Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Byens bedste burgerbar

En gang imellem trænger man bare til en burger. Ikke så meget snak. Den amerikanske håndsandwich har indtaget det meste af verden. De lige ud af landevejen som McDonalds (også kaldet "Den Gyldne Måge") og Burger King findes også i Berlin. Det er nogen gange alt, hvad man har brug for. Men vil du videre i Berlins burgerverden er du havnet det rigtige sted. Sidst i artiklen fortæller berlin-guide, at burgeren i virkeligheden kan være en pæredansk opfindelse.

burgerbarbbi


Burgers er fastfood og bør ikke kræve reservationer, omklædning og stearinlys for at lykkes. Flere af de dyre steder i byen har også en burger på menuen, men så bliver det så fint, at det kræver kniv og gaffel - og måske ikke engang ligner en to-hånds sandwich. Tjek fx The Bird og White Trash Fast Food som begge får meget ros for deres burgere. Dönerbarere og pizzariaer er som regel også friske på at lave dig en burger. Så en burger er ikke svære at finde.

Men hvor finder man en burgerbar med en god burger? Vi har spist, læst og været rundt. Vi har ikke magtet at spise dem alle sammen, så vi har også lyttet til andres anbefalinger. Burgerbarene nedenfor dukker op på de fleste lister i lidt forskellig rækkefølge. Så må du prøve selv. Big boy.

Den gode burger

Hvad består den gode burger af? Her er, hvad berlin-guide.dk dømmer efter.

  • Kød. Først og fremmest ordentligt kød. Frisk og grillet. Gerne omkring 200 gram så man får en god kødsmag i burgeren. Ikke tørstegt. Gerne lidt rosa. Stegeskorpe.
  • Brød. Brødet skal være frisk og blødt, holde på burgen. Gerne lidt sødt, men ikke dominere oplevelsen. 
  • Fyld. Smagene - hvad der end er i - må gerne matche bøffen med noget stærkt, surt, sødt, salt. Bacon, jalepenos, avokadoer er muligheder - men syltet agurk og god ketchup er et et must. Men variationerne er mange. Det er bedst, når det er simpelt. Ost, amerikansk cheddar, er godt. Salat - hvorfor egentlig?
  • Passende og håndterbar. Forholdet mellem brød, kød og fyld skal være passende. Nogle af burgerne bliver enormt store og næsten umulige at spise. Burgeren behøver ikke at være gigantisk. Den skal kunne håndteres i hånden, ideelt set, og uden at falde fra hinanden fra første til sidste bid. Det er ikke fedt at blive smurt ind i burger.
  • Spisbar. Jo mere håndterlig burgeren er, des mindre behov for borde og stole. Det er der heller ikke ved en dansk pølsevogn. Men selvom den er håndterlig er det rart at kunne sidde ned med sin burger og fritter og drik uden at skulle balancere eller sluge det hele for at få det overstået. Måske et spørgsmål om alder. Men gerne bord og stol.
  • Fritter. Og så skal der fritter til naturligvis. Burger og fritter hører bare sammen. Fritter kan spises med andet, men burgeren kan ikke. Gerne gode fritter, som har fået tre gange i frituren og alle kunstens regler. Brændvarme, sprødbrune med lidt blød inden i. En god mayo eller andet som dip.

Det er et spørgsmål om fornemmelse og sans for råvaren - og derfor kampen er så hård blandt burgerbarerne. Oversigten er ikke rangordnet, så mange burgere kan berlin-guide ikke magte at spise. Men burgerbarene er dem de fleste fremhæver, og de får også berlin-guides kommentar med på vejen. green betyder, at der har berlin-guide spist en burger. Mindst en.

Berlins bedste burgerbar

Burgeramt

Burgeramt i Krossener Straße 22 i Friedrichhain har fået flest stemmer hos TIP's læsere. Burgerkontoret har en del nyskabende burgere på menuen.  - Berlin-guide tror dog ikke helt at dette er første pladsen, fritterne ordinære og bollerne kedelige - men sammenlignet med de tre næste, så er her næsten kongelig restaurationsforhold. Det vil sige - det er stadig rock'n'roll, men man kan få et sted at sidde. Burgeren egentlig for overlæsset, men med kniv og gaffel, så smager det godt. Lidt ventetid - men værd at vente på.green

Burgermeister

Burgermeister i Oberbaumstrasse 8 under U-bahnen ved Schlesiche Tor er indrettet i et gammelt toilet. På anden pladsen hos TIP's læsere og berlin-guide kan kun nikke anerkendende - bortset fra, at Burgermeister må være nummer eins. Her har vi fået fremragende burger. Ikke så meget eksperiment - bare velsmag. Springer du de største burgere på menuen over lever de faktisk op til kriterierne for "den gode burger". Favorit. Beliggende under jernbanen mellem vejsporene giver til gengæld et minus. Det er ikke det fedeste sted at spise midt i bilosen. Køen kan også være lidt lang. Ny fillial er dukket op ved Kottbusser Tor, hvor man ovenikøbet sidder rimeligt, og kan vente i ro og mag mens ens burger bliver lavet - ungdommeligt i en atmosfære af slagteri/ventesal/kantine. Det gør den nok til Berlins bedste burgerbar. Gå ikke efter de største burgere her. Så hellere nappe to almindelige. Husk fritterne. De er gode. green

BBI Berlin Burger International

Berlin burger International i Pannierstraße 5, Neukölln trækker kunder til. Der er flere forskellige burgere på programmet - og det i både normalstørrelse og i "mach es gross" "gør den stor" størrelse. Tredjepladsen hos TIPs læsere - men først hos mange andre. Burgeren er fremragende - dog er brød og pommes frites af almindelig god standard. Stedet er lidt større end et hul i væggen - men ikke meget. En lun forårsaften er der et mylder af mennesker. Det tog en halv times tid at få bestilt og få sin burger. Lidt en udfordring at finde en sideplads. En større udfordring at spise stående. Burgeren er for stor til en-håndskriteriet.green

Hamburger Heaven

Hamburger Heaven i Graefestrasse 93 ligger ofte i top - og burger himlen her får mange stemmer. Vi har spist bøffen og pommesfriterne er gode. Rigtig gode. Men det er en hul-i-væggen restaurant. Du må sidde og spise på et smalt fortorv. Så god burger - ringe omgivelser. Køb evt din burger her og sæt dig ned på Admiralsbrücke og fortær din burger der.green

Marienburger

Marienburger i (hvad ellers) Marienburger Straße 47 i Prenzlauer Berg får gode anmeldelser af deres 180 grams bøffer. Gå efter de lidt dyrere bøffer af Neuland-kød. Er kæresten vegetar er der også en Haloumi-burger på programmet. Service skulle være i top.

Andy's diner

Andy's diner  på Potsdamer Platz 1 i Mitte skal med her. Både fordi burgeren er hæderlig uden at være prangende - og så kan man som regel få en god siddeplads på denne traditionelt indrettede amerikanske diner. Man kunne ligeså godt være i Memphis her og se Elvis træde ind af døren. Der er også Andys diner ved Alexanderplatz og på Messedam. Passende før biografturen i Sony Center overfor eller efter besøg i filmmuseet. Vent ikke den store gastroburger oplevelse.green

Schiller Burger

Schiller Burger er en lille burgerkæde i Berlin. Sjældent fremhævet som gode - men til gengæld ikke blandt de billigste. Sidst vi var på besøg var der pommes af søde kartofler. Det er godt. Du finder dem i Herrfurthstrasse 7, Neukölln, Schönleinstrasse 34, Kreuzberg eller Wühlischstrasse 41, Friedrichshain og sikkert flere steder.

The Bird

The Bird er en af Berlins hotte bøf og burgerbarer. Alle guidebøger anbefaler The Bird. De er heller ikke beskedne selv og et besøg kræver reservation i god tid. Prisen er 4 stjernet for burgere, men kvaliteten og oplevelsen 3 stjernet - og der var ellers seks at give. Lokalerne er ordinære, bøfbollen er en tør scones? og fritterne bløde. Men portionerne er generøse, god stemning og smilende hurtig betjening. Kun mod kontant. Hvis man istedet for restaurant betragter "The Bird" i kategorien burgerbar er anmeldelsen lidt venligere. Burgeren er klart blandt de bedre i Berlin, og man kan godt være bekendt at invitere nogen med for at snuppe en burger her. Vi er milevidt fra Den Gyldne Måge og Burgerkongen. Måske er det bare berlin-guide? Vil du på The Bird, så passer det perfekt efter et besøg på lopperierne i Mauerpark eller før en begivenhed i Max Schmelling Halle. Reserver i god tid. Adressen er Am Falkplatz 5 eller også på Kottbusser Dam i Kreuzberg green

I kø til anmeldelse

Der er grænser for hvor mange burger berlin-guide kan konsummere, og derfor er der en del steder på observationslisten, som trænger til en anmeldelse. Hører gerne dine erfaringer.

  • Lily Burger. Lige ud af landevejen håndholdt burger med god bolle og pommes. Am Friedrichshain 34, 10967 Berlin – Prenzlauer Berg. Skulle efter sigende kunne præstere en burger med 2 kilo kød og over en halvmeter høj. Rammer præcist ved siden af en hver form for god smag.
  • Room 77 i Grafestrasse 77 i Kreuzkölln. Skriver om sig selv: This is ROOM77, the restaurant at the end of capitalism: Warm beer, cold women and fast food made slow. Det er ambitiøst.
  • Bunsmobile - Food truck. Hold øje med små festivaller og events. Du kan være heldig. 
  • Supreme. Ser rigtig gode ud. Oranienburger Straße 26 i Mitte
  • Burger de Vile. Burgerdjævlen ligger på Kurfürstendamm 22 i Charlottenburg
  • The Butscher. Kantstrasse 44 i Charlottenburg
  • Ruben & Carla, Linienstraße 136, 10115 Berlin-Mitte
  • Kumpel & Keule. Den gode slagtermester burger i Markthalle Neun (Eisenbahnstraße 42) i Kreuzberg
  • Tommi's burgerjoint. Får rigtig fin omtale. Invalidenstraße 160 & Ku'damm 212. Tommis er også dukket op i København - forøvrigt. Reserver på forhånd. Du kan få bernaise til fritterne. Det er jo et kæmpeplus. Bernaise er ikke ukendt i Berlin - men næsten.
  • Yellow Burgermanufaktur, Schönhauser Allee 122
  • Kaffee Burger, Torstraße 60 har intet med burgere at gøre. Men godt sted til gang i den lørdag aften.
  • Zsa Zsa i Motzstr. 28, Schöneberg nævnes af flere, men med asiatiske træk
  • Rembrandt Burger i Richard-Sorge-Str. 21 
  • VOLTA i Brunnenstr. 73 i Wedding får topkarakter på BestBerlinBurger.

StilinBerlin har også haft burgerafstemning - og er faldet for de mere kreative og moderne. Tjek dem her ellers se Footprints.


Lidt burgerhistorie, du kan tygge på

Ordet ”Burger” er en frisk forkortelse af ”Hamburger”. En burger er i Berlin-guides øjne noget med en oversavet bolle med grillet hakket kød imellem som minimum. Men du kan finde burgere med alle slags kød imellem – også fisk og blæksprutter – og endda vegetariske burgere uden kød. Andre steder er det kød uden bolle. Burger kan med andre ord være et vidt begreb. Berlin-guide er fundamentalist på dette afgørende spørgsmål.

Hamburgeren henter sit navn fra Tysklands næststørste by, Hamburg. Ligesom frankfurteren fra Frankfurt og wieneren fra Wien. Der er en del slagsmål om hamburgerens oprindelse. Den første historien i aviserne er fra 5. juli 1896 i Chicago Daily Tribune, hvor der madanmelderen havde besøgt en ”Sandwich Char” og spiste en sandwich bestående af brød med en bøf lagt i. Helt fundamentalt.

Er burgeren i virkeligheden dansk?

Andre peger på, at burgeren er opfundet af danskeren Louis Lassen, som ejede Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut.

Berlin-guide mener, at det nok er den mest troværdige historie. Naturligvis stammer burgeren fra en dansker. Berlin-guide formoder, at: Led og ked af rugbrød med spegesild på hjemegnen immigrerede Louis i 1886 til America og fandt både hvidt brød og oksekød i rigelige mængder. Han kombinerede simpelthen det bedste han mødte i den nye verden og skabte burgeren. Udfra de grunlæggende principper i den danske ret "klapsammen". Det kan næsten ikke blive mere rødt og hvidt.

Til glæde for os alle. Det med Louis Lassen er rigtig nok – resten er simple følgeslutninger foretaget af Berlin-guide. Louis Lunch eksisterer stadigvæk - dog med ny ejer - så du kan besøge den fredede bygning i Conneticut, USA.

Hvis nogen ved mere om, hvor Louis Lassen kom fra i Danmark hører vi gerne fra slægtninge. Det ville jo være interessant, hvis "hamburgeren" i virkeligheden burde hedde en "Svendburger", "Viburger", "Nyburger", "Vordingburger" eller "Fredensburger".

Hvis det i virkeligheden er en "Sønderburger" stiller det hamburgeren i et helt nyt lys. Så må vi slå i bordet. Så løb tysken i 1864 ikke bare med Sønderjylland, men også vores mad og efterlod os med rugbrød og spegesild. Så må vi til EU domstolen, hvor man kan få ret til navne på egnsretter. En hamburger skal fremover hedde en Sønderburger, hvis de skal sælges lovligt i Europa. ... hvis altså Louis Lassen kom fra Sønderborg. Det bliver spændende at følge.

New York Magazine har beskrevet Louis Lassens ret: ”Retten havde ikke noget navn før nogle grove søfolk fra Hamburg navngav retten efter dem selv”. (Kilde Wikipedia). Der er en del andre, som gør danskerne rangen stridig. Men nogen er begyndt med en kødbolle, andre har lagt spejlæg på.

Berlin-guide er ikke i tvivl: Burgeren er en dansk opfindelse. Det er et eksempel på dansk innovation og markedstilpasning. En rugbrødsklapsammen med fedt og sild havde aldrig fået samme gennemslagskraft. Nyd din burger - den er dansk!

Den første MacDonalds åbnede i 1940 i Californien. Det burde faktisk være muligt at kræve at MacD, at de som minimum markedsførte en Louis Lassen First Original Burger. Ideen er hermed givet videre.

Kilder:

 

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Paris1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Par...

Et soldaterkvarter under den tysk-franske krig i 1870. Billedet er ikke Anton von Werners hovedværk - men en af berlin-guide's favoritter på Nationalgalleriet i Berlin.

Billeder fra Berlin
Richard Overy: Det tredje rige – historien

Anmeldelse. Historien om det tredje rige med Adolf Hitler, Nazismen, myrderierne, 2. verdenskrig kender de fleste. Det er en stor historie. Den engelske historie professor Richard Overy har i ”Det tredje rige – historien” rullet historien op fra ølstue-kuppet i München i 1923 til nederlaget i 1945 – og et perspek [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
1989 7. oktober: DDR fylder 40 år

1989 var et festår i DDR. Den tyske demokratiske republik fyldte 40 år den 6. og 7. oktober og lederne inviterede alle vennerne fra verdens kommunistiske partier til banket, taler og en stor militærparade. Alle sejl var sat til og flagene vejede. Parolerne hang over alt. Men folket var ikke med. De protesterede.

Berlins historie
Volker Kutscher: Gereon Rath - Berlins hårdeste kr...

Anmeldelse. Hvordan mon der egentlig var i Berlin i 1920-erne og 1930-erne? Før hele det gamle centrum blev smadret til ukendelighed og tyskerne besluttede sig for den totale krig. Hvordan var stemningen? Hvordan så der ud? Den tyske forfatter Volker Kutscher har sat sig for at skrive en serie af 6 krimier for årene 1929 til 1935 [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Gedenkstätte Köpenicker Blutwoche

I 1933 gik SA amok på politiske modstandere i Berlin. De politiske modstandere blev torteret og slået ihjel. SA – nazisternes Stormtropper – var ansvarlig for sikkerheden ved nazisternes politiske møder, men SA gik ikke afvejen for slagsmål i gaderne. Fra januar 1933 blev SA en politi-enhed, som kunne arrestere  [ ... ]

Det tredje rige
Arild Hvidtfeldt: I fred og krig

Anmeldelse. Få danskere oplevede Berlins undergang. De der var journalister kunne berette direkte fra fjendens lejr. En af dem var journalisten Arild Hvidtfeldt, som i erindringsbogen "I fred og krig" fra 1995 fortæller om sine oplevelser i Berlin.

Erindringer og øjenvidner
Traudl Junge: Til den bitre ende. Hitlers sekretær...

Anmeldelse. Traudl Junge fra München blev som 22-årig sekretær for Hitler. Hun levede tæt på Hitler i 3 år og var med til det sidste i bunkeren under Berlin indtil han skød sig selv. Traudl Junge overlevede og skrev sine erindringer i bogen "Til den bitre ende". Bogen er siden filmatiseret i den fremragende [ ... ]

Erindringer og øjenvidner

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Berlin Food Digest #28

    Berlin Food Stories Jul 14, 2018 | 10:08 am

    Dear Reader, Consider this newsletter the official guide to the Berlin summer of 2018 as I bring you news of glorious Frosé drinks, Japanese shaved...The post Berlin Food Digest #28 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS

    Berlin Food Stories Jul 9, 2018 | 09:02 am

    NEU PROUDLY PRESENTS THE SECOND EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES! Once again, we’re bringing some of the world’s most famous chefs to Berlin for a once in...The post NEU DINNERS appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Touring Bavaria

    Berlin Food Stories Jun 12, 2018 | 18:26 pm

    THIS ARTICLE IS PRESENTED IN COLLABORATION WITH DS AUTOMOBILES DIESER ARTIKEL WIRD IN ZUSAMMENARBEIT MIT DS AUTOMOBILES PRÄSENTIERT The lush green hills and mountainous region...The post Touring Bavaria appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 19:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Favourite Korean Foods in Berlin

    Eating in Berlin Apr 27, 2018 | 18:37 pm

    Juki – Tteokbokki Tteokbokki, translated as “stir-fried rice cake”, is one of my favourite Korean snacks/meals of all time. It’s chewy, sticky, spicy, and sweet – definitely on my order list, if I see it on the menu. Apparently this dish has been part of […]The post Favourite Korean Foods in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...