Bosshoss: Rock am Grill

Anmeldelse. Jeg er fan af Berlins bedste countryband: The Bosshoss. De har skabt deres egen unikke sound og spiller lige godt i berlinske klubber, til Helene Fischer Shows og på Rock am Ring. Men som overraskelse har de hårde cowboys fra Kreuzberg tilsyneladende taget grillhandsken op og lavet en kogebog om Badass BBQ. I butikkerne kan man få en flaske Ballentines Whisky special limited Bosshoss Edition med medfølgende BossHoss BBQ-sauce. Hvorfor?

Hvorfor laver et countryband en kogebog…?

Det sker at musikstjerner smider mikrofonen for en stund og går i køkkenet. Man skal jo leve af andet end en god bass og hylende guitarer. Bosshoss begrunder selv udgivelsen med, at de vil noget mere. Fordi de er cowboys. Fordi de gerne hænger ud med vennerne og lægger noget godt på grillen – om det så er kød eller grøntsager – og får en lille bierchen dazu. Og så er der en længere sang om, at uden mad og drikke duer helten ikke. Og fitness og sundhed hører til når man skal stå open-air og give den gas for 12.000.

Og så er der familielivet, hvor det sammen med venner og familier bare klinger at hygge omkring grillen. Knap så cowboy-badass, men drengene bliver jo voksne. Faktisk er der næsten en hel side med snøvlede forklaringer på, hvorfor et countryband udgiver en kogebog.

...Det gør de heller ikke!

Men tag ikke fejl - kogebogen er bare en anderledes måde at producere fan merchandise på – eller rettere at sælge sprut på.

Det verdensomspændende sprutsyndikat, Pernod, er måske så stærkt med inde over produktionen af kogebogen, at berlin-guide gætter, at de stakkels Cowboydrenge er blevet forført her til en gang reklame for, at badass, grill og drinks hører sammen. En sej kogebog skader ikke Pernods image, mens det med nød og næppe rimer på Bosshoss – og dog.

Mad, sprut og country

Mad og countrystjerner hører sammen – i hvert fald på ugebladsniveau. Du skal ikke google meget for at finde Dolly Partons opskrift på Cornbread eller stensuppe, Allan Jacksons Eggnog, Garth Brooke og Thrisha Yearwoods Easy baked ham, Luke Bryans Chicken Casserole, Johnny Cashs mors opskrift på pineapple pie, Martina McBrides Creamy Chicken Tortilla Soup – country food og country music.

Men alkohol er endnu tættere på country musikken til en grad, så countrymusikere næsten virker besat af alkohol. Hank William: There is a tear in my bear, Jimmy Buffett “Margaritaville”, Thomas Rhett “Beer can’t fix”, Luke Combs “Beer broke my heart”, Brad Paisly ”Alcohol”, Allan Jackson ”Angels and Alcohol”. Florida Georgia Line, Kenny Chesney og Darius Rucker er gået all in og sælger deres egne Whisky brands. Country og alkohol kan dokumenteres statistisk:

En big dataanalyse fra 2018, som hentede de mest populære sange over 5 år fra alle genre, analyserede indholdet op mod en liste af alkoholrelaterede ord gav indsigt i country musikkens forhold til alkohol. I alt blev 2.840 sangtekster analyseret.

Resultatet var, at 40 procent af country sange har referencer til alkohol, mens det fx er 28 procent for R&B, 14 procent for pop, 9 procent af rock og 0 procent for kristne sange. For statistisk interesserede ganske sjov analyse – og for en understregning af, at det nok ikke er tilfældigt, at Pernod interesserer sig for Bosshoss – og omvendt. Det ligger i procenterne. Mon ikke Pernod har læst studiet? Hele studiet "Does Country Music Drink More Than Other Genres? Investigating 5 years of lyrics to find out" af Mark MacArdle finder du her.

Sophie Kammann, som er manager for The Bosshoss forsvarer Whiskyen med at: ”The Bosshoss er mere end et band, de står for unik lyd og en egenartet livstil, som har samme autensitet som Ballentines Scotch Whisky. Cowboys og Whisky er et perfekt match”. Eller?

Banal grillmad

Men jeg er fan af Bosshoss, og jeg slog til med det samme på både Whisky, BBQ-saucen og kogebogen, Rock am Grill. Havde der været et forklæde til og en grillgaffel havde jeg også slået til. For sådan er det at være fan. Og det er ok at høre Just Do It og God Love Cowboys, mens grillen varmer op.

I bogen er der grillråd, drinks forslag, opskrifter – og fire interviews om mad, barndommen, karrieren livet og musikken med Boss Power (Sascha Vollmer), Boss Burns (Alec Völkel), Hank Williamson (Malcolm Arison) og Russ T. Roecket (Stefan Bühler) samt Ernesto Escobar De Tijuana (eller bare Tobias Fischer).

Opskrifterne er hæderlige og lige ud af landevejen grill opskrifter. Man kommer fint i vej med at grille. Man kunne have arbejdet med et Bosshoss touch i opskrifterne, men opskrifterne kan så vidt jeg kan se findes tilsvarende i enhver god grillbog. Der mangler berlinercowboyoriginalitet – og vi er langt fra det ultimative. Der kunne de være kommet meget længere. Der er banale råd om grill og optænding. Det havde jeg nok droppet, for det kan man finde alle andre steder.

Det er ikke en hjemmegjort bog med tilfældige fotos fra smartphonen fra et par hyggelige grillaftener hjemme hoss boss’erne. Hoss Power (Sascha Vollmer) er ellers grafiker, så måske de kunne være kommet et stykke af vejen selv. Det havde hævet autenciteten.

Grillaften som fotoshoot

Der er utroligt flotte, lækre, stylede fotos i bogen, hvor af de fleste vist er fra Sage Beach i Köpernickerstrasse. Og bosshossernes begejstring på billederne er stor. På 4 eller 5 billeder ser det ovenikøbet ud til, at de selv er ved grillen – og på et foto er det Boss Burns, der med stor begejstring hælder whisky på gløderne. Der er ikke forklaring på billederne, jeg ville ellers gerne vide, hvordan det hjælper grilningen at hælde sprutten direkte i ovnen?

Det ser superlækkert og sejt ud efter at et større hold stylister har været i gang. Der er stylet på både Bosshossdrengenes hår, baggrunden, hvor guitaren nonchalant læner sig op ad en hot chopper motorcykel, og så naturligvis stylet maden til foto-shoot. Røg og ild.

Der er tak til Anke Sauerteig (surdej - fedt kokkenavn) og Køkkenchefen Christoph Dietrich, som med garanti er dem, der har lavet grillretterne – og ikke Bosshoss - og dermed dumpet for banalitet.

Desuden til er der tak til Eyk Thurman, Brand Ambassador Whisky Pernod Richard Deutschland GMBH. Så drink-siden – og sandsynligvis hele udgivelsen - er nok finansieret af Pernod. Mit gæt. Men der er ikke andre brands nævnt i bogen.

Der er et stort hold reklamefolk involveret: Flere fotografer og fra BBQ-optagelserne er der både en fotograf, en assistent, en stylist og en hår og makeupartist – samt en projektleder for fotoproduktionen, en forfatter til opskrifterne, en redaktør, en projektleder, en layouter, en projektkoordinator og hvad har vi. Det er ikke småting et worldclass-reklamebueau ruller ud, når der skal tages et foto.

Desuden projekt-initiatoren (altså, muligvis dem med ideen), som er Dominque Casimir, der har titel af Executive Vice President Continental Europe Repertoire & Marketing. Money – not Cowboy. Det er da en badass-titel.

Mon ikke Pernod napper regningen?

Berlin-guides gæt, for hvem ved, er, at reklame vicepræsidentent, Dominque Casimer, har fået en god ide til markedsføring af Pernod og Brand-am”bad-ass”adøren Eyk Thurmannh fra Pernod har slået til. Fotografer og kok og ide og location var på plads, så nu manglede bare et passende sejt navn. Mon Nina Hagen, Einstürzende Neubauten og Rammstein sagde ”nej tak” før Bosshoss faldt i gryden?. I hvertfald matchede de profilen langt bedre end rockgrupperne - der jo statstisk set er langt mindre tilbøjelige til at synge om alkohol, og Bosshoss var klar til en fun grill og blitz aften med free beer og promotion. 

I alt er mindst 20 personer involveret i produktionen udover Bosshoss selv. Så, alt i alt, billederne dokumenterer, at Bosshoss drengene deltog, poserede og beundrede maden og løftede ølkrusene, og så seje ud. Det har sikkert været både festligt og hyggeligt.

Det er reklamefolk, der taler

Bagside teksten er (råt oversat): ”Grillen & Chillen – Howdy, Cowboys & Cowgirls! Er I klar til den ultimative Barbecue-Bibel? Vi har kreeret 50 fordømt varme BBQ opskrifter til jer, som vi har prøvet og bedømt…osv…grillen und chillen! That’s what we call a party. “

Det, at musikerne skulle have kreeret 50 BBQ-opskrifter er nok en journalistisk stramning. Det lyder heller ikke helt som ord, der normalt kommer ud af Hoss Powers mund. På billedet ovenover teksten har han et stort tomahawk-ben i munden, så det er nok heller ikke ham, der taler. Jeg tænker, det er en tekstforfatter fra Continental Europe Repertoire & Marketing, der taler.

At bogen er et reklamestunt for Pernod og en ny indtægtskilde for Bosshoss er mit gæt. Jeg tror på ægtheden i begejstringen for at drikke øl ved grillen. Hvem deler ikke den?

Youtube-video: Promotion for Ballentines Whisky. De er lige i hælene på "The Marlboroman", cowboyen, der solgte livstil og cigaretter. 

En bamsebjørn til Pernod

Det samlede berlinerbamsebjørne indtryk begrænser sig til 1 berlinbamsebjørne. For de flotte billeder, indpakningen og interviewene er der 2 stjerner. For originaliteten opskrifterne er der 1 stjerne. For at få fornemmelsen af, at Pernod samtidig gnubber sig op ad mig er der 0 stjerner. 2 stjerne for bagerst i bogen at have deklareret det store hold.

Jeg har intet imod kommercialisering af et produkt. Hvis Bosshoss skal nå ud til mange med deres fantastiske berlinercountry, så skal der sælges både plader og merchandise i læssevis. Hvis de ikke kan leve af deres musik, så spilder de tiden på at lave noget andet. Det er ok at tjene kassen. Husk, at det var Dolly Parton, der sagde, at ”Det koster en formue at se så billig ud”.

Jeg har heller ikke noget imod sprutten fra Pernod. Den skal naturligvis også være kommerciel. Jeg kan li god whisky.

Kommercielt kan ikke stå alene. Der skal være sammenhæng og autencitet, og med kogebogen er der for mig for stort et spring fra at være begejstret Bosshoss fan til også at tro på, at cowboybandet pludselig også er blevet grillmestre og at magien opstår med Ballentines Whisky.

Jeg havde måske bedre kunne li grillkoge-bogen, hvis den stod ærligt ved at være et reklame-produkt for Pernod. Men den koster næsten 22 Euro i boghandlen, så den påstår at være med Bosshoss, som afsender for bogen. Måske det er tågesnakken om afsenderen, at får det til at gøre ondt i min røv og giver dårlig smag i munden (Selv om det er en klam sammenstilling af kropsdele). Badass.

Stå ved produktet, Pernod. Det kunne let have været ændret: Halv-pris og et stort Pernod logo på forsiden, introduktion fra Pernod ville måske gøre en stor forskel – tak til Bosshoss for at stille op? Faktisk ville jeg nok have givet Pernod 3 berlinerbamsebjørne for sådan en præsentation. I stedet dette selvmål.

Jeg vil anbefale Pernod at få skiftet den idesprudlende Dominque Casimir ud i en fart. Måske Bosshoss manager, Sophie Kammann, også skal overveje om hun er godt placeret eller det ville være bedre for hende fuldt ud at være i bukserne hos Pernod – eller sammen med reklametrolden Hr. Casimir. Hos Bosshoss er hun ikke skarp nok.

Lidt Pernod fakta – Pernod gruppen bor i Paris og er verdens andenstørste sprit- og vinkoncern med 18.914 medarbejdere. Vin og Champagne, Pernod, Ballentine, Ramazzotti, Havana Club, Absolut, Chivas Regal, Jameson, Glenlivet, Malibu, Lillet, Rød Aalborg, mv.

Klar til countrymusik om alkohol

Jeg kunne tænke mig, at det næste Bosshoss album handler om ulykkerne ved overforbrug af alkohol. Det er der lang tradition for i countrymusikken, og lyt fx til Whisky and You eller Tennessee Whisky med Chris Stapleton. Det ville være en passende oprejsning for Bosshoss og en nuancering af budskabet fra Pernod. Det ville være badass.

Bogen er udgivet i Tyskland. Det er ikke nødvendigt at oversætte den til dansk. Lyt glad til Bosshoss – men drop saucen og køb en ordentlig grillkoge-bog i stedet. Det er ikke svært. De fleste er bedre end denne. 

badassgrillThe Bosshoss
Rock am Grill
Die bedsten Grillrezpte der kult-band
Badass BBQ – The Bosshoss

Südwest Vorlag, 2020

En lille bemærkning, så alligevel tak til Pernod for at give mig anledning til at samle rigtig mange af mine interesser i en anmeldelse: bøger, countrymusik, whisky, god mad, Berlin, kommunikation og statistik.