Nereide2Nereide er en betagende marmorstatue en græsk nympfe udført af billedhuggeren Emil Wolff  i 1840. Den står i dag til beundring i Friedrichwerdersche Kirche overfor det nye slot. Emil Wolff (1802-1872) lavede oprindeligt skulpturen til at stå på Berlins fornemste adresse: Unter den Linden 1. I dag findes Kommandantenhaus der, og koncernen Bertelsmann har deres repræsentation her.

Tidligere var Unter den Linden 1 det sydlige hjørne af Pariser Platz. Her byggede berlins arkitekt nummer et: Karl Friedrich Schinkel fra 1830-33 det to etagers palads Kameke - blandt andet af gamle sten fra et tidligere barokbygning. Bygningen var til Grev Friedrich Wilhelm von Redern (1802-1883) og haven bag blev designet af tidens store havegeni, Peter Joseph Lenné.

Med så skønt et ydre skulle der noget ekstra ordinært til i det indre, og det blev blandt andet skultpturen "Nereide" af mamor og branche. Greven havde titel af preußischer Oberstkämmerer, Wirklicher Geheimer Rat, General der Kavallerie og Generalintendant for skuespil og musik. Han var komponist og politiker. Han spillede en nøglerolle i det kulturelle liv i Berlin i 1830'erne og 1840'erne og han var på fortrolig fod med hele tre preussiske monaker gennem 50 år ved det preussiske hof. Han var ansvarlig for byggeriet af både skuespilhuset på Gendarmenmarkt og den kongelige opera på Unter den Linden. Han var ven med Mendelshon-Bartholdy og Goethe. Han var desuden en af Preussens største jordbesiddere. Hans erindringer om hoflivet, Unter drei Königen. Lebenserinnerungen eines preußischen Oberkämmerers und Generalintendanten, var så åbenhjertige, at de faldt i unåde og først blev offentliggjort i 2003.

Skulpturen Nereide, som von Redern altså kunne nyde i sit hjem, har levet en lidt omtumlet tilværelse for Palais Redern blev under store protester revet ned igen allerede i 1906 for at give plads til det nye, store hotel Adlon.

neireide

Treforken i skulpturen er en henvisning til Nereides far, havguden Nereus. Den græske havgud Nereus havde 50 døtre, havnymfer, som kaldes nereide. De følger ofte Poseidon og er hjælpsomme overfor sejlende, der kæmper mod storme. De mest kendte af dem er Thetis, gift med Peleus og moder til Achilleus, Amfitrite, gift med Poseidon og Galathea (den mælkehvide), gift med den enøjede kyklop Polyphemos fra Odysseen [Wikipedia]. De ridder typisk på ryggen af delfiner eller søheste, hvis du skulle være i tvivl om fremdriftsmidlet for en typisk nereide.

Emil Wolff selv rejste til Rom i 1822 og var der det meste af sit liv. Her mødte han fx danske Berthel Thorvaldsen (1770–1844) og Emil Wolfs arbejde er i samme, klassiske genre. Du ser hans skulpturer rundt om i Berlin. Blandt andet på den renoverede Schlossbrücke, hvor Emil Wolf står bag figuren med Nike, der underviser en lærling i heltesange (1847). Den slags gav mening engang.

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Pritzwalk - Søvnig, provinsromantik i Brandenburg

Pritzwalk er en lille, søvnig by i det nordlige Brandenburg med omkring 12.000 indbyggere. Der er ikke den store dramatik og det er ikke en by man kører efter, men hold ind hvis det passer. Du kan fx se parkanlægget eller det gamle rådhus. Er du på cykeltur i området, så er det et passende stop og et stil [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Kunsthaus Dahlem - moderne tysk kunst

Kunsthaus Dahlem har siden 2015 løbende haft udstillinger af efterkrigstidens moderne kunst fra både Østtyskland og Vesttyskland. Udstillingerne er skiftende. Huset rummer også en skulpturhave med skulpturer af Bernhard Heiliger, som går for at være en af Tysklands vigtigste kunstnere siden 1945. Heiliger d&osl [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin

Anmeldelse. Lars-Martin Sørensen har læst berlinkorrespondenternes reportager og artikler fra Berlin fra 1933 til 1940. Det har han skrevet om i borgen ”Sidste nyt fra Berlin”. Hovedspørgsmålet er: Hvordan skriver man om historiske begivenheder, mens de finder sted? Det var ikke let at skrive hjem fra en diktat [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Oldtimer Museum – til motorentusiaster

Entusiaster og samlere åbner med mellemrum deres egne museer, og lige syd for Potsdam har Herbert Schmidt åbnet sit eget ”Oldtimer Museum” med masser af gamle motorcykler fra før japanerne overtog markedet. Indimellem også en gammel bil eller imponerende motor.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
1885: Anton von Werner: Kejserkroningen1885: Anton von Werner: Kejserkroningen

Kejserkroningen i Paris 18. Januar 1871 i Versailles ved Paris blev fødselsdagen for det andet tyske rige. Billedet med kejseren der lader sig krone mens Bismarck stolt ser til er vidt berømt i Tyskland.

Billeder fra BerlinLæs mere
Frederick Taylor: The Berlin Wall

Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Mur [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1840: Nereide - fruen fra havet1840: Nereide - fruen fra havet

Nereide er en betagende marmorstatue en græsk nympfe udført af billedhuggeren Emil Wolff  i 1840. Den står i dag til beundring i Friedrichwerdersche Kirche overfor det nye slot. Emil Wolff (1802-1872) lavede oprindeligt skulpturen til at stå på Berlins fornemste adresse: Unter den Linden 1. I dag findes Komm [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere