Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Knödel - et lynkursus

fShare
13

Knödel eller Klösse er en spise de fleste danskere har en vis distance til. Retfærdigt eller uretfærdigt, så har denne fortræffelige, sovseopsamlende kogte bolleklump af kartoffel, gammel brød i den grad indtaget det centraleuropæiske køkken: tyskere, østrigere, ungarer, serbere, slovenere, tjekker og ukrainere spiser alle glade knödel. Nogle så meget, at de også snupper dem til dessert. Nedenfor viser den bayerske kok både semmelknödel og kartoffelknödel.


Hvor den geografiske "knödelgrænse" går er lidt usikkert. Det er syd for Padborg (helt sikkert) og det er syd for Berlin - men dog så tæt på Berlin, at du nu og da kan løbe ind i knödel. I Ungarn hedder de gombóc eller knédl, i Slovenien knedlji eller cmoki, i Tjekkiet er knedle eller knedliky, i Luxembourg Kniddel, I Bosnien, Kroatien eller Serbien skal du bestille knedle - og i Italien er det Canederli eller Gnocchi. Ordet kloss er i familie med klump, knold og kugle. Plattysk siger Klüten - i Nordfriesland klump.

Især i Østrig, Tyskland og Tjekkiet spiller knödlen en stor rolle. I Tjekkiet er man lige frem usikker på om en tjekkisk pige er giftefærdig, hvis hun ikke kan lave knödel. En knödel er typisk kogt og på størrelse med en stor bolle. Serveres måske i skiver. I Danmark spiller melbollen ingen rolle. Vi kender den vist kun i dem frosne "kød og melbolle" blanding til den hurtige aftensmad og selv der er melbollen milevidt fra en knödel. Vil du opleve knödel må du tættere på knödelland.

Knödelvariationer


Men hvad pokker er det? Knödel dækker over mange varianter, så at sige at man ikke kan lide "knödel" er nok lidt hastigt. Giv knödel en chance:

  • Buchweizenklösse er kartoffelklösse med boghvede og bacon. Faktisk en nordtysk specialitet. I Holstein kan du fx få Holsteiner Buchweizenklöße.
  • Böhmische Knödel af hvedemel og smager som dampet brød. Lokalt også kaldet Wuchten.
  • Griessklössen er lavet af groft hvedemel, semolina - ligesom pasta - samt æg og mælk.
  • Klösse / Knödel kan være lavet af en dej med enten reven kartoffel eller kartoffelmos blandet æg og mel. Det er den rene vare. Kartoffelknödel kan du fx må som tilbehør til flæskesteg og god sovs. I Italien vil de også hedde Gnocchi di patate.
  • Knedliky fra Tjekkiet er dampet brød skåret i skiver. Du har måske fået dem på restauranten U Fleku i Prag.
  • Königsberger Klopse er ikke knödel - men store kogte kødboller.
  • Leberknödel er en slags store kød-melboller, som spises i suppe.
  • Semmelknödel er brød knödel med tørt, hvidt brød, mælk og æggeblommer. Nogle gange er de kogt i et klæde og hedder så Serviettenknödel. Andre varianter med brød er käseknödel med ost, tyrolsk spinatknödel med spinat (og ikke tyrolere) samt Speckknödel med bacon.
  • Speckknödel er med bacon
  • Thuringer Klösse er lavet af kartoffel og måske også fyldt med croutoner eller skinke stykker. De
  • Wickelklösse er en blanding af kartofler og semmelmel fra Erzgebirgen (ved Dresden). Degen rulles ud, smøres med brød, drysses med krummer, rullet sammen og skåret i skiver, som så koges.

Rejser du til Brasillien har de tyske immigranter taget knödel med, men laver dem her med ris, hvedemel og æg.

Desserterne


  • Marillenknödel er med abrikos. Marillenknödel mit Zimt, Zucker und Semmelbrösel er med kanel, sukker og rasp.
  • Topfenknödel er med quark ost, kanelsukker og serveret med æblesovs og streusel (en blanding af sukker, smør og krummer, som giver en sprødoverflade, når det bliver bagt.
  • Zwetschkenknödel er en dessert. Lavet af mel og kartoffeldej omkring hele blommer (svedsker) eller abrikoser og der efter rullet i varme, brunede (med smør og sukker) brødkrummer.

Restauranter i Berlin


I Berlin kan du ofte finde knödel på spisekortet - måske du skulle prøve specialister som:

  • Restaurant Spätzle & Knödel, Wühlischstraße 20, Friedrichshain 
  • Restaurant Knödelwirtschaftswunder, Fuldastr.33, Neukölln
  • Knödel-Restaurant "häppies", Dunckerstraße 85 i Prenzlauer Berg

Kilde: Selvstudier, kogebøger, Wikipedia


 

fShare
13

En ide til rejsen?

Annonce

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Historiske rejser - hvorfor ikke få en rejseleder ...

Historiske rejser er et passioneret dansk rejseselskab, der arrangerer skræddersyede historisk-kulturelle rejser til blandt andet Berlin. Du kommer i engagerede og kyndige hænder med rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen, som har skrevet mere end 450 historiske artikler og er lige så berlinn&osl [ ... ]

Guidede ture
Steffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæs...

Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Michael Klos: DDR 1949-1989 – den virkeliggjorte s...

Anmeldelse. Efter 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt og i den russiske Zone opstod en ny tysk stat, DDR. DDR eksisterede fra 1949 til 1989, hvor en fredelig revolution endte med at DDR blev opløst og en del af Vesttyskland. Enkelte savner DDR. De fleste er tilfredse med, at DDR forsvandt. Men hvad var det glemte land? Michael Klos har skrev [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Henrik V. Ringsted: Erindringer

Anmeldelse. Flere danske journalister var i Berlin under 2. verdenskrig mens bomberne faldt. Henrik V. Ringsted var Politikens markante udsendte - og efter krigen var han korrespondent ved processerne i Nürenberg. Det kan man læse om i hans "Erindringer " i bind 1-3.

Erindringer og øjenvidner
Gedenkstätte Köpenicker Blutwoche

I 1933 gik SA amok på politiske modstandere i Berlin. De politiske modstandere blev torteret og slået ihjel. SA – nazisternes Stormtropper – var ansvarlig for sikkerheden ved nazisternes politiske møder, men SA gik ikke afvejen for slagsmål i gaderne. Fra januar 1933 blev SA en politi-enhed, som kunne arrestere  [ ... ]

Det tredje rige
Zuchthaus Brandenburg-Görden

I Brandenburg-Görden havde nazisterne et fængsel for politiske fanger og omkring 2.000 mennesker blev henrettet her. Det yngste offer var blot 15 år, franskmanden Henri Delst. Det gik både udover tyskere og mennesker fra andre europæiske lande, dog så vidt vides ingen danskere. 60 procent var politiske fanger. Man [ ... ]

Nazisternes KZ lejre omkring Berlin
Richard Overy: Det tredje rige – historien

Anmeldelse. Historien om det tredje rige med Adolf Hitler, Nazismen, myrderierne, 2. verdenskrig kender de fleste. Det er en stor historie. Den engelske historie professor Richard Overy har i ”Det tredje rige – historien” rullet historien op fra ølstue-kuppet i München i 1923 til nederlaget i 1945 – og et perspek [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Palsta

    Berlin Food Stories Nov 1, 2018 | 11:29 am

    Oderstraße should righteously be renamed the riviera of Neukölln. The street constitutes the western border of Tempelhofer Feld and beyond it you have nothing but...The post Palsta appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #30

    Berlin Food Stories Oct 18, 2018 | 13:44 pm

    Dear Reader, Greetings from the other side of a legendary Berlin food summer that came filled with magnificent food, events, sundowners and much more. Things...The post Berlin Food Digest #30 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS #3

    Berlin Food Stories Sep 17, 2018 | 20:07 pm

    NEU RETURNS WITH THE THIRD EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES. Forget regular. NEU is everything but regular. NEU is not about foie gras...The post NEU DINNERS #3 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • The Unadorned Realness of Berlin

    iHeartBerlin.de Nov 13, 2018 | 20:56 pm

    As born and raised Neuköllner the 26-years-old photographer Hanko Ye really knows how to capture the unadorned and raw side of life in Berlin. Any kind of daily urban situation could represent a source of inspiration. He shoots photos of the streets, U-Bahn stations or green spaces. Private or public, intimate or social, forbidden or […]

    Read more...
  • Another Excess: Photos Exploring Queer Life & Hedonism in Berlin

    iHeartBerlin.de Nov 7, 2018 | 17:34 pm

    Spyros Rennt’s intimate and voyeuristic images archive an excessive queer reality. He flashes his very personal light on brief moments in between Berlin dance floors and bedrooms, on silly fucks, hard dicks, and cold fries. Hailing from Athens, Greece the self-taught image creator made his way to the German capital in 2011, inspired by the […]

    Read more...
  • BEAT: A New TV Show about Crime, Techno and Berlin

    iHeartBerlin.de Nov 7, 2018 | 17:27 pm

    Crime, techno, and Berlin: these three words are the perfect keywords to describe BEAT, the brand new TV show that will premiere on November 9th, 2018, on Amazon Prime. This crime show tells the story of Robert Schlag, a Berlin club promoter. Robert, also known as BEAT, is a real Berlin nightlife lover whose excesses […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Eating in Berlin – Change it up with Berchtesgadener porridge

    Eating in Berlin Nov 6, 2018 | 23:01 pm

    AD/WERBUNG   Whenever the temperature drops, there are certain things I immediately crave: hot soups, fluffy blankets you can also wrap around your neck as a scarf and a comforting big bowl of porridge in the morning. If this is also you, stay tuned, because […]The post Eating in Berlin – Change it up with Berchtesgadener porridge appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro

    Eating in Berlin Oct 5, 2018 | 10:15 am

    AD/WERBUNG   You wouldn’t believe it, but I’ve never been to one of the Metro wholesale stores before. I’ve seen people coming back from their adventures at this seemingly magical place, where you can get everything food-related your heart desires, but never had the chance […]The post Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 14:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...