Inspiration fra berlin-guides læsere

Informationen og inspirationen på berlin-guide.dk kommer mest fra berlin-guide.dk selv. Men heldigvis har læserne også masser af historier. I forbindelse med lanceringen af Tove Fleischers bog: ”Kærlighed i Kommunismens tid” blev læserne inviteret til at skrive om deres bedste oplevelse i Berlin. To var heldige at vinde en bog.

Tusind tak til alle for at bidrage med disse skønne historier. Det slår berlin-guide, at for mange er Berlins barske fortid og det konkrete møde med den i STASI-fængslet Hohenschönhausen og ved den tidligere mur en oplevelse der sætter sig. Men også minder fra før murens fald, julemarkeder og bare det at være i metropolens bankende puls er en oplevelse. God tur næste gang.Bidragsyderne er krediteret med fornavn og by - enkelte har ønsket at være helt anonyme.

berlinoverview

Foto af ThomasWolter, Creative Commons, Pixabay


 

Berlins barske fortid

Min bedste oplevelse i Berlin var uden tvivl en guidet tur i Hohenschönhausen. Her blev stedets barske fortid levende gjort af en dygtig guide, der havde styr på stedets historie og fakta. Efter den guidede tur tog vi en sporvogn til Bornholmer Strasse og mærkede historiens vingesus ved placeringen for den første grænse, der lod østberlinerne passere frit til det forjættede Vestberlin. En fantastisk dag i en af Europas skønneste byer

Fortalt af Liv fra Vanløse

Sommeren efter murens fald

Min bedste oplevelse i Berlin må være, da vi sommeren efter murens fald besøgte Berlin sammen med vore østtyske venner, en helt ny verden åbnede sig for dem, men alligevel var det symptomatisk for tiden, at det første, der blev spurgt om, da vi stødte på venner til vores venner, var: "Har du stadig arbejde?" - Mange "ossier" mistede jo hurtigt deres arbejde, bl.a. vores veninde, der havde været kontoransat hos Reichsbahn. - Sjovt nok var det en oplevelse for vores venner at spise på McDonald's, og det forstår man til fulde, når man tænker på, hvor sjældent det f.eks. var at kunne få serveret skivede agurker på restauranter i det hedengangne DDR. Det var usigeligt dejligt at opleve vennernes glæde over at kunne stifte bekendtskab med dele af Berlin, som hidtil havde været lukket land for dem.

Fortalt af Gurli fra Esbjerg

Byen emmer af historie

Min bedste oplevelse i Berlin var besøget i Hohenschönhausen, det tidligere Stasi-fængsel. Sammen med mine fire børn og min mand blev vi ført rundt i det store kompleks af en tidligere fange, som med sin egen beretning gjorde fortiden levende for os alle. At stå ved siden af det bord, hvor forhørene foregik og besøge den ´kassevogn, som styrets folk brugte, når de kørte rundt i byen og indfangede borgere til videre forhør - det giver mig kuldegysninger. Berlin er en by, der emmer af historie. De små mindesten lagt i fortovet for mennesker, som forsvandt for altid fra gadebilledet i året med nationalsocialismen - det giver også et sus hver eneste gang. Mine børns besøg i Berlin har været et vigtigt kapitel i deres store viden om den europæiske historie, og til foråret rejser vi atter afsted til den tyske hovedstad!

Charlotte fra Brønshøj

Berlin 1956 - duften af brunkul i DDR

Mit første besøg i Berlin var i 1956, hvor jeg skulle besøge venner i vest Berlin. Man kunne endnu komme ubesværet rundt i både øst og vest Berlin. Det gjorde et stort og uudsletteligt indtryk på mig, at sporene fra krigen var så voldsomme, og at der boede mennesker i ruinerne, hvorfra man om aftenen kunne se lys. I området bag Museumsinsel, og sikkert mange andre steder, blev lejlighederne opvarmede med brunkul, som blev bragt ud på en lille lastbil og smidt på gaden ud for opgangen. Herfra blev det så hentet i spande og bragt op i de enkelte lejligheder, og der var en tæt lugt af brunkul.

I vest, i nærheden af hvor mine venner boede var der et kæmpe bjerg af murbrokker fra udbombede huse som var dækket af græs (Insulaner). Til trods for arrene fra krigen ejede berlinerne en ukuelig tro på fremtiden, og trods begrænsede midler mødtes jeg med stor gæstfrihed, og de viste stolte deres by frem.

Lizzi fra Ribe

Familien Robinskis familiehistorie

"Letters of Stone - Das Schicksal einer jüdischen Familie in Berlin" - en særudstilling i Friedrichhain-Kreuzberg Museum. Om familien Robinskis familiehistorie. De to sønner i familien emigrerede til Sydafrika (i 36?), og udstillingen består især af over 100 breve fra familien i Berlin til sønnerne Herbert og Artur i Sydafrika, skrevet 1936 og indtil 1942 hvor familien i Berlin (forældrene, deres datter, deres søn og svigerdatter) blev deporteret og myrdet.

