Peter Hertel Rasmussen: Den danske Tysklandsbrigade 1947-58

dansketysklandsbrigade

Anmeldelse. Efter krigen blev Tyskland delt og besat af de sejrende magter. En stor bid forsvandt helt og blev en del af Sovjetunionen og Polen – og det resterende Tyskland + Berlin blev opdelt i en sovjetisk, amerikansk, fransk og en britisk zone. Der var ingen dansk zone, og det er næsten gået i glemmebogen, at Danmark i 10 år fra 1947-1958 havde 45.000 danske soldater udsendt i den danske Tysklandsbrigade. Peter Hertel Rasmusen har fulgt op på historien og udgivet 460 sider om Tysklandsbrigaden.

Den danske Tysklandsbrigade blev i første omgang udstationeret med 4.000 mand i Ostfriesland nær grænsen til Nederlandene, og i 1949 flyttede de til Itzehoe i Slesvig-Holsten som den danske Tysklandskommando. Her var de frem til 1958. Brigaden var Danmarks bidrag til at hjælpe Storbritannien som tak for befrielsen i 1945. Nordmændene bidrog på tilsvarende vis i området omkring Göttingen og Belgien i området øst for Bonn / Køln.

Peter Hertel Rasmussen gennemgår med stor omhu og detalje de politiske begrundelser og overvejelser bag udstationeringen, og om det politiske spil og diplomatiske spilfægteri mellem danskere, briter og tyskere henover de 10-11 år, hvor Danmark var tilstede.

Peter Hertel fortæller også om det daglige liv i brigaden og om mødet med Tyskerne. Egentlig havde besættelsesmagterne forestillet sig, at man ikke skulle omgås tyskerne. Men det var trange tider i Tyskland og der var underskud unge tyske mænd, som var enten dræbt, forsvundet eller i fangskab, så de danske Jenser fik megen opmærksomhed fra de tyske piger. Peter Hertel gengiver en billedserie fra Billed-bladet, som beretter om ”fraterniseringen” med de tyske piger. Nøden blandt tyskerne understreges af et foto af den dansk vagtpost, hvor 20-30 tyske børn står klar med små spande for at slippe indenfor for at finde madrester.

Min onkel var selv udstationeret i Itzehoe i den danske brigade i midten af 1950’erne, og han fortæller om en udflugt til Hamborg, hvor man fra en platform kunne se ud over et enormt industriområde, hvor ikke en bygning stod urørt. Alt var bombet væk. Kun skorstenene stod tilbage som støtter til erindring om, at her havde der været liv og arbejdspladser. Bombeskaderne efter krigen er ikke så synlige mere, men i de store byer er der stadig huller i byplanen og uskønne, hastigt opførte boliger.

I takt med at Marshallplan, valutareform og krigsfangerne blev hjemsendt forsvandt hungersnød og fattigdom og pigernes intense interesse for de danske jenser.

Syddansk Universitetsforlag står bag udgivelsen og det er helt klart en fagbog med flot dokumentation og grundighed. Det er ikke en bog man lige glider igennem som almindelig, interesseret læser. For detaljerigdommen og det store persongalleri kan være vanskeligt at følge med i. Men der kan ikke være tvivl om, at bogen er en nødvendig og vigtig opsummering af et hjørne af Danmarks historie, som trængte til lidt lys.

Peter Hertel Rasmussen har været diplomat og blandt andet været på ambassaden i DDR. Han har desuden hovedfag i historie fra Københavns Universitet og er Master of Arts i militærhistorie fra Kings’s College i London.

dendanskebrigadebogPeter Hertel Rasmussen
Den danske Tysklandsbrigade 1947-1958
Syddansk Universitetsforlag
2019
460 sider