Manuella Blisse: Das Isst Berlin

Anmeldelse. Manuella Blisse har sammen med Rose Marie Donhauser (fotos) og Uwe Lehman skrevet kogebogen Das Isst Berlin – Kogebogen for den tyske hovedstad – der dickes B.

Det klassiske berlinerkøkken er et fattigt køkken, med billige kogeretter og kål. Med nutidens moderne køkkener kan det være svært at forestille sig madosen i de små tætte baggårdsopgange i det gamle Berlin. Københavnere, som kan huske de gamle brokvarter, har måske en forestilling om det.

Men der er sket meget med berliner-køkkenet. Der er kommet inspirationer udefra, og streetfood, veganske burgere, falafel, hummus, og pulled pork er nu hverdagssnack i Kreuzberg. Pastrami-sandwich er ikke mere eksotiske end en Hackepeter.

Blisse og Lehman giver opskrifterne og gerne små historier om traditionelle berlineropskrifter. Men lækkert sat op og fotograferet – og også gerne i lidt moderne klæder. Opskrifter og servering er under udvikling i Berlin.

De begynder med morgenmaden og Brunch – rollmops og strammer Max og Hoppel-Poppel og Happen-Pappen for ikke at tale om Blinis og avokado med eggs-benedict. Men den traditionelle morgenmad Schöppen – Schrippen og en god kop kaffe er stadig godt. Har du lyst til at lave den store berliner morgenbrunch hjemme. Så er her al den inspiration du har brug for. Og brunch er vigtigt i Berlin.

Den næste store runde er street food. Det kan være alt fra smørebrød, som stullen med pålæg minder meget om, currywurst – naturligvis, broiler, noodler og sushi og wraps. Og som om det ikke lyder multikulti nok går de straks videre til Multikulti sektionen med inspirationer alle steder fra: Spareribs, sommerruller, bulgogi, babaganous, grøn karry, falafel, fatoush og schawarma.

Klassikerne er også med: Bouletten, Schnitzel, Bratwurst, Spargel – og til sidst deserterne, hvor ”Berliner-luft med himbær” helt sikkert er godt.

Bogens titel ”Das Isst Berlin” spiller på, at den præsenterer hvad der spises i Berlin. Berlin er ikke det eneste sted, der trækker ny inspiration udefra. Det gør vi også i Danmark. Det gør de også i London. Måske der mere er tale om easyjet mad, for næsten alle steder kan vi få noget vi kender. Ikke bare klassikerne pizza og burger, for der er efterhånden trængsel på tallerkenen med arabisk, vietnamesisk, kinesisk, tyrkisk, græsk og spansk mad. Ligesom de samme kædebutikker dominerer gågaden i enhver provinsby i hele Europa, så er det også det samme – men heldigvis store – udvalg af madretter, som vi møder, når vi rejser rundt.

De klassiske tyske retter har, med undtagelse af Schnitzlen og bratwurst, ikke inspireret andre end tyske husmødre: Haxe, sauerkraut, sauerbraten, leber berlinerart mv. skal vi stadig til Tyskland og Berlin for at finde. Heldigvis har vi ikke kørt så meget rundt i gryderne at vi alle steder kan få det samme og kun det. Der er stadig noget for maven at rejse efter, og de tyske klassikere er værd at lære at kende. Hvis du ikke når at spise dig igennem hele menukortet, og det er langt, så køb bogen med hjem og øv dig før næste tur til Berlin.

Das Isst Berlin er en flot og inspirerende kogebog. Velbekomme.

isstberlinbogenManuella Blisse og Uwe Lehman
Rose Marie Donhauser (fotos)
Das Isst Berlin – Das Hauptstadt-Kochbuch
Darling-Kindersley
2019