Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Smag for Rusland – en tur i de russiske gryder

En af de bedste måder at komme i kontakt med det russiske mindretal i Berlin er at spise sig igennem de mange russiske restauranter. Der er masser af muligheder for at smage på Russkaja Kukhnia – det russiske køkken. Læs her vores lille introduktion til det russiske køkken før du kaster dig i gryderne.


russiskrestaurant
Foto: Interiør fra den russiske restaurant i den russiske landsby Alexandrowka i Potsdam.
Stig Yding Sørensen, 2011.

Det russiske spisekort er fyldt med simple retter: Kød pakket i dej, kraftige supper, varm te, pølser, syltede agurker og vodka og russisk champagne. Et godt måltid er bygget op omkring sakuski, pervoje, vtoroje og tretje (forretterne samt første, anden og tredje omgang):
  • Et godt russisk måltid begynder med zakuski eller sakuski, som er kolde forretter. Det kan fx være marinerede grønsager, oste eller pølse. Skylles gerne ned med klar, kold vodka. Husk man nipper ikke til vodka. Det skyldes ned i en mundfuld. Brændevin er helt uundværligt til russisk mad. Vodka er det mest almindelige, men du kan også støde på zubrowka lavet af vilde græsser eller rjabinowka lavet af rønnebær. Psjenitjnaja-vodka  er lavet på hvede. Drikkes rent af store glas. Spis gerne syltede agurker til.  Vodka bør ikke blandes med andet – men kan være tilsat smag fra citron, peber, appelsin eller andet. En anden god zakuski er blinis. Blinis er klatkager eller pandekager af boghvedemel. Serveres ofte sammen med kaviar, røget fisk: hellefisk, torsk eller sild. Og så naturligvis smetana – cremefraiche. Kaviar er fiskerogn. Oprindeligt fra størren, men ren beluga kaviar er uopdriveligt – og stenbiderrogn er en udmærket substitut.
  • Den næste ret eller pervoje er den første hovedret. Det kan fx være en bortsch suppe – måske serveret med et par pirozhki eller pirogger. Bortsch er en traditionel suppe kogt på kål, oksekød, skank og rødbeder. Det er store variationer med bortsch. Det kan være en tynd suppe eller en meget fyldig suppe. Soljanka er som regel en fiskesuppe, men i Berlin kan det også være en kraftig suppe med pølse og flæskestykker. Varm, nærende. Ucha er fiskesuppe og Schtschi er en kålsuppe. Til suppen kan man få serveret brød eller pirogi. Piroger er en slags kødkager. Piroger kan fx være lavet af mørdej og fyldt med kød, kål, svampe, kartoffel eller fisk. De kan være store og de kan være små. De findes i flere varianter og kendes også som pelmini, som er små melposer med fyld. Lidt som fyldt pasta. Man kan også støde på manti eller wareniki. Manti kan være meget forskelligt men typisk krydret kød kogt eller dampet i en pakke af dej. Kendes fra hele Centralasien. Wareniki er dampede kager med fyld af fx kartofler, quark eller kirsebær.
  • Vtoroje er den anden hovedret – den næste. Her kommer der som regel kød eller fisk på bordet. Det kan være beuf Stroganof, Kylling Kiev, plov (ris pilaf) eller retter af vildt. Golubtzi er kålroulader.
  • Tretje er måltidets tredje ret. Desserten. Det kan være frisk frugt eller romovaya baba.

Ud over vodka er te en russisk nationaldrik. Den serveres mange steder på en samovar. En samovar er en russisk ”temaskine” der består af en beholder med varmt vand. Oven på står en lille tekande med tekoncentrat. Når man skænker, hælder man først lidt te koncentrat i koppen og spæder det op med det varme vand. Meget fint. En tredje drik er kvas, der minder lidt om hvidtøl. Serveres på nogle restauranter i Berlin – og på hvert et gadehjørne i Moskva.
 

Russiske restauranter


Flere restauranter inviterer på russisk brunch. Her kan man fx få Kascha Gretchnewaja, som er kogt boghvedegrød, men blinis med Nutella er såmænd også set.
 
  • Restaurant Paris-Moskau, der har rødder tilbage til 1898, eksperimenteres der med en delikat blanding af det franske og russiske køkken. Det er lækkert og gourmet – men det er ikke billigt. 7 retters vinmenu for 129 euro per person. Da vi var forbi var det bestemt en fyldig vinmenu - og de sidste retter står lidt uklart hen. Men det vi husker var godt.  Alt-Moabit 141 • 10557 Berlin-Moabit, Tel.: +49 (030) 394 20 81.
  • Restaurant Samowar ved Luisenplatz 3 ved Charlottenburg slot. Telefon +49 (030) 341 41 54 over for Charlottenburg Slot en favorit blandt de russiske restauranter med teceremoni, zarens festmåltid og ikke mindst den store buffet om søndagen. Restauranten er opdelt i små hyggelige rum. Sørg for at være med en lørdag aften, hvor der ofte harmonikaspil og hjemlandets vemodige sange. Der bliver sunget godt med ved bordene og skålet, for mange af gæsterne er områdets russiske beboere. Her er man med i dagligstuen og det er ok at få en solid dram indenbords. Husk at drikke vodka som apperitif 
  • Restaurant Pasternak, Knaackstrasse 22/24, Prenzlauer Berg serverer russisk mad. Tel +49 (030) 441 3399 når du skal reservere.
  • Pishka i Bergmanstrasse 1 er en Basjkortostanisk restaurantkæde, som har valgt at lægge deres første restaurant uden for Republikken Basjkortostan i Berlin. Bygget op som en kantine, så du kan se, hvad du kan spise. Det kan fx være Okroscka eller Tukmatch eller Utschpotschmak. Både republikken og retterne er nye for berlin-guide. Men det lyder ikke som hverdagskost fra Nørre Sundby, Nymindegab eller Nørrebrogade - hvor der ellers er så meget udefra. Velbekomme.
  • Cafe Voland - den russiske Cafe, Wichertstrasse 63 i Prenzlauer Berg, +49 (030) 444 0422/ har russisk og ukrainske menuer og musik til maden. Ret DDR-Russer originalt. 7 forskellige slags vodka og en god rejse gennem det russiske køkken – masser af varianter af warenki. Du kan ikke betale med kort. Super lækker mad, god betjening og hyggelige omgivelser. De kalder sig cafe, men restaurant ville passe lige så godt. I weekenden er der levende musik - følg med på hjemmesiden. Det er et sted man kommer igen.
  • Grüne Lampe, Uhlandstraße 51 i Wilmersdorf, +49 (030) 88719393 server soljanka, blinis, warenki, pelmeni og ikke mindst Bortsch - rødebedesuppe. Restauranten har fået masser af god omtale. Vi er enige.
  • Restaurant Bogus i Oderbergerstraße 61, telefon +49 (030) 48 49 56 28 er en sibirsk restaurant med pirog, blinis, Pelmini og Bortsch samt bjørnefrikadeller, rensdyr og elgsteg på menuen.
  • Restaurant Potemkim, Victoria-Luise-Platz 5, 10177 Berlin. +49 (030) 219 68 181 . Mystiske røde farver – men ok spisekort.
  • DWIN, Berlins armenske restaurant. Uhlandstrasse 157, 10719 Berlin-Wilmersdorf. +49 (030) 881 29 15. Pæn restaurant med masser af lammekød på menuen.
  • Gorki Park, Weinbergsweg 25, 10119 Berlin-Mitte +49 (030) 448 72 86 / Super hyggelig Cafe indrettet som en dagligstue.
  • Grenazvale, Windscheidstraße 14. 10627 Berlin-Charlottenburg, Tel.: 0176 - 6 3333 659,  Georgisk Restaurant. Det kan virke som om man er den eneste i Restauranten, der ikke er født i Georgien.
  • Restaurant “Russischer Hof”, Zietenstr. 19, 10783 Berlin, Tel: +49 (030) 21232061
  • Restaurant Lara, Torstrasse 164, 10115 Berlin, +49 (030) 27 90 84 84
  • Tadschikische Teestube i Oranienburger Str. 27, 10117 Berlin-Mitte (Telefon +49 (030) 2041112). Husk at bestille plads i god tid (en uge før) på denne vidunderlige testue, der er en gave til DDR fra den sovjetiske republik Tjadjikistan.Telokalet er indrettet med al udstyret fra træpanelerne og puder på gulvet. Man sætter pænt skoene udenfor før man sætter sig ind til te og kager.
Vil du ud og give den gas på russisk om aftenen er der udover Kaffee Burger og Tarakan flere russiske steder: Club-Bar "CCCP" , Torstrasse 136, 10115 Berlin, Discoclub "Kalinka", Alt-Friedrichsfelde 69, 10315 Berlin, Discoclub "Metropol", Nollendorfplatz 5, 10777 Berlin.
 
Læs mere om russerne i Berlin.
 
Velbekomme 


 
 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

MeMu - Menneskemuseet på Alexanderplatz

På Berlins letteste adresse - foden af TV-tårnet som kan ses over hele Berlin - ligger menneskemuseet. Museet udstiller mennesker, som har doneret deres kroppe efter døden. Kroppene er blevet behandlet med en metode, der hedder "plastination" og muskler og væv er blevet faste men har bevaret deres farve. Ved at fjerne  [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseer
Søren Flott: Danskeren der ville dræbe Hitler

Anmeldelse. "Danskeren der ville dræbe Hitler" af journalisten Søren Flott er en biografi om danskeren Jens Peter Jessen og attentatet mod Adolf Hitler den 20. juli 1944. Ideen til attentatet kom fra Jens Peter Jessen. Han blev sammen med de øvrige attentat mænd henrettet før krigens afslutning. Attentatet blev kend [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Aftensmad i Prenzlauer Berg

Langs Kastanien Alle og området omkring Kollwitzplatz er der masser af spændende restauranter. Spadserer du fra Rosa Luxemborg Platz op ad Schönhauser Alle er der spændende tilbud.

Spiseguiden
Kaffeguide - de bedste bønner i Berlin

I gamle dage gik man til købmanden, som malede en pose kaffebønner, som man gik hjem og hældte i filteret på madam blå. Så var der kaffe. Kaffe skaber snak og samvær, men dengang i gamle dage var der ikke så meget snak om selve kaffen. Man fik en god kop kaffe. Færdig. Det har ændret sig. Kaffe er jo ikke bare kaffe. Nu skal man kunne tal [ ... ]

Spiseguiden
111 steder i Berlin som du skal se - Storbyens kri...

Anmeldelse. Første gang man kommer til Berlin skal man se Brandenburger Tor, Unter den Linden, Museumsøen, Kurfürstendam og alle de store kendte sites. Men efter tre eller fire besøg begynder man at blive nysgerrig efter, hvad Berlin mon gemmer i kringelkrogene. Og Berlin er et stort kludetæppe af kringelkroge og ove [ ... ]

Guidebøger
Norman Ohler: Den Totale Rus

Anmeldelse. Var Hitler narkoman? Var de tyske soldater dopede af methamfetamin. Var den totale krig den totale rus på crystal meth? Det er journalisten Norman Ohlers teori og i "Den totale rus - Narkotika i det tredje rige" fremlægger han overbevisende sin teori.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Jennifer Teege: Amon - min bedste far ville have s...

Anmeldelse. ”Amon - Min bedstefar ville have skudt mig” er Jennifer Teeges fortælling om hendes bedstefar. Bedstefar var Amon Göth, som var nazistisk lejrkommandant i Plaszow-lejren ved Krakow under 2. Verdenskrig. Har du set filmen ”Schindlers liste” husker du sikkert, hvordan kommandanten fra sin solbeskinnede a [ ... ]

Erindringer og øjenvidner