Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Schweinshaxe - Vikingmad fra Spree

Kært ben har mange navne: Eisbein - også kaldet Schweinshaxe,  Hacse, Hechse, Haxe, Hämsche, Bötel, Stelze og Gnagi er den del på grisen, der befinder sig mellem knæ/albue og fodledet. På dansk svineskank. Der er masser af fedt på kødet og det skal tilberedes længe før det kan spises. Til gengæld er det vanskeligt at finde et stykke svinekød med mere smag i. Eisbein og schweinshaxe er tyske madklassikere.

haxe


Eisbein serveres i Berlin ofte kogt med ærtepure, sauerkraut eller andre simple anretninger. I Sydtyskland og Østrig bliver kødet ofte bagt i ovnen og får en sprød sværd. Det kaldes Schweinshaxe.  Det får man ofte i Berlin også.

Nogle steder er skanken "gepökelt" - det betyder sprængt. Tilbehør kan være brasede kartofler, sauerkraut, ærtepure eller knödel - nogen gange med en god og kraftig sovs. Salat har vi aldrig oplevet.

Skal du øve dig inden rejsen er der masser af opskrifter at finde på internettet - blandt andet her. Eisbein kan du få overalt - også på Berlins ældste restaurant - Zur Letzten Instanz. På havnen i Flensburg ligger Restaurant Hansen. Her får du haxe i kæmpeportioner, når du er på vej til eller fra Berlin. 

Opskrift - et forslag til Schweinshaxe

Hak løg og hvidløg og læg dem i en gryde med vand, peper, lauerbærblade, enebær og måske lidt kommen og salt. Læg skanken i gryden og snurrekog gerne ca 1½ time. Vandet skal dække. Kog fx om formiddagen. Til sidst giver du skanken et time i ovnen ved 200 grader. Tyskerne ridser ikke skindet og opnår et panser af svær omkring. Den kan blive flot, hvis du ridser i tern. I filmen ovenfor ryger de bare i ovnen i 4 timer mens de ligger og hygger sig i øl. Det giver også en god sovs.

En voksen mand kan kæmpe sig igennem en skank på et kilo - der er del fedt og ben man ikke spiser. Men du kan nok regne ca 1½ person per skank.

Spis med lidt sauerkraut til og semmelknödel.


Engelsk: Eisbein. Fransk: Pieds de porc, Jarret de porc, Jambonneau. Spansk: Odillo de cerdo og Dansk: Skank.




 

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Hatch - Det minimale Klistermærke-museum

Klistermærke museet Hatch er så lille, at det næsten er ubemærket. Det består af Oliver Baudachs private samling. Ifølge hjemmesiden er Hatch verdens første, eneste museum for klistermærke kunst – og så har det jo helt overset, at det trods sin lidenhed jo faktisk er verdens størs [ ... ]

Kunstmuseer
Museum for de vestallierede i Berlin

De allierede styrker fra Frankrig, Storbrittannien og USA havde udstationerede soldater og civile fra 1945 til 1994. De havde hver deres sektor at passe på.

DDR og den kolde krig
Fuchsbau bunkeren i Bad Sarow - rævegrav for nazis...

I sommeren 1943 besluttede waffen-SS at det var nødvendigt med en efterretningsbunker, og de fandt en passende plads nær Bad Sarow i Rauener Berge sydøst for Berlin. Med vanlig SS dramatik blev bunkeren kaldt "Fuchsbau" - rævegraven. Bunkeren blev efter krigen overtaget af DDR styret. I dag er den åben for besø [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Søren Flott: Danskeren der ville dræbe Hitler

Anmeldelse. "Danskeren der ville dræbe Hitler" af journalisten Søren Flott er en biografi om danskeren Jens Peter Jessen og attentatet mod Adolf Hitler den 20. juli 1944. Ideen til attentatet kom fra Jens Peter Jessen. Han blev sammen med de øvrige attentat mænd henrettet før krigens afslutning. Attentatet blev kend [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
På job i Berlin

Mange kommer til Berlin i forbindelse med deres arbejde - eller har et par dages arbejde med til Berlin. Overvej at finde dig en god kontor plads.

Bo i Berlin
Thomas Brussig: I den korte ende af Sonnenalle

Anmeldelse. Østberlin før murens fald er for mange indhyllet i tåger og myter. Hvordan var det? Hvordan føltes det? Hvordan så der ud? Forfatteren Thomas Brussig (f 1965) er selv opvokset i Østberlin og det meste af de første 25 år af hans liv foregik på indersiden af muren i DDR. Stemninge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Torben Kitaj: Tyskland efter 1989

Anmeldelse. Torben Kitaj, journalist og tidligere Tysklands korrespondent for DR, har skrevet bogen "Tyskland efter 1989". Det er en lærebog til gymnasieniveau i historie, samfundsfag og tysk. Læs den.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Berlin Food Digest #28

    Berlin Food Stories Jul 14, 2018 | 10:08 am

    Dear Reader, Consider this newsletter the official guide to the Berlin summer of 2018 as I bring you news of glorious Frosé drinks, Japanese shaved...The post Berlin Food Digest #28 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS

    Berlin Food Stories Jul 9, 2018 | 09:02 am

    NEU PROUDLY PRESENTS THE SECOND EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES! Once again, we’re bringing some of the world’s most famous chefs to Berlin for a once in...The post NEU DINNERS appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Touring Bavaria

    Berlin Food Stories Jun 12, 2018 | 18:26 pm

    THIS ARTICLE IS PRESENTED IN COLLABORATION WITH DS AUTOMOBILES DIESER ARTIKEL WIRD IN ZUSAMMENARBEIT MIT DS AUTOMOBILES PRÄSENTIERT The lush green hills and mountainous region...The post Touring Bavaria appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 19:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Favourite Korean Foods in Berlin

    Eating in Berlin Apr 27, 2018 | 18:37 pm

    Juki – Tteokbokki Tteokbokki, translated as “stir-fried rice cake”, is one of my favourite Korean snacks/meals of all time. It’s chewy, sticky, spicy, and sweet – definitely on my order list, if I see it on the menu. Apparently this dish has been part of […]The post Favourite Korean Foods in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...