Staatsoper - Opera midt på Unter den Linden

Staatsoper Unter den Linden er det gamle, klassiske operahus i Berlin. Under den kolde krig skulle begge halvdele af byen naturligvis have deres egne operahuse. Men opera skal naturligvis ses i det gamle teater på Unter den Linden - og operahuset går for at tiltrække de bedste sangere. Bedøm selv.
Staatsoper
 

Dirigenterne 

 
Mange af verdens største og mest berømte dirigenter har dirigeret i Operaen bl.a. Felix von Weingartner, Karl Muck, Richard Strauss og Leo Blech.I dag er det legendariske Daniel Barenboim.
 
Den argentinsk-israelske orkesterleder og dirigent Daniel Barenboim er en legende i tysk musikliv. På CV'et står der fx chefdirigent ved philharmonien i Paris efter legendariske Georg Solti, chefdirigent ved Chicago Symfoniorkester og efter Herbert von Karajans død i 1990 stod han også i spidsen for Berlinerphilharmonikerne. Desuden Scala Operaen i Milano. Siden 2001 er han livsvarigt udnævnt som dirigent i Staatskapelle i Berlin. Wikipedia fortæller, at det ovenikøbet er blevet forlænget. Han har vakt opstandelse i Israel (no pun intended) ved at spille Wagners operaer, som bliver opfattet som nazistiske, og i Knesset blev han forlangt persona non grata.
 

Historien

 
Berliner hoffets opera, Hofoper, blev bygget i 1742 efter den originale bygning brændte ned. Operaen og Statskapelle (Statsorkesteret) har arbejdet sammen i mere 250 år. Kapellet har rødder tilbage til det 16 århundrede. Musikerne er skiftet ud flere gange siden. Da operaen blev bygget var den extravagant med plads til 2.000 tilskuere - i en by med 90.000 indbyggere.
 

Et tilsvarende hus i dagens København skulle have plads til over 30.000 tilskuere for at have samme byggeforhold. Det var nu kun de færreste, der var velkomne i det fine hus og gulvarealet var forbeholdt militæret. Heldigvis skiftede tiderne og alle er nu velkomne.

 
Efter 1. verdenskrig og det tyske riges sammenbrud blev operaen omdøbt til Staastoper unter den Linden og Det kongelige kapel blev til Kapelle der Staatsoper.

I 1920erne var det Wilhelm Furtwängler, Erich Kleiber, Otto Klemperer, Alexander von Zemlinsky og Bruno, der dirigerede. I 1934 provokerede National Socialisterne til en skandale og sendte dirigenten Erich Kleiber i eksil. Musikere med jødisk baggrund blev smidt ud af orkestret og mange drog i eksil. I det tredje rige var det Robert Heger, Herbert von Karajan (1939-1945) og Johannes Schüler, der var "Staatskapellmeister".
 
Teateret blev bombet i 1941 og åbnede igen i 1942 med Furtwangler, der dirigerede Mestersangerne fra Nürnberg af Wagner. Operaen lukkede helt, da Josef Goebbels erklærede total krig mod de allierede. I 1945 blev operaen atter ødelagt og koncerterne henlagt til Admiralspalast og Schauspielhaus. Kaos, bomber og Opera.

Efter krigen tog det lang tid at genopbygge operaen og fra 1949 var Operaen DDRs statens operahus nummer eins!. Igen blev der åbnet med Wagner's Die Meistersinger von Nürnberg. Med muren blev operaen noget isoleret fra den vestlige musikalske verden, men den beholdt et stort repertoire med både klassisk og romatiske stykker samt moderne ballet.

Efter murens fald blev operaen igen en del af den internationale opera verden og fik navnet "Staatsoper Unter den Linden".
 
Deutsche Staatsoper
Unter den Linden 5-7
10117 Berlin - Mitte
 
Telefon +49 30 20 35 40
 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Fürstenwalde – på vej til Polen

Byen Fürstenwalde ligger lige som Berlin ved floden Spree. 55 kilometer øst for Berlin, halvvejs til Polen. Her bor 32.000 mennesker på kanten til et naturskønt område, der hedder Rauner Berge. Byens vartegn er domkirken St. Marien.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Stormagasiner i Berlin

Shopping. Berlinerne er til stormagasiner a la Magasin og Salling. Parfumer, tasker og dyre ure i stueetagen – og så ellers etage på etage med tøj til hende, til ham, møbler til stuen, gryder til køkkenet, ægte tæpper og legetøj til børnene, bøger, musik og elektronik. Læ [ ... ]

ShoppestederLæs mere
Christoph Hein: Lykkebarn med far

Anmeldelse. Konstantin Boggosch bliver født ved Anden Verdenskrigs afslutning. Han er et ”lykkebarn” som redder moderen fra de russiske officerers overgreb, da hun som højgravid sætter sig op mod deres hærgen i efterkrigstidens Tyskland. Men familien Boggosch har en lang slagskygge, faren er dømt na [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Krolls Opera - væk for længe siden

Krolloper findes ikke mere. Krolloperaen lå på Königsplatz overfor Reichstag. Det har været skuespilhus, tekstillager, operahus og parlament. Kroll operaen nævnes ofte i historien om Berlin.

Opera og musik teaterLæs mere
Kitty Kahane: 17. juni – Historien om Armin & Eva...

Anmeldelse. Den 17. juni 1953 gjorde arbejderne i DDR oprør, fordi styret beordrede dem til at arbejde mere for samme løn. Oprøret blev brutalt slået ned. Tegneren Kitty Kahane og tekstforfatterne Alexander Lahl, Tim Köhler og Max Mönch har tegnet og fortalt historien om den 17. juni 1953.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Gosen – atombunkeren der kunne skjule et spionnetværkGosen – atombunkeren der kunne skjule et spionnetv...

Gosen. I skovene øst for Berlin, i Gosen, ligger en gammel, tom fabrikshal mellem birketræerne. Fabrikken er et skalkeskjul opført af DDRs ministerium for statssikkerhed (Mfs) for under fabrikken er nedgangen til et atomsikkert bunkeranlæg, som DDR for at kunne beskytte sine spioner.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere