Jonathan Lichtenstein: Skyggen fra Berlin

kinderweb

Foto: Frank Meisler's Kindertransport memorial (2008) ved Friedrichstrasse Banegård, Berlin. Rettigheder: artwork: w:de:Frank Meisler ; picture: user:Concord. Licens: (CC BY-SA 4.0)

Anmeldelse. I 1939 flygtede Jonathan Lichtensteins far, Hans, fra det nazistiske Berlin med den allersidste Kindertransport til England. Det var en organiseret redningsindsats for overvejende jødiske børn, som blev fragtet med tog ud af et Tyskland på randen af krig. ”Skyggen fra Berlin” er en bevægende dokumentarisk fortælling om, hvordan man som familie kan leve videre med skyggerne fra Anden Verdenskrig.

Hans var 12 år og vidste på det tidspunkt ikke, at han aldrig skulle vende tilbage til sin jødiske familie. Han endte alene i England, hvor han senere uddannede sig til læge og blev gift.

Jonathan og hans søskende voksede op på landet i efterkrigstidens Wales. En skygge syntes at følge dem: farens oplevelser og traumer fra barndommen, som aldrig blev nævnt. Flugten fra Berlin og nazismens grusomheder satte sig dybe spor i Hans’ handlinger. Hans excentriske og af og til direkte livsfarlige væremåde formørkede børnenes barndom. Men hans besynderlige måde at opdrage børn på, hans uforsvarlige måde at køre bil på, hans kortfattede bryskhed og ufølsomhed med sine børn kan måske føres direkte tilbage til barndommen.

I Hans’ alderdom tager han og Jonathan på en rejse, der er den omvendte af turen med Kindertransporten, for at opsøge og konfrontere fortidens spøgelser. Her vækkes mellemkrigsårenes brogede Berlin til live. Det bliver en både nødvendig og smertelig tur, hvor far og søn kommer tættere på hinanden og på en fælles forståelse af skyggens dybe mørke.

Kindertransporten

Kort før den 2. verdenskrig blev det organiseret at 10.000 jødiske børn kunne komme til Storbritannien og undslippe forfølgelserne. Men kun børnene. De voksne var ikke med. De jødiske børn kom fra Tyskland, Østrig, Tjekkoslovakiet, Polen og Danzig. I mange tilfælde var de efter krigen de eneste overlevende fra en hel familie. Jødiske organisationer sørgede for børnene og deres uddannelse og således også for Jonathan Lichtensteins far, Hans, der blev læge i Wales. Men ligesom for Hans må adskillelsen og det fremmede have sat sig dybe spor i mange år efter. Også selvom Hans synes, at han var heldig.

Billedhuggere har lavet rørende skulpturer til minde om kindertransport ved Friedrichstrasse Station i Berlin (Frank Meisler) og på Liverpool Station i London (Flor Kent og Frank Meisler), hvor transporterne sluttede. Men der er også mindesmærker i Wien og Prag, Hoek van Holland og i Gdansk. Også i Amerika blev der forsøgt startet en ”Kindertransport” fra Nazi-tyskland i 1939. Men det var der ikke flertal for.

”Skyggen fra Berlin” er en bevægende dokumentarisk fortælling, der tager livtag med et af de helt store eksistentielle spørgsmål i det 20. århundrede: Hvordan kan man leve videre i skyggen af Anden Verdenskrigs umenneskelige rædsel? Det er trods den dystre baggrund en overlevers historie om at forlige sig med fortiden.

Berlin-guide kan næsten ikke rose fortællingen nok, og dele af bogen fungerer næsten som en mini-guide til det jødiske Berlin. Et sted spiser de fx Baumkuchen i Konditorei Rabien i Klingsorstr. 13. En specialitet af en lagdelt kage, som minder om et træ. Godt med kaffe til. Velbekomme.

JONATHAN LICHTENSTEIN er professor i drama ved University of Essex og prisvindende dramatiker.

skyggenfraBerlinSkyggen fra Berlin
Jonathan Lichtenstein
308 sider
2020
Kristeligt Dagblad