Mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homoseksuelle

monumentehomosex

Mindesmærket er udført at danske Michael Elmgreen og norske Ingar Dragset. Mindesmærket var 16 år undervejs og kostede 600.000 euro (4,4 millioner kroner).

Et mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homoseksuelle er rejst i Tiergarten. Mindesmærket ligger i Tiergarten mellem Brandenburger Tor og Potsdamer Platz mellem træerne overfor mindesmærket for de seks mio dræbte jøder. Det ligner en betonkasse. Mindesmærket har et dansk islæt.

Mindesmærket består af en 3,65 meter høj og 4,70 meter bred betonklods, som i toppen har et slags vindue med en indbygget film. Filmen viser skiftevis to bøsser og et lesbisk par, som hver er forenet i et endeløst kys. Efter to år med mændenes kys tager kvinderne over. Kvinderne kom med i mindesmærket efter feministiske protester mod mindesmærket.

Folkedrab.dk skriver om den nazistiske forfølgelse: "Forfølgelse og undertrykkelse af homoseksuelle var hverdag under det nazistiske styre. Homoseksuelle blev anset for en degenereret gruppe, som undergravede den tyske nation, og de blev derfor straffet med fængsel og koncentrationslejr. Man mente, at de homoseksuelle kunne ’genopdrages’ til at være heteroseksuelle gennem hårdt arbejde og ulidelige forhold. I koncentrationslejrene havnede de i bunden af hierarkiet, og dødeligheden var meget høj."

Det vides ikke præcist, hvormange homoseksuelle der omkom i KZ-lejre i 1933-45 fordi de var homoseksuelle. Man anslår 10-15.000. 

Nazisterne tvang homoseksuelle til at gå med lyserøde stjerner (ligesom jødernes gule) og de mente at homoseksualitet kunne helbredes.

Folkedrab.dk fortæller, at det var en dansk læge, som gik forrest i eksprimenterne:

Den danske doktor Mengele

"Fra 1943 stod en dansk læge i spidsen for en række medicinske forsøg i koncentrationslejren Buchenwald. Dr. Carl Peter Værnet havde tidligere i sit arbejde i Danmark eksperimenteret med hvide mus og mente derigennem at have fundet en kur mod homoseksualitet. Bøsser skulle ”helbredes” ved at få indopereret mandligt kønshormon i en lille beholder, som langsomt rettede op på den hormonelle ubalance, som ifølge dr. Værnet var skyld i homoseksualiteten. Disse forsøg involverede utallige indsatte, og mindst to personer døde som følge af forsøgene. Dr. Værnet flygtede efter krigen til Argentina, hvor han døde i 1965. Han blev aldrig retsforfulgt.".

Københavns bibliotek har lavet en podcast om Carl Peter Værnet, som du kan høre her

Carl Peter Værnet, døbt Carl Peter Jensen (født 28. april 1893 i Løjenkjær, Astrