Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Sauerkraut

fShare
0

Sauerkraut. Sauerkraut spises til mange klassiske tyske retter og er et hovedtilbehør som fx vores rødkål. Nogle gange er eneste tilbehør sauerkraut. Det er ikke farligt og man kan lære at sætte pris på det. Det er super sundt og miljøvenligt og alt muligt godt. I Danmark hedder det surkål, og selvom det er sjældent på vores breddegrader i dag var det tidligere meget almindeligt.


Sauerkraut - slowfood med stil

Sauerkraut er ikke en specialkål. Sauerkraut består normalt af hvidkål og lidt salt og forvandles gennem naturlig gæring til sauerkraut. Der skal ikke bruges andet end hvidkål og salt og så klarer naturlige mælkesyrebakterier resten over nogle uger. Kålen kan varerier lidt og nogen bruger spidskål og omkring stuttgart er de kendt for at anvende filderkraut, som er en særlig god hvikål. Den kan også laves med rødkål.

Surkål er en konserveringsmetode til fint snittet hvidkål. Kålen opbevares lufttæt, hvilket får den til at ensilere - og kålen bliver lettere at forkøje. Surkål er et hovedtilbehør i retter med svinekød og svinepølser.

Lav selv sauerkraut

Her en lille opskrift på sauerkraut - eller surkål:

· 1 hvidkålshoved (evt. rødkål)
· 20 g salt (man regner 1% salt ifht hvidkålens vægt - andre siger 2%)
Desuden kan du bruge eller udelade
· 4 enebær
· 1 madæble

Fjern de yderste blade og vask kålen rent. Gem nogle af de yderste pæne blade. Del hvidkålen i 4-5 stykker og fjern stokken. Resten af kålen snittes meget fint. Skræl og skær æblet i tynde skiver. Læg kålen i en stor krukke i tynde skiver i lag på 3 cm. For hvert lag fordeles lidt salt, enebær og æbleskiver. Pres massen sammen undervejs, så der trænger lidt væde ud. Fortsæt til alt er brugt. Tryk massen sammen. Til slut lægges en tallerken ovenpå med en tung sten. Formålet er, at hvidkålen hele tiden presses ned og holdes under væden. Dæk krukken med klæde og et tungt låg. Stil krukken ved stuetemperatur i 2 uger - og derefter køligt i kælderen i 4 uger. Andre siger stuetemperatur i 5-6 uger.

Jo længere tid des større surhed. Hvis den bliver grøn må du begynde forfra - det grønne eller en stram lugt skylles råd fordi der er sluppet ilt til. Renlighed er vigtig og tætsluttende låg. Råd kan også opstå, hvis der er for meget eller for lidt salt, så det er vigtigt at blande salt og hvidkål godt.

Se også denne opskrift på kvalimad. Der er andre opskrifter, hvor kålen varmes i magarine og tilsættes eddike. Det lyder ikke rart og er uendelig langt fra ægte surkål. Sauerkraut er ikke det samme som coleslaw eller syltet hvidkål, hvor det sure er eddike.

Sauerkrautgear

I Tyskland kan du købe en rigtig sauerkrautkrukke, hvor låget kan forsegles med vand. Så kan gasserne slippe ud, men der kan ikke slippe ilt eller bakterier ind. 

Er du vild med køkken gadgets, så er sauerkrautkrukken din mulighed for at ligge dig i førerfeltet. Du kan fx købe en online her. De sælger krukker fra 2 til 40 liter og det dækker med garanti dit behov for sauerkraut. Men der er nok mange andre steder, hvor du kan købe en krukke: Nik. Schmitt & sohn eller hos gärtopf. Skal du spørge efter den i butikkerne skal du i køkkenudstyrsbutikker eller afdelinger og sige ordet: Sauerkrauttopf. Det er flotte krukker og en god historie.   

Gider du ikke vente 4-10 uger på din sauerkraut og bare gerne vil have det rigtige tilbehør eller træne før din tur til Tyskland, så køb sauerkraut på konservesdåser. Selv i Danmark er muligt at finde en god bøtte sauerkraut i supermarkedet. Mon ikke de fleste tyskere trods alt også tyer til at købe sauerkraut på dåse?.

Krauterne

Sauerkrauten har været definerende for tyskerne - krauterne.

Sauerkraut går langt tilbage i historien og krauterne kunne ligeså godt være kinsere, for de lavede også sauerkraut for tusinder af å siden. Sauerkrauten var også kendt af grækere og romere og lægen Hippokrates anbefalede sauerkraut og den romerske kaiser Tiberius sendte soldaterne på feldtog med sauerkraut i bagagen.

Siden middelalderen har kål været en helt almindelig afgrøde og alle kunne helt simpelt selv lave sauerkraut. Rigtigt lavet kunne kålen så holde hele vinteren og hvis den ikke opvarmes beholder den alde gode vitaminer. Den engelske opdagelsesrejsende James Cook med bragte store tønder med sauerkraut på sine rejser for at forhindre skørbrug blandt sine sømænd. Citroner har større c-vitamin indhold, men er ikke helt så tilgængelige og billige som sauerkraut.

I det 19 århundrede kom der fart på masseproduktionen af Sauerkraut. Den kommer især fra Dittmarsken, fra Fildern ved Stuttgart, Merkendorf i Bayern, Südphalz og Nordrhein-Westfalen. I sult og krigstider har sauerkraut været uhyre vigtig. Sauerkraut er ikke livsvigtigt mere. Vi har kølemuligheder og masser af frisk frugt året rundt. Selv i Tyskland har interessen for sauerkraut været dalende.

Men for den sundhedsbevidste er der rigtig meget godt at sige om sauerkrauten. Nærmest ingen kalorier, masser af mineraler og vitaminer, lokal dyrket og kræver ikke energi til køling. Varmes den op forsvinder en del af sundhedsgvinsten, så spis den frisk.

Tysklands bedste sauerkraut har jeg fået i Regensburg i "wurstkugel", som en flere hundred år gammel pølsebar. Hjemmelavet sauerkraut med hjemmelavede pølser med hjemmelavet sennep med godt brød. Et andet sted er - i følge værten selv - nær Würtzburg på Gasthof Bötsch, Hauptstrasse 2, Unterpleichfeld. Man kan overnatte der. Det kan være nødvendigt, for der er 4,5 timers kørsel syd for Berlin. Et stop værd, når du er på vej til Berlin sydfra. Bestil bord: : +49 9367 8602.

Men dybest set er sauerkraut så såre simpelt, at det næsten er bedst alle steder.

Står du med al din sauerkraut så spis den med fx pølser, hamburgryg, haxe. Egner sig godt til som tilbehør til vinterretter. Lav evt choucroute, hvis du er ude i den helt store surkålsfejring.

 

fShare
0

En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Horst Evers: Hvis jeg var dig, så ville jeg da els...

Anmeldelse. Hvis jeg var dig, så ville jeg da elske mig – Wäre ich du, würde ich mich lieben. Det hedder en af Horst Evers bøger. Horst Evers er født i 1967 og er berlinsk forfatter og ”kabaretist”. Horst Evers beskæftiger sig med hverdagens besynderlige sider. Her en anmeldelse mere af Horst Ev [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Deiters udklædninger og forklædninger

Deiters er en kæmpe kostume- og udklædningsbutik i shoppingcenteret Rathauspassagen nær Alexanderplatz. Vil du være julemand, indianer, døden fra nokkebølle, popstjerne, mælkepige fra alperne eller jægersoldat – der er kostumer, hatte og rekvisitter til alle.

So f.....g specialbutik
Voksne på forlænget forårsweekend i Berlin

Vi skal på LANG forårsweekend i Berlin. Tre voksne par og 2 singler med hang til god mad, kultur, historie og nok ikke natklubber. Snak, hygge og god øl er vigtigt. De heldige flyver allerede onsdag aften og kan tage en dag på arbejde via internet og skype. De sidste kommer sent torsdag – og fredag morgen. Hjemrejsen  [ ... ]

Programmer og planer for den næste Berlintur
Bernau bei Berlin

Bernau bei Berlin er en lille by på kanten til Berlin mod nordøst. Her har boet mennesker i næsten 9.000 år og som ægte tysk by er den grundlagt på øl. Panke å leverer vandet og markgreven Albert den 1. af Brandenburg (Albrecht der Bär) blev ifølge myten så begejstret for &osl [ ... ]

Guide til byer rundt om Berlin
Michael Boas Pedersen: Danmark under den kolde kri...

