Ariana Neumann: Da tiden gik i stå

neumannbillede

Tegning: Tegning fra Theresienstadt Ghetto. Bedřich Fritta (1906–1944). Public Domain

Anmeldelse. Ariana Neumanns beretning ”Da tiden gik i stå” er beretningen om hendes jødiske families skæbne i det tredje rige. Ud af fireogtredive medlemmer af Neumann-familien blev de femogtyve myrdet af nazisterne. Ariana Neumann blev født efter krigen i Venzuela. Hendes far, Hans Neumann var ikke i stand til at fortælle noget. Først år efter hans død har Ariana Neumann fulgt i hans spor igennem et stort detektivarbejde, samtaler med familiemedlemmer, forskere og fjerne slægtninge.

Forlaget skriver, at bogen handler om en jødisk-tjekkisk families historie – den historie, forfatterens far aldrig ville fortælle hende: om årene i et krigshærget Berlin, udryddelsen af mange familiemedlemmer under Holocaust, og den komplicerede beslutning om at starte forfra.

Det første medlem af familien Neumann arresterede tyskerne i 1941 fordi han svømmede i en flod, der var forbudt for jøder. Han blev sat på et tog til Auschwitz. Atten dage senere blev hans fangenummer indskrevet i lighusets logbog.

En af de overlevende er Hans Neumann, Ariana Neumanns far. For at slippe væk fra tyskerne flygter han til, af alle steder, Berlin. Han lykkes med at leve og arbejde under falsk identitet, lige for næsen af Gestapo, der leder efter ham i Prag. Det mindste fejltrin kunne koste livet. Hans Neumanns oplevelser i det bomberamte Berlin er så forfærdelige, at Hans Neumann sidenhen nægter at tale om dem.

Efter krigen flytter han til Venezuela og bliver en succesfuld malingsproducent og forretningsmand. Der bliver aldrig talt om fortiden. Men fortiden er hos Hans Neumann hver dag.

Ved sin død i Venezuela efterlader han sig en kasse med breve, dagbogsnotater og andre dokumenter. Mange år senere får hans datter Ariana Neumann endelig mod på at få brevene oversat fra tjekkisk. Det starter flere års research og bliver til denne bog.

Ariana Neumann fortæller om forholdene i Theresienstadt 70 kilometer nord for Prag. Her boede hendes bedsteforældre indtil de blev slået ihjel. Theresienstadt blev indrettet af SS i byen Terezin i 1941. I propagandaen blev Theresienstadt omtalt som en by for ældre jøder, mens det i virkeligheden var en opsamlingslejr før de i kreaturvogne blev sendt videre til dødsfabrikkerne Auschwitz og Sobibor. Der var også danske jøder i Theresienstadt.

Dansk røde kors fik arrangeret en inspektion af lejren. SS fik byen malet og der var korsang og musik i gaderne mens røde kors var på besøg. Røde Kors gik derfra med indtrykket af, at jøderne blev ordentligt behandlet. Ariana Neumann beskriver besøget. Der var 144.000 jøder igennem lejren, 33.000 jøder døde i Theresienstadt af sult og sygdomme, de fleste blev sendt videre til dødslejrene. 25.000 overlevede.

Det er en spændende og bevægende bog. Ariana Neumann skriver godt. Der findes romaner om tiden, men når så voldsomme begivenheder bliver til fiktion, så forsvinder troværdigheden. Så ond kan ingen være. Her har fantasien drevet det for vidt. Men personerne og begivenhederne i ”Da tiden gik i stå” er virkelige. Det er sket. Det er uafviseligt. Det er vildt. Fantasien kommer til kort. Bogens dokumentarisme gør et stort indtryk, så man i passager må holde vejret eller diskret blinke lidt fugt i øjnene væk. Den personlige beretning er vigtig.

Det forfærdelige er, at der kunne fortælles 144.000 andre historier med samme intensitet og vedkommenhed. Eller millioner af historier fra hele krigen, holocaust og holodomor. Vi begriber aldrig alle historierne, aldrig, men vi må gribe de historier, der er. Varm anbefaling.

Ariana Neumann er født og opvokset i Venezuela. Hun har en BA i historie og fransk litteratur fra Tufts University og en MA i spansk og latinamerikansk litteratur fra New York University. Hun har tidligere arbejdet som udenrigskorrespondent, og hendes artikler og tekster har bl.a. været bragt i The European og New York Times. ”Da tiden gik i stå” er hendes første bog.

neumannbogAriana Neumann
Da tiden gik i stå
Hr. Ferdinand – Politikkens forlag
2021