Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Tyrkisk køkken - en lynintroduktion

Pin It

Det tyrkiske køkken har rødder tilbage til det ottomanske køkken, som igen kan beskrives som en fusion af det det central asiatiske, middeløstlige og balkan. Tyrkiet er et kæmpeland og maden er forskellig på tværs af landet. Langs det ægæiske hav i øst fra Istanbul ned til Bursa, Izmir minder maden om det græske køkken med et stort udvalg af fisk og skaldyr, mere ris end bulgur. Langs Sorthavet i nord er det også fisk, og ofte majs. Mod sydøst er der kebab, mezes (småretter) og søde deserter som baklava, kadayif og Künefe. I vest anvendes meget olivenolie og i det centrale Anatolien er der specialisteter som keskek, manti og gözleme. Uden for tyrkiet er oprindelsesbyen nogen gange en del af navnet fx Urfa Kebab.


I den tyrkiske mad vil du møde lam og okse, kylling og fisk. Der er auberginer, grøn peber, løg, hvidløg, bønner, tomater - ofte nødder. Masser af krydderurter. Yougurt er vigtigt. Ordet Yougurt er faktisk tyrkisk. De fleste måltider indeholder Yougurt. Endelig er der en del fåreost, hvor af de flese minder om Fetaost. Hvid, fast ost. Det er et islamisk inspireret køkken, så svinekød ser man stort set aldrig. Maden er sjældent stærkt - men næsten altid dejligt krydret.
Det tyrkiske køkken er stort og varieret. Desværre er det ofte "fastfood" versionerne, du kan få på de fleste restauranter. Men det kan nu også være lækkert. Fx

  • Pide eller Pitabrødet kender et hvert barn i Danmark.
  • Börek er bagte pandekager af filodej (tynde dejplader) med fyld fx Feta. Gode i hapsestørrelse. Findes i mange udgaver.
  • Gözleme, som er en slags tynde pandekager med fyld - fx spinat og ost og persille, hakket kød, kartofler. Bliver ofte lavet fra boder, hvor du selv peger på fyldet. Kan næsten udgøre det for frokost.

Før maden spises ofte meze, som er små forretter. Et godt tip kan være at holde sig til forretterne, for man får ofte meget forskelligt og det er hyggeligt at plukke og dyppe og smage. Bestiller du meze, så bestiller også gerne lidt Raki. At sidde stille og roligt med sin meze og lidt vand i raki'en er dejligt tyrkisk.
En særlig tyrkisk tradition er dolmerne, som betyder noget der er fyldt med noget. Det kan være vinblade eller kålblade med kødfyld. Hold øje med kortet og spørg.
Til maden spises ofte Pilaf (Ris), bulgur, Couscous. Manti er en slags kogte boller med fyld - smager godt og spises hele vejen over til Kina og op til Baltikum.
Kebab er normademad og betyder generelt en ret med kød. Der er enormt mange variationer. Meget er spidstegt på grill, krydret. Tjek kebab-guiden.

Til maden - mange tyrkere vælger te. Den tyrkiske øl hedder Efes. Smager som enhver anden pilsner. Frisk, dejligt - men ingen særlig gastronomisk oplevelse.
Efter maden er der deserter. Det kan være søde deserter, mælkedesserter eller frugtdesserter. Baklava er sødt og det kan du få hos bageren. Brød, der drypper af honning. For de fleste hvinende søde. Men nøjes du med en enkelt med en kop til kan man vænne sig til det. Måske. Andre ting på desert kortet kan være være Lokum - som på dansk kaldes Turkish delight. Der er tyrkiske bagere i Berlin, så gå opdagelse der.

Øv dig der hjemme: http://www.augustenborgsopskriftsamling.dk/land/tyrkiet.htm. Hvis du har lejet en lejlighed i Berlin er der ofte mulighed for at lave mad selv, og hvis du har været på det tyrkiske marked på Maybach Ufer er eksperimenttid, når du kommer hjem med alle dine råvarer.

Tyrkiske restauranter


Den bedste tyrkiske restaurant? Svært at sige, der er mange - men en del peger på Restaurant Defne, Planufer 92c i Kreuzberg tel (030) 8179 7111.

  • Mehmet Aygün opfandt dönerkebaben i 1971 og hans Restaurant Hasir ligger i Adalbertstrasse i Kreuzberg. Det har efterhånden udviklet sig til en kæderestaurant, som man finder flere steder i byen. Dönerkababen er nu ikke hårdt patenteret og kan måske også stamme fra Kadir Nurman, som ejede Imran Grill i Boppstrasse 4. Prøv gå turen fra Hasir til Imran grill ad Kottbusser Dam. Vi har ikke talt antallet af tyrkiske restauranter, men antallet er stort. Det er ikke svært at finde tyrkisk fastfood. Du falder måske ind på Bal Köfte, Kottbusser Damm 101, Neukölln.
  • Vegetar mad fås på Weser Vegetan på Weserstrasse 52 i Neukölln.
  • Marooush, Knesebeckstr. 48, Charlottenburg er egentlig arabisk, men her får du en god vandpipe og måske mavedans med i købet. Lidt kostbart.
  • Desserten kan du overveje hos Cemilzade Confiserie Orientale, Linienstr. 113, Mitte 
  • Kebabmesteren i Berlin er Mustafas gemüse kebab på Mehringdam 32. Det er ikke andet end stegt kylling i ruller med grøntsager - og alligevel laver Mustafa det fantastisk. Vær beredt på at vente i køen i over en time. Hvis du ikke er alt for sulten når du stiller dig i rækken er det værd at vente på. Der er dem der mener at rullekebab er rullekebab og nichts weiter. Jeg synes at Mustafas er en nøk over - men døm selv. Det koster køen og nogle få euro at blive klogere.

 




Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

BERLIN - meine Liebe! - Lone Bechs guide til Berli...

Anmeldelse. Lone Bech har boet i 20 år i Berlin og kender byen som sin egen bukselomme. I bogen "BERLIN meine Liebe!" inviterer hun os med rundt til hendes favoritpletter - om det er barer, museer eller restauranter. En fin lille bog med masser af inspiration.

Guidebøger
Glühwein - Lun drik på julemarkedet

Glühwein hører til julemarkederne i Berlin og hele Tyskland. Glühwein er varmt og med alkohol. TIlsvarende drikke er glögg, punsch og Feurzangenbowle. I Danmark drikker vi gløgg. I tiden før jul er det med at komme på julemarked i Tyskland og drikke glühwein. Det behøver ikke at være koldt [ ... ]

Spiseguiden
Michael Dobbs - Seks måneder i 1945 - Fra verdensk...

Anmeldelse. I foråret og sommeren 1945 skiftede verden karakter. Tyskland blev besejret, præsidenten døde, Føren gjorde selvmord, premierministeren tabte valgte, atombomben blev sprængt og Europa blev delt. Kimen til den kolde krig var lagt. Høj-dramatiske måneder. I centrum for beslutningerne stod Roose [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Berlin og den kolde krig - set med danske øjne

Anmeldelse. Peer Henrik Hansen & Thomas Wegener Friis har skrevet bogen "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne". Berlin var centrum i den kolde krig og mange danskere oplevede Berlin i de år. Hansen & Friis har indsamlet øjenvidneskildringer og privatfotos som giver en ny vinkel på den kolde krig. Prorekto [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Philip Kerr: Martsvioler

Anmeldelse. Philip Kerrs bøger om den hårdkogte, berlinske privatdetektiv Bernhard Gunther foregår i Berlin før 2. verdenskrig. Bernhard Gunther er mindst ligeså hård i filten og rapkæftet som Raymond Chandlers detektiv Philip Marlowe i Los Angeles. Men Philip Marlowe havde ikke nazister og Gestapo p&arin [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Alba - Basketball i gigant arena.

Alba- er Berlins basketball hold. Holdet har ligesom isbjørnene hjemme i Mercedes-Benz Arena (tidl. O2-Arena) i Friedrichhain. Alba er en forkortelse af Albatrosse og Albatrossen er da også en del af logoet. Holdets storsponsor er affaldsbehandlingsfirmaet Alba. Holdet vandt de tyske mesterskaber 7 år i træk  [ ... ]

Sportsklubber i Berlin
Clemens Meyer - Muret inde

Anmeldelse. MURET INDE er en imponerende roman om det kriminelle wildwest, som også var en del af tiden efter murens fald. For de raske kunne der tjenes hurtige penge gennem Treuhand, ved at sælge alverdens ting til de utrænede forbrugere i øst. Der var uprøvede markeder for prostitution, stoffer og "forretningsm&ael [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Say MERRY XMAS with BFS gift cards

    Berlin Food Stories Dec 12, 2017 | 12:58 pm

    Say “MERRY CHRISTMAS” with a Berlin Food Stories FOOD TOUR VOUCHER! Let’s face it, nothing makes me more miserable than Christmas shopping. So before you desperately visit to...The post Say MERRY XMAS with BFS gift cards appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • New Year’s Eve in Berlin 2017

    Berlin Food Stories Dec 6, 2017 | 14:35 pm

    Ladies and gents, IT IS TIME TO RING IN THE GLORIOUS YEAR OF 2018! Oh yes, we’re approaching New Year’s Eve 2017 with huge strides and, like every...The post New Year’s Eve in Berlin 2017 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #23

    Berlin Food Stories Nov 29, 2017 | 10:24 am

    Dear Reader, For the last week, Berlin’s culinary sky shines slightly brighter with the latest allocation of three more Michelin stars. Find out which restaurants...The post Berlin Food Digest #23 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • So What? It’s Berlin!

    iHeartBerlin.de Jan 1, 1970 | 01:00 am

    It’s Monday, guys and you’re just rolling out the club heading straight to work not having changed or showered in 3 days. So what? It’s Berlin! This video by comedian Daniel-Ryan Spaulding hilariously mocks some of the biggest cliches of our outrages Berlin lifestyle. It’s so painfully true sometimes the only thing you can do [...]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Quà Phê

    Eating in Berlin Nov 19, 2017 | 22:29 pm

    This post is written in cooperation with MasterCard and is part of the current issue of Sister Mag. All pictures were taken by the amazing Jules from Herz und Blut. Winter has arrived in Berlin and there is no quick escape to a warm paradise. […]The post Quà Phê appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Explore Guide

    Eating in Berlin Oct 31, 2017 | 17:46 pm

    If you’ve never heard of or been to Huelva, let me tell you that place is gorgeous. Basically, Huelva is a province in Southern Spain with a capital town that goes by the same name. It’s part of the Andalusia region and borders Portugal and […]The post Huelva Explore Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Food Guide

    Eating in Berlin Oct 29, 2017 | 13:17 pm

    Welcome to my Huelva Food Guide! All of my food travel guides are a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Huelva Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...