Anmeldelse. Danmark under den kolde krig - småstat mellem supermagter er en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005. Bogen indgår i serien His2rie og tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Olling & Havsteen: Kongerækken

Anmeldelse. Kongerækken. Lindhardt og Ringhof har taget hul på en serie af små bøger om den danske kongerække af Anders Olling og Hans Erik Havsteen. De har interesse for Berlin-guide for de danske konger var en overgang også konger over Nordtyskland - og der var forbindelser til Berlin.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Økologisk indkøb i Berlin

I Danmark er vi langt med økologiske fødevarer, men tyskerne har i en stor bue overhalet Danmark som økologiens frontsoldater. I Berlin er der store supermarkeder kun med økologiske varer. Øko-supermarkeder har vi mellemrum set i Danmark, men slet ikke i samme omfang som i Berlin. Udover supermarkederne er der nat [ ... ]

Shoppesteder

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • BERLIN MICHELIN STARS 2019

    Berlin Food Stories Feb 26, 2019 | 18:01 pm

    The Guide Michelin 2019 for Germany was released on February 26th, 2019 in Berlin and, as usual, Berlin surprised the rest of the world with...The post BERLIN MICHELIN STARS 2019 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #32

    Berlin Food Stories Feb 25, 2019 | 14:47 pm

    Dear Reader, It’s been a fantastic start to the year with several, incredible restaurant discoveries and a food scene that’s pulsating with good energy! Check...The post Berlin Food Digest #32 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Hallmann & Klee

    Berlin Food Stories Feb 6, 2019 | 17:19 pm

    Hallmann & Klee is located in Rixdorf, an remote corner of Neukölln with the pleasant vibe of a small, German village. The location and its...The post Hallmann & Klee appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • A Guide to Berlin Arthouse Cinemas

    iHeartBerlin.de Mar 22, 2019 | 00:33 am

    photo: Martin aka Maha / cc.  In a world where streaming services are so widespread that it is possible to watch any movie on laptops, phones, tablets or TVs, going to the cinema continues to be a unique experience. To go out and sit in theatres, especially in cozy and intimate ones, means to elevate the simple […]

    Read more...
  • The Abandoned Spreepark Will Open Its Gates Once Again

    iHeartBerlin.de Mar 21, 2019 | 01:40 am

    photo: Tonkberlin / CC Berlin, are you ready for the Spreepark to finally (legally…) open its gates again?! You probably heard some stories of this abandoned amusement park in the Southeast of Berlin, but we got the real crazy sauce for you. So, why was it abandoned and how come no-one ever tore it down? […]

    Read more...
  • Fantastic Beasts of Berlin: A Safari Park at the Tempelhofer Feld

    iHeartBerlin.de Mar 18, 2019 | 00:07 am

    I’m sure we’ve all experienced some bizarre sightings on Tempelhofer Feld – but still, the pictures that you’ll about to see in this post will most definitely surprise you. Wild animals running free along the same stretches of land that are usually frequented by skaters? Read on to see some fantastic impressions of wildlife captured […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Eat at my favourite Indian restaurants in Berlin

    Eating in Berlin Mar 12, 2019 | 23:30 pm

    It’s the year 2019 and we barely have a handful of places that serve decent Indian food for me to create a small list. I’ve never seen the necessity to draw up recommendations, since there were just too few Indian restaurants where I would go […]The post Eat at my favourite Indian restaurants in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Eat at my favorite Chinese noodle shops in Berlin

    Eating in Berlin Mar 4, 2019 | 18:35 pm

    After slurping a fair amount of Chinese noodles, it’s time to put my favourite ones into a list for you guys. Since all of them are very different in style, preparation and cuisine, there is no need for comparison and the list is without order. […]The post Eat at my favorite Chinese noodle shops in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Seoul Food Guide

    Eating in Berlin Feb 19, 2019 | 18:10 pm

    Welcome to my Seoul Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Seoul Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...