Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Sauerkraut

Sauerkraut. Sauerkraut spises til mange klassiske tyske retter og er et hovedtilbehør som fx vores rødkål. Nogle gange er eneste tilbehør sauerkraut. Det er ikke farligt og man kan lære at sætte pris på det. Det er super sundt og miljøvenligt og alt muligt godt. I Danmark hedder det surkål, og selvom det er sjældent på vores breddegrader i dag var det tidligere meget almindeligt.


Sauerkraut - slowfood med stil

Sauerkraut er ikke en specialkål. Sauerkraut består normalt af hvidkål og lidt salt og forvandles gennem naturlig gæring til sauerkraut. Der skal ikke bruges andet end hvidkål og salt og så klarer naturlige mælkesyrebakterier resten over nogle uger. Kålen kan varerier lidt og nogen bruger spidskål og omkring stuttgart er de kendt for at anvende filderkraut, som er en særlig god hvikål. Den kan også laves med rødkål.

Surkål er en konserveringsmetode til fint snittet hvidkål. Kålen opbevares lufttæt, hvilket får den til at ensilere - og kålen bliver lettere at forkøje. Surkål er et hovedtilbehør i retter med svinekød og svinepølser.

Lav selv sauerkraut

Her en lille opskrift på sauerkraut - eller surkål:

· 1 hvidkålshoved (evt. rødkål)
· 20 g salt (man regner 1% salt ifht hvidkålens vægt - andre siger 2%)
Desuden kan du bruge eller udelade
· 4 enebær
· 1 madæble

Fjern de yderste blade og vask kålen rent. Gem nogle af de yderste pæne blade. Del hvidkålen i 4-5 stykker og fjern stokken. Resten af kålen snittes meget fint. Skræl og skær æblet i tynde skiver. Læg kålen i en stor krukke i tynde skiver i lag på 3 cm. For hvert lag fordeles lidt salt, enebær og æbleskiver. Pres massen sammen undervejs, så der trænger lidt væde ud. Fortsæt til alt er brugt. Tryk massen sammen. Til slut lægges en tallerken ovenpå med en tung sten. Formålet er, at hvidkålen hele tiden presses ned og holdes under væden. Dæk krukken med klæde og et tungt låg. Stil krukken ved stuetemperatur i 2 uger - og derefter køligt i kælderen i 4 uger. Andre siger stuetemperatur i 5-6 uger.

Jo længere tid des større surhed. Hvis den bliver grøn må du begynde forfra - det grønne eller en stram lugt skylles råd fordi der er sluppet ilt til. Renlighed er vigtig og tætsluttende låg. Råd kan også opstå, hvis der er for meget eller for lidt salt, så det er vigtigt at blande salt og hvidkål godt.

Se også denne opskrift på kvalimad. Der er andre opskrifter, hvor kålen varmes i magarine og tilsættes eddike. Det lyder ikke rart og er uendelig langt fra ægte surkål. Sauerkraut er ikke det samme som coleslaw eller syltet hvidkål, hvor det sure er eddike.

Sauerkrautgear

I Tyskland kan du købe en rigtig sauerkrautkrukke, hvor låget kan forsegles med vand. Så kan gasserne slippe ud, men der kan ikke slippe ilt eller bakterier ind. 

Er du vild med køkken gadgets, så er sauerkrautkrukken din mulighed for at ligge dig i førerfeltet. Du kan fx købe en online her. De sælger krukker fra 2 til 40 liter og det dækker med garanti dit behov for sauerkraut. Men der er nok mange andre steder, hvor du kan købe en krukke: Nik. Schmitt & sohn eller hos gärtopf. Skal du spørge efter den i butikkerne skal du i køkkenudstyrsbutikker eller afdelinger og sige ordet: Sauerkrauttopf. Det er flotte krukker og en god historie.   

Gider du ikke vente 4-10 uger på din sauerkraut og bare gerne vil have det rigtige tilbehør eller træne før din tur til Tyskland, så køb sauerkraut på konservesdåser. Selv i Danmark er muligt at finde en god bøtte sauerkraut i supermarkedet. Mon ikke de fleste tyskere trods alt også tyer til at købe sauerkraut på dåse?.

Krauterne

Sauerkrauten har været definerende for tyskerne - krauterne.

Sauerkraut går langt tilbage i historien og krauterne kunne ligeså godt være kinsere, for de lavede også sauerkraut for tusinder af å siden. Sauerkrauten var også kendt af grækere og romere og lægen Hippokrates anbefalede sauerkraut og den romerske kaiser Tiberius sendte soldaterne på feldtog med sauerkraut i bagagen.

Siden middelalderen har kål været en helt almindelig afgrøde og alle kunne helt simpelt selv lave sauerkraut. Rigtigt lavet kunne kålen så holde hele vinteren og hvis den ikke opvarmes beholder den alde gode vitaminer. Den engelske opdagelsesrejsende James Cook med bragte store tønder med sauerkraut på sine rejser for at forhindre skørbrug blandt sine sømænd. Citroner har større c-vitamin indhold, men er ikke helt så tilgængelige og billige som sauerkraut.

I det 19 århundrede kom der fart på masseproduktionen af Sauerkraut. Den kommer især fra Dittmarsken, fra Fildern ved Stuttgart, Merkendorf i Bayern, Südphalz og Nordrhein-Westfalen. I sult og krigstider har sauerkraut været uhyre vigtig. Sauerkraut er ikke livsvigtigt mere. Vi har kølemuligheder og masser af frisk frugt året rundt. Selv i Tyskland har interessen for sauerkraut været dalende.

Men for den sundhedsbevidste er der rigtig meget godt at sige om sauerkrauten. Nærmest ingen kalorier, masser af mineraler og vitaminer, lokal dyrket og kræver ikke energi til køling. Varmes den op forsvinder en del af sundhedsgvinsten, så spis den frisk.

Tysklands bedste sauerkraut har jeg fået i Regensburg i "wurstkugel", som en flere hundred år gammel pølsebar. Hjemmelavet sauerkraut med hjemmelavede pølser med hjemmelavet sennep med godt brød. Et andet sted er - i følge værten selv - nær Würtzburg på Gasthof Bötsch, Hauptstrasse 2, Unterpleichfeld. Man kan overnatte der. Det kan være nødvendigt, for der er 4,5 timers kørsel syd for Berlin. Et stop værd, når du er på vej til Berlin sydfra. Bestil bord: : +49 9367 8602.

Men dybest set er sauerkraut så såre simpelt, at det næsten er bedst alle steder.

Står du med al din sauerkraut så spis den med fx pølser, hamburgryg, haxe. Egner sig godt til som tilbehør til vinterretter. Lav evt choucroute, hvis du er ude i den helt store surkålsfejring.

 

En ide til rejsen?

Annonce

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Affinity Konar: Mischling

Anmeldelse. De 12-årige tvillingesøstre Pearl og Stasha kommer sammen med deres mor og bedstefar til KZ-lejren Auschwitz i 1944.Tvillinger var i høj kurs ved medicinske forsøg, så de bliver straks ved ankomsten sorteret fra - og istedet for gasovnen havner de i Dokter Mengeles menneskelige ZOO, hvor der bliver ekspe [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Brandenburg - landet rundt om Berlin

Brandenburg er den delstat, der omgiver Berlin. Hovedstaden i Brandenburg er Potsdam. Brandenburgs rødder går tilbage til 1157, til Mark Brandenburg, da askanieren Albrächt der Bär erobrede området og gjorde det til en del af hellige romerske rige. Fra 1415 til 1918 styrede Hohenzollerne Brandenburg. Fra 1701 til 1945 v [ ... ]

Introduktion til Berlin
Økologisk indkøb i Berlin

I Danmark er vi langt med økologiske fødevarer, men tyskerne har i en stor bue overhalet Danmark som økologiens frontsoldater. I Berlin er der store supermarkeder kun med økologiske varer. Øko-supermarkeder har vi mellemrum set i Danmark, men slet ikke i samme omfang som i Berlin. Udover supermarkederne er der nat [ ... ]

Shoppesteder
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Richard Overy: Det tredje rige – historien

Anmeldelse. Historien om det tredje rige med Adolf Hitler, Nazismen, myrderierne, 2. verdenskrig kender de fleste. Det er en stor historie. Den engelske historie professor Richard Overy har i ”Det tredje rige – historien” rullet historien op fra ølstue-kuppet i München i 1923 til nederlaget i 1945 – og et perspek [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Søren Flott: Danskeren der ville dræbe Hitler

Anmeldelse. "Danskeren der ville dræbe Hitler" af journalisten Søren Flott er en biografi om danskeren Jens Peter Jessen og attentatet mod Adolf Hitler den 20. juli 1944. Ideen til attentatet kom fra Jens Peter Jessen. Han blev sammen med de øvrige attentat mænd henrettet før krigens afslutning. Attentatet blev kend [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Ian Buruma: År NUL - en fortælling om 1945

Anmeldelse. De fleste fortællinger om 2. verdenskrig slutter med tyskernes overgivelse og de 2 atombomer i Japan. Den hollandske forfatter Ian Burumas fortælling "År NUL - en fortælling om 1945" handler om månederne efter afslutningen: De lange knives nat, sortbørshandel, dødsdomme afsagt i flæng og [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • NEU DINNERS #3

    Berlin Food Stories Sep 17, 2018 | 22:07 pm

    NEU RETURNS WITH THE THIRD EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES. Forget regular. NEU is everything but regular. NEU is not about foie gras...The post NEU DINNERS #3 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • BERLIN’S TOP 50 EATERIES 2018

    Berlin Food Stories Sep 6, 2018 | 09:57 am

    Dear Reader, Welcome to the third edition of BERLIN’S TOP 50 EATERIES – the yearly endeavour that lists my favourite restaurants and eateries in Berlin right now. The...The post BERLIN’S TOP 50 EATERIES 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #29

    Berlin Food Stories Aug 21, 2018 | 12:58 pm

    Dear Reader, Coming to you from a scorching hot Berlin summer I bring soothing news of some very cool restaurant openings across Berlin along with...The post Berlin Food Digest #29 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Here’s What You Can Do To Fight Against Racism

    iHeartBerlin.de Sep 20, 2018 | 23:34 pm

    Political activism made easy: Sassy YouTuber and witty digital activist Tarik Tesfu picks five social projects against racism and xenophobia that need your financial support right now. Tarik has been bopping around the web since 2015. As a self-proclaimed “gender-messiah” and “do-gooder” the young Berliner vlogs about gender equality, LGBTQI*rights and racism in Germany in […]

    Read more...
  • Get to Know Berlin’s Best Wine Bars at the Day of the Open Wine

    iHeartBerlin.de Sep 19, 2018 | 01:04 am

    photo: Deutsches Weininstitut – Sponsored Berlin has the fantastic reputation of a multicultural melting pot that is brimming with plentiful international influences in every area of life, from arts and culture to food and drinks. And while we remain grateful to live in a place where authentic alcoholic beverages from all corners of the world are readily […]

    Read more...
  • Night Out – A New Berlin Nightlife Movie

    iHeartBerlin.de Sep 17, 2018 | 22:33 pm

    Berlin’s infamous nightlife never ceases to inspire filmmakers from all over the world it seems. After big hits such as Berlin Calling, Victoria, and B-Movie now comes a new attempt to capture the one thing that seems to be the city’s main trademark. With Night Out, Greek director and screenwriter Stratos Tzitzis is – more than […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 16:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 19:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...