Jesper Clemmensen: Afhopperne

Anmeldelse. Søndag den 24. juli 1960 hoppede Jan Rocek sammen med sin kone, svigermor og to små drenge over rælingen på den østtyske færge "Seebad Ahlbeck" og ned i vandet i Gedser Havn, hvorfra de blev reddet i land. Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa. Jesper Clemmensen har skrevet den utrolige historie om tjekkiske familier i det tyvende århundrede: Afhopperne.

Afhopperne handler om først at overleve nazisternes uhyrligheder i udryddelseslejren i Auschwitz for derefter at blive fanget bag Jerntæppet i Prag og til sidst undslippe kommunismen via Danmark. Den danske brik i forløbet er afgørende, men dog blot en lille brik i familiernes forfærdelige historie.

Nazismen

Den første halvdel af bogen er dedikeret til tiden ind til 1945. Først om livet for det jødiske mindretal, som om overvejelserne gennem 1930’erne: flygt eller bliv. De to familier har jødisk baggrund. Da nazisterne kommer til i Tyskland måtte også tjekkoslovakiske jøder overveje immigration til Schweiz, Storbritannien, USA eller Palæstina. Indtil det var for sent og nazisterne gik i gang med systematisk at tømme Tjekkoslovakiet for sin jødiske befolkning. Primært ved at stuve folk sammen i lejre, gasse dem eller arbejde dem til døde.

Da tyskerne så overtog Sudeterlandet blev jøder udsat for stadig værre jødelove, jødestjerner, og familierne mistede deres levegrundlag og endte i KZ-lejre. De endte blandt andet Theresienstadt i Tjekkoslovakiet, hvor der også var danske jøder, og senere blev de transporteret længere mod øst. Til Auschwitz i Polen, sled i arbejdslejrene, risikerede livet i dødsmarcherne. Mordene var systematiske og en fuld bevist politik med Heinrich Heydrich i spidsen. Planen blev lagt i Wannsee, og du kan den da i dag besøge huset.

Mange i familierne omkom i gasovne, eller i hårdt arbejde, eller sultede eller frøs ihjel eller døde under flugtforsøg. Jesper Clemmensen giver ganske malende beskrivelser af forholdene gennem sine kilder.

Til sidst kom de russiske befriere, og selv det kunne være farligt, især for kvinder, som blev systematisk voldtaget. Men befrielsen kommer også til Prag. Sådan da, for det er kommunisterne der har retten til at ”beskytte” dem. Tyskerne bliver jaget på porten, og i hadet til dem er forståeligt stort. Tusinder af tyskere mister livet i månederne efter befrielsen. Ondskab er ikke forbeholdt tyskere.

Kommunismen

Den første del af anden halvdel handler om tiden med kommunisterne. Efter krigen lykkes det familierne at få uddannelse og karriere i Prag. Men forholdene i den stalinistiske er urimelige med ufrihed, angiveri og hykleri. Jesper Clemmensen fortæller om hverdagen på jobbet, hvor de bliver kontaktet af det hemmelige politi for at angive deres kollegaer.

Til sidst bliver det for meget. Familierne beslutter, med livet og den sidste rest af frihed som indsats, at flygte gennem Østtyskland til vesten.

Friheden

De ender på færgen til Gedser og har held til at hoppe af i havnen. Meget dramatisk. Selve flugten får næsten den sidste, dramatiske del af bogen, og det er store beslutninger med store konsekvenser, som skal træffes på sekunder. Mange overlevede ikke flugten men blev skudt i grænselandet, eller omkom i elektriske hegn med stærk strøm – eller blev fanget, fik drakoniske domme og meget få muligheder for et normalt liv efterfølgende.

De sidste meter til frihed i Gedser Havn lykkes kun fordi tilfældige danskere modigt greb ind og forhindrede det østtyske mandskab i at stoppe familiernes flugt. Senere kunne de immigrere til USA – blandt andet med hjælp fra Niels Bohr.

En god bog 

Bogen er blevet til gennem interviews med hovedpersonerne dengang – bl.a. Jan Rocek, der stadig lever – og et omfangsrigt arkivarbejde i Danmark, USA, Tyskland og flere østeuropæiske lande.

Jesper Clemmensen fortæller historien med familiernes øjne, og med lidt større view ud i verdenspolitikken, hvor Hitler, Heydrich, Stalin, Churchill spiller afgørende roller. Han fortæller om flugtruterne fra Tjekkoslovakiet og DDR, om oprørerne i Polen, Tjekkoslovakiet og ikke mindst Ungarn.

I mine øjne er det et ret fantastisk ”sweep” gennem det tyvende århundredes grusomheder fra 1933 til 1989, som Jesper Clemmensen tager os med på. Vi følger de to familier gennem århundredet og vi får de store linjer med. Vi får synsvinklen med fra dem, som måske gik gennem de sværeste prøvelser: Jøder under nazismen, KZ-lejrene, ufrivillige under kommunismen, og flugt med livet som indsats. I Danmark taler vi også om 2. verdenskrig, om besættelsen, modstandskampen og den kolde krig. Men sammenlignet med de tjekkoslovakiske jøder har vi været på skånekost. Og tak for det.

Der er mindst fire berlinerbamsebjørne for denne præstation fra Jesper.

clemmesenafhopJesper Clemmensen
Afhopperne
Lindhardt & Ringhof
2020