Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Tyrkisk køkken - en lynintroduktion

Det tyrkiske køkken har rødder tilbage til det ottomanske køkken, som igen kan beskrives som en fusion af det det central asiatiske, middeløstlige og balkan. Tyrkiet er et kæmpeland og maden er forskellig på tværs af landet. Langs det ægæiske hav i øst fra Istanbul ned til Bursa, Izmir minder maden om det græske køkken med et stort udvalg af fisk og skaldyr, mere ris end bulgur. Langs Sorthavet i nord er det også fisk, og ofte majs. Mod sydøst er der kebab, mezes (småretter) og søde deserter som baklava, kadayif og Künefe. I vest anvendes meget olivenolie og i det centrale Anatolien er der specialisteter som keskek, manti og gözleme. Uden for tyrkiet er oprindelsesbyen nogen gange en del af navnet fx Urfa Kebab.


I den tyrkiske mad vil du møde lam og okse, kylling og fisk. Der er auberginer, grøn peber, løg, hvidløg, bønner, tomater - ofte nødder. Masser af krydderurter. Yougurt er vigtigt. Ordet Yougurt er faktisk tyrkisk. De fleste måltider indeholder Yougurt. Endelig er der en del fåreost, hvor af de flese minder om Fetaost. Hvid, fast ost. Det er et islamisk inspireret køkken, så svinekød ser man stort set aldrig. Maden er sjældent stærkt - men næsten altid dejligt krydret.
Det tyrkiske køkken er stort og varieret. Desværre er det ofte "fastfood" versionerne, du kan få på de fleste restauranter. Men det kan nu også være lækkert. Fx

  • Pide eller Pitabrødet kender et hvert barn i Danmark.
  • Börek er bagte pandekager af filodej (tynde dejplader) med fyld fx Feta. Gode i hapsestørrelse. Findes i mange udgaver.
  • Gözleme, som er en slags tynde pandekager med fyld - fx spinat og ost og persille, hakket kød, kartofler. Bliver ofte lavet fra boder, hvor du selv peger på fyldet. Kan næsten udgøre det for frokost.

Før maden spises ofte meze, som er små forretter. Et godt tip kan være at holde sig til forretterne, for man får ofte meget forskelligt og det er hyggeligt at plukke og dyppe og smage. Bestiller du meze, så bestiller også gerne lidt Raki. At sidde stille og roligt med sin meze og lidt vand i raki'en er dejligt tyrkisk.
En særlig tyrkisk tradition er dolmerne, som betyder noget der er fyldt med noget. Det kan være vinblade eller kålblade med kødfyld. Hold øje med kortet og spørg.
Til maden spises ofte Pilaf (Ris), bulgur, Couscous. Manti er en slags kogte boller med fyld - smager godt og spises hele vejen over til Kina og op til Baltikum.
Kebab er normademad og betyder generelt en ret med kød. Der er enormt mange variationer. Meget er spidstegt på grill, krydret. Tjek kebab-guiden.

Til maden - mange tyrkere vælger te. Den tyrkiske øl hedder Efes. Smager som enhver anden pilsner. Frisk, dejligt - men ingen særlig gastronomisk oplevelse.
Efter maden er der deserter. Det kan være søde deserter, mælkedesserter eller frugtdesserter. Baklava er sødt og det kan du få hos bageren. Brød, der drypper af honning. For de fleste hvinende søde. Men nøjes du med en enkelt med en kop til kan man vænne sig til det. Måske. Andre ting på desert kortet kan være være Lokum - som på dansk kaldes Turkish delight. Der er tyrkiske bagere i Berlin, så gå opdagelse der.

Øv dig der hjemme: http://www.augustenborgsopskriftsamling.dk/land/tyrkiet.htm. Hvis du har lejet en lejlighed i Berlin er der ofte mulighed for at lave mad selv, og hvis du har været på det tyrkiske marked på Maybach Ufer er eksperimenttid, når du kommer hjem med alle dine råvarer.

Tyrkiske restauranter


Den bedste tyrkiske restaurant? Svært at sige, der er mange - men en del peger på Restaurant Defne, Planufer 92c i Kreuzberg tel (030) 8179 7111.

  • Mehmet Aygün opfandt dönerkebaben i 1971 og hans Restaurant Hasir ligger i Adalbertstrasse i Kreuzberg. Det har efterhånden udviklet sig til en kæderestaurant, som man finder flere steder i byen. Dönerkababen er nu ikke hårdt patenteret og kan måske også stamme fra Kadir Nurman, som ejede Imran Grill i Boppstrasse 4. Prøv gå turen fra Hasir til Imran grill ad Kottbusser Dam. Vi har ikke talt antallet af tyrkiske restauranter, men antallet er stort. Det er ikke svært at finde tyrkisk fastfood. Du falder måske ind på Bal Köfte, Kottbusser Damm 101, Neukölln.
  • Vegetar mad fås på Weser Vegetan på Weserstrasse 52 i Neukölln.
  • Marooush, Knesebeckstr. 48, Charlottenburg er egentlig arabisk, men her får du en god vandpipe og måske mavedans med i købet. Lidt kostbart.
  • Desserten kan du overveje hos Cemilzade Confiserie Orientale, Linienstr. 113, Mitte 
  • Kebabmesteren i Berlin er Mustafas gemüse kebab på Mehringdam 32. Det er ikke andet end stegt kylling i ruller med grøntsager - og alligevel laver Mustafa det fantastisk. Vær beredt på at vente i køen i over en time. Hvis du ikke er alt for sulten når du stiller dig i rækken er det værd at vente på. Der er dem der mener at rullekebab er rullekebab og nichts weiter. Jeg synes at Mustafas er en nøk over - men døm selv. Det koster køen og nogle få euro at blive klogere.

