EmilnoldesynderindeSquareEmil Nolde er en af det 20 århundredes kunstneriske legender. Før anden verdenskrig blev han medlem af nazi-partiet i Tyskland. Men nazisterne kunne ikke lide hans ekspressionistiske kunst. Emil Nolde flyttede fra Berlin og gik i eksil i Seebüll i marsklandet få kilometer syd for den danske grænse. Han fortsatte med at male og blev efter krigen set op til som en der havde modstået nazismen og han blev hyldet for sin kunst. I 2019 dokumenterede en stor Emil Nolde udstilling på Hamburger Bahnhof – Berlins museum for nutidskunst – at Emil Nolde til sin død var ubrudt tilhænger af det tredje rige og antisemit.

Afsløringen af Emil Nolde som nazist var en øjenåbner for tyskerne, som er i et vedvarende opgør med fortiden under både det tredje rige og tiden efter. Maleriet herunder hedder "synderinden", og var udlånt til kansler Angela Merkel, som havde maleriet hængende på sit kontor. Efter udstillingen på Hamburger Bahnhof blev det og et andet maleri af Emil Nolde fra hendes kontor leveret tilbage til de statslige samlinger. Det er muligt det er et flot maleri, men en tysk kansler kan ikke have noget der minder om forbindelser tilbage til det tredje rige på sit kontor.

Emilnoldesynderinde550

Maleriet ”Die Sunderin” eller ”Christus und die Sünderin“ er malet i 1926. Olie på lærred 86 x 106 cm. Maleriet hang indtil 2019 på kansler Angela Merkels kontor, men nu er det tilbage i samlingerne på Nationalgalleriet i Berlin.

Nationalgalleriet købte oprindeligt maleriet af Emil Nolde i 1928 for 25.000 Mark. Det hang på Nationalgalleriet i Berlin fra 1928 til 1937, hvor nazisterne erklærede det entaret. Det var med på den famøse udstilling ”Entartete Kunst” i 1937 som turnerede Tyskland fra München, Berlin, Leipzig, Düsseldorf og Salzburg.

Derefter røg maleriet i depot på slottet Schönhausen i 1939 under „international verwertbarer“ Kunstwerke. Det kunne have værdi ved auktion. Og senere i 1939 blev det solgt på auktion i Schweiz på Grand Hôtel National. Auktionen hed: „Gemälde und Plastiken Moderner Meister aus Deutschen Museen“. Mindsteprisen var 90 frank. Det blev købt for 1.800 schweizer frank af Emil Noldes gode, schweiziske ven, Professor og passioneret kunstsamler Hans Fehr (1874–1961) fra Muri ved Bern i Schweiz. Hans Fehr havde maleriet til 1959. Han solgte det på kunstauktion i 1960 for 112.000 SFr. Mere var tysk maleri ikke værd dengang. Derefter det gik gennem gallerier indtil det blev købt tilbage af Nationalgalleriet 1999 med midler fra det tyske klasselotteri og stiftelsen for preussiske kulturbesiddelser mfl. Nationalgalleriet betalte 4 millioner DM.

Emil Noldes sympatier for Adolf Hitler og det tredje rige var kendt stof i 2019, men det nye var at hans sympatier fortsatte. Selv påstod Emil Nolde, at han havde fået maleforbud, da hans kunst i 1937 blev erklæret for vanartet – entartet. Men han havde ikke fået maleforbud, men efter krigen var det naturligvis opportunt at distancere sig fra det tredje rige – når nu det gik så fint med at sælge malerierne.

Kredsen omkring Emil Nolde – og Emil Nolde museet i Seebüll – har udmærket kendt Emil Noldes forhold til nazisme og raceteori og antisemitisme. Men det blev tiet væk. Det var ikke en del af museets information. Først da Christian Ring blev direktør for museet i 2013 blev der mere åbent omkring Emil Nolde, og allerede i 2014 blev den nazistiske vinkel nævnt i kataloget til en udstilling på Louisiana i Humlebæk. Fem år senere i 2019 var Tyskland parat til historien – og kansleren tog afstand med det samme og leverede billedet tilbage.

