Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Schweinshaxe - Vikingmad fra Spree

Kært ben har mange navne: Eisbein - også kaldet Schweinshaxe,  Hacse, Hechse, Haxe, Hämsche, Bötel, Stelze og Gnagi er den del på grisen, der befinder sig mellem knæ/albue og fodledet. På dansk svineskank. Der er masser af fedt på kødet og det skal tilberedes længe før det kan spises. Til gengæld er det vanskeligt at finde et stykke svinekød med mere smag i. Eisbein og schweinshaxe er tyske madklassikere.

haxe


Eisbein serveres i Berlin ofte kogt med ærtepure, sauerkraut eller andre simple anretninger. I Sydtyskland og Østrig bliver kødet ofte bagt i ovnen og får en sprød sværd. Det kaldes Schweinshaxe.  Det får man ofte i Berlin også.

Nogle steder er skanken "gepökelt" - det betyder sprængt. Tilbehør kan være brasede kartofler, sauerkraut, ærtepure eller knödel - nogen gange med en god og kraftig sovs. Salat har vi aldrig oplevet.

Skal du øve dig inden rejsen er der masser af opskrifter at finde på internettet - blandt andet her. Eisbein kan du få overalt - også på Berlins ældste restaurant - Zur Letzten Instanz. På havnen i Flensburg ligger Restaurant Hansen. Her får du haxe i kæmpeportioner, når du er på vej til eller fra Berlin. 

Opskrift - et forslag til Schweinshaxe

Hak løg og hvidløg og læg dem i en gryde med vand, peper, lauerbærblade, enebær og måske lidt kommen og salt. Læg skanken i gryden og snurrekog gerne ca 1½ time. Vandet skal dække. Kog fx om formiddagen. Til sidst giver du skanken et time i ovnen ved 200 grader. Tyskerne ridser ikke skindet og opnår et panser af svær omkring. Den kan blive flot, hvis du ridser i tern. I filmen ovenfor ryger de bare i ovnen i 4 timer mens de ligger og hygger sig i øl. Det giver også en god sovs.

En voksen mand kan kæmpe sig igennem en skank på et kilo - der er del fedt og ben man ikke spiser. Men du kan nok regne ca 1½ person per skank.

Spis med lidt sauerkraut til og semmelknödel.


Engelsk: Eisbein. Fransk: Pieds de porc, Jarret de porc, Jambonneau. Spansk: Odillo de cerdo og Dansk: Skank.




 

En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Forretningskultur i Tyskland - forstå din tysker b...

Anmeldelse. De andre er mærkelige. De er ihvertfald ikke lige som os. Har du kontakt med tyskere i din daglig dag, måske handel eller samarbejde, så er det nyttigt at forstå, hvordan de tænker. For de er ikke lige som os. Doris Rehrmann-Jørgensen og Marie-Luise von der Banck har skrevet en bog om forretning [ ... ]

Guidebøger
Den tyske krigsmarines hjerte – nu kun ruiner at f...

Den tyske søkrig blev styret fra Berlin fra 1943-45 af overkommandoen for den tyske krigsmarine [OKM]. Kommandocentralen lå ca 30 kilometer nord for Berlin i en skov. Bunkere, kaserne og master beskyttet af flak og maskingeværer. Lidt uklart om bunkerne blev sprængt af tyskerne selv eller af russerne. Men sprængt blev [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Tove Fleischer: Kærlighed i kommunismens tid

Anmeldelse. Tove Fleischer forelskede sig i en østtysk mand og flyttede til DDR i 1980’erne fra Århus. Her boede hun otte år som ”Ossie”. Livet i DDR er stadig dunkelt for de fleste af os, men Tove Fleischer løfter på tæppet og giver et unikt indblik i DDR hverdagen. Unikt, fordi vi sammen med [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Ankerklause - rå Kreuzberg stemningAnkerklause - rå Kreuzberg stemning

Ankerklause er et lille værtshus på Kottbusserdam i Kreuzberg. Næsten altid livligt og kolde øl. Hvad mere kan man ønske sig. Et populært sted at trække hen. Hver dag er åbent indtil de lukker. Køkkenet kører til kl. 23:00. Ankerklause giver sig ikke ud for noget. Der er ø [ ... ]

Guides til nattelivet i Berlin.
Allan A. Lund: Tacitus: Germania

Anmeldelse. I år 98 skrev den romerske senator og historiker Gaius Cornelius Tacitus en bog om de germanske stammer uden for det romerske rige. På latin hedder bogen "De Origine et situ Germanorum", men den er kendt som Germania. Der findes kun et enkelt eksemplar af bogen, som blev fundet i Hersfeldklosteret i byen Bad Hersfeld i Hesse [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Historiske rejser - hvorfor ikke få en rejseleder ...

Historiske rejser er et passioneret dansk rejseselskab, der arrangerer skræddersyede historisk-kulturelle rejser til blandt andet Berlin. Du kommer i engagerede og kyndige hænder med rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen, som har skrevet mere end 450 historiske artikler og er lige så berlinn&osl [ ... ]

Guidede ture
Richard Overy: Det tredje rige – historien

Anmeldelse. Historien om det tredje rige med Adolf Hitler, Nazismen, myrderierne, 2. verdenskrig kender de fleste. Det er en stor historie. Den engelske historie professor Richard Overy har i ”Det tredje rige – historien” rullet historien op fra ølstue-kuppet i München i 1923 til nederlaget i 1945 – og et perspek [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Örnek

    Berlin Food Stories Jan 10, 2019 | 16:30 pm

    My most exciting restaurant discovery of 2018? If I had to pick one, it has to be the Turkish grill Örnek in Wedding. But let’s...The post Örnek appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #31

    Berlin Food Stories Jan 5, 2019 | 09:43 am

    Dear Reader, 2018 was a brilliant year. It was the year that our experimental dinner series NEU Dinners came to life; Berlin’s Scandinavian food drought...The post Berlin Food Digest #31 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Palsta

    Berlin Food Stories Nov 1, 2018 | 12:29 pm

    Oderstraße should righteously be renamed the riviera of Neukölln. The street constitutes the western border of Tempelhofer Feld and beyond it you have nothing but...The post Palsta appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Eating in Berlin – Change it up with Berchtesgadener porridge

    Eating in Berlin Nov 7, 2018 | 00:01 am

    AD/WERBUNG   Whenever the temperature drops, there are certain things I immediately crave: hot soups, fluffy blankets you can also wrap around your neck as a scarf and a comforting big bowl of porridge in the morning. If this is also you, stay tuned, because […]The post Eating in Berlin – Change it up with Berchtesgadener porridge appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro

    Eating in Berlin Oct 5, 2018 | 12:15 pm

    AD/WERBUNG   You wouldn’t believe it, but I’ve never been to one of the Metro wholesale stores before. I’ve seen people coming back from their adventures at this seemingly magical place, where you can get everything food-related your heart desires, but never had the chance […]The post Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 16:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...