Det er Herberts søn, Steven Robins, der har rekonstrueret sin familiehistorie og udgivet sin forskning i bogen "Letters og Stone" i 2016. Her trækker han ligeledes tråde mellem nationalsocialistisk raceideologi og Apartheid i Sydafrika. Dette indgår også i udstillingen. Det var tilfældigt at vi opdagede denne lille, fine udstilling. Den gjorde et dybt indtryk. Udstillingen lukker den 12. november. Se en youtube video om den her.

Dorte fra Vester Skerninge.

Berlin bag jerntæppet

Min bedste oplevelse i Berlin var at møde fantastiske frisindede og interesserede/interessante mennesker! Det var i Jerntæppe-perioden så et besøg i Østberlin via Checkpoint Charlie var en del af turen. Og så selvfølgelig KDW - det enorme stormagasin som af de indfødte blev kaldt Berlins luder! "Romy Haag" var en transvestit- natklub som havde en enorm afro- dørmand iklædt en meget nedringet turkis brokadekjole med tilhørende sko i str. 44-45! I det hele taget en metropol med alt for enhver smag!

Benedikte fra Malmø

Da muren faldt i 1989

Jeg er skuespiller med speciale i Brecht og Berlinersange, så da Muren faldt, boede jeg i Vestberlin. Da vi så i tv, at grænserne var åbnet - skyndte jeg mig at ringe over til venner i Østberlin, og spørge dem, om vi ikke skulle ses på denne historiske aften. Jeg havde naivt forventet, at de var glade- men de græd i telefonen og sagde,” Der er intet at fejre. Hvis du vil se os, må du kommer over til os i Østen.”

Så den aften, mens tusinder strømmede frit UD af Østen fra Checkpoint Charlie, var jeg den eneste, der stod i kø for at tvangsveksle og få visastempel til at komme IND i Østberlin.

Birgitte i København K

Skønne Friedrichshain - og julemarkedet i RAW

Vi har nu flere gange boet i Friedricshain. Det er for os, et af de mest spændende og varierende kvarterer i Berlin. Der er et anderledes kvarter, som hele tiden overrasker, både mht. Restauranter, markeder og mennesker. Om en uge vender vi tilbage igen, og skal denne gang til julemarkedet RAW i det Christianialignende område.

Anonym

U2 på Olympia Stadion

Elsker Berlin, og den bedste oplevelse må være at se U2 på det olympiske stadion i år.

Susanne fra Odense

STASI fængslet

Min bedste oplevelse i Berlin, til dato, er helt sikkert STASI-fængslet i Hohenschönhausen. Min far og jeg var på historisk tur til Berlin og besøget i fængslet var helt suverænt. Vi blev guidet rundt af en tidligere fange som var ekstremt passioneret i at fortælle om hvordan det havde været at sidde i fængslet og hvordan hverdagen her foregik. Det var en suveræn anbefaling fra Berlin-guide og det er helt sikkert et sted jeg bliver nød til at besøge igen.

Christian fra Aarhus

Tak, Christian

Storbyens rummel - så meget at vælge imellem

Min bedste oplevelse i Berlin er fornemmelsen af at være i en rigtig stor by, hvor det selv med hurtig tog-transport kan tage lang tid at komme fra den ene ende til den anden. Myriaderne af mennesker, de mange forskelligartede bygninger, museer og pladser. Der venter noget nyt rundt om hvert hjørne: Gendarmenmarkt på en lun forårsdag med en kort afstikker til det besynderlige mindesmærke for nazisternes afbrænding af 'forkerte' forfatteres bøger (det er et lille hul med en glasplade i pladsen ved siden af den katolske domkirke), de mange forskellige 'salgssteder' fra KaDeWe til markedet hver søndag på Boxhagener Platz i Friederichshain, museer fra de fineste med oldtidens bygning genskabt på Museums-Insel til de sjove Currywurst-museum. Det er og bliver svært at tage bare en oplevelse....

Anonym

Julemarkeder i Berlin x 10

Den bedste oplevelse i Berlin var første gang konen og jeg var i Berlin. Vi blev fanget af deres Julemarkeder og har været i Berlin til Julemarkeder, Vi har været der 9 gange, og skal til Berlin igen til julemarked. Det trækker i os.

Finn fra Nyborg

Varmen i de små oplevelser

Min bedste oplevelse i Berlin var da jeg af receptionisten fik fortalt om de små oplevelser som Berlin giver, hvis du bevæger dig lidt udenfor seværdighederne. Der er så meget plads til forskelligheden at vi bliver ens. Berlins indbyggere er så venlige

Anonym

Sommeren 1979 – og Olsen Banden

Min bedste oplevelse i Berlin var en gymnasietur i 1979, hvor vi boede i Østberlins betonslum på et ungdomshotel med unge østtyskere. At høre at deres kendskab til Danmark bestod af Olsen Banden film, var helt surrealistisk. Det var alle de grå nuancer i byen også. Kun brudt af en enkelt plakat med en rød Lenin enkelte steder. Maden bestod mest af supper med fedtklumper og grågrønne dåseærter. Og man kunne virkelig ikke købe noget i butikkerne! Den tur vækkede min stadig store interesse for DDR og Østberlin. Blandet med frygten for enten at være ude eller inde. At kunne miste sin familie på en nat. At miste sin frihed, selvom det netop var den, man havde opnået i den socialistiske stat. Det ubegribelige blev pludseligt så tydeligt. Og lykken fandtes selvfølgelig også der. Tænker jeg idag. Og den fortælling leder jeg efter.

Birthe fra Risskov

Tog, Teknik, biler og gode øl

Min bedste oplevelse i Berlin, er mange, har været der 10 -12 gange. Er i Berlin 3 dage om året, for at se IFA messen. Berlin Untergrund er fantastisk, en tur unter den linden er en oplevelse, indkøb og spisning i KdW. Spise på bryggeriet Rixdorf og nyde deres gode mad og øl, nemt at komme til og super godt. Er man til biler skal man se Classic Remise, masser af biler og arbejdende værksteder - man kan slukke tørsten i restauranten. Jeg glemmer heller ikke Deutsches Technikmuseum Berlin, meget spændende område, hvis man vil se tog, biler, fly, både og hvad dertil hører, der var også et mikro bryggeri man kunne se. En tur med S-Bahn S41 eller S42, bare tag hele turen første gang, kik ud og stå af næste gang, hvor du har set noget spændende.

Flemming fra Højer

 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Karl Christian Lammers: Hvad skal vi gøre ved Tysk...

Anmeldelse. Lektor emeritus Karl Christian Lammers skrev i 2005 bogen: ”Hvad skal vi gøre ved Tyskerne bagefter? om det dansk-tyske forhold efter 1945. Bogen er ikke helt ny længere, men stadig en glimrende tour de force i det dansk tyske forhold efter 2. verdenskrig.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Multikulti – supermarkeder i Berlin

Der bor mennesker fra hele verden i Berlin. Men selv om de holder af Berlin holder de også fast på deres kultur, religion og vaner. Når Kreuzberg kaldes en kulturel smeltedigel er det ikke helt rigtigt. Støberier bruger smeltedigler. De forskellige metaller, der hældes i, blandes og bliver til et. Selv i Kreuzberg er  [ ... ]

ShoppestederLæs mere
Wittstock - en gammel slagplads

Wittstock er en lille, søvnig brandenburgsk provinsby 95 kilometer nordøst fra Berlin. Kommer du med Berlin til Berlin kender motorvejskrydset ved Wittstock/Dosse, hvor motorvejen deler sig til Rostock mod nord og Hamborg mod øst. Et lille stop værd. Arealmæssigt, Tysklands tredjestørste kommune. Her flyder f [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Museum of Illusions

Illusionernes museum er et ”museum” for alle, der er fascineret af snyd og bidrag og trylleri. Museet gør sit yderste for at snyde dine sanser, og for øjnene af dig bliver dine venner enten større eller mindre – eller du kan tage en tur i ”alting på hovedet rummet”. Der er også små [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
TV-2 om Berlin

Det danske band TV-2 har også skrevet en sang om Berlin. Steffen Brandt har skrevet har skrevet sangen, hvor Gasthaus Stöberhai indgår. Jeg ikke kunnet identificere nogen Gasthaus Stöberhai i Berlin. Men der ligger et i Harzen.

StemningerLæs mere
Asta Nielsen: Den Tiende Muse

Anmeldelse. For mere end halvfjerds år siden skrev Asta Nielsen (1881-1972) sine erindringer i bogen ”Den Tiende Muse”. Det er en fremragende bog. Ikke om så meget om Asta Nielsens filmkarriere og kærlighedsliv. Die Asta fortæller om hendes fattige opvækst i den sidste del af 1800-tallet i København  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Mindestedet Rummelsburg

Rummelsburg er den del af Lichtenberg, der ligger tættest på Spree, og en lille sidegren af Spree kaldes ovenikøbet for Rummelsburger See. Tæt på Berlins centrum, og alligevel et virvar af industri, byggetomter, nybyggeri og og forfald. Rummelsburg er måske mest kendt for sit fængsel, hvor der i dag er et  [ ... ]

Mindesmærker og bygningerLæs mere