Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

På tomlen til Berlin

Pin It

Tommel-guide. Til Berlin på tommelfingeren?! Er du vild mand? Er du hippie? Nasser? træt af livet? berøvet alle din penge? Ingen af delene. At rejse på "tommelfingeren" er næsten gået af mode. Men det er en fremragende rejseform for dig, der gerne vil møde mennesker, som du ellers aldrig kommer i nærheden af. Vov det.

Fra Danmark til Berlin

Så snart du kommer på motorvejen, så sørg for at komme af på tankstationer, som passer din rute. Det kan også være rene rastepladser, men der er mest trafik på de store med tankanlæg. Det er langt mere effektivt end at stå af og "begynde forfra" ved en tilkørsel. Husk: "Tankstationer er godt for mig".

Kommer du fra Sjælland, så sørg for at komme over ved Gedser-Rostock. Vejen over Rødby er længere og mere kringlet.

Hvis du skal over med færgen og din bil ikke skal længere, så er det en god ide at spørge alle, der ser ud som om de skal til Berlin, om de har plads til en ekstra - en "blaffer". Får du ikke et lift, kommer du ikke med før næste færgetræk. Det kan vare lang tid. I Rostock en del travetid før du kommer ud til motorvejen. Så få dit lift på færgen.

Kommer du fra Jylland, så undgå at komme til Hamburg ved at komme med rute 205 efter Neumünster. Skal din bil ikke den vej, så kom senest af ved Raststätte Aalbek lige efter Neumünster Nord.

Når du nærmer dig Berlin kan det være ok at blive sat af på en station med regionalbane til Berlin. Det er billigt og kan være hurtigere end at skulle "fin"-tomle tættere på Berlin og køre med bus og U-bahn til din destination.

Fra Berlin til Danmark

Tag Ubahn til Pankow. Tag bus 155 mod Piesporter Strasse og stå af i krydset Prenzlauer Promenade / Granitzstrasse. Gå ud af Prenzlauer Promenade ca 500 meter til Aral tankstationen ved lyskrydset. Både tankestationen og lyskrydset er gode steder at stå. Shell-tankstationen kort derfra er ikke nogen god ide.

Eller tag U6 til Kurt-Schumacher-Platz - gå ned af Kurt-Schumacher-Damm til Motorvejen.

Mod Danmark - så vær opmærksom på at motorvejen deler sig mod Hamburg og Rostock ved Wittstock. Sidste rasteplads, hvis din bil ikke skal samme vej som dig er Prignitz få kilometer før krydset. Skal du til Jylland, så pas på ikke at havne i Hamburg. Du skal af motorvejen og mod nord på rute 404.

Skal du med færgen Gedser-Rostock er det godt med et lift, for der betales pr bil og ikke pr passager. Så du slipper gratis som passager.

Et lift på udenlandsk? På engelsk hedder det "hitch-hike" og på tysk "Trampen" eller "per anhalter", når man er på tommelfingeren.

Mellemveje til et lift

Er du ikke til bare at kaste dig ud på landevejen, så tjek evt netsteder som mitfahrgelegenheit.de. Her må du slippe lidt moneter til benzinen. Prisen og vilkårene aftales inden. Knap så cowboy at rejse på den måde, men du er mere sikker på at komme frem til et bestemt tidspunkt. Prøv også Mitfahrzentale.


Berlin-Guides store tommel-guide for nybegyndere

Har du aldrig været på tomlen før, så læs den store tommel-guide for nybegyndere her. Så er du allerede halvvejs i Berlin.

 1. Ud med tomlen: Stil dig i vejkanten med front mod trafikken. Knyt højre hånd og strit med tommelfingeren op mod himlen. Hold armen i en 45 graders vinkel mod jorden. Smil kækt til bilisterne. Du er på vej. Magisk. Stå op og se frisk og energisk ud. Har du et godt sted at stå er der ingen grund til at gå.
 2. Vær tydelig med, hvor du vil hen. Billisterne har kun sekunder til at træffe beslutningen i. Hav et skilt med tydelige bogstaver.
 3. Gør det muligt. Stil dig et sted, hvor billisterne er nede i fart og har mulighed for at standse. Det kan være i svinget til tilkørslen til en motorvej. Rådhuspladsen er et dårligt sted. Når nogen standser, så vær lidt hurtigt ved bilen. Fortæl, hvor du vil hen og spørg om du kan få et lift i den retning. Siger de ja, kan du stige ind. Ikke før.
 4. Stil dig meningsfuldt. Skal du mod nord, så stå ved den vej, som man naturligt kører ad, hvis man skal mod nord. Din rejse går hurtigst, hvis du kan tomle mellem tankstationerne langs motorvejen. Men et sted skal man jo begynde.
 5. Se normal og glad ud. Smil, hav pænt og rent tøj på og kun lidt bagage. De færreste har plads til 2 rullekufferter eller lyst til at have en uvasket, skægget og ildelugtende fyr med. Undlad at have for lidt tøj på eller være udfordrende klædt - det gælder både drenge og piger. I østeuropa går de prostituerede også langs vejen. Hvis du ikke har lyst, så undgå at blive forvekslet. En voksen med et stort barn er en god kombi. Det er trygt for alle og i får en fremragende tur ud af det.
 6. Vær ikke mere end to. Skal I langt - som fx til Berlin er det ok at være to sammen. Men flere bliver crowdet.
 7. En uskreven regel er, at hvis der står andre og tomler for at blive taget op stiller man sig bagved med så god afstand, at der ikke er tvivl om, hvem køreren ønsker at tage med.
 8. Vær interessant. Vis gerne din rygsæk og et dansk flag på rygsækken. Altid lidt mere eksotisk at tage dig med end hængerøven fra Rostock, der bare skal hjem til sin mor.
 9. Hav et regnslag med så du ikke bliver gennemblødt og hurtigt kan komme tør ind i bilen. Hav solcreme, for om sommeren kan det give en del tid i solen. Hav en flaske vand med og et par chokoladebarer. Hav gode sko, for du risikerer at skulle vandre noget. En smartphone med internetadgang vil være formidablet for din orientering. Et kort godt over, hvor du skal hen - det er især vigtigt at rastepladserne er indtegnet. Et papskilt med din distination. En tyk tusch til at skrive det næste pap-skilt med. Ekstra pap til næste skilt. En deodorant. Tørre strømper. Hav tøj, der passer til vejret.
 10. Syng. Når du på tredje time står og desperat keder dig så syng den gamle Gasolin-sang og dans gerne lidt:

Jeg går ad vejen mod Korsør
en tidlig fredag aften
bilerne de drøner bare forbi
mit tøj er tyndt og det er hundekoldt
jeg går med tommen i vejret
bilerne de drøner bare forbi

Det er koldt og jeg er langt hjemmefra
og jeg savner min mor og min far
kære bilist
ta mig op
ta mig op
ellers får jeg en prop!

Vær en god gæst

At tage på tommelfingeren er almindelig anerkendt som et gratis lift. Du skal ikke betale noget. Har du råd kan du give kaffen eller currywursten på tanken. Vær høflig, hold ud at høre på folks historier, deres musik. vær interesseret. Mærk efter om du forventes at tale som et vandfald eller blot at holde mund og nyde turen. Undlad at ryge, drikke alkohol og tage stoffer eller dyrke sex med andre i bilen. Opfør dig som gæst. Du er blevet inviteret indenfor i andres hjem - eller deres arbejdsplads. Du har krav på at blive behandlet med respekt - men ellers ikke krav på en skid. Nogen gange fører et lift til store venskaber - andre ser du aldrig mere. Men du har altid oplevet noget.

Den største risiko ved at tage på tommelfingeren er, at du aldrig ved hvem du kommer ud at køre med. Prøv at vurdere om der lugter af hash, alkohol, virker den der tager dig op normal og glad. Ellers sig pænt nej tak. Når du er kommet godt afsted så skift biler på motorvejenes rastepladser. Du kan tomle ved udkørslen - eller hvis du har mod, så spørg de der tanker. Så har du bedre kontrol over, hvem du kommer op at køre med. Spørg pænt - og smil pænt når du får nej eller en nødløgn. Det skal være af lyst fra begge sider.

Sikkerhed er vigtigt.

 1. Føl dig tryg ved dem du skal køre med. Se dem an først hvis muligt.
 2. Sig fra. Sig nej tak og hvis det under kørslen bliver ubehageligt - fx hvis føren er blind, kører uforsvarligt, viser sig at være påvirket eller tager tager dig på låret uden at du har lyst - så sig fra og bed om at komme af øjeblikkeligt. Det er dig der sætter din egen grænse.
 3. Hav et kort med, så du hele tiden kan følge med i, hvor I kører hen.
 4. Hav maks en ting i hver hånd. Fx din rygsæk og en håndtaske. Har du mere end 2 ting er der god chance for at du glemmer en af delene i bilen.
 5. Pak, så du kan have din bagage på skødet. Gerne i en mindre rygsæk. Det gør det lettere at få et lift - og så er det rart at have godt fat i sine ting. Pas og penge har du naturligvis på dig i pengebæltet.
 6. Vær gammel nok. Er du under 16 bør du ikke tomle uden en ældre ledsager. Der er ingen øvre aldersgrænse, men rollatoren kan volde problemer ved ud og indstigning.
 7. Pas på i trafikken. Gå ikke på motorvejen. Kryds den ikke. Stil dig så bilerne kan standse - ikke så de kører dig ned. Vær opmærksom på de store lastbiler på tankstationerne, så du ikke bliver bakket ned. Pas på med at stå, hvor de store biler drejer til højre. Vær synlig. En sikkerhedsvest er måske en god ide?

http://hitchwiki.org/ er der gode råd om at komme ind og ud af større byer. Den største udfordring som tomler. Vær ikke bleg for at tage en taxi gennem en by. Hav penge til bussen. Hvis ikke - så må du vandre. Igen rart med ikke for meget bagage.

Tysk motervejs know-how

De første bogstaver på tyske nummerplader viser, hvor bilen kommer fra. "B" er Berlin. "HH" er Hamburg.  "P" for Potsdam. "L" for Leipzig og "DD" for Dresden. Du kan finde hele listen her. Det er godt at øve sig i, for det er effektivt at spørge bilister på tankstationerne om et lift - og klogest at spørge nogen, der med god sandsynlighed skal samme vej som du. Spørg pænt - accepter et nej med et smil. Mod nord skal du holde øje med danske plader. AutobahnAtlas kan også være nyttigt.

Jo bedre du kender din rute, des hurtigere kommer du frem. Så snart du får et lift, så bliv enig med føreren om, hvor du skal sættes af. Nogen bilister har gode forslag baseret på ingen erfaring. Hold fast på, at du vil af på tankstationerne, så du ikke lige pludselig kommer i forkert retning.

Og til bilisterne

Så giv da det lift!

Nogen finder det spas at holde ind på skrømt og så drøne væk, når blafferen nærmer sig. Det er sølle.

Thumbs up for din næste tur.


 

Kilder: 10 års blaffererfaring fra hele Europa.

 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

Køb togbilletten her

bahn.de - trip planner

Savings fare | Travelling | BahnCard

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

1949-1990 DDR - det socialistiske eksperiment

Den 7. oktober 1949 blev østtyskland sin egen stat under navnet: Deutsche Demokratische Republik, DDR. DDR bestod af de tyske delstater Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Thüringen samt den østlige del af landets hovedstad, Berlin. DDR eksisterede fra 1949 til 1990. I vesttyskland blev Forbundsrepublikk [ ... ]

Berlins historie
1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Paris1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Par...

Et soldaterkvarter under den tysk-franske krig i 1870. Billedet er ikke Anton von Werners hovedværk - men en af berlin-guide's favoritter på Nationalgalleriet i Berlin.

Billeder fra Berlin
Berlin Brandenburg Lufthavn – Historien om Berlins...

Berlins nuværende lufthavne Tegel (14 millioner passagerer i 2014) og Schönefeld (6 millioner) kan slet ikke følge med mængden af turister, der hvert år rejser til Berlin. Oprindeligt skulle lufthavnen med IATA-koden BER, der bygges som en stor udvidelse af Schönefeld-lufthavnen, have åbnet i 2010. Men gang  [ ... ]

Transport til og rundt i Berlin
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Jesper Bugge Kold: Land i datid

Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper B [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Håkan Nesser: Elleve dage i BerlinHåkan Nesser: Elleve dage i Berlin

Anmeldelse. Håkan Nesser er en fornøjelig forfatter. Hans bog "Elleve dage i Berlin" er en magisk bog om den lidt tilbagestående Arne Murberg, som på egen hånd drager til Berlin for at finde sin mor. Som en anden ridder klodshans - og i et par lækre gule sko - drager han afsted og bekæmper ondskab, taler m [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Asta Nielsen: Den Tiende Muse

Anmeldelse. For mere end halvfjerds år siden skrev Asta Nielsen (1881-1972) sine erindringer i bogen ”Den Tiende Muse”. Det er en fremragende bog. Ikke om så meget om Asta Nielsens filmkarriere og kærlighedsliv. Die Asta fortæller om hendes fattige opvækst i den sidste del af 1800-tallet i København  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner