Jørgen Grønvald Laustsen: Hitler

Adolfhitler

Foto: Adolf Hitler. Portræt fra 1938 af Hitler foran sit skrivebord.
Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002 / CC-BY-SA 3.0. Wiki. Billedet beskåret af Berlin-guide.dk

Anmeldelse. Adolf Hitler, født 20. April 1889 i Braunau am Inn, i det østrig-ungarske kejserrige var fra 1933 til 1945 Führer/Reichskanzler og diktator i Tyskland. Han skød sig selv den 30. April i sin bunker i Berlin. Adolf Hitler er fortsat et mysterium for verden. Hvordan kunne han ”ske”? Historikeren Jørgen Grønvald Laustsen har skrevet en lille biografi om Adolf Hitler. Hvem var manden, der fik Tyskland til at angribe hele Europa og i sidste ende var ansvarlig for drabet på millioner af mennesker.

 

Jørgen Grønvald Laustsens bog samler op på andre Hitler-biografier af blandt andet Joachim Fest og Ian Kershaw – og anden forskning. Bogen er letlæst og giver således et solidt indblik i Adolf Hitlers liv.

Radikale tanker og strømme

Den første halvdel af det 20 århundrede var til radikal politisk tænkning. Måske fordi industrialiseringen vendte op og ned på levevis og skikke, som var faldet på plads efter århundreder. Byerne voksede, fattigdom og elendighed på bunden af samfundet, nye våben gav grusomme muligheder. Radikaliseringen kom fra både kommunisterne og socialisterne til venstre og nazisterne og fascister til højre.

Eller måske der ikke rigtig var forskel på venstre og højre. Nazisterne kaldte sig selv National Socialistisk Demokratisk Arbejderparti. NSDAP. 

I Rusland var det Lenin og siden Stalin, som var de stærke mænd. I Italien, Spanien og Tyskland var det Mussolini, Franco og Hitler, der var de stærke mænd. Men hvor kom de fra?

Megalomanen Adolf Hitler

Jørgen Grønvald Laustsen beskriver, hvordan Adolf Hitler før 1. verdenskrig voksede op i det Østrig-ungarske kejserrige og som ung drev han rundt i Wien på sine forældres penge med enormt høje tanker om sig selv:

”…Adolf drev stadig omkring i gaderne og gjorde intet for at forbedre sine muligheder for at blive optaget på Kunstakademiet. Tværtimod sank han stadig længere ned i sin helt egen verden, og kastede sig næsten manisk over alt han kunne komme i tanker om. Hans manglende viden om de emner han beskæftigede sig med var ingen hindring; i hans egen verden var han allerede et geni, der vidste bedre end alle andre. Således besluttede han, at teglsten var uegnet til store, monumentale byggerier, hvorfor han lavede en plan for nedrivningen og genopbygning af den kejserlige residens, Hofburg. Han planlagde teatre, slotte og udstillingshaller, han udviklede en alkoholfri drik til folket, og søgte efter erstatninger for tobak. Han, der havde forladt skolen som 16-årig, udviklede reformer for skolevæsenet, angreb udlejere og embedsmænd, og satte sig endog for at færdiggøre en opera af Wagner, som mesteren selv havde forkastet. Aldolf viste heller intet om musik, men det var ingen hindring for at gå i gang med ”arbejdet”, som der selvsagt aldrig kom noget af…Når Kubizek spurgte had Adolf egentlig fik dagene til at gå med, svarede han at han var ved at løse boligproblemet i Wien og at han i den anledning foretog visse ”studier”, som han kaldte sine målløse aktiviteter.”

Det er jo en interessant karakteristik af manden, som følte sig klogere end alle sine generaler og som sammen med Arkitekten Speer gik i gang med en ombygning af Berlin til fremtidens hovedstad: Germania.

Hitler deltog i 1. verdenskrig på tysk side og efter krigen endte han i München, hvor han blev en del af det højreradikale miljø – og var ret målrettet på at blive enevældig leder for sit eget parti. Talegaverne har været enorme.

The rest i history – også i bogen.

Men, som Jørgen Grønvald Laustsen opsummerer, så holder glansbilledet af den viljestærke NSDAP fører ikke: ”Havde det ikke været for første verdenskrig og de særlige omstændigheder i 1918 ville Hitler været forsvundet i glemslen”. Han var heldig at overleve krig og attentater og at få en let fængselsdom efter et groft kupforsøg i november 1923. En usædvanlig kombination af held og omstændigheder – talegaver og storhedsvanvid og vilje til magt frembragte Hitler som det tredje riges Führer. Fuldstændig som Lenin i Rusland.

Det er især i bogens første halvdel vi kommer tæt på Adolf Hitler som menneske, og beskrivelsen ovenfor af Hitlers tid i Wien er et godt eksempel. Den største del af bogen beskæftiger sig med tiden før krigen.

Hitlers død

Hitler bliver fulgt helt til kældertrappen. Adolf Hitler og Eva Hitler (tidl. Braun, de blev gift lige før selvmordet) gjorde selvmord i bunkeren og blev brændt ved indgangen til bunkeren ved at blive overhældt med benzin. Russerne var blot 4-500 meter derfra. Hvad der herefter skete har været et mysterium. Den 2. maj blev de fundet af russiske soldater som forkullede lig, men af den sovjetiske efterretningstjeneste SMERSH genkendt på tandsættet.

De blev i dybeste hemmelighed begravet sammen med familien Goebbels i Magdeburg ved en sovjetisk kaserne. Det kendte kun efterretningstjenesten til. Her lå de indtil 1970, da DDR skulle overtage kasernen. Den 4/5 april 1970 blev resterne gravet op og destrueret en gang for alle. Hitlers død har været om gæret af mystik. Jørgen Grønvald Laustsen dykker af gode grunde ikke ned i de konspiratoriske myter. Det er slet ikke bogens ærinde. Læs mere her - også om de konspiratoriske myter.

Bogen "Hitler" holder sig til fakta

Speget – og forståeligt, at Jørgen Grønvald Laustsen ikke har alle detaljer med i bogen. Sund kildekritik. Se her en anden grundig gennemgang af omstændighederne. Med vidne-forklaringer virker Jørgen Grønvald Laustsens fremstilling både sober og korrekt.

Bogen "Hitler" er en sober og praktisk opsummering af den eksisterende forskning og større værker om Hitler. Så søger du en genvej eller en smagsprøve på historien om Adolf Hitler, så har Jørgen Grønvald Laustsen her leveret en udmærket introduktion til det 20 århundredes største galning. Sagligt og tilgængeligt. Nødvendigt.

Så er du ikke afhængig af alle de mærkelige konspirationsteorier, der florerer - også kendt som alternative fakta. En håndfuld berlinerbogbjørne til Jørgen Grønvald Laustsen for den præstation.


Hitler

Jørgen Grønvald Laustsen
Hitler
Lindhardt og Ringhof

204 sider