Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Veganere og stenaldermad - mad med holdning

For veganere er det uetisk at mennesker bruger og dræber dyr. Det er altså ofte et spørgsmål om etik og ikke nødvendigvis om religion eller om at være kræsen. Når der er menneskerettigheder må der også være dyrerettigheder. Veganer valget kan også bunde i religion, sundhedshensyn, miljøhensyn, resourcehensyn. Veganere spiser ikke kød eller bruger ting fra dyr som fx læder, silke, uld, honning, lanonlin, husblas mv.

Fruit Stall in Barcelona Market - fra Wikipedia


Veganere og vegetarer

Vegetarer spiser ikke kød, men kan godt drikke mælk og spise æg. Dog - lacto-vegetarianere drikker mælk og spiser ikke æg. Ovo-vegetarianere spiser æg, men drikker ikke mælk. Der er desuden variationer med fisk (pescetarisme) og fjerkræ (pollotarisme). Der er næsten alle kombinationsmuligheder for vegetarerne - og det fortsætter: SU-vegetarerne er inspireret af budhisterne og spiser ikke animalske produkter og ildelugtende grøntsager (især løg).

Makrobiotikerne (mikro-makro-mad) spiser mest kort og bønner - og nogle kan snuppe en fisk med. Lessetarisme - nedbringer indtaget af kød, men udelukker det ikke (en slags tøssedrenge-vegetarer), semi-vegitarisme som mest er imod rødt kød og fleksitarisme, hvor man vegetarer - men ikke så meget at det gør noget. Det er næsten som at lytte til marxistisk-leninistiske fraktioner på den yderste venstrefløj diskutere den sande vej i 1970'erne.

Det kan være hindusime, buddisme, adventistkirken, Hare Krishna, Rastafari, New Age, Okkultisme, Jainisme, shamanisme, gnosis, neogapanisme eller ordinær kræsenhed, hormonelle forstyrelser, politisk umodenhed og malplaceret godhed, som ligger bag et vegetarisk valg - men ikke nødvendigvis. Måske et etisk valg om ikke at spise andre dyr - uden alligevel at turde gå planken ud som veganer.

I 1970'erne var det moderne blandt revolutionære at tale om mikro-makromad baseret på Yin og Yang - revolution gennem kosten. Maden var især korn og grøntsager og dermed tæt på veganerne. Inspireret af Formand Maos kulturrevolution, hvor kineserne omkom af sult i millionvis. 

Men de hårde drenge - det er veganerne. Eller rettere - de hårde piger. For det er oftere pigere end mænd, som vælger at være veganere. Der er forskellige typer veganere.

De hårdeste veganere er Frugttarisme-veganerne, som især spiser rå og frisk frugt - og helst kun nedfaldsfrugter for ikke at skade planterne. (Og kun går i syltetøj:).

Rå-veganere tager det lidt lettere og spiser helst mad som ikke har været opvarmet mere end til 48 grader.

Friganerne spiser kun vegansk, hvis de selv har købt maden. Hvis pakken med kød er løbet over tiden og fisket op af containeren foran supermarkedet er det ok for friganeren at spise maden uanset den er animalsk, for så er det ikke økonomiske hensyn, der fører til overgreb på dyr. Vi har ikke hørt om friganer-restauranter med menu fra nærmeste container i Berlin. Er du interesseret, så er det om i baggården på supermarkederne med kniv og gaffel.

Veganere har brug for et kosttilskud af B12 vitaminer og aminosytrer. Den tyske veganerforening siger, at der i 2013 var 800.000 veganere i Tyskland. Det er nok rigtigt, for i Berlin kan veganere give den gas i i hele to supermarkeder kun for veganere: Veganz (i Schievelbeinerstrasse i Prenzlauer Berg og på Warschauer Straße 33 i Friedrichhain). Mike Tyson og Bill Clinton er kendte veganere. Tjek også førstesalen i Marheinkehalle. Der er et lille veganer supermarked.

Veganere kan være travle mennesker og restaurant Yellow Sunshine i Kreuzberg, Vego Foodworld i Prenzlauer Berg og Yoyo Foodworld i Friedrichhain er der veganer fastfood. Snup fx en veganer currywurst eller en vegansk cheeseburger. Lucky Leek i Prenzlauer Berg laver lækker Veganer mad. For det lidt dyrere så er det La Mano Verde i Charlottenburg. Mange restauranter har en valgmulighed for veganere. Det er hurtigt at lave kartoffelmos (bare det ikke piskes for hårdt).

I Bergmanstrasse i Kreuzberg har en vegetarisk slagter formået at slå sig ned. Kartoffler og gulerødder bliver blidt bedøvet før han tager livet af dem. I vinduet er der burgere, frikadeller, bratwurst, oksekødstrimler - altsammen vegetarisk eller vegansk.

Mammam, Garküche-Street Food fra Vietnam og Thailand, Gabriel-Max-Str. 2 i Friedrichshain har den fermenterede mad i centrum. Absolut glutenfri. Brangelina (Brat Pitt og Angelina Jolie) var forbi. De sagde at det var godt.

Stenaldermad

Den sidste gruppe er stenaldermaden, som holder sig til mad, der var tilgængelig i stenalderen - det vil sige grøntsager, frugt og kød - men ikke mejeriprodukter, korn, sugger mv. Kendes også som paleo mad fordi stenaldertiden også omtales som palæolitisk tid. Paleo er slang, der viser, at du er med på det nyeste. Paleomaden undgår stivelse, men dansk forskning viser, at stenaldermaden rent faktisk indeholdt stivelse. Fortalerne (eller forspiserne) holder sig til denne mad fordi de mener det er sundere. Der er altså hverken religion eller etik blandet ind i det. Miley Cyrus er en kendt stenalderma(n)dskvinde.

Berlin har ovenikøbet en "stenaldermadskæde" Sauvage, hvor der serveres stenaldermad. Du kan smage på stenaldermaden i Sauvage i Winsstrasse 30, Prenzlauer Berg (030/38100025) (Muligvis lukket).

Raw food

Raw food har ikke noget med kanibalisme at gøre. Raw food er det samme som råkost - og er tæt på det samme som rå-veganere spiser. Men nogle raw food tilhængere spiser også rå animalske produkter som fx fisk eller rå æggeblommer. Man kalder sig raw fooder eller råkostspiser. Igen er der forskellige bevægelser her som dem der undgår sukker eller lavt fedtindhold eller undgår krydderier.

Troen er, at opvarmning ødelægger og ændre den kemiske sammensætning af maden og gør maden giftig. Især hvis temperaturen var over 42 grader. Der mangler fedsyrer, proteiner, vigtige mineraler og vitaminer i kosten. Så dyrk det ikke for længe. Tjek veganer restauranterne for at finde raw food. Eller væn dig til at spise direkte fra emballagen. Du kan spise raw food på restaurant Rawtastic i Danzigerstrasse i Prenzlauer Berg.

Kannibalisme

Helt i den modsatte ende af skalaen er kødspiserne. Ultimativt kannibalerne. Det burde været udryddet på breddegraden, så gå trygt i byen. Retten Tote Oma (Død bedstemor) har intet med kannibalisme at gøre.

Men det er ikke mange år siden, at rockgruppen Rammstein udgav en CD om kannibalisme, blandt andet inspireret af en sag i Tyskland, hvor en mand åd en anden mand. Ingen kendte restauranter. Finder du en, så tæl hvor mange I er før I går ind, så alle kommer med ud - alt efter hvor sultne I nu er.

Du bliver hvad du spiser?

De danske kost råd siger blandt andet: spis varieret og mest frugt og grønt og sørg for at bevæge dig. De 10 kostråd:

  1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  2. Spis frugt og mange grønsager
  3. Spis mere fisk
  4. Vælg fuldkorn
  5. Vælg magert kød og kødpålæg
  6. Vælg magre mejeriprodukter
  7. Spis mindre mættet fedt
  8. Spis mad med mindre salt
  9. Spis mindre sukker
  10. Drik vand

Men man skal ikke læse mange dameblade eller søge på internettet før kostrådene vælter ind over dig: syre-base mad, mikro-makro, undgå gluten, spis lokalt, undgå israelsk, bønner hjælper ikke, bed for det, tyg langsomt, spis klid, drik levertran, spis raw, kog alt, spis årstidens mad, grill alt, skyl kødet, undgå sukker, undgå æg - især buræg, kolesterol, undgå salt, mejeriprodukter, tilsætningsstoffer, spis bio-dynamisk, økologisk og hvad har vi.

Det kan berlin-guide ikke råde om. Men en hær af veninder, præster, læger, diætister, økonomaer, embedsmænd, kokke, politikere, kloge-åger, bedstemødre og journalister står parat.

Velbekomme - i Berlin kan du både få næsten alt og undgå det meste.

 

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Volker Kutscher: Gereon Rath - Berlins hårdeste kr...

Anmeldelse. Hvordan mon der egentlig var i Berlin i 1920-erne og 1930-erne? Før hele det gamle centrum blev smadret til ukendelighed og tyskerne besluttede sig for den totale krig. Hvordan var stemningen? Hvordan så der ud? Den tyske forfatter Volker Kutscher har sat sig for at skrive en serie af 6 krimier for årene 1929 til 1935 [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Jan Jakob Floryan: Muren der faldt

Anmeldelse. Østeuropa interesserede spidser ører, når Jan Jakob Floryan bliver nævnt. Vi har hørt ham som DRs korrespondent i Moskva, i Warszawa og Berlin. Alt spændende. Jan Jakob Floryan har skrevet en oversigts bog om Berlin muren: "Muren der faldt". En solid indføring i nøgleårene 1961- [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Galleri for sanitær arkæologi

Gør fittings dig varm i kroppen? Gør kummer dig krum af glæde? Kan en natpotte sætte erindringerne igang? Så få en rundvisning i Herr Schwarzwälder's Galerie für sanitäre Archäologie i Charlottenburg.

Usædvanlige museer - lad dig overraske
Jugend KZ Uckermark (90 km NORD) - KZ lejr for pig...

Ungdoms KZ lejren i for piger og unge kvinder i Uckermark blev indrettet i foråret 1942 for de yngste, der sad i KZ kvindelejren Ravensbrück. Her sad omkring 1.000 piger og unge kvinder fanget i 1945. Det var primært kvinder, som var arresteret som følge af en lovgivning fra 1937 om forebyggende forbryderbekæmpelse (Vo [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring Berlin
Allan A. Lund: Tacitus: Germania

Anmeldelse. I år 98 skrev den romerske senator og historiker Gaius Cornelius Tacitus en bog om de germanske stammer uden for det romerske rige. På latin hedder bogen "De Origine et situ Germanorum", men den er kendt som Germania. Der findes kun et enkelt eksemplar af bogen, som blev fundet i Hersfeldklosteret i byen Bad Hersfeld i Hesse [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Hans Fallada: Mareridt i Berlin

Anmeldelse. I maj 1945 sluttede krigen. Men i Tyskland blev freden ikke et brag af lykke. Landet var smadret. Tyskerne var verdens meste forhadte folk. Tyskerene var spærret inde af skyld og skam. Der var sult og død og nød. Hans Fallada skrev i løbet af 1945 "Mareridt i Berlin" om livet i de første krigsmåne [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Vand, saft og andre drikke uden alkohol

Der behøver ikke at være alkohol i drikkevarer. Går man rundt i Berlin får man det indtryk at tyskerne egentlig kun drikker øl. For hvordan kan der være plads til mere vædske efter 1 liter øl? Men berlinerne drikker også andet. Man kan, siges det, more sig uden alkohol.

Spiseguiden

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Berlin Food Digest #28

    Berlin Food Stories Jul 14, 2018 | 10:08 am

    Dear Reader, Consider this newsletter the official guide to the Berlin summer of 2018 as I bring you news of glorious Frosé drinks, Japanese shaved...The post Berlin Food Digest #28 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS

    Berlin Food Stories Jul 9, 2018 | 09:02 am

    NEU PROUDLY PRESENTS THE SECOND EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES! Once again, we’re bringing some of the world’s most famous chefs to Berlin for a once in...The post NEU DINNERS appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Touring Bavaria

    Berlin Food Stories Jun 12, 2018 | 18:26 pm

    THIS ARTICLE IS PRESENTED IN COLLABORATION WITH DS AUTOMOBILES DIESER ARTIKEL WIRD IN ZUSAMMENARBEIT MIT DS AUTOMOBILES PRÄSENTIERT The lush green hills and mountainous region...The post Touring Bavaria appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • A Guide to Berlin’s Best Picnic Spots

    iHeartBerlin.de Jul 19, 2018 | 02:22 am

    Thankful for the fact that this year’s summer filter seems to be slightly more lasting and graces the Hauptstadt with more gorgeous rays of sunshine than unexpected raindrops, we’re bringing you the ultimate guide to Berlin’s best picknick locations! Grab some snacks and a blanket and get out there! Whether with the squad or solo, […]

    Read more...
  • A Portrait Series Capturing the Unique Personalities of Berliners

    iHeartBerlin.de Jul 18, 2018 | 01:26 am

    photos: Marga van den Meydenberg Dutch photographer Marga van den Meydenberg has a mission: to photograph as many unique Berlin personalities as possible in her popup photo studio in Berlin. In her own words “every human being is unique and therefore a piece of art.” And this is totally true, you can see that each Berliner has added […]

    Read more...
  • The Viktoriapark Waterfall Overflowing with Naked Bodies

    iHeartBerlin.de Jul 16, 2018 | 18:07 pm

    photos: Abdulsalam Ajaj Victoria Park is one of my favorites places in Berlin. Being able to have that beautiful green spot around the corner in a huge city like this is a true luxury. Especially because of the stunning view of the waterfall and the streets you can enjoy when you get to the top. […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 16:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides are a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 19:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...