Poul Scheuer: Reformerne der ændrede Tyskland

hartziv

Foto: Demonstration mod Hartz IV. By Björn Laczay from Moosburg, Germany (Flickr.com - image description page) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

Anmeldelse. Tyskland strøg lige igennem finanskrisen. Tyskland dikterer den økonomiske politik i Europa. Tysk eksport trækker Europas økonomi igang. Hva' dælen foregår der egentlig. I Danmark følger vi ikke tysk politik særlig tæt. Men nogle gør. Journalisten Poul Scheuer har på dansk industris vegne fulgt det tyske arbejdsmarked og tysk politik tæt. I bogen "Reformerne der ændrede Tyskland - forbillede eller skræmmeeksempel?" sætter Poul Scheuer den store lup på tysk arbejdsmarkedspolitik.

Gab - "arbejdsmarkedspo'lige'hva'for'nået'sa'du?". Arbejdsmarkedspolitik handler om at skaffe job, tryghed, velstand og grundlag for velfærd. Derfor relevant for alle. De færreste orker. Men det er værd at følge med for danske politikere følger i høj grad med i, hvordan de tyske reformer sammensættes. Du kan næsten læse her, hvad næste skridt i Danmark bliver.

Hartz I-IV reformerne vender op og ned på arbejdsmarkedet

I slutningen af 1990'erne havde arbejdsløsheden i Tyskland vokseværk. Lønningerne var for høje, ansættelserne ufleksible, understøttelsen for attraktiv. Krisen kradsede. Tyskerne var på støtten.

Tyske politikere og embedsmænd studerede de skandinaviske lande og fandt et fleksibelt arbejdsmarked, aktiviering og uddannelse af ledige - og omsatte dem til reformer i Tyskland.

Reformerne blev kendt som Hartz-reformerne, efter kommissionsformand Peter Hartz, der havde en fortid som HR-chef for VW. Hartz reformerne satte i den grad gang i tysk økonomi, der slap næsten helskindet igennem finanskrisen. Siden har tysk økonomi været et lokomotiv for hele Europa. Tyskerne har nu mere fleksibel løndannelse og også lavere lønninger. Tyskland har beholdt mange flere produktionsjob end andre lande, som har tabt til lavt-lønslande. Men de eksporterer - og det betaler gildet. På wikipedia er der et hurtigt overblik over reformerne.

Politikerne blev straffet

Men Hartz-reformerne var upopulære. De stækkede også fagforeninger og vælgerne forsvandt fra de socialdemokrater, som var med i reformerne. Og de banede vejen fra Angela Merkel. Kritikerne mener at det tyske arbejdsmarked er blevet mere utrygt. Gerhard Schröder mistede sin kanslerpost. Og socialdemokraterne har endnu ikke overvundet tabet. Der er stemmer til Die Linke - kommunistpartiets arvetager.

Det er ikke demokratiers styrke at træffe vigtige beslutninger. Reformerne har haft stor betydning for Tysklands evne til at sikre velfærd og velstand. De har gjort Tyskland konkurrencedygtigt og sandsynligvis stillet tyskerne bedre end uden reformerne. Gerhard Schröder overlevede ikke at stå i spidsen for den nødvendige politik. Kritikerne mener paradoksalt nok, at det var undergangen for Bismarcks socialstat.

Nu er det danskernes tur

Nu er det danske politikeres tur til at lære af de tyske reformer. Kan vi gøre det lige så attraktivt at producere i Danmark? Eller skal vi bare opgive ævred? Det er upopulære reformer. Det er let at være imod - og reformarbejdet i Danmark har pustet stemmer over til Dansk Folkeparti, Alternativet, Enhedslisten, SF og andre partier i Danmark. Det er ikke populært at arbejde med fjernelse af top-skat, kontanthjælpsloft. Det er let at lokke vælgere til med populære synspunkter. Forståligt, at næsten ingen partier udover Venstre og Sosserne tager ansvar og træffer upopulære beslutninger. For, ja, der er sådan noget som nødvendig politik. Ævred skal man ikke bare sådan give op.

Har vi modige partier, der tør alligevel? For snart 10 år siden var Danmark et af verdens mest konkurrencedygtige lande ifølge World Economic Forum. Den position har vi siden tabt. Vi er rutchet næsten 10 pladser ned - og på vejen ned i derouten mister vi frihed til at bestemme og det bliver vanskeligere at opretholde velfærden. Derfor er reformer nødvendige. Derfor er det interessant at se til Tyskland. "arbejdsmarkedspo'lige'hva'for'nået'sa'du?" er simpelthen max relevant.

Poul Scheuer dykker dybt ned i tysk politik. Som dansker kan man føle sig helt velorienteret, hvis man kan sige Merkel og Steinmeier og huske Kohl og nogen af de andre...æhh..Schmidt, Brandt og Adenaur. Men skal man forstå tysk politik må man tættere på, og Poul Scheuer tager dig i hånden og fortæller om de førende politikere, om indholdet af reformerne og hvor fagforeninger og virksomheder står i det hele. Der kommer nuancer på statistikkerne og fordommene. Og heldigvis er Poul Scheuer journalist, så sproget er let og det komplicerede bliver lidt mindre kompliceret. Imponerende.

Tak til Poul Scheuer for et håndholdt nærbillede af tysk politiks kringelkroge. Der er desværre næsten ingen danske journalister, der gør dig kunsten efter.

Poul Scheuer er uddannet journalist og har bl.a. arbejdet på Dagbladet Børsen, været erhvervsredaktør på Berlingske, kommunikationsdirektør i Dansk Industri og 2012-15 fulgte han det tyske arbejdsmarked som arbejdsmarkedsråd på den danske ambassade i Berlin.

scheuerPoul Scheuer
Reformerne der ændrede Tyskland - Forbillede eller skræmmekampagne
Gyldendal Business, 2016