesker havde reddet livet - og uerstattelige værdier var blevet reddet. Byer som Warzawa eller Dresden havde stået den dag idag. Mange KZ-fanger og jøder var ikke blevet slået ihjel. Landegrænserne måske anderledes. Men en verden opdelt i øst-vest og kold krig havde fortsat været en mulighed - Men måske ikke muren og Berlins deling. Og Jens Peter Jessen havde haft en helt anden plads i historien.

Men tilfældigvis var det et ret kraftigt egetræsbord, som von Stauffenberg placerede bomben under og dermed reddede Hitler sit liv, og med hjælp fra livlægen Dr. Morell, var Hitler i stand til samme eftermiddag at gennemføre et møde med Il Duce, Mussolini, der var på besøg fra Italien. Om det var et godt møde med en sønderbombet, stærkt dopet Fører melder historien ikke noget troværdigt om. Men mødet blev holdt.

Jens Peter Jessen var ide-manden til attentatet og havde et stort kontaktnet ud i Tyskland, og han var nær bekendt af de centrale udførende skikkelser i attentatet. Jens Peter Jessen var ikke udførende, snare en slags strategisk eminence bag attentatmændene. Ham der knyttede trådene.

Der findes ikke mange kilder om Jens Peter Jessen, og journalist Søren Flott har stykket historien sammen fra mange spredte kilder. Det er er der kommet en spændende biografi ud af, som fortæller om fx Jens Peter Jessens deltagelse i 1. verdenskrig og forbitrelsen over afstemningerne i Sønderjylland i 1920 fra et tysk perspektiv. 

Afstemningerne set fra et tysk perspektiv er ret interessant. I Danmark kan vi næsten kun se den danske vinkel, men der var tyske byer som blev danske og danske byer der blev tyske. Alligevel blev grænsen respekteret i 1939-45 og dermed må vi antage, at den er placeret det rette sted. Men forbitrelse har der været på begge sider. 

Bogen er opdelt med en "scene" i begyndelsen af hvert kapitel, som er en slags doku-fiktion, med Søren Flotts fortælling om hvad der skete. Men så tæt på det historiske som muligt. Er der citater er de fra kilder. Resten af kapitlet folder den historiske kontekst ud. God og overskuelig fortælleform.

Spændende historie. Velfortalt. Troværdig. Fremforalt en god indføring i tysk historie set fra Jens Peter Jessens perspektiv. Og endnu en tråd i forbindelserne mellem Berlin og Danmark.

Søren Flott er født i 1977 og uddannet journalist. Han beskæftiger sig især med fortællinger om almindelige mennesker med usædvanlige historier. Hvem mon ualmindelige mennesker er?

I Flensburg ligger Jens Peter Jessens hus med mindetavle nær Alten Gymnasium. Privatbolig.

jenspeterjessenDanskeren der ville dræbe Hitler - en bogbiografi om Jens Peter Jessen
Søren Flott
Gyldendal

2012

236 Sider