Frederick Taylor: The Berlin Wall

Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Muren – så er dette værket.

I sommeren 1945 havde Tyskland definitivt kapituleret og de allierede magter overtog styringen og delte Tyskland op imellem sig. Store landområder af Preussen blev opslugt at Sovjetunionen og Polen, og den sidste del blev opdelt i zoner: Den russiske, franske, britiske og amerikanske. Berlin lå i den sovjetiske zone og blev også opdelt i de fire zoner. De allierede ville samarbejde om at sikre at tyskerne og nazisterne aldrig rejste sig igen.

Men samarbejdet slog hurtigt revner. Russernes samfundsmodel var radikalt anderledes og de gik i gang med at opbygge en ny, ideal kommunistisk stat i deres zone. Det der blev til DDR. Økonomien udviklede sig langsomt i øst af mange årsager: Russerne skruede den tyske industri i stykker og fragtede industri og fabrikker og maskiner og materialer til Rusland som krigsskade-erstatning, der var hård politisk kontrol med befolkningen…og meget naturligt flygtede de, der kunne til de vestlige zoner. Det var de bedst begavede og bedst uddannede der flyttede sig. Alt det flygteri var en trussel mod DDR – og kommunisterne så ingen anden udvej end at bygge et hegn og senere en mur, så der var fuld kontrol mod grænsen til vest.

Den sovjet-kommunistiske tilstedeværelse i Østeuropa betød, at der ikke var andre muligheder. Da Gorbatjov gav befolkningerne deres frihed til at beslutte selv i slutningen af 1980’erne forsvandt de østeuropæiske diktaturer som dominobrikker. Men i 1961 var de sovjetiske soldater massivt tilstede i DDR og muren blev i øst omtalt som den antifascistiske beskyttelsesvold. I kommunistisk jargon er alt der ikke er kommunistisk nemlig fascistisk. Verden er sort / hvid – og som sådan egnet til at have en grænse, der er en mur. På den ene side, på den anden side. Ven / fjende. Dem / os. Hier und drüben.

Frederick Taylor fortæller historien om muren fra optakten til den natten mellem 12-13 august 1961 og frem til den 9 november 1989, hvor muren endelig faldt. Frederick Tayler er en moderne historiker, som tager os med på et ”deep dive” i arkiverne, så vi får fakta på bordet – og han har interviewet og lyttet til personlige beretninger om Muren. Ikke mindst beretninger fra de, som lykkedes med at passere muren. Enten over, under, igennem eller udenom. De personlige beretninger gør det ufattelige fatteligt – ihvertfald i glimt.

Der er fuldt hus i berlinerbamsebjørne til Frederick Taylor. Bogen har nogle år på bagen, men så find den via Amazon eller antikvarisk. For den er helt uomgængelig, når historien om ”The Wall” fortælles. Den kan også findes i dansk oversættelse.


taylorberlinwallFrederick Taylor

The Berlin Wall
Boomsbury
2006