Berliner Ensemble - Bertolt Brechts berømte teater

I dag er Berliner Ensemble navnet på teaterbygningen ved Schiffbauerdamm med sit drejende lyslogo i toppen af tårnet. Det var i denne bygning Helene Weigel og Bertolt Brechts Berliner Ensemble opnåede verdensberømmelse. Du kan stadig opleve Brechts skuespil her.

Men det var også her, Brecht fik sit gennembrud allerede i 1928.

”Neues Theater” indvier bygningen i 1892, og i 1903 rykkede den legendariske Max Reinhardt ind. Han leder teatret med stor succes indtil 1906. Herefter kommer en periode, hvor både teatret og dets direktører hyppigt skifter navne. I 1928 bliver Ernst Josef Aufricht direktør for teatret, som nu hedder ”Theater am Schiffbauerdamm”. Aufricht åbner med Brecht og Kurt Weills ”Die Dreigroschenoper”. Det bliver en kæmpesucces.

Stykket spiller i et helt år og Brecht er fra nu af verdensberømt. Aufricht forlader dog ret hurtigt teatret igen og et teaterkollektiv ”Truppe 1931” spiller kritisk, politisk teater frem til 1933. Efter at nazisterne kommer til magten og frem til slutningen af 2. verdenskrig må repertoiret underordnes den nazistiske censur.

Da Brecht fra sit eksil vender tilbage til Berlin i 1948 er det efter store overvejelser og efter at have oplevet afvisninger i Vesttyskland, Schweiz og Østrig.

I DDR bliver han tilbudt at få sit eget teater, hvilket er medvirkende til at han slår sig ned i Øst Berlin. Han har fra begyndelsen et stort ønske om at få teatret ved Schiffbauerdamm. Helene Weigel får tilladelse til at oprette deres fælles teaterensemble i 1949, og hun bliver den administrative leder. Ensemblet får statstilskud og derudover et beløb i dollar til udenlandske skuespillere, ligesom de får mulighed for at rejse til udlandet og gæsteoptræde. Men det kommer til at trække ud med at få en bygning som fast spillested i Berlin.

Teatret ved Schiffbauerdamm er optaget af et teater, som venter på, at Volksbühne bliver genopbygget efter bombeskader. Berliner Ensemble spiller i Deutsches Theater og må underordne sig ledelsenogprogrammet der. Det er utilfredsstillende både for Deutsches Theater og Berliner Ensemble, så Brecht presser hele tiden på, for at få det teater, han er blevet lovet.

Det er lige ved, at Berliner Ensemble slet ikke får sit eget teater.

Brechts kunstneriske virksomhed følger ikke altid den linje, som DDR’s kulturpolitikere forlanger. Med Berliner Ensemble praktiseres Brechts fornyelse af måden spille teater på: verfremdungseffekten, det episke teater, og en dialektisk fremstilling af problemer, hvor tilskueren selv må tage stilling og finde svaret. Det medfører et spændt forhold mellem Brecht og styret.

I 1953 beslutter SEDs Centralkomité, at teatret ved Schiffbauerdamm i stedet skal overgives til et militært musikkorps. Det kommer Brecht for øre og han sender et brev til ministerpræsident Otto Grotewohl, hvor han minder om, hvad han er blevet lovet og han tilføjer, at de rygter, der går i udlandet om, at han og styret er på kant med hinanden kunne manes i jorden ved at han fik sit teater.

Brecht havde faktisk en stor betydning som ”reklame” for DDRs kulturpolitik i de vestlige lande og det ender med, at Berliner Ensemble får sit eget teater og det blev - som ønsket - Theater am Schiffbauerdamm. Meddelelsen herom modtager Brecht i juli 1953, men først i marts 1954 kan Berliner Ensemble flytte ind i bygningen.

Det første stykke, der opføres er ”Der kaukasische Kreidekreis”. Ved premieren er der 75 fremkaldelser og stykket bliver spillet 175 gange. Anmelderne i den politisk censurerede presse forholder sig tavse, men efter et gæstespil i Paris i 1955 giver genlyd i den internationale presse ser ”Neues Deutschland” sig dog nødsaget til at bringe omtale af de udenlandske anmeldelser. Inden Brecht dør i 1956, når han at sætte endnu et stykke op og at begynde prøverne på ”Das Leben des Galilei”, der igen aktuelt på grund af atom oprustningerne.

Efter Brechts død fører Helene Weigel teatret videre indtil hun dør i 1971. I perioden frem til genforeningen i 1989 er der en række forskellige ledelser, der enten må gå af, fordi de er for eksperimenterende eller underlægger sig regeringens krav og dermed gør teatret stillestående og uinteressant. Efter 1989 bliver det omdannet til et privatteater og er i en periode ledet af en gruppe på 5 personer, bl.a. to Brecht-elever, Manfred Wekwerk og Peter Palitzsch samt en af DDRs store dramatikere, Heiner Müller. Men de kan ikke enes om det, og i 1995 er kun Heiner Müller tilbage. Han dør samme år og efter endnu to skiftende direktører overtager den nuværende direktør Claus Peyman ledelsen i 1999.

Bygningen får en gennemgribende renovering og lokaleforholdende forbedres. Repertoiret er nu klassikere og tysk samtidsteater, og der er altid flere af Brechts stykker på programmet. Se det aktuelle repertoire på Berliner Ensembles hjemmeside.

Teatret ved Schiffbauerdamm vil altid være forbundet med Brecht, ikke bare i kraft af navnet Berliner Ensemble. Teatrets adresse er Bertolt-Brecht-Platz 1, foran teatret sidder Brecht i form af Fritz Cremers bronzeskulptur og tager imod, og på de tre søjler omkring skulpturen står en række af hans citater. Inde i teatrets forhal over billetsalget står et Brecht-digt på muren, og på vej til de øverste tilskuerpladser møder man skiltning i bronze bogstaver som f.eks. ”Direktionszimmer Helene Weigel”.

Et godt tip

Skulle der være udsolgt til den forestilling, man gerne vil se, kan man få held af at stille sig i kø til uafhentede billetter. Det foregår på den måde, at man først bliver skrevet op ved billetlugen fra kl. 18 og lige inde forestillingen begynder, bliver man råbt op så længe der er billetter. På teatrets hjemmeside kan man melde sig til at få tilsendt teatrets program på e-mail, det kommer ca. 1 gang om måneden.

Kilder: Werner Hecht: Brechts Leben in schwierigen Zeiten (2007), Michael Bienert: Mit Brecht durch Berlin (1998) og Wikipedia.

Berliner Ensemble
Bertolt-Brecht-Platz 1
10117 Berlin
S-/U-Bahn Friedrichstraße, Tram M1 und 12
Telefon Theaterkasse: 0049 (0) 30 - 284 08 155

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Illuseum - Illusionernes museum

Illuseum er et ”museum” for alle, der er fascineret af snyd, bidrag, trylleri eller kort sagt: Illusioner. Museet gør sit yderste for at snyde dine sanser, og for øjnene af dig bliver dine venner enten større eller mindre – eller du kan tage en tur i ”alting på hovedet rummet”. Der er ogs&ari [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Fürstenwalde – på vej til Polen

Byen Fürstenwalde ligger lige som Berlin ved floden Spree. 55 kilometer øst for Berlin, halvvejs til Polen. Her bor 32.000 mennesker på kanten til et naturskønt område, der hedder Rauner Berge. Byens vartegn er domkirken St. Marien.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Hurtigt omkring med smarte cyklerHurtigt omkring med smarte cykler

Det vælter frem med alternativer til offentlig transport og taxa. Aldrig har det været så nemt at gribe en cykel, en elcykel, en scooter eller en bil på gaden og suse afsted. Priserne er overkommelige og du sparer fødderne. Det billigste er stadig offentlig transport – ubahn, s-bahn, sporvogne og busser og et pa [ ... ]

Transport til og rundt i BerlinLæs mere
Besøg spionhovedkvarteret i Berlin

Det tyske efterretningsvæsen hedder Bundesnachrichtendienst og omtales også som BND. Sådan er efterretningsvæsner – vilde med forkortelser: CIA, PET, KGB, STASI. BND har siden 2019 samlet sine aktiviteter (så vidt vi ved) i en samlet efterretningscentral i Berlin. Et kæmpe kompleks midt i Berlin på Ch [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
1900: Heinrich Zille und sein Miljöe1900: Heinrich Zille und sein Miljöe

Tegneren Zille, kendt som penselhenrich, døde i 1929, men er stadig allestedsnærværende i Berlin. Gamle kneiper måles i, om Zille nu var stamgæst her. Zille satte billeder på Berlin før og efter 1. verdenskrig.

Billeder fra BerlinLæs mere
Lene Tymoshenko: På kanten i Berlin

Anmeldelse. Lene Tymoshenko har skrevet historien om sig selv i debutbogen "På Kanten i Berlin". Lenes liv er så langt fra ligusterhæksdansk som man næsten kan komme - og i sin bog inviterer hun åbent og frimodigt læseren med på hendes livs rejse som BZ'er i Berlin, Tvindskole elev, ferier i Kiev, sex med f [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
1918: Philip Scheidemann udråber Weimar republikken1918: Philip Scheidemann udråber Weimar republikke...

Billedet viser Philip Scheidemann, der fra vestbalkonen på Reichstagsbygningen (andet vindue) udråber Weimarrepublikken til folkemængden nedenfor og for hele tyskland den 9. november 1918.

Billeder fra BerlinLæs mere