Sinclair McKay: Dresden 1945

Anmeldelse. Den 13. februar 1945 blev byen Dresden udslettet. Tusindvis af bomber blev kastet ned over byen, og omkring 25.000 mennesker blev dræbt. Den engelske bestsellerforfatter Sinclair McKay giver en levende beskrivelse af angrebet fra de allerførste bomber til de enorme brande, der bredte sig gennem byens kvarterer. Flammerne nåede mere end en kilometer op i luften.

DRESDEN 1945 er baseret på et væld af nyt arkivmateriale såvel som førstehåndsberetninger fra indbyggere, flygtninge, børn, piloter og krigsfanger. Sinclair McKay fortæller også om byens historie og livet før angrebet – og om det enorme genopbygningsarbejde i årene efter.

Bombardement af Dresden

Selve bombardementet kom i tre bølger. Det første omkring kl. 22:00, hvor RAF satte hele den indre by i brand. Det var en klar nat, og tyskerne havde flyttet deres forsvar ud til at møde russerne mod øst. Ingen forventede et angreb. Fra angribernes side var det det perfekte angreb.

Redningsarbejdet gik straks i gang, men tre timer senere kom endnu et stort angreb, som ødelagde mere af byen og brandmateriellet. Der opstod en ildstorm, så luften blev suget ud af beskyttelseskældrene. I kældrene døde folk bomber, iltmangel eller enorm hede, som omdannede kældrene til ovne. På gaden trak viden fra stormen folk ind i flammerne. De blev stegt, hvor andre smeltede og nogle druknede i vandreservoirer til brandslukning.

Næste morgen bombede amerikanerne, men da var befolkningen så sanseløst bombede og udmattede at det næsten ikke blev opfattet.

Dresden var en kulturperle med smukke bygninger og kunst. 14. februar 1945 var den omdannet til en rygende ruinhob. Dresden er nu stort set genopbygget.

Sinclair McKay fortæller historien i moderne form – det store historiske overblik, beskrivelse af Dresden under nazisterne med jødeforfølgelser og urimeligheder og om genopbygningen af Dresden. Men centralt står selve bombardementet, hvor Sinclair McKay sammen med flere kendte og ukendte øjenvidner tager os med rundt i sceneriet.

Rædslen hos de der brændte op, blev kvalt eller lemlæstet under angrebet kan man næsten ikke forestille sig. De der oplevede det havde det med sig resten af livet. En af dem den amerikanske forfatter Kurt Vonnegut, som sad indspærret i en slagtehal under angrebet. Han skrev bogen Slagtehal 5.

Men vi kommer også med op i bombeflyet. Sinclair McKay fortæller om flyvernes natlige rædsel over Tyskland, hvor kammeraterne i stort tal blev skudt ned fra himlen. Det var med livet som indsats, at disse unge mænd steg om bord i flyene og mange betalte den højeste pris. De gjorde deres pligt. Her kan der ikke være tale om en moralsk diskussion, og alligevel må det for nogen af dem være en byrde at vide, hvilken død og ødelæggelse, der fandt sted på jorden under dem.

Bomber Harris og det moralske ansvar

En af de helt store moralske diskussioner handler om bombardements nødvendighed. Generalerne hos RAF og USAF var ikke i tvivl. RAF generalen blev kendt som Bomber Harris. Bombning af byer spredte kaos, ødelagde moralen og afkortede krigen. Dresden var spektakulær i sin ødelæggelse fordi byen havde sit ry som kulturel perle, men mange andre byer oplevede tilsvarende angreb. Det er ikke mange storbyer man kan besøge i Tyskland i dag, som ikke er præget af efterkrigstidens hurtige genopbygning i beton. Berlin, Hamburg, Köln, Essen, Frankfurt, Pforzheim, Hannover… listen er lang.

Men krigen blev vundet og ikke kortere uden bombningen af Potsdam. Tusinder af civile mistede live, kulturelle værdier gik tabt – og til hvad nytte. I 1945 var de allierede heltene og tyskerne de ubetinget onde med anstiftelsen af krigen og udryddelsen af millioner af mennesker. Og alligevel var bombningen en plet på det noble tøj og æren, som var unødvendig. Den dag i dag er Bomber Harris en kontroversiel figur.

I dag er byen genopført. Den tyske komponist Rudolf Mauersberger skrev Dresdner Requem til minde. Det opføres 13. februar og skulle være en rørende oplevelse. Du finder den let på spotify – eller youtube.

Imponerende bog. Sinclair Mckay har gået et stor materiale igennem og alligevel fået ordnet stoffet og beretningerne så man kommer igennem uden at miste tråden. Bogen er en fin indføring i Dresdens historie, i bombningerne og i livet i Dresden da russerne kom og kommunisterne overtog. Også fin diskussion af moralen.

Det er en perfekt bog til at forberede sig eller følge op på et besøg i Dresden, eller som samlæsning med Kurt Vonneguts ”Slagtehal 5”. God læselyst.

Dresden1945bogSinclair McKay
Dresden 1945 - Iden og Mørket
Lindhardt og Ringhof
2020