Hans Christian Post: Berlins Alexanderplatz

alexanderplatz2

Foto: Pascalkoenig / Pixabay Simplified License.

Anmeldelse. Alexanderplatz er en central plads for Berlin. Pladsen er hovedperson i Döblins formidable bog: Alexanderplatz. Det er næsten umuligt at besøge Berlin uden at passerere over eller under Alexanderplatz. Pladsen opstod i det 13. århundrede, hvor byens hovedåre krydsede vigtige handelsveje ved byens nordløstlige byport, Oderberger Tor. Den har skiftet ham og udsende og navn flere gange. Hans Christian Post er gået i dybden med Alexanderplatz og fører over 400 sider læseren gennem historien med arkitektens briller.

I youtube filmen er optagelser fra Alexanderplatz i 1988 - dvs DDR tid.


Hans Christian Post tager udgangpunkt i den seneste ombygning af Alexanderplatz, som begyndte med en byarkitektonisk idekonkurrence i 1993. Det er arkitektonisk faglitteratur, men ikke værre end almindeligt dødelige kan følge med i diskussionen om arkitekturen skal følge sin fortid eller nutid. En ombygning af Alexanderplatz umiddelbart efter murens fald kan have indeholdt et ønske om at annulere DDR tiden, nedtone den nazistiske periode og normalisere pladsen til nyere tysk historie. Et demokratisk projekt? Hans Christian Post dykker ned i historien om ide-konkurrencen for at undersøge om motivet for en fornyelse af Alexenderplatz i virkeligheden var historieomskrivning, hvilket analysen kan bekræfte.

Hans Christian Post anser idékonkurrencen som intet mindre end "et arkitektur-politisk skift, hvor mellemkrigstidens og efterkrigstidens dominerende socialutopiske fordringer nedtones til fordel for nutidens æstetisk-rumlige, økonomisk-kommercielle hensyn". Sådan. Nutidens økonomisk-kommercielle hensyn. Vi er langt fra DDR.

Det samfunds-historiske-sociale perspektiv i arkitekturen er naturligvis interessant for arkitekter. Heldigvis er Hans Christian Post også dykket ned i historien om pladsen og det er nok den mest omfattende historisk, arkitektonisk beskrivelse af Alexanderplatz, der findes på dansk.

Bogen har 400 sider, og er indbundet, illustreret og trykt efter alle kunstens regler. Ikke noget med print-on-demand. Smukt arbejde. Der er både fonds og legat støtte bag udgivelsen.

Efter at have læst værket bevæger man sig rundt på Alexanderplatz i mange dimensioner - og forstår mere om, hvorfor pladsen er udformet som den er, ved hvordan det var før, hvad diskussionerne var. Så udover op/ned, højre/venstre, frem/tilbage er der historie, politik, samfund, industri og handel, lov og orden, krig og fred at tænke på. Alexanderplatz er ikke hvad som helst.

I sin genre bør den have mange berlinerbjørnebamser, men for ikke-arktekturfaglige - i det omfang arkitektur er et fag og ikke en kunstart - er der lidt færre berlinerbjørnebamser. Et par tillægsbjørne for den fine historske gennemgang.

Hans Christian Post er Ph.d. i Moderne Kultur og Kulturformidling ved Københavns Universitet.

alexanderplatzbuchHans Christian Post:
Berlins Alexanderplatz - mellem opbrud og erindring
Syddansk Universitetsforlag
2014

400 sider