Lykke Friis: En kuffert i Berlin

Anmeldelse. Lykke Friis er tilbage med en kuffert fra Berlin. Missionen med hendes nye bog ”En kuffert i Berlin” er klar: ”at inspirere flere til at interessere sig for vores store nabo mod syd. Ikke alene er Tyskland Danmarks største samhandelspartner. Med valget af Donald Trump og Storbritanniens snarlige udmeldelse af EU (Brexit) rykker de to lande, som Danmark tidligere har samarbejdet mest med, længere væk.” Og inspirationen er nødvendig, for som Lykke Friis observerer, så er det svært at få øje på nogen opprioritering af Tyskland i Danmark. Tysk er blevet et småfag på universiteterne. Københavns Universitet har flere studerende i Sydney end i Berlin.

 

Müssen wir Deutsch sprechen?

Berlin-guide er helt på linje i den bekymring. Når vi ikke interesserer os for tysk taber vi indflydelse i Europa, og vi får ikke solgt vores varer – for hvorfor skulle tyskerne købe dem. Vi mester kontakt til en af Europas mest betydningsfulde kulturer, og helt konkret koster det os arbejdspladser, vækst og velfærd. Lykke Friis citerer Willy Brandt: ”If I’am selling to you, I speak your language. If I’m buying, müssen Sie Deutsch sprechen.” - Eller som Lykke Friis senere har udtrykt det:"Mit Englisch kommt man durch, mit Deutsch kommt man weiter"

Det er altså et stærkt alvorligt ærinde Lykke Friis er ude i. Med fælles hjælp må vi, og andre gode kræfter, se at få vendt skuden og næsen mod syd.

På rejse i det politiske Tyskland

”En kuffert i Berlin” tager udgangspunkt i Lykkes egen rejse rundt i det politiske landskab i Tyskland i tiden op til valget til Forbundsdagen i 2017 – og efter. Lykke er med i larmen til de politiske møder i haller, på torvepladser eller til pressemøder. Vi får den politiske analyse, fortællingerne og anekdoterne. Vi var der ikke selv - men det er næsten lige så godt.

I lang tid lignede Angela Merkel en sikker vinder, men flygtningekrisen gav pludselig vind i sejlene til yderfløjspartierne Die Linke til venstre og ”Alternativ für Deutschland” (højrepartiet) – og pludselig blev det svært at danne en ny regering. Først blev der forsøgt med en ”Jamaica” koalition. ”Jamaica” handlede ikke om god rom, men om at partifarverne hos de tre partier, der forsøgte at danne en regering svarede til farverne i Jamaicas flag: sort, gul og grøn - for CDU/CSU, FDP og De Grønne. Det faldt, som måske bekendt, til jorden, og Socialdemokraterne som havde svoret at gå i opposition blev i stedet en del af regeringen.

Angela Merkel endte med endnu en periode som kansler for Tyskland. Lykke Friis tager også glad fat på spekulationslegen om, hvem der monstro bliver Angela Merkels efterfølger. Faktisk er bogen så opdateret, at man får fornemmelsen af, at Gyldendal må have vredet manuskriptet ud af hænderne på Lykke Friis i sidste sekund og kastet det direkte i trykken for at være klar til efterårets bogmarked. Den er nok også mest interessant at læse, mens det stadig er nutidshistorie.

Guf for tysk nørder

For en samfundsnysgerrig og historisk interesseret politolog er Lykke Friis’ tour de force gennem tysk politik og kringelkroge dybt interessant. Lykke Friis kan fortælle og får alle anekdoterne og de politiske øgenavne med, som vi i Danmark måske ikke får helt med i farten. Som fx når tyskerne er begyndt at omtale det at tænke sig lige så længe og grundigt om før en beslutning som Angela Merkel har for vane for ”at merkle”, zu merklen. De små anekdoter giver liv til historien.

Lykke Friis’ rejse rundt i det politiske Tyskland betyder også, at hun har været med i forreste række eller på gulvet mens historien udfoldede sig. Der er levende reportager fra vælgermøder og pressemøder. Man fornemmer de hektiske røde kinder over at være med, lige nu og her, mens det sker. Berlin-guide kan ikke undgå at være lidt – nej stærkt – misundelig, selvom det jo er en grim ting.

Der er masser at hente i bogen, for selvom det tyske valg var hæderligt dækket i de danske medier var der ikke tale om den væg-til-væg behandling et amerikansk præsident valg får. Måske fordi flere journalister taler bedre engelsk end tysk? Drama var der i hvert fald rigeligt at i Tyskland i den tid Lykke var i Tyskland.

Tung kost for almindeligt interesserede

Spørgsmålet er om Lykke Friis når sin mission: ” at inspirere flere til at interessere sig for vores store nabo mod syd”? Svaret er nok, njæh, for med Lykke Friis’ bog bliver den tyske samtidshistorie klart mere tilgængelig for dansktalende, men det kræver nok den i forvejen stærkt interesserede og meget engagerede læser at nå helt igennem bogen. Bogen har ingen billeder, tidslinjer, infografikker eller oversigter. Et lidt større grafisk udstyr ville åbne bogen mere for et bredere publikum, men Gyldendal har måske vurderet at oplaget ikke ville kunne bære indsatsen?

Ærgerligt, for mit gæt er, at Lykke Friis med denne bog nok kommer langt over startlinjen, men at missionen ikke når helt i land. Dertil er gennemgangen nok for hæsblæsende. Alligevel får Lykke Friis en fuld håndfuld berlinerbamsebjørne med på vejen for sin helt igennem entusiastiske, vidende og omfattende fortælling om tysk politik her og nu. Tak.

Der er ikke mange steder at gå hen, hvis man vil følge med i tysk politik.

Få lidt rejsetip med til den politiske rejse

Bogen rundes i øvrigt af med lidt konkrete rejsetips under overskriften ”Pak kufferten til Tyskland” – nyttige adresser for en politisk rejse. Blandt andet anbefaler Lykke Friis en rundtur i Finansministeriet, hvor Hermann Göring i sin tid huserede og DDR-staten blev grundlagt. Eller en tur i den store biergarten ved Tempelhof Lufthavn – se www.luftgarten-berlin.de.

Lykke Friis er født i 1969 og er Tysklandskorrespondent for Berlingske (Tidende). Det kan Berlingske (Tidendes) læsere glæde sig til. Det kan være grund nok til at købe tanten. Desuden er Lykke Friis formand for Udenrigspolitisk Selskab, tidligere prorektor på Københavns Universitet, tidligere minister, mastergrad fra London School of Economics, samt scient.pol. og ph.d. fra Københavns Universitet. Samt ubestikkelig fan af Bayern München.


lykkefriiskuffertEn kuffert i Berlin – Rejse i Angela Merkels Tyskland
Lykke Friis
Gyldendal
2018