Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Byens bedste burgerbar

Pin It

En gang imellem trænger man bare til en burger. Ikke så meget snak. Den amerikanske håndsandwich har indtaget det meste af verden. De lige ud af landevejen som McDonalds (også kaldet "Den Gyldne Måge") og Burger King findes også i Berlin. Det er nogen gange alt, hvad man har brug for. Men vil du videre i Berlins burgerverden er du havnet det rigtige sted. Sidst i artiklen fortæller berlin-guide, at burgeren i virkeligheden kan være en pæredansk opfindelse.

burgerbarbbi


Burgers er fastfood og bør ikke kræve reservationer, omklædning og stearinlys for at lykkes. Flere af de dyre steder i byen har også en burger på menuen, men så bliver det så fint, at det kræver kniv og gaffel - og måske ikke engang ligner en to-hånds sandwich. Tjek fx The Bird og White Trash Fast Food som begge får meget ros for deres burgere. Dönerbarere og pizzariaer er som regel også friske på at lave dig en burger. Så en burger er ikke svære at finde.

Men hvor finder man en burgerbar med en god burger? Vi har spist, læst og været rundt. Vi har ikke magtet at spise dem alle sammen, så vi har også lyttet til andres anbefalinger. Burgerbarene nedenfor dukker op på de fleste lister i lidt forskellig rækkefølge. Så må du prøve selv. Big boy.

Den gode burger

Hvad består den gode burger af? Her er, hvad berlin-guide.dk dømmer efter.

  • Kød. Først og fremmest ordentligt kød. Frisk og grillet. Gerne omkring 200 gram så man får en god kødsmag i burgeren. Ikke tørstegt. Gerne lidt rosa. Stegeskorpe.
  • Brød. Brødet skal være frisk og blødt, holde på burgen. Gerne lidt sødt, men ikke dominere oplevelsen. 
  • Fyld. Smagene - hvad der end er i - må gerne matche bøffen med noget stærkt, surt, sødt, salt. Bacon, jalepenos, avokadoer er muligheder - men syltet agurk og god ketchup er et et must. Men variationerne er mange. Det er bedst, når det er simpelt. Ost, amerikansk cheddar, er godt. Salat - hvorfor egentlig?
  • Passende og håndterbar. Forholdet mellem brød, kød og fyld skal være passende. Nogle af burgerne bliver enormt store og næsten umulige at spise. Burgeren behøver ikke at være gigantisk. Den skal kunne håndteres i hånden, ideelt set, og uden at falde fra hinanden fra første til sidste bid. Det er ikke fedt at blive smurt ind i burger.
  • Spisbar. Jo mere håndterlig burgeren er, des mindre behov for borde og stole. Det er der heller ikke ved en dansk pølsevogn. Men selvom den er håndterlig er det rart at kunne sidde ned med sin burger og fritter og drik uden at skulle balancere eller sluge det hele for at få det overstået. Måske et spørgsmål om alder. Men gerne bord og stol.
  • Fritter. Og så skal der fritter til naturligvis. Burger og fritter hører bare sammen. Fritter kan spises med andet, men burgeren kan ikke. Gerne gode fritter, som har fået tre gange i frituren og alle kunstens regler. Brændvarme, sprødbrune med lidt blød inden i. En god mayo eller andet som dip.

Det er et spørgsmål om fornemmelse og sans for råvaren - og derfor kampen er så hård blandt burgerbarerne. Oversigten er ikke rangordnet, så mange burgere kan berlin-guide ikke magte at spise. Men burgerbarene er dem de fleste fremhæver, og de får også berlin-guides kommentar med på vejen. green betyder, at der har berlin-guide spist en burger. Mindst en.

Berlins bedste burgerbar

Burgeramt

Burgeramt i Krossener Straße 22 i Friedrichhain har fået flest stemmer hos TIP's læsere. Burgerkontoret har en del nyskabende burgere på menuen.  - Berlin-guide tror dog ikke helt at dette er første pladsen, fritterne ordinære og bollerne kedelige - men sammenlignet med de tre næste, så er her næsten kongelig restaurationsforhold. Det vil sige - det er stadig rock'n'roll, men man kan få et sted at sidde. Burgeren egentlig for overlæsset, men med kniv og gaffel, så smager det godt. Lidt ventetid - men værd at vente på.green

Burgermeister

Burgermeister i Oberbaumstrasse 8 under U-bahnen ved Schlesiche Tor er indrettet i et gammelt toilet. På anden pladsen hos TIP's læsere og berlin-guide kan kun nikke anerkendende - bortset fra, at Burgermeister må være nummer eins. Her har vi fået fremragende burger. Ikke så meget eksperiment - bare velsmag. Springer du de største burgere på menuen over lever de faktisk op til kriterierne for "den gode burger". Favorit. Beliggende under jernbanen mellem vejsporene giver til gengæld et minus. Det er ikke det fedeste sted at spise midt i bilosen. Køen kan også være lidt lang. Ny fillial er dukket op ved Kottbusser Tor, hvor man ovenikøbet sidder rimeligt, og kan vente i ro og mag mens ens burger bliver lavet - ungdommeligt i en atmosfære af slagteri/ventesal/kantine. Det gør den nok til Berlins bedste burgerbar. Gå ikke efter de største burgere her. Så hellere nappe to almindelige. Husk fritterne. De er gode. green

BBI Berlin Burger International

Berlin burger International i Pannierstraße 5, Neukölln trækker kunder til. Der er flere forskellige burgere på programmet - og det i både normalstørrelse og i "mach es gross" "gør den stor" størrelse. Tredjepladsen hos TIPs læsere - men først hos mange andre. Burgeren er fremragende - dog er brød og pommes frites af almindelig god standard. Stedet er lidt større end et hul i væggen - men ikke meget. En lun forårsaften er der et mylder af mennesker. Det tog en halv times tid at få bestilt og få sin burger. Lidt en udfordring at finde en sideplads. En større udfordring at spise stående. Burgeren er for stor til en-håndskriteriet.green

Hamburger Heaven

Hamburger Heaven i Graefestrasse 93 ligger ofte i top - og burger himlen her får mange stemmer. Vi har spist bøffen og pommesfriterne er gode. Rigtig gode. Men det er en hul-i-væggen restaurant. Du må sidde og spise på et smalt fortorv. Så god burger - ringe omgivelser. Køb evt din burger her og sæt dig ned på Admiralsbrücke og fortær din burger der.green

Marienburger

Marienburger i (hvad ellers) Marienburger Straße 47 i Prenzlauer Berg får gode anmeldelser af deres 180 grams bøffer. Gå efter de lidt dyrere bøffer af Neuland-kød. Er kæresten vegetar er der også en Haloumi-burger på programmet. Service skulle være i top.

Andy's diner

Andy's diner  på Potsdamer Platz 1 i Mitte skal med her. Både fordi burgeren er hæderlig uden at være prangende - og så kan man som regel få en god siddeplads på denne traditionelt indrettede amerikanske diner. Man kunne ligeså godt være i Memphis her og se Elvis træde ind af døren. Der er også Andys diner ved Alexanderplatz og på Messedam. Passende før biografturen i Sony Center overfor eller efter besøg i filmmuseet. Vent ikke den store gastroburger oplevelse.green

Schiller Burger

Schiller Burger er en lille burgerkæde i Berlin. Sjældent fremhævet som gode - men til gengæld ikke blandt de billigste. Sidst vi var på besøg var der pommes af søde kartofler. Det er godt. Du finder dem i Herrfurthstrasse 7, Neukölln, Schönleinstrasse 34, Kreuzberg eller Wühlischstrasse 41, Friedrichshain og sikkert flere steder.

The Bird

The Bird er en af Berlins hotte bøf og burgerbarer. Alle guidebøger anbefaler The Bird. De er heller ikke beskedne selv og et besøg kræver reservation i god tid. Prisen er 4 stjernet for burgere, men kvaliteten og oplevelsen 3 stjernet - og der var ellers seks at give. Lokalerne er ordinære, bøfbollen er en tør scones? og fritterne bløde. Men portionerne er generøse, god stemning og smilende hurtig betjening. Kun mod kontant. Hvis man istedet for restaurant betragter "The Bird" i kategorien burgerbar er anmeldelsen lidt venligere. Burgeren er klart blandt de bedre i Berlin, og man kan godt være bekendt at invitere nogen med for at snuppe en burger her. Vi er milevidt fra Den Gyldne Måge og Burgerkongen. Måske er det bare berlin-guide? Vil du på The Bird, så passer det perfekt efter et besøg på lopperierne i Mauerpark eller før en begivenhed i Max Schmelling Halle. Reserver i god tid. Adressen er Am Falkplatz 5 eller også på Kottbusser Dam i Kreuzberg green

I kø til anmeldelse

Der er grænser for hvor mange burger berlin-guide kan konsummere, og derfor er der en del steder på observationslisten, som trænger til en anmeldelse. Hører gerne dine erfaringer.

  • Lily Burger. Lige ud af landevejen håndholdt burger med god bolle og pommes. Am Friedrichshain 34, 10967 Berlin – Prenzlauer Berg. Skulle efter sigende kunne præstere en burger med 2 kilo kød og over en halvmeter høj. Rammer præcist ved siden af en hver form for god smag.
  • Room 77 i Grafestrasse 77 i Kreuzkölln. Skriver om sig selv: This is ROOM77, the restaurant at the end of capitalism: Warm beer, cold women and fast food made slow. Det er ambitiøst.
  • Bunsmobile - Food truck. Hold øje med små festivaller og events. Du kan være heldig. 
  • Supreme. Ser rigtig gode ud. Oranienburger Straße 26 i Mitte
  • Burger de Vile. Burgerdjævlen ligger på Kurfürstendamm 22 i Charlottenburg
  • The Butscher. Kantstrasse 44 i Charlottenburg
  • Ruben & Carla, Linienstraße 136, 10115 Berlin-Mitte
  • Kumpel & Keule. Den gode slagtermester burger i Markthalle Neun (Eisenbahnstraße 42) i Kreuzberg
  • Tommi's burgerjoint. Får rigtig fin omtale. Invalidenstraße 160 & Ku'damm 212. Tommis er også dukket op i København - forøvrigt. Reserver på forhånd. Du kan få bernaise til fritterne. Det er jo et kæmpeplus. Bernaise er ikke ukendt i Berlin - men næsten.
  • Yellow Burgermanufaktur, Schönhauser Allee 122
  • Kaffee Burger, Torstraße 60 har intet med burgere at gøre. Men godt sted til gang i den lørdag aften.
  • Zsa Zsa i Motzstr. 28, Schöneberg nævnes af flere, men med asiatiske træk
  • Rembrandt Burger i Richard-Sorge-Str. 21 
  • VOLTA i Brunnenstr. 73 i Wedding får topkarakter på BestBerlinBurger.

StilinBerlin har også haft burgerafstemning - og er faldet for de mere kreative og moderne. Tjek dem her ellers se Footprints.


Lidt burgerhistorie, du kan tygge på

Ordet ”Burger” er en frisk forkortelse af ”Hamburger”. En burger er i Berlin-guides øjne noget med en oversavet bolle med grillet hakket kød imellem som minimum. Men du kan finde burgere med alle slags kød imellem – også fisk og blæksprutter – og endda vegetariske burgere uden kød. Andre steder er det kød uden bolle. Burger kan med andre ord være et vidt begreb. Berlin-guide er fundamentalist på dette afgørende spørgsmål.

Hamburgeren henter sit navn fra Tysklands næststørste by, Hamburg. Ligesom frankfurteren fra Frankfurt og wieneren fra Wien. Der er en del slagsmål om hamburgerens oprindelse. Den første historien i aviserne er fra 5. juli 1896 i Chicago Daily Tribune, hvor der madanmelderen havde besøgt en ”Sandwich Char” og spiste en sandwich bestående af brød med en bøf lagt i. Helt fundamentalt.

Er burgeren i virkeligheden dansk?

Andre peger på, at burgeren er opfundet af danskeren Louis Lassen, som ejede Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut.

Berlin-guide mener, at det nok er den mest troværdige historie. Naturligvis stammer burgeren fra en dansker. Berlin-guide formoder, at: Led og ked af rugbrød med spegesild på hjemegnen immigrerede Louis i 1886 til America og fandt både hvidt brød og oksekød i rigelige mængder. Han kombinerede simpelthen det bedste han mødte i den nye verden og skabte burgeren. Udfra de grunlæggende principper i den danske ret "klapsammen". Det kan næsten ikke blive mere rødt og hvidt.

Til glæde for os alle. Det med Louis Lassen er rigtig nok – resten er simple følgeslutninger foretaget af Berlin-guide. Louis Lunch eksisterer stadigvæk - dog med ny ejer - så du kan besøge den fredede bygning i Conneticut, USA.

Hvis nogen ved mere om, hvor Louis Lassen kom fra i Danmark hører vi gerne fra slægtninge. Det ville jo være interessant, hvis "hamburgeren" i virkeligheden burde hedde en "Svendburger", "Viburger", "Nyburger", "Vordingburger" eller "Fredensburger".

Hvis det i virkeligheden er en "Sønderburger" stiller det hamburgeren i et helt nyt lys. Så må vi slå i bordet. Så løb tysken i 1864 ikke bare med Sønderjylland, men også vores mad og efterlod os med rugbrød og spegesild. Så må vi til EU domstolen, hvor man kan få ret til navne på egnsretter. En hamburger skal fremover hedde en Sønderburger, hvis de skal sælges lovligt i Europa. ... hvis altså Louis Lassen kom fra Sønderborg. Det bliver spændende at følge.

New York Magazine har beskrevet Louis Lassens ret: ”Retten havde ikke noget navn før nogle grove søfolk fra Hamburg navngav retten efter dem selv”. (Kilde Wikipedia). Der er en del andre, som gør danskerne rangen stridig. Men nogen er begyndt med en kødbolle, andre har lagt spejlæg på.

Berlin-guide er ikke i tvivl: Burgeren er en dansk opfindelse. Det er et eksempel på dansk innovation og markedstilpasning. En rugbrødsklapsammen med fedt og sild havde aldrig fået samme gennemslagskraft. Nyd din burger - den er dansk!

Den første MacDonalds åbnede i 1940 i Californien. Det burde faktisk være muligt at kræve at MacD, at de som minimum markedsførte en Louis Lassen First Original Burger. Ideen er hermed givet videre.

Kilder:

 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Museum for de vestallierede i Berlin

De allierede styrker fra Frankrig, Storbrittannien og USA havde udstationerede soldater og civile fra 1945 til 1994. De havde hver deres sektor at passe på.

DDR og den kolde krig
1349 Da den danske konge angreb Berlin

I 1349 fik en falsk kurfyrste og en ny tysk-romersk Kejser trådt den danske konge Valdemar Atterdag så eftertrykkeligt over tæerne, at kongen samlede sine soldater, sejlede over vandet og gik i kødet på tyskerne. Han fik næsten erobret Berlin. Han ordnede makronerne og sluttede fred med dem alle sammen. Det var  [ ... ]

Berlins historie
Trabimuseum i Berlin - Verdens ringeste bil på ege...

Trabimuseet i Berlin. "Trabi" er det tyske kælenavn for den østtyske bil Trabanten.Egentlig et skækkeligt køretøj, men det har opnået kultstatus især i Berlin. Og så bilen fået sit eget museum.

Teknik- og videnskabsmuseer
Ian Buruma: År NUL - en fortælling om 1945

Anmeldelse. De fleste fortællinger om 2. verdenskrig slutter med tyskernes overgivelse og de 2 atombomer i Japan. Den hollandske forfatter Ian Burumas fortælling "År NUL - en fortælling om 1945" handler om månederne efter afslutningen: De lange knives nat, sortbørshandel, dødsdomme afsagt i flæng og [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Albrecht Koschorke: Adolf Hitlers Min kamp

Anmeldelse. Den tyske litteraturprofessor Albrecht Koschorke har analyseret Adolf Hitlers bog "Mein Kampf". Albrecht Koschorke undersøger, hvordan nazisternes bibel kunne påvirke millioner af mennesker. Det gør han med litteraturvidenskabens værktøjskasse.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Jørgen Grønvald Laustsen: Hitler

Anmeldelse. Adolf Hitler, født 20. April 1889 i Braunau am Inn, i det østrig-ungarske kejserrige var fra 1933 til 1945 Führer/Reichskanzler og diktator i Tyskland. Han skød sig selv den 30. April i sin bunker i Berlin. Adolf Hitler er fortsat et mysterium for verden. Hvordan kunne han ”ske”? Historikeren J [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Transportinfo på din smartphone - apps til Berlin

Der er et mylder af apps til din smarte telefon. Her samler berlin-guide et lille udpluk af de apps, som hjælper dig med at finde rundt i Berlin. Vær opmærksom på dit dataforbrug på smartphones og ipads og hvad de alle sammen hedder når du rejser. De fleste anvender kort, som downloades løbende. Det slider [ ... ]

Transport til og rundt i Berlin

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • St. Bart

    Berlin Food Stories Feb 9, 2018 | 09:08 am

    In a time where the pressure of the explosive growth around Berlin’s restaurant scene is threatening the existence of great, casual dining, St. Barts appears...The post St. Bart appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #25

    Berlin Food Stories Feb 3, 2018 | 09:02 am

    Dear Reader, I hope 2018 has got you feeling all fresh and ready for a year of serious eating in Berlin! The city’s usual January...The post Berlin Food Digest #25 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS

    Berlin Food Stories Feb 1, 2018 | 11:36 am

    WELCOME TO THE FUTURE OF BERLIN DINING. NEU dinners is the new project by the people behind Terroir Berlin where we will throw highly creative and experimental...The post NEU DINNERS appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • 5 Essential Things You Have to Know When You’re New in Berlin

    iHeartBerlin.de Feb 21, 2018 | 00:49 am

    illustrations: Berk Karaoglu Expats arrive in the city with varying levels of life experience and capacities to adapt. Everyone is anxious to speed up the initiation process and finally become a true Berliner, but few are aware that this noble title comes at a price. First off, you have to learn to live with extremely […]

    Read more...
  • PortrAid: When Art Helps People in Need

    iHeartBerlin.de Feb 20, 2018 | 03:41 am

    Sponsored Today we want to introduce you to a very special exhibition that’s currently happening at the DRIVE. Volkswagen Group Forum in Berlin-Mitte. Initiated by Thomas Rusch and the ABURY Foundation from Berlin the exhibition “PortrAid. Get art. Give work.” shows portraits of weavers from Ethiopia taken by photo artist Xiomara Bender. What makes this […]

    Read more...
  • Berlin’s Iconic Nightlife Illustrated by Virginie Kypriotis

    iHeartBerlin.de Feb 16, 2018 | 05:09 am

    We have encountered many memorable illustrations of our favorite places in Berlin. Of our go-to clubs, our favorite freaky Berlin people and Berlin’s eclectic nightlife, but we have never seen an illustrator capturing the mental showdown of it all. The meta-level of what is playing out in our minds, when we go party in all […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Quà Phê

    Eating in Berlin Nov 19, 2017 | 22:29 pm

    This post is written in cooperation with MasterCard and is part of the current issue of Sister Mag. All pictures were taken by the amazing Jules from Herz und Blut. Winter has arrived in Berlin and there is no quick escape to a warm paradise. […]The post Quà Phê appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Explore Guide

    Eating in Berlin Oct 31, 2017 | 17:46 pm

    If you’ve never heard of or been to Huelva, let me tell you that place is gorgeous. Basically, Huelva is a province in Southern Spain with a capital town that goes by the same name. It’s part of the Andalusia region and borders Portugal and […]The post Huelva Explore Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Food Guide

    Eating in Berlin Oct 29, 2017 | 13:17 pm

    Welcome to my Huelva Food Guide! All of my food travel guides are a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Huelva Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...