 




En ide til rejsen?

Annonce

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

David Hasselhof Museum

David Hasselhof (f. 1952) er amerikansk skuespiller med tyske rødder, men han har haft stor succes i USA med serierne Baywatch og Nightrider. Det er bemærket i das Heimat i sådan en grad, at det store Circus Hostel i Berlin Mitte har åbnet deres eget "David Hasselhof"-museum. Nogen mener lige frem, at han bidrog til Tysklan [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraske
Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer...

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtig [ ... ]

Guidede ture
Søren Kams erindringer: Et liv uden fædreland

Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland og det lykkes ikke de danske myndigheder at få ham udleveret. Han døde i marts 2015 og her blev hans erindringer offentliggjort a [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
1989 9. november: Muren falder1989 9. november: Muren falder

Pludselig var den væk. Muren. Politikere, journalister og freds- og konfliktforskere havde forudset det ville ske: ”En gang i løbet af de næste 25 år”. En sikker indikation af, at de ikke vidste en skid. Og det gjorde de heller ikke. Lige pludselig var det slut. Mauer ist weg – og østberlinerne str [ ... ]

Billeder fra Berlin
Ian Buruma: År NUL - en fortælling om 1945

Anmeldelse. De fleste fortællinger om 2. verdenskrig slutter med tyskernes overgivelse og de 2 atombomer i Japan. Den hollandske forfatter Ian Burumas fortælling "År NUL - en fortælling om 1945" handler om månederne efter afslutningen: De lange knives nat, sortbørshandel, dødsdomme afsagt i flæng og [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Erika Riemann: Sløjfen i Stalins skæg

Anmeldelse. I 1945 er krigen slut. Den lille tyske by Mühlhausen er besat af russerne. 14-årige Erika Riemann laver for sjov en krussedulle på et billede af den sovjetiske diktator Josef Stalin. Den spøg ender med 8 år i russiske og tyske fangelejre (tidl. KZ-lejre) og fængsler rundt om i Østtyskland. Indt [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Hatch - Det minimale Klistermærke-museum

Klistermærke museet Hatch er så lille, at det næsten er ubemærket. Det består af Oliver Baudachs private samling. Ifølge hjemmesiden er Hatch verdens første, eneste museum for klistermærke kunst – og så har det jo helt overset, at det trods sin lidenhed jo faktisk er verdens størs [ ... ]

Kunstmuseer

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • NEU DINNERS #3

    Berlin Food Stories Sep 17, 2018 | 22:07 pm

    NEU RETURNS WITH THE THIRD EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES. Forget regular. NEU is everything but regular. NEU is not about foie gras...The post NEU DINNERS #3 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • BERLIN’S TOP 50 EATERIES 2018

    Berlin Food Stories Sep 6, 2018 | 09:57 am

    Dear Reader, Welcome to the third edition of BERLIN’S TOP 50 EATERIES – the yearly endeavour that lists my favourite restaurants and eateries in Berlin right now. The...The post BERLIN’S TOP 50 EATERIES 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #29

    Berlin Food Stories Aug 21, 2018 | 12:58 pm

    Dear Reader, Coming to you from a scorching hot Berlin summer I bring soothing news of some very cool restaurant openings across Berlin along with...The post Berlin Food Digest #29 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Here’s What You Can Do To Fight Against Racism

    iHeartBerlin.de Sep 20, 2018 | 23:34 pm

    Political activism made easy: Sassy YouTuber and witty digital activist Tarik Tesfu picks five social projects against racism and xenophobia that need your financial support right now. Tarik has been bopping around the web since 2015. As a self-proclaimed “gender-messiah” and “do-gooder” the young Berliner vlogs about gender equality, LGBTQI*rights and racism in Germany in […]

    Read more...
  • Get to Know Berlin’s Best Wine Bars at the Day of the Open Wine

    iHeartBerlin.de Sep 19, 2018 | 01:04 am

    photo: Deutsches Weininstitut – Sponsored Berlin has the fantastic reputation of a multicultural melting pot that is brimming with plentiful international influences in every area of life, from arts and culture to food and drinks. And while we remain grateful to live in a place where authentic alcoholic beverages from all corners of the world are readily […]

    Read more...
  • Night Out – A New Berlin Nightlife Movie

    iHeartBerlin.de Sep 17, 2018 | 22:33 pm

    Berlin’s infamous nightlife never ceases to inspire filmmakers from all over the world it seems. After big hits such as Berlin Calling, Victoria, and B-Movie now comes a new attempt to capture the one thing that seems to be the city’s main trademark. With Night Out, Greek director and screenwriter Stratos Tzitzis is – more than […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 16:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 19:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...