Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Fastfoodguide - Imbiss

Københavnere spiser hotdogs, Polakker Zapiekanki, Parisere Crêperier - men gademaden i Berlin købes hos Imbiss - et ord der omfatter alt fra fortorvsbutikker, der sælger Currywurst til huller i muren, hvor du kan få en Döner Kebab eller en bøtte med nudler. Det fint hvis man skal spare kronerne til at købe øl for, men der er sjældent tale om kulinariske åbenbaringer - men solide Berlinske klassikere. Tag aldrig til Berlin uden at få mindst en currywurst eller döner. Prisen er typisk 2-4 Euro. Den Gyldne Måge (eller McD) er også en mulighed - men Imbiss kan være mere end det... 

Kaffepause


Selve ordet Imbiss stammer fra gammel højtysk: imbizan som betyder "at bide i" - altså at spise. En Imbs var et typisk mellemmåltid. I Danmark snupper vi en indianer i kano i Kafe Fodkold (en hotdog ved pølsevognen). Englænderne har deres velpolerede Tea-time. I det tysksprogede hedder måltidet alt efter region og tidspunkt på dagen Vesper, Brotzeit, Frühstück, Jause, Marend/Marende, Znüni und Zvieri, Unternessen, Gabelfrühstück eller Neinerln.

Imbiss er et sted at få en hapser, så man kan holde til det næste hovedmåltid. At de så kan være så omfattende, at det er vanskeligt at forestille sig et solidt, preussisk middagsbord bagefter er en anden sag. 


Hvilken imbiss? 


Det er ikke let at anbefale en imbiss frem for en anden - for der imbiss überalles i Berlin. Men lokkemad kan fx være:

  • W Imbiss i første division for imbisser. En af de bedste er W Imbiss på Kastanienalle 49 på kanten af Mitte og Prenzaluerberg. Gordon W., laver maden og du kan kende ham på hans Fez. For 4 Euro får du naan pizza og for lidt mere får du ris med marinerede laks og japansk dressing. Det er billigt - men intet er færdiglavet, så der er lidt ventetid.
  • WKD Lebensmittel i Mitte, Rochstrasse 2 er en lille butik med friske økologisk varer og vine. God stemning og übertrendy sted. Her får du slow food til fast food priser.
  • FoodBall i Neue Schönhauser Strasse 11 - Prenzlauer Berg ligger i en skobutik i mitte - og al maden er formet som fodbolde. 
  • Dolores i nærheden på Rosa Luxembourg Strasse 7 - Mitte, sælger burritos og quesadillas. Den første Mexi Imbiss i Berlin.
  • Plaetzl Imbiss, Passauer Str. 4 sælger kosher imbiss.
  • Wusteri - pølseriet - Hardenbergstr. 29d ved Zoo. Masser af curry´s at vælge imellem.
  • WonderWaffel i Adalbertstrasse 88 i Kreuzberg - lækkert med lækkert i. Mest som dessert.
  • Konnopkes Imbiss på Schönhauser Allee 44a i Prenzlauerberg.  Ziervogel familien startede deres Imbiss den 4. oktober 1930 - den internationale dyre dag. Spis den Currywurst som en indfødt og bestil den darmlos - tarmløs, tak. Går for at være en af de bedste. I don't know. Pølsen er ok, men så fantastisk? Prøv selv - køen er lang. Der er souvenirs.

Og så er der selvfølgelig alle de andre... 


fastfoodinberlin


Tyskerne spiser masser af måltider i imbiss, fastfood og masseproduceret mad. Se den lille film neden for om de mest almindelige tyske spisesteder.
  1. Storkantinene på de tyske arbejdspladser kan være enorme - fordi arbejdspladserne er store. I en storkatine kan der blive processeret 10.000 kilo fødevare omdagen. 8.500.000 måltider langes dagligt over diskene i Tyske kantiner.
  2. Burger-kæderne - også i Tyskland er McDonalds og Burger King og andre sælger 2.500.000 måltider dagligt.
  3. Fly catering er en gigantisk madbusiness. Alene Lufthansa serverer mad til over 1.000.000 tyskere hver dag.
  4. Nordsee restauranterne hitter med deres friske fisk. Mad der ikke bliver købt bliver smidt ud igen efter 2 timer. Så fisken er frisk. 250.000 tyskere spiser fisk herfra hver dag.
  5. Subway sandwiches, hvor man selv bestemmer indholdet. 75.000 tysker sluger en hver dag.
  6. Pizza Hut hitter i Tyskland. Standardiserede pizza er åbenbart det bedste. Salatpizzaen det mest populære. 30.000 gæster hver dag.
  7. IKEA sælger kødboller i deres varehusrestauranter til tyskerne. 5 millioner kødboller ryger der ned hvert år. Nogle går i IKEA bare for at spise kødboller. De står for 5 procent af IKEAs omsætning. Hverdag 20.000 gæster.



En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

1945 2. maj - Berlin overgiver sig ved et sofabord

Den 2. maj 1945 kapitulerede Berlin. Krigen var ikke slut, men våbene tav i Berlin. Aftalen om våbentilstand blev underskrevet af den tyske general Weidling foran den sovjetiske general Vasily Ivanovich Chuikov ved sofabordet i en stuelejlighed i Schulenburgring 2 i Tempelhof. 6 dage senere fulgte hele Tyskland med.

Berlins historie
Michael Katz Krefeld: Savnet

Anmeldelse. Den tidligere kriminalbetjent Thomas "Ravn" Ravnsholdt bliver involveret i en dramatisk eftersøgning på en forsvunden regnskabschef. Sporene fører til Berlin og trækker tråde helt tilbage til STASI. Veldrejet actionkrimi med et godt tempo. Krimien "Savnet" er perfekt til ferien - især hvis du er p&a [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Gideon Greif: Vi græd uden tårer - Om Auschwitz

Anmeldelse. Auschwitz. Helvede på jord. Her effektiviserede nazisterne mord på jøder og andre uønskede i en industriel proces. Forsyningerne af mennesker fra hele Europa med tog til Birkeneau. De arbejdsduelige sorteres fra og resten - uden hensyn til alder og køn - blev gelejdet direkte i omklædningsrum, hvor [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Guide til tysk whisky - en tur med procenter

Er du til whisky ved du, at der ikke findes andet end skotsk singlemalt. Eller er det nu også sandt? Amerikanere, canadiere, irer har altid lavet whisky og japanere, indere, svenskere, belgiere og altså danskere kan lave whisky. Så det er prutfisedumt at hævde, at man ikke kan drikke andet end skotsk whisky eller singlemalts [ ... ]

Spiseguiden
Michael Boas Pedersen: Danmark under den kolde kri...

Anmeldelse. Danmark under den kolde krig - småstat mellem supermagter er en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005. Bogen indgår i serien His2rie og tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Hans Christian Post: Berlins Alexanderplatz

Anmeldelse. Alexanderplatz er en central plads for Berlin. Pladsen er hovedperson i Döblins formidable bog: Alexanderplatz. Det er næsten umuligt at besøge Berlin uden at passerere over eller under Alexanderplatz. Pladsen opstod i det 13. århundrede, hvor byens hovedåre krydsede vigtige handelsveje ved byens nordl&osla [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Volker Kutscher: Gereon Rath - Berlins hårdeste kr...

Anmeldelse. Hvordan mon der egentlig var i Berlin i 1920-erne og 1930-erne? Før hele det gamle centrum blev smadret til ukendelighed og tyskerne besluttede sig for den totale krig. Hvordan var stemningen? Hvordan så der ud? Den tyske forfatter Volker Kutscher har sat sig for at skrive en serie af 6 krimier for årene 1929 til 1935 [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Zeit für Brot

    Berlin Food Stories May 23, 2018 | 08:52 am

    Sourdoughs as plump and heavy as vespa tires. Bread rolls that echo like a perfectly ripe melon when you tap them with your fingers. Loafs...The post Zeit für Brot appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #27

    Berlin Food Stories May 10, 2018 | 10:50 am

    Dear Reader, May is all about celebrating summer vibes and sipping on wine, which is exactly why it’s time for RAW Wine Fair. It kicks off...The post Berlin Food Digest #27 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • RAW WINE 2018

    Berlin Food Stories May 7, 2018 | 14:59 pm

    Thank the wine gods, the RAW Wine fair is back! And for the very first time, the legendary wine weekend has been moved to a glorious Berlin...The post RAW WINE 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Aids Follies – A Dark Musical about the History of HIV

    iHeartBerlin.de May 24, 2018 | 02:27 am

    Approximately 0.5 % of the Berlin population is infected with HIV.  This number ranks Berlin on top of all German cities shortly followed by Hamburg. Due to effective medication nowadays you can live a long and healthy life even with an HIV infection. This has made the disease less frightening among younger generations which results […]

    Read more...
  • City Icons – A Contemporary Souvenir of Berlin

    iHeartBerlin.de May 23, 2018 | 01:01 am

    When you think of Berlin souvenirs you probably think of plastic TV towers and tacky T-shirts. None of these things really capture the spirit of the city as we see it, and I’m sure none of you would be interested in any of those. The Italian label Paloma came up with a new design souvenir […]

    Read more...
  • #FreiheitBerlin – A Monument for the Freedom in Berlin

    iHeartBerlin.de May 19, 2018 | 15:21 pm

    Sponsored One of the things that everyone tells me when I ask them what they think is special about Berlin is the sense of freedom here. Having lived here for such a long time I often tend to take it for granted, not realizing how it’s actually quite special to be able to wear whatever […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Favourite Korean Foods in Berlin

    Eating in Berlin Apr 27, 2018 | 18:37 pm

    Juki – Tteokbokki Tteokbokki, translated as “stir-fried rice cake”, is one of my favourite Korean snacks/meals of all time. It’s chewy, sticky, spicy, and sweet – definitely on my order list, if I see it on the menu. Apparently this dish has been part of […]The post Favourite Korean Foods in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES

    Eating in Berlin Apr 1, 2018 | 15:14 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Grand Tang Xi Yu Little […]The post EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...