Kunsten på Angela Merkels vægge kan have en symbolsk betydning eller få det, så hendes reaktion er helt forståelig. Men selvom det er værd at lægge afstand til personen Emil Nolde og hans nazistiske sympatier, så er Emil Noldes malerier ikke nazistiske. Et ekspressionistisk maleri af en valmuemark, hvor man næsten kan fornemme, hvordan det føles at ligge midt i marken og stirre ud på en blå forårshimmel mellem valmuerne har intet at gøre med nazisme. Emil Nolde var en fremragende maler og kan hyldes for det.

Hans person skal til gengæld mødes med kritik for sine synspunkter på andre mennesker. Læs mere om Emil Nolde her:

Der er dem, der mener at kunstnere har en særstilling som fortolkere af samfundslivet og at kunstnere har noget særligt at tilbyde. Jeg tror, at kunstnere er præcis liges så kloge eller dumme på samfundsforhold som alle andre. De kan have en særstilling i deres valg af medier som udtryksmiddel, men ellers har kunsterne, bare fordi de kan bruge en pensel kreativt, næppe mere at byde på i deres fortolkning af samfundet end en lærer, en tømrer eller en økonomiprofessor. Jeg ville fx være ked af det, hvis Emil Nolde i dag indgik i samfundsdebatten.

Kilder, 

Udstillingen på Hamburger Museum

http://www.galerie20.smb.museum/werke/961273.html

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

David Bowie, Heroes og Berlin

Du skal ikke have været længe i Berlin før berlinerne referer til David Bowie. David Bowie boede i Berlin i 1976-79 i den måske mest kreative periode som kunstner. Her boede han sammen med Iggy Pop.

Guide til musikken i BerlinLæs mere
The Gate - Brandenburger Tor oplevelsen

Brandenburger Tor er et vartegn i Berlin og for hele Tyskland. Som Eiffeltårnet i Paris, Big Ben i London og Frihedsgudinden i New York er det et enkelt bygningsværk, som samler fortællingen om stedet.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Påskeferien i Berlin

Inspiration. Påsken byder på dejligt mange sammenhængende dage at holde fri i, så et hop til Berlin er oplagt. Der er masser at lave i Berlin i påsken – men Berlin holder jo påskeferie samtidig, så vær lidt strategisk med din planlægning. Shopping er ikke mulig alle dage, og supermarkedern [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Raketvidenskab for begyndere - vejen til månen

I Peenemünde på øen Usedom i Tysklands nordøstligste afkrog blev der bygget raketter under 2. verdenskrig. Nazisternes raketværksted nummer eins var high-tech våbenindustri på vej mod rumalderen. I betragtning af at det moderne mennesker har eksisteret i 7 millioner år, og at flyvning først va [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Eutanasi i Berlin og Brandenburg an der Havel

Eutanasi kommer af det græske ord thanatos. Det betyder en let død. Det bruges også om aktiv dødshjælp og medlidenhedsdrab. Nazisterne gik vidt med aktiv dødshjælp og havde et helt Eutanasi-program, som var en omskrivning af et program for at aflive psykisk syge og handicappede mennesker – bø [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring BerlinLæs mere
Michael Müller: Barn af den kolde krig

Anmeldelse. 14 kendte danskere fortæller levende og med historisk indsigt om deres liv under Den Kolde Krig. Fra Anden Verdenskrigs afslutning til Berlinmurens fald. Gennem nye og unikke samtaler tager de læseren med på en rejse i en splittet verden, der flere gange stod på kanten til en atomkrig mellem USA og Sovjetunionen. [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Niels Kjeld Thorsen: Veritas maskinerne

Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfortællinger. Et touch af magisk realisme, for Erichs mor, der arbejder med symaskinen Veritas for at [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere