Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Smag for Rusland – en tur i de russiske gryder

En af de bedste måder at komme i kontakt med det russiske mindretal i Berlin er at spise sig igennem de mange russiske restauranter. Der er masser af muligheder for at smage på Russkaja Kukhnia – det russiske køkken. Læs her vores lille introduktion til det russiske køkken før du kaster dig i gryderne.


russiskrestaurant
Foto: Interiør fra den russiske restaurant i den russiske landsby Alexandrowka i Potsdam.
Stig Yding Sørensen, 2011.

Det russiske spisekort er fyldt med simple retter: Kød pakket i dej, kraftige supper, varm te, pølser, syltede agurker og vodka og russisk champagne. Et godt måltid er bygget op omkring sakuski, pervoje, vtoroje og tretje (forretterne samt første, anden og tredje omgang):
  • Et godt russisk måltid begynder med zakuski eller sakuski, som er kolde forretter. Det kan fx være marinerede grønsager, oste eller pølse. Skylles gerne ned med klar, kold vodka. Husk man nipper ikke til vodka. Det skyldes ned i en mundfuld. Brændevin er helt uundværligt til russisk mad. Vodka er det mest almindelige, men du kan også støde på zubrowka lavet af vilde græsser eller rjabinowka lavet af rønnebær. Psjenitjnaja-vodka  er lavet på hvede. Drikkes rent af store glas. Spis gerne syltede agurker til.  Vodka bør ikke blandes med andet – men kan være tilsat smag fra citron, peber, appelsin eller andet. En anden god zakuski er blinis. Blinis er klatkager eller pandekager af boghvedemel. Serveres ofte sammen med kaviar, røget fisk: hellefisk, torsk eller sild. Og så naturligvis smetana – cremefraiche. Kaviar er fiskerogn. Oprindeligt fra størren, men ren beluga kaviar er uopdriveligt – og stenbiderrogn er en udmærket substitut.
  • Den næste ret eller pervoje er den første hovedret. Det kan fx være en bortsch suppe – måske serveret med et par pirozhki eller pirogger. Bortsch er en traditionel suppe kogt på kål, oksekød, skank og rødbeder. Det er store variationer med bortsch. Det kan være en tynd suppe eller en meget fyldig suppe. Soljanka er som regel en fiskesuppe, men i Berlin kan det også være en kraftig suppe med pølse og flæskestykker. Varm, nærende. Ucha er fiskesuppe og Schtschi er en kålsuppe. Til suppen kan man få serveret brød eller pirogi. Piroger er en slags kødkager. Piroger kan fx være lavet af mørdej og fyldt med kød, kål, svampe, kartoffel eller fisk. De kan være store og de kan være små. De findes i flere varianter og kendes også som pelmini, som er små melposer med fyld. Lidt som fyldt pasta. Man kan også støde på manti eller wareniki. Manti kan være meget forskelligt men typisk krydret kød kogt eller dampet i en pakke af dej. Kendes fra hele Centralasien. Wareniki er dampede kager med fyld af fx kartofler, quark eller kirsebær.
  • Vtoroje er den anden hovedret – den næste. Her kommer der som regel kød eller fisk på bordet. Det kan være beuf Stroganof, Kylling Kiev, plov (ris pilaf) eller retter af vildt. Golubtzi er kålroulader.
  • Tretje er måltidets tredje ret. Desserten. Det kan være frisk frugt eller romovaya baba.

Ud over vodka er te en russisk nationaldrik. Den serveres mange steder på en samovar. En samovar er en russisk ”temaskine” der består af en beholder med varmt vand. Oven på står en lille tekande med tekoncentrat. Når man skænker, hælder man først lidt te koncentrat i koppen og spæder det op med det varme vand. Meget fint. En tredje drik er kvas, der minder lidt om hvidtøl. Serveres på nogle restauranter i Berlin – og på hvert et gadehjørne i Moskva.
 

Russiske restauranter


Flere restauranter inviterer på russisk brunch. Her kan man fx få Kascha Gretchnewaja, som er kogt boghvedegrød, men blinis med Nutella er såmænd også set.
 
  • Restaurant Paris-Moskau, der har rødder tilbage til 1898, eksperimenteres der med en delikat blanding af det franske og russiske køkken. Det er lækkert og gourmet – men det er ikke billigt. 7 retters vinmenu for 129 euro per person. Da vi var forbi var det bestemt en fyldig vinmenu - og de sidste retter står lidt uklart hen. Men det vi husker var godt.  Alt-Moabit 141 • 10557 Berlin-Moabit, Tel.: +49 (030) 394 20 81.
  • Restaurant Samowar ved Luisenplatz 3 ved Charlottenburg slot. Telefon +49 (030) 341 41 54 over for Charlottenburg Slot en favorit blandt de russiske restauranter med teceremoni, zarens festmåltid og ikke mindst den store buffet om søndagen. Restauranten er opdelt i små hyggelige rum. Sørg for at være med en lørdag aften, hvor der ofte harmonikaspil og hjemlandets vemodige sange. Der bliver sunget godt med ved bordene og skålet, for mange af gæsterne er områdets russiske beboere. Her er man med i dagligstuen og det er ok at få en solid dram indenbords. Husk at drikke vodka som apperitif 
  • Restaurant Pasternak, Knaackstrasse 22/24, Prenzlauer Berg serverer russisk mad. Tel +49 (030) 441 3399 når du skal reservere.
  • Pishka i Bergmanstrasse 1 er en Basjkortostanisk restaurantkæde, som har valgt at lægge deres første restaurant uden for Republikken Basjkortostan i Berlin. Bygget op som en kantine, så du kan se, hvad du kan spise. Det kan fx være Okroscka eller Tukmatch eller Utschpotschmak. Både republikken og retterne er nye for berlin-guide. Men det lyder ikke som hverdagskost fra Nørre Sundby, Nymindegab eller Nørrebrogade - hvor der ellers er så meget udefra. Velbekomme.
  • Cafe Voland - den russiske Cafe, Wichertstrasse 63 i Prenzlauer Berg, +49 (030) 444 0422/ har russisk og ukrainske menuer og musik til maden. Ret DDR-Russer originalt. 7 forskellige slags vodka og en god rejse gennem det russiske køkken – masser af varianter af warenki. Du kan ikke betale med kort. Super lækker mad, god betjening og hyggelige omgivelser. De kalder sig cafe, men restaurant ville passe lige så godt. I weekenden er der levende musik - følg med på hjemmesiden. Det er et sted man kommer igen.
  • Grüne Lampe, Uhlandstraße 51 i Wilmersdorf, +49 (030) 88719393 server soljanka, blinis, warenki, pelmeni og ikke mindst Bortsch - rødebedesuppe. Restauranten har fået masser af god omtale. Vi er enige.
  • Restaurant Bogus i Oderbergerstraße 61, telefon +49 (030) 48 49 56 28 er en sibirsk restaurant med pirog, blinis, Pelmini og Bortsch samt bjørnefrikadeller, rensdyr og elgsteg på menuen.
  • Restaurant Potemkim, Victoria-Luise-Platz 5, 10177 Berlin. +49 (030) 219 68 181 . Mystiske røde farver – men ok spisekort.
  • DWIN, Berlins armenske restaurant. Uhlandstrasse 157, 10719 Berlin-Wilmersdorf. +49 (030) 881 29 15. Pæn restaurant med masser af lammekød på menuen.
  • Gorki Park, Weinbergsweg 25, 10119 Berlin-Mitte +49 (030) 448 72 86 / Super hyggelig Cafe indrettet som en dagligstue.
  • Grenazvale, Windscheidstraße 14. 10627 Berlin-Charlottenburg, Tel.: 0176 - 6 3333 659,  Georgisk Restaurant. Det kan virke som om man er den eneste i Restauranten, der ikke er født i Georgien.
  • Restaurant “Russischer Hof”, Zietenstr. 19, 10783 Berlin, Tel: +49 (030) 21232061
  • Restaurant Lara, Torstrasse 164, 10115 Berlin, +49 (030) 27 90 84 84
  • Tadschikische Teestube i Oranienburger Str. 27, 10117 Berlin-Mitte (Telefon +49 (030) 2041112). Husk at bestille plads i god tid (en uge før) på denne vidunderlige testue, der er en gave til DDR fra den sovjetiske republik Tjadjikistan.Telokalet er indrettet med al udstyret fra træpanelerne og puder på gulvet. Man sætter pænt skoene udenfor før man sætter sig ind til te og kager.
Vil du ud og give den gas på russisk om aftenen er der udover Kaffee Burger og Tarakan flere russiske steder: Club-Bar "CCCP" , Torstrasse 136, 10115 Berlin, Discoclub "Kalinka", Alt-Friedrichsfelde 69, 10315 Berlin, Discoclub "Metropol", Nollendorfplatz 5, 10777 Berlin.
 
Læs mere om russerne i Berlin.
 
Velbekomme 


 
 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

UNESCO verdensarv som rejsefører

UNESCOs Verdensarv er steder som f.eks. skove, bjergkæder, søområder, ørkener, koralrev, gletsjere, bygninger, kvarterer eller hele byer, som er blevet erklæret bevaringsværdige som verdensarv. Det er FN organisationen UNESCO, som styrer fredningerne. Fredet i verdensklasse.

Temaguider - røde tråde gennem byen
Tjeklisten - hvad sker der i Berlin her og nu?

Berlin-guide.dk giver dig overblik og baggrund om Berlin. Men her står sjældent noget om næste weekend. Hvis du er på vej til Berlin og vil vide, hvad sker der lige nu, så er det nødvendigt at surfe rundt en ½-1 time og danne sig et overblik. Er du til rock, jazz, gadeteater, opera, fodbold, ishockey - el [ ... ]

Guide til events i Berlin - hvad sker der næste we...
Berlin Marathon - I det lange løb

Berlin Marathon nævnes her fordi det er en af de helt store sportstrækplastre i Berlin. Der er typisk 40.000 løbere og hver tiende er typisk dansk, så der er mange danskere med nede og heppe. Det er en folkefest. Planlægger du at rejse til Berlin i marathonweekenden i september, så bestil et sted at bo i god tid [ ... ]

Sportsklubber i Berlin
Turen går til centrale Tyskland

Anmeldelse. Tyskland er Danmarks nabo. Hvert år drøner tusinder af danskere lige igennem Tyskland til ferien, som først begynder i Østrig, Italien, Frankrig. Tyskland er for mange en autobahn med tankstationer og ærgerlig mad. Man snyder sig selv. Gør det til en vane at stoppe et nyt sted hver gang og br [ ... ]

Guidebøger
Holocaust og civilsamfundets reaktionHolocaust og civilsamfundets reaktion

Anmeldelse. Man kunne ønsket at det ikke var sket. At nogen havde grebet ind og sagt stop. Men det skete. Under 2. verdenskrig blev jøderne og andre uønskede myrdet i millionvis. Slæbt, tæsket og banket ud af deres boliger og forretninger, kørt på kreaturvogne direkte i gasovne. Hvad tænkte deres  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Ernst Haffner - Blodbrødre

Anmeldelse. En gang imellem dukker bøger op fra glemslen - som er så gode, at man må undre sig over, at de ikke blev bemærket i deres samtid. Det gælder fx den fremragende amerikanske roman "Stoner" eller Hans Falladas roman "Alene i Berlin". Det er sket igen. Ernst Haffners bog "Blodbrødre" forsøgte G&o [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Angela Merkel - Den tyske kansler med DDR rødder

Anmeldelse. Angela Dorothea Merkel blev som født Angela Dorothea Kasner den 17. juli 1954 i Hamborg. Angela Merkel er tysk politiker fra det konservative CDU, og siden den 22. november 2005 har hun været Tysklands forbundskansler. Udenrigsredaktøren Stefan Kornelius fra Süddeutsche Zeitung har skrevet en biografi om Angela  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund