Søren Kierkegaard - var Berlin Enten Eller

Den danske filosof Søren Kierkegaard boede i Jägerstrasse i Berlin, da han skrev udkast til hovedværker "Enten-eller" og "Frygt og bæven". På huset i Jägerstrasse 57 hænger en lille mindeplade for Søren Kierkegaard. Pladen blev afsløret af den danske kulturminister Ebbe Lundgaard i i 1997.

 

Søren Kierkegaard - Wikipedia

Foto: Søren Kierkegaard. Kilde: Wikipedia.


Første gang Søren Kierkegaard var i Berlin var i 1841, da Søren havde brudt sin forlovelse med Regine Olsen. Han søgte tilflugt i Berlin. Regine blev i stedet gift med Johan Frederik Schlegel, der blandt andet blev borgmester i København.

Det var en romantisk tid. Søren Kierkegaard skriver om bruddet med Regine:

"Det er i Sandhed til at fortvivle over. Det var mit eneste Ønske, at maatte blive hos hende; men fra det Øieblik, jeg følte, at det maatte gaae galt, og dette Øieblik kom desto værre altfor tidlig, besluttede jeg at indbilde hende, at jeg ikke elskede hende; og nu staaer jeg der, hadet af alle Msk. for min Troløshed, tilsyneladende Skyld i hendes Ulykke og dog er jeg hende trofast som altid. Og kunde jeg endda see hende lykkelig med en Anden, hvor meget Smerteligt der end laae for den msklige Stolthed deri, jeg skulde dog være glad; men nu fortærer hun sig selv i Sorg over, at jeg som kunde gjøre hende lykkelig, ikke vilde det. Og i Sandhed jeg kunde have gjort hende lykkelig naar ikke etc……". Se det er romantisk tale. Kunne man skrive sådan blev man jo øjeblikkeligt forlovet igen.

Søren Kierkegaard har beskrevet sin rejse i notesbog nr. 8. Den er indgående ransaget af Søren Kierkegaard selskabet.

Søren rejste den 25. oktober 1841 med skibet Königen Elisabeth fra København. Han skulle til forelæsninger og sprogundervisning hos den tyske filosof Friedrich von Schelling (1775-1854). Men Schelling var kedelig og Søren så istedet lidt til en sangerinde Demoiselle Schulze i Berlin:

»Her i Berlin udfører en Demoiselle Hedevig Schulze, en Sangerinde fra Wien, Elviras Partie. Hun er ret smuk, determineret i sin Optræden, – hun har i Gang, Høide, Paaklædning (sort Silkekjole, bar Hals, hvide Handsker) en paafaldende Lighed med en ung Dame, jeg har kjendt.«

Udover Schelling var Søren Kierkegaard til forelæsninger hos Marheineke, Werder og Steffens.

Helt ueffen har han dog ikke været, for han rejste hjem igen i foråret 1842 med manuskriptet til Enten-Eller under armen.

I Berlin boede Søren Kierkegaard på Hotel Saxen i Jägerstrasse 57. Bygningen ligger lige på hjørnet af Charlottenstrasse overfor Gendarmenmarkt. Så Søren Kierkegaard har kun haft en kort spadseretur om på Humboldtuniversitetet og til operahuset. Det er stadig en god adresse i Berlin.

Se den på kortet nedenfor - og spadser de 600 meter om til universitetet.


Kilde:

Søren Kierkegaard Forskningscenteret 2001

Læs om Søren Kierkegaard i Den Store Danske Encyklopædi.

Søren Kierkegaard kulturproduktion har udgivet en bog om Søren Kierkegaard i Berlin. Boget er udgivet i 2012. Læs vores anmeldelse af bogen.

Se mindepladen.Vis stort kort

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

1914: Ernst Ludwig Kirchner - Potsdamer Platz1914: Ernst Ludwig Kirchner - Potsdamer Platz

Ernst Ludwig Kirchner (1880 – 1938) var en tysk ekspressionstiske maler, og han var med til at stifte den tyske kunstnergruppe Die Brücke. Nazisterne kunne ikke lide hans malerier, de blev fordømt som "entartet" og mere end 600 af Ernst Ludwig Kirchners værker forsvandt fra tyske museer under nazismen - de blev enten solgt e [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
På roadtrip hele Tyskland rundt i bil

Turforslag. Der er ingen tvivl om at favoritbyen i Tyskland er Berlin. Her sker altid noget. Man behøver ikke rejse videre. Og dog, Tyskland har så meget at byde på. Mange drømmer om et roadtrip i USA. Berlin-guide foreslår et roadtrip i Tyskland. Masser af oplevelser og man klarer det uden at blive ruineret. Og hvis [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Ole Steen Hansen: Syngeklubben, leipzigerne og and...

Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

Erindringer og øjenvidner Læs mere
1635: Malle Babbe – den hollandske landsbytosse1635: Malle Babbe – den hollandske landsbytosse

Malle Babbe blev malet af den hollandske guldaldermaler Frans Hals i 1633/35. Maleriet har før haft titlen Hille Bobbe eller Heksen fra Haarlem. Det har været fortolket som et genre-maleri af en sagnomspundet heksefigur. Men det er i virkeligheden i portræt af en kvinde fra Haarlem i Holland, som var kendt som Malle Babbe.

Billeder fra BerlinLæs mere
Sejl, surf eller gå på Wannsee

De store søer omkring Berlin indbyder til sejlsport. Og bare fordi du tog toget til Berlin eller var med flyet, så behøver det ikke stoppe dig. I Zehlendorf ligger et sejlsport center, hvor du kan lære mere og sejle mere. Ud å æ våe element.

Aktiv i BerlinLæs mere
Nicolaikirche – museum og hjertet af Berlin

Nicolaikirke i Nikolaj kvarteret (Nikoleiviertel) er den ældste kirke i Berlin. Kirken er fra 1230, og er i dag en del af Berlins bymuseer. Berlin er første gang omtalt i 1237, så Nikolaikirche er Berlins historie fra starten.

Historie- og kultur museer Læs mere
Christiane F: I morgen er det slut

Anmeldelse. Berlin 1977. Historien om pigen Christiane F., som blev narkoluder i Vest-Berlin i slutningen af 1970’erne gav genlyd over hele Tyskland – og i Danmark, hvor den i årtier har været pligtlæsning i folkeskolens ældste klasser eller i gymnasiet. Berlin-guide har genlæst bogen, og det er stadig en b [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere