Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Tysk vinguide - langt bedre end rygtet

Pin It

I Berlin skal du drikke tysk vin. Mange tænker "liebfraumichsprøjtpuha" -  og sukkersøde vine af tvivlsom karakter har præget danskernes syn på tysk vin. Det værste kan stadig findes, hvis du er billig nok. Men lægger du lidt ekstra på bordet er der store oplevelser på vej.

Tyskvinkort


Romerne var de første til at plante vin i Tyskland og de valgte Moseldalen, som stadig er storproducent af vin i Tyskland. Tyskland er verdens 9. største vinland målt i liter. Otte ud af ti vine i Tyskland er hvide vine. Vindruen Riesling er langt den mest almindelige. Den har været dyrket i Tyskland siden det 11. århundrede.

Vinene bliver dyrket på stejle bjergskråninger ved især Rhinen og Mosel med vindistrikter som Rheingau, Rheinpfalz og Mosel. Her er det især druen Riesling, der bliver anvendt. Der bliver også produceret vin i Sachsen, blandt andet af druen Gewürtztrauminer - og sågar også lidt i Berlin på Kreuzberg. Længere mod syd i Baden er det druen Spätburgunder (Pinot Noir), der sidder på stænglerne.

Snus rundt i vinen - Tyske vinklassifikationer


Vinen har fire klassifikationer: Deutscher Tafelwein, Deutscher Landwein, Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) og Prädikatswein. Landwein er lige som fransk landvin Vin de Pays - og tafelvinen er det helt billige. Det findes der nu ikke meget af.

Kvalitetsvin (Qualitätswein) skal komme fra en af 13 vinområder (se numrene på kortet (fra Wikipedia)). Kvalitetsvinen styres med sukker og kvaliteten - smagen er stabil fra år til år:

 1. Ahr (syd for Kølln) ved floden Ahr. Herfra kommer der rødvin. Druerne er Frühburgunder, Riesling, Spätburgunder.
 2. Baden (på kanten til Schweiz) er det sydligste - og det tredjestørste vinområde i Tyskland. Druerne er Auxerrois, Chardonnay, Grauburgunder, Gutedel, Müller-Thurgau, Riesling, Saint Laurent, Schwarzriesling, Silvaner, Spätburgunder, Weißer Burgunder
 3. Franken. Druerne er Grauburgunder, Rieslaner, Riesling, Silvaner, Spätburgunder, Weißer Burgunder
 4. Hessisiche Bergstrasse - et minivinområde langs en landevej. Druerne er Grauburgunder, Müller-Thurgau, Riesling, Rivaner, Silvaner, Spätburgunder, Weißer Burgunder
 5. Mittelrhein er 110 kilometer langt fra Bingen am Rhein til Siebengebirge ved Bonn. Druerne er Grauburgunder, Riesling, Spätburgunder, Weißer Burgunder.
 6. Mosel (tidligere Mosel-Saar-Ruwer) er det femte største vinområde. De bedste vine kommer fra Wehlen, Bernkastel, Erden, Scharzhof, Eitelsbach. Druen er Riesling.
 7. Nahe - her er der dyrket vin siden 766. Riesling hvidvine og rødvine af druerne Dornfelder, Müller-Thurgau.
 8. Pfalz. Søde og fyldige hvidvine. Vin af druen Ehrenfelser samt Grauburgunder, Riesling, Spätburgunder, Weißer Burgunder
 9. Rheingau - her begynder tysk vin. Kvalitetsbetegnelsen "Kabinett" stammer herfra - altså vine, som er så gode, at de står i et kabinet for sig. Riesling og Spätburgunder ud over det hele. Vores egen favorit.
 10. Rheinhessen er Tysklands største vinområde.Druerne er Chardonnay, Frühburgunder, Gewürztraminer, Grauburgunder, Portugieser, Riesling, Silvaner, Spätburgunder, Weißer Burgunder.
 11. Saale-Unstrut ligger lige vest for Leipzig. Druerne er Riesling, Silvaner, Spätburgunder, Weißer Burgunder.
 12. Sachsen er det nordligste vinområde i Tyskland og ligger omkring Dresden. Druerne er Gewürztraminer, Grauburgunder, Riesling, Spätburgunder, Weißer Burgunder
 13. Württemberg har oftest rødvin på programmet. Druerne er Dornfelder, Grauburgunder, Kerner, Lemberger, Riesling, Schwarzriesling, Silvaner, Spätburgunder, Trollinger
 14. Berlin - druerne fra Spree. Nej, det er pjat og vintågede ønskedrømme. Læs mere om vin fra Berlin længere nede.

Den sidste gruppe af vine er Prädikatswein, som kun kan opnås af "Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA)". Prädikatet uddeles efter vinens sukkerindhold og kan svinge fra år til år. Prædikaterne du skal holde øje med er:

 • Kabinett - som er meget tørre til let søde vine. De tørre er angivet med trocken eller halbtrocken. Er de søde er det ikke angivet. Så gå udfra at din kabinett vin er sød, hvis den ikke er angivet som tør.
 • Spätlese er vin, der er høstet sent og er som regel halvsøde vine.
 • Auslese er søde, lækre vine. Den udvalgte høst. Enkelte er tørre - og så er det angivet.
 • Beerenauslese er sød vin
 • Eiswein er sød som Beerenauslese, men druerne er først blevet plukket, når de har fået frost.
 • Trocken-beerenauslese er toppen af intense og søde vine. De er knalddyre og laves når der er gået ædelt råd i druerne. Det sker måske kun 2 eller 3 gange på et årti.

Druer i Tyskland


Vin i Tyskland bliver lavet af forskellige druer. Den mest almindelige i Tyskland er Riesling. Viden om druer hedder Ampelografi, så har du lidt ampelografisk viden til middagsbordet om de druer, der dyrkes i Tyskland. De samme sorter kan have flere navne, så alternativ navnene er i parantes. Der findes omkring 140 druesorter i Tyskland, så nedenfor blot de mest almindelige:

Hvide vindruer:

 • Riesling (Rhinriesling, Donauriesling). Minder iflg Søren Frank om sauvignon blanc. En aromatisk drue med højt syreindhold. En god madvin som passer til alt fra havet og grøntsager samt asiatisk mad. Desuden til ost og hvis de er søde også til desserter med æbler og pærer. Hele 20% af vinarealet i Tyskland er plantet til med Riesling. Især i Mosel og Pfalz, men den findes overalt.
 • Chardonney (Arnoison, Beaunois). Kan variere en del i smagen. Mest fransk vin. Går til alt fra grillen og også til fisk og ost. Ved du ikke hvad du skal vælge - så snup en Chardonney.
 • Müller Thurgau (Rivaner, Riesling-Silvaner) er fra 1882, hvor den var en krydsning mellem en Riesling og en Sylvanerdrue Krydset blev lavet af drueforskeren Hermann Müller fra den schweiziske kanton Thurgau. Næsten 14% af vinarealet i Tyskland dækkes af Müller Thurgau druen. Herr Müller fandt på mange flere, men Thurgaudruen var hans ultimative succes.
 • Hvid burgunder (Pinot bianco, Hvid Klevener)
 • Grå burgunder (Pinot gris, Pinot grigio, Ruländer) - godt til fugle og kalv eller salted mad. 5% af vinarealet i Tyskland. Druen er blå - men hører til de hvide sorter.
 • Silvaner (Gamay blanc, Fliegentraube). Det var den der røg i den berygtede Liebfraumilch. En del skade på renomeet for både druen og tysk vin. Men begge kan altså være langt bedre end deres rygte. Dækker omkring 5% af vinarealet i Tyskland.
 • Gewürtztrauminer (Traminer, Gelber traminer). Enten kan du lide den for dens meget parfumerede smag - eller også ikke. Rigtig god til kryderede retter, fois gras, barbecuemad og den bedste allroundvin til ost.

Blå vindruer:

 • Spätburgunder (Pinot Noir, Blå Burgunder). En ædeldrue og den mest benyttede til rødvin. Stammer fra romerne og Bourgone i Frankrig. Den dækker næsten 12% af vinarealet i Tyskland, som er verdens tredje største Pinot Noir producent efter Frankrig og USA. Vinen fra Bourgogne er nærmest ubetaleligt. Supervin til kylling, men ikke til and. Godt til vildt og svampe. Undgå den til lam.
 • Dornfelder - en krydsning mellem Herolddruen (Blauer Portugiser og Blauer Frankish) og  Helfensteiner (Frühburgunder/Pinot Noir Précoce ×Trollinger/Schiava Grossa) fra 1995 af August Herold i Würtemberg. Indrømmet, det er ikke let at huske. Dækker idag 8% eller (8000 ha) af de tyske vinmarker. Den anden mest udbredte rødvinsdrue i Tyskland.
 • Schwarzriesling (Müllerrebe, Pinot Meunier). Sælges under et mylder af handelsnavne. I Tyskland dækker den blot 2% af vinarealet.
 • Blauer Portugieser (Portugalské Modré, Oporto Kék) er fra Sydøsteuropa. 6,5 % af vinarealet i Tyskland. En god spisedrue. Hvor det med det portugiske kommer fra er ikke helt klart. Måske indført fra Portugal i slutningen af 1700'tallet. I Ungarn indgår den i fx Okseblod. I Østrig druen den tredje mest plantede drue. 

Vin fra Berlin


Vin fra Berlin er vist mest et spørgsmål om enthusiasme og lokalpatriotisme. I Kreuzberg produceres 200 flasker hvert år af Kreuz-Neuburger. I Schöneberg produceres der Schöneberger Nahefreund i en gartneriskole. På Wilmersdorfer Stadion produceres omkring 100 liter Wilmersdorfer Rheingauperle årligt - også kendt som Wilmersdorfer Teufelströpfen - Wilmersdorfer djævledråber. Måske fordi de i første omgang blev dyrket på Teufelsberg, men til vinterrasserne havde man friskt brugt jernbanesveller med imprægnering. Det er rimer ikke på god vin. Resterne af vinmarken findes endnu på Teufelsberg. I Tempelhof laves Antennenberg-vinen nær Colditzbrücke og økonomisk understøttes det af en antenneproducent. På Prenzlauer Berg kan du købe Berliner Riesling og i bunkeren i Humboldthain ligger Hauptstadtsekt (Hovedstadschampagnen).

Det lyder af meget. Det er det ikke og langt det meste er ikke til salg. Hovedparten af druerne er importeret. Men Berlinvin er det nu alligevel. Nogle berlinere vil gerne have Berlin som det 14. kvalitetsområde - og kan henvise til lange tradtioner. Fx at Albrecht der Bär bragte vinen til Brandenburg i 1133, i 1550 blev der eksporteret vin fra Berlin, og på Weinmeisterstrasse i Mitte, som har haft sit navn siden 1699, da vinmester Stohse boede her. De peger også på terrasserne foran Sanssouci slot, der helt klart er vinterrasser. Men dybest set må berlinerne nok ligesom danskerne sætte sig til at vente på at drivhuseffekten slår igennem. Hvem ved, måske vores børnebørn kommer til at nyde "druen fra Spree" ved Costa Kalunborg.

Hvad nu?


Hvad skal du så vælge til maden? Tjo, bortset fra at pris og kvalitet ofte hænger sammen har vi her forladt Berlin-guide's territorium.

Det bedste råd er: spørg dig frem. Der er masser af vinbutikker i Berlin og i stormagasinet KDW på Wittemberg-Platz finder du et helt enormt udvalg af tyske vine. Spørg tjeneren, hvis du er på en god restaurant og for en gang skyld vælger andet end en frisk Berliner pils til maden. Endelig kan et besøg i vinområderne klart anbefales, når du har været i Berlin.

Køb vin i Berlin


Der er mange vinhandlere i Berlin. Køb lidt med hjem. Dette skulle være nogle af de bedre. Top 10:

 1. Planet Wein i Mohrenstrasse 30, Mitte har vin fra hele verden.
 2. Wein und glas Compagnie i Prinzregentenstrasse 2 i Wilmersdorf er en stor vinhandel
 3. Hammers Weinbar i Körtestrasse 20 i Kreuzberg - har også noget at spise
 4. Nix wie Wein, Kopenhagenstrasse 6 i Prenzlauer Berg
 5. Weinhandlung Suff i Oranienstrasse 200 Kreuzberg er helt rød
 6. Weinladen Schmidt, Curtiusstr. 9, Lichterfelde 
 7. Paasburg's, Fidicinstr. 3, Kreuzberg 
 8. Autos & Weine, Willmanndamm 18, Schöneberg. Lej en bil og købe en vin. 
 9. Wein und Spirituosen Center Tegel, Brunowstr. 17, Tegel 
 10. Weinhandlung Hardy, Dahlem, Thielallee 29 

Prost.

Læs også vores guide til Glühwein.


http://www.tyskvin.dk
http://www.berlin-and-more.de/Allgemein/Neuigkeiten/berliner-wein.html
http://www.weinkontrolle.de/vignobles.htm
http://www.vinlex.dk/Vinlande/Tyskland.aspx
http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1056509/tysk-vin-gaar-fra-hadeobjekt-til-godt-koeb/
http://www.deutscheweine.de 

Inspiration iøvrigt fra Søren Frank "Vinen til maden", Politikens Forlag. En fremragende vinbog. Masser af inspiration. Let at forstå - også hvis du ikke er vin-nørd.


 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Anders Rydell: Bogtyvene

Anmeldelse. Nazisterne plyndrede tusinder af biblioteker og stjal millioner af bøger over hele Europa i løbet af Anden Verdenskrig. SS-lederen Heinrich Himmler og nazi-ideologen Alfred Rosenberg konkurrerede om at underlægge sig Europas litterære arv. Historien er beskrevet i bogen Bogtyvene af svenskeren Anders Rydell.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Norman Ohler: Den Totale Rus

Anmeldelse. Var Hitler narkoman? Var de tyske soldater dopede af methamfetamin. Var den totale krig den totale rus på crystal meth? Det er journalisten Norman Ohlers teori og i "Den totale rus - Narkotika i det tredje rige" fremlægger han overbevisende sin teori.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Sissel-Jo Gazan: Blækhat

Anmeldelse. Graffiti eller gadekunst. Socialister eller Hitler. Kærlighed og kildevand. Sissel-Jo Gazan har skrevet romanen ”Blækhat” om Rosa, som vokser om i Århus i 1980’erne. ”Blækhat” handler om familiehemmeligheder, om venskab og kærlighed, som sættes på prøve af id [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Jesper Vind: Det nye tyske højre

Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skrive [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Richard Overy: Det tredje rige – historien

Anmeldelse. Historien om det tredje rige med Adolf Hitler, Nazismen, myrderierne, 2. verdenskrig kender de fleste. Det er en stor historie. Den engelske historie professor Richard Overy har i ”Det tredje rige – historien” rullet historien op fra ølstue-kuppet i München i 1923 til nederlaget i 1945 – og et perspek [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
MeMu - Menneskemuseet på Alexanderplatz

På Berlins letteste adresse - foden af TV-tårnet som kan ses over hele Berlin - ligger menneskemuseet. Museet udstiller mennesker, som har doneret deres kroppe efter døden. Kroppene er blevet behandlet med en metode, der hedder "plastination" og muskler og væv er blevet faste men har bevaret deres farve. Ved at fjerne  [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseer
1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren

Det ømme kys mellem Leonid Brezhnev og Erich Honecker er det mest kendte billede på East Side Gallery i Berlin. Men hvorfor kysser de egentlig?

Billeder fra Berlin