Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Tyrkisk køkken - en lynintroduktion

fShare
0

Det tyrkiske køkken har rødder tilbage til det ottomanske køkken, som igen kan beskrives som en fusion af det det central asiatiske, middeløstlige og balkan. Tyrkiet er et kæmpeland og maden er forskellig på tværs af landet. Langs det ægæiske hav i øst fra Istanbul ned til Bursa, Izmir minder maden om det græske køkken med et stort udvalg af fisk og skaldyr, mere ris end bulgur. Langs Sorthavet i nord er det også fisk, og ofte majs. Mod sydøst er der kebab, mezes (småretter) og søde deserter som baklava, kadayif og Künefe. I vest anvendes meget olivenolie og i det centrale Anatolien er der specialisteter som keskek, manti og gözleme. Uden for tyrkiet er oprindelsesbyen nogen gange en del af navnet fx Urfa Kebab.


I den tyrkiske mad vil du møde lam og okse, kylling og fisk. Der er auberginer, grøn peber, løg, hvidløg, bønner, tomater - ofte nødder. Masser af krydderurter. Yougurt er vigtigt. Ordet Yougurt er faktisk tyrkisk. De fleste måltider indeholder Yougurt. Endelig er der en del fåreost, hvor af de flese minder om Fetaost. Hvid, fast ost. Det er et islamisk inspireret køkken, så svinekød ser man stort set aldrig. Maden er sjældent stærkt - men næsten altid dejligt krydret.
Det tyrkiske køkken er stort og varieret. Desværre er det ofte "fastfood" versionerne, du kan få på de fleste restauranter. Men det kan nu også være lækkert. Fx

  • Pide eller Pitabrødet kender et hvert barn i Danmark.
  • Börek er bagte pandekager af filodej (tynde dejplader) med fyld fx Feta. Gode i hapsestørrelse. Findes i mange udgaver.
  • Gözleme, som er en slags tynde pandekager med fyld - fx spinat og ost og persille, hakket kød, kartofler. Bliver ofte lavet fra boder, hvor du selv peger på fyldet. Kan næsten udgøre det for frokost.

Før maden spises ofte meze, som er små forretter. Et godt tip kan være at holde sig til forretterne, for man får ofte meget forskelligt og det er hyggeligt at plukke og dyppe og smage. Bestiller du meze, så bestiller også gerne lidt Raki. At sidde stille og roligt med sin meze og lidt vand i raki'en er dejligt tyrkisk.
En særlig tyrkisk tradition er dolmerne, som betyder noget der er fyldt med noget. Det kan være vinblade eller kålblade med kødfyld. Hold øje med kortet og spørg.
Til maden spises ofte Pilaf (Ris), bulgur, Couscous. Manti er en slags kogte boller med fyld - smager godt og spises hele vejen over til Kina og op til Baltikum.
Kebab er normademad og betyder generelt en ret med kød. Der er enormt mange variationer. Meget er spidstegt på grill, krydret. Tjek kebab-guiden.

Til maden - mange tyrkere vælger te. Den tyrkiske øl hedder Efes. Smager som enhver anden pilsner. Frisk, dejligt - men ingen særlig gastronomisk oplevelse.
Efter maden er der deserter. Det kan være søde deserter, mælkedesserter eller frugtdesserter. Baklava er sødt og det kan du få hos bageren. Brød, der drypper af honning. For de fleste hvinende søde. Men nøjes du med en enkelt med en kop til kan man vænne sig til det. Måske. Andre ting på desert kortet kan være være Lokum - som på dansk kaldes Turkish delight. Der er tyrkiske bagere i Berlin, så gå opdagelse der.

Øv dig der hjemme: http://www.augustenborgsopskriftsamling.dk/land/tyrkiet.htm. Hvis du har lejet en lejlighed i Berlin er der ofte mulighed for at lave mad selv, og hvis du har været på det tyrkiske marked på Maybach Ufer er eksperimenttid, når du kommer hjem med alle dine råvarer.

Tyrkiske restauranter


Den bedste tyrkiske restaurant? Svært at sige, der er mange - men en del peger på Restaurant Defne, Planufer 92c i Kreuzberg tel (030) 8179 7111.

  • Mehmet Aygün opfandt dönerkebaben i 1971 og hans Restaurant Hasir ligger i Adalbertstrasse i Kreuzberg. Det har efterhånden udviklet sig til en kæderestaurant, som man finder flere steder i byen. Dönerkababen er nu ikke hårdt patenteret og kan måske også stamme fra Kadir Nurman, som ejede Imran Grill i Boppstrasse 4. Prøv gå turen fra Hasir til Imran grill ad Kottbusser Dam. Vi har ikke talt antallet af tyrkiske restauranter, men antallet er stort. Det er ikke svært at finde tyrkisk fastfood. Du falder måske ind på Bal Köfte, Kottbusser Damm 101, Neukölln.
  • Vegetar mad fås på Weser Vegetan på Weserstrasse 52 i Neukölln.
  • Marooush, Knesebeckstr. 48, Charlottenburg er egentlig arabisk, men her får du en god vandpipe og måske mavedans med i købet. Lidt kostbart.
  • Desserten kan du overveje hos Cemilzade Confiserie Orientale, Linienstr. 113, Mitte 
  • Kebabmesteren i Berlin er Mustafas gemüse kebab på Mehringdam 32. Det er ikke andet end stegt kylling i ruller med grøntsager - og alligevel laver Mustafa det fantastisk. Vær beredt på at vente i køen i over en time. Hvis du ikke er alt for sulten når du stiller dig i rækken er det værd at vente på. Der er dem der mener at rullekebab er rullekebab og nichts weiter. Jeg synes at Mustafas er en nøk over - men døm selv. Det koster køen og nogle få euro at blive klogere.

 




fShare
0

En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Interaktivt kort med tyske miljøzoner

Der kommer hele tiden miljøzoner til i Tyskland. På kortet nedenfor kan du se, om du skal igennem en by med miljøzone.

Miljøzonen i Berlin - kun for grønne biler
Højreekstremisme – fakta, myter og misforståelser…...

Varefakta. Nationalsocialisterne (nazisterne) styrede det tyske tusindårsrige ud over afgrunden. Det var fail på alle tænkelige områder. Mærkeligt, for er det ikke godt både at være ”national” og ”social”? Når det sættes sammen bliver det til nationalsocialisme og million [ ... ]

Berlins historie
1918 Kejseren, Hohenzollern-dynastiet – hvor blev ...

Kejser Wilhelm II var Tysklands sidste kejser. Da 1. verdenskrig nærmede sig sin afslutning var Rusland badet i borgerkrig og kongelige og adelige blev myrdet på stribe. Der var også oprør i Tyskland, og 9. november 1918 besluttede den tyske kejser at abdicere. Det var slutningen på Hohenzollernes 503 års regeri [ ... ]

Berlins historie
Tilmann Lahme: Familien Mann - en biografi

Anmeldelse. Forfatteren Thomas Mann var en af det forrige århundredes mest beundrede forfattere. Historien om Husets Buddenbrook er stadig værd at læse. Thomas Mann fik Nobelprisen. Han var feteret og betydningsfuld tidligt i sit liv. Han var gift og havde seks børn. Det var farverige tyskere, som stod op imod Hitler. Tilma [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Forretningskultur i Tyskland - forstå din tysker b...

Anmeldelse. De andre er mærkelige. De er ihvertfald ikke lige som os. Har du kontakt med tyskere i din daglig dag, måske handel eller samarbejde, så er det nyttigt at forstå, hvordan de tænker. For de er ikke lige som os. Doris Rehrmann-Jørgensen og Marie-Luise von der Banck har skrevet en bog om forretning [ ... ]

Guidebøger
Den tyske krigsmarines hjerte – nu kun ruiner at f...

Den tyske søkrig blev styret fra Berlin fra 1943-45 af overkommandoen for den tyske krigsmarine [OKM]. Kommandocentralen lå ca 30 kilometer nord for Berlin i en skov. Bunkere, kaserne og master beskyttet af flak og maskingeværer. Lidt uklart om bunkerne blev sprængt af tyskerne selv eller af russerne. Men sprængt blev [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Fuchsbau bunkeren i Bad Sarow - rævegrav for nazis...

I sommeren 1943 besluttede waffen-SS at det var nødvendigt med en efterretningsbunker, og de fandt en passende plads nær Bad Sarow i Rauener Berge sydøst for Berlin. Med vanlig SS dramatik blev bunkeren kaldt "Fuchsbau" - rævegraven. Bunkeren blev efter krigen overtaget af DDR styret. I dag er den åben for besø [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • BERLIN MICHELIN STARS 2019

    Berlin Food Stories Feb 26, 2019 | 18:01 pm

    The Guide Michelin 2019 for Germany was released on February 26th, 2019 in Berlin and, as usual, Berlin surprised the rest of the world with...The post BERLIN MICHELIN STARS 2019 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #32

    Berlin Food Stories Feb 25, 2019 | 14:47 pm

    Dear Reader, It’s been a fantastic start to the year with several, incredible restaurant discoveries and a food scene that’s pulsating with good energy! Check...The post Berlin Food Digest #32 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Hallmann & Klee

    Berlin Food Stories Feb 6, 2019 | 17:19 pm

    Hallmann & Klee is located in Rixdorf, an remote corner of Neukölln with the pleasant vibe of a small, German village. The location and its...The post Hallmann & Klee appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • A Guide to Berlin Arthouse Cinemas

    iHeartBerlin.de Mar 22, 2019 | 00:33 am

    photo: Martin aka Maha / cc.  In a world where streaming services are so widespread that it is possible to watch any movie on laptops, phones, tablets or TVs, going to the cinema continues to be a unique experience. To go out and sit in theatres, especially in cozy and intimate ones, means to elevate the simple […]

    Read more...
  • The Abandoned Spreepark Will Open Its Gates Once Again

    iHeartBerlin.de Mar 21, 2019 | 01:40 am

    photo: Tonkberlin / CC Berlin, are you ready for the Spreepark to finally (legally…) open its gates again?! You probably heard some stories of this abandoned amusement park in the Southeast of Berlin, but we got the real crazy sauce for you. So, why was it abandoned and how come no-one ever tore it down? […]

    Read more...
  • Fantastic Beasts of Berlin: A Safari Park at the Tempelhofer Feld

    iHeartBerlin.de Mar 18, 2019 | 00:07 am

    I’m sure we’ve all experienced some bizarre sightings on Tempelhofer Feld – but still, the pictures that you’ll about to see in this post will most definitely surprise you. Wild animals running free along the same stretches of land that are usually frequented by skaters? Read on to see some fantastic impressions of wildlife captured […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Eat at my favourite Indian restaurants in Berlin

    Eating in Berlin Mar 12, 2019 | 23:30 pm

    It’s the year 2019 and we barely have a handful of places that serve decent Indian food for me to create a small list. I’ve never seen the necessity to draw up recommendations, since there were just too few Indian restaurants where I would go […]The post Eat at my favourite Indian restaurants in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Eat at my favorite Chinese noodle shops in Berlin

    Eating in Berlin Mar 4, 2019 | 18:35 pm

    After slurping a fair amount of Chinese noodles, it’s time to put my favourite ones into a list for you guys. Since all of them are very different in style, preparation and cuisine, there is no need for comparison and the list is without order. […]The post Eat at my favorite Chinese noodle shops in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Seoul Food Guide

    Eating in Berlin Feb 19, 2019 | 18:10 pm

    Welcome to my Seoul Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Seoul Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...