På roadtrip hele Tyskland rundt i bil

Niederwaldenkmal

Turen Tyskland rundt - ca 3.000 kilometer uden svinkeærineder. Og dem skal der helst være mange af. 

Turforslag. Der er ingen tvivl om at favoritbyen i Tyskland er Berlin. Her sker altid noget. Man behøver ikke rejse videre. Og dog, Tyskland har så meget at byde på. Mange drømmer om et roadtrip i USA. Berlin-guide foreslår et roadtrip i Tyskland. Masser af oplevelser og man klarer det uden at blive ruineret. Og hvis du alligevel skal køre 4-5.000 kilometer, så spar dine dæk, og lej en lække øse i Tyskland. Det må godt være fedt at køre rundt, og det er langt billigere at leje en bil i Tyskland end i Danmark. Turen nedenfor er berlin-guides forslag til stop under vejs, men du kan springe over, lægge til, køre fra og komme tilbage som det passer dig. Og nu: Los!

 1. Begynd i det en hjørne af Tyskland: Stralsund. Måske du ikke kender Stralsund, men den er UNESCO beskyttet med masser af gamle huse, krogede gader og et par ok museer. På vej derfra kan du krydse indover delstaterne Mecklenburg og Brandenburg. Det tager længere tid at køre hovedvej end motorvej, men det er smukt. Og så kan du jo tage taget af den lejede bil, bade ved en sø, stoppe ved en udsigt, se på en krage..
 2. Potsdam - for Berlin springer vi lige år - men i Potsdam er der masser af kultur, hygge og historie. Bo evt i Werder(Havel) uden for Potsdam. En hyggelig by på en ø. På vej videre kunne I gøre holdt i Luthers by Wittenberg, i bauhausbyen Dessau eller aflægge et besøg i de enorme UNESCO beskyttede parkanlæg omkring Wörlitz
 3. Leipzig.Leipzig er en dejlig by og masser af seværdigheder - hvis du følger den lille guide på berlin-guide. Et hovednummer er naturligvis Volkerschlacht monumentet, et kæmpemonument over sejren over Napoleon. Værd at se.
 4. Bamberg er næste stop. For det er en gammel, romantisk by - og så fordi man kan få friskbrygget Rauchbier. På vej kan man besøge Weimar, KZ lejren Buchenwald, Erfurt og nyde turen gennem de dybe skove i Thüringen,
 5. Regensburg. Også kaldet Italiens nordligste by, for den er meget italiensk i sin indretning, smuk og ved floden finder man verdens ældste grillbar, hvor de selv laver de små pølser og en fremragende Sauerkraut. Værd at køre efter. Kig ind i Nuremberg på vejen. Storby og masser at se - herunder de retssale, hvor retsopgøret efter krigen fandt sted. 
 6. München. Har man ikke været i München, så er det værd med et lidt længere stop her. Det er en dejlig by - og der er store ølkrus i Hofbrauhaus og kunst i verdensklasse i Alte og Neue Pinakotek. Eventuelt en udflugt til Kloster Andechs. Men prøv ikke nå alt på en dag. Det kan tage tid bare at køre ind og ud af byen.
 7. Salzburg - ok, der er ikke Tyskland, men Østrig. Men når du er på de kanter, så.. Ellers skift den ud med Rosenheim. Det er altid en oplevelse at besøge Adolf Hitlers sommerhus Ørnereden. Fortsæt derfra evt af den tyske bjergvej langs alperne, så der bliver tid til et besøg i Neuschwanstein. Herfra kan du dreje op mod Stuttgart, hvis du er til biler - eller finde en hyggelig landsby i Schwarzwald. 
 8. Heidelberg, muss man ja. Og Freiburg sprang vi lige over. Heidelberg blev ikke bombet under anden verdenskrig og står som en af de få større, tyske byer helt indtakt. Amerikanerne skulle bruge en by til deres hovedkvarter og så var dumt at molestrere det hele. 
 9. Men nu har du nået Rhinen, og så er det nordpå igen - besøg Guttenberg museet i Mainz og kom til Frankfurt. Frankfurt er ikke superinteressant, men det er værd at have set Tysklands kapitalhovedstad med egne øjne. Brug ikke for meget tid der, men kom videre og kør mod nord langs Rhinen og køb gerne en masse vin undervejs. Hop fx på ved Rheingau, nyd slottene og det imponerend monument Niederwaldendenkmal med Germania. Trier med Romersk byport og Karl Marx fødested og Koblenz er lige i nærheden, og har du tiden ... så tjek dem lige ud. Få Mosel med.
 10. Ellers er det til Kölln med gode museer, Himmel und Erd, domkirken - og derfra er det umuligt at holde igen. Achen - Karl den stores by? Münster mod nord hvor trediveårskrigen sluttede, eller en rundtur på Nurenbergring? Adenaurs bolig i Bad Honnef? Man kunne nok bruge en uges tid eller to i det område. Ruhrdistrikt med det store kulværk i Essen, Duisburg har skiftet ham. Berlin-guide er på glatis med kun få linjer at gøre godt med her.
 11. Hamburg - skal I have et stop på vej hjem er Hamburg et godt bud. Favoritten er kunstmuseet og fiskemarkedet ved havnen. Der skal man være fra kl. 6:00 søndag morgen til rockmusik, store øl og brasede kartofler. På vej til Hamburg kan man overveje det store sving østover mod Hannover. Alene for at besøge Teutoburgerskoven, hvor Germania opstod. Derfra...
 12. Jyder og fynboer kan shoppe i Flensburg - måske et stop ved Dannevirke? Sjællændere og Københavnere kan tage en dag mere i Lübeck. Spændende by. Herfra bl.a. Herman Mann.

Råd til turen

 

 • Hvis du gider at køre hver dag er der til 10-12 dage, hvis du virkelig vil kende det hele - så er det for life.
 • Et godt tip er at kigge i berlin-guides vinguide, for ruten overfor tager dig igennem stort set alle vindistrikter i Tyskland.
 • Trænger du lidt gang i gaden, så søg på "Volksfest" når du kommer sydpå, især i Bayern, hvor Volksfest er lange bord, øl i stride strømme, gesang, fyrværkeri, jodling og tralulalej. Bedst i lokalt og i alperne.
 • Og selvom du har travlt når du kun at kradse i overfladen for der er meget at se. Gider du ikke køre så langt, kan man udemærket holde ferie i Mecklenburg-Vorpommeren og Brandenburg - Eller i Schleswig-Holstein.
 • Lad være at planlægge noget - men aftal, hvor meget i gider at køre. Vent med at booke et hotel over smartphonen til 16-17 om eftermiddagen. Så er jeres dag ikke styret af det. Hotel, B&B, Campinghytter, AirBnB... alt er muligt.
 • Hav en køletaske, kniv, krus, skærebrædt, tæppe, øl- og vinoplukker med. Man kan altid få lyst til picnic i det fri
 • Undgå motorvejene - men snup dem en gang imellem alligevel, ellers kommer I aldrig rundt.
 • Spis lokalt og det I aldrig har hørt om før.
 • Vær nysgerrig og stands. I kan altid nå den sidste del.
 • Og så er ruten bare en vej igennem får i nåede jo ikke Rosenheim, Dresden, Harzen, Bodensee... og rolig nu. Man kan nå en tur til.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Regitze Christensen: På studieophold i BerlinRegitze Christensen: På studieophold i Berlin

Interview. Mange studerende hiver et halvt år af studietiden i Danmark og læser i udlandet. Der er muligheder over hele verden, og også i Berlin. Regitze Christensen og hendes veninde Leah brugte et halvt år i Berlin på at læse og studere - og på at være berlinere for en stund.

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Niels Kjeld Thorsen: Veritas maskinerneNiels Kjeld Thorsen: Veritas maskinerne

Bundesarchiv Bild 101I-464-0383I-26, Nemmersdorf (Ostpreußen), ermordete Deutsche.  Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfort&aeli [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Potsdams historie - kongeby fra 1660Potsdams historie - kongeby fra 1660

Historien om Potsdam er forunderlig. Lille og fredeligt lå byen i århundrede på landet mellem skove og søer. Upåagtet af alle - for så med et - i 1660 - at blive valgt til kongebyen og slotte og parker skød op som padehatte overalt i byen. Med inspiration fra hele verden: Rusland, Holland, Kina, England [ ... ]

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
Vinterferie i BerlinVinterferie i Berlin

Foto: Vinter i Hassenheide. Nogen giver bare aldrig op. Foto af Andreas Lehner Inspiration. Det er altid en god ide at tage til Berlin. Også i vinterferien i uge 7 eller i uge 8. Det er væsentligt billigere end at risikere livet på løjperne i Norge, Østrig, Frankrig eller Canada. Men det kan også være  [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Paintball for de vilde

Duk, sigt, skyd. Tysklands største indendørs paintball anlæg på 2000 kvm2 venter dig i Berlin.

Aktiv i BerlinLæs mere
Spionguiden - blå skæg og briller i Berlin

Blå skæg og briller. Berlin er spionernes hovedstad par excellance. Ingen anden by i vores tid kan i den grad forbindes med spioner. Spioner opererer jo helst uset, så helt naturligt har de ikke sat sig mange spor. Men der er dog lidt at komme efter i Berlin. Velkommen til spionguiden. 

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Wittenberg - Protestantismen vuggeWittenberg - Protestantismen vugge

Foto: Markedspladsen i Wittenberg med rådhuset, statue af Luther og Mariekirken i baggrunden, hvor Martin Luther prædikede. Wittenberg er byen, hvor Martin Luther slog sine berømte teser op på kirkedøren i sit opgør med den katolske kirke. Det var en modig mand. Den originale dør er væk, og i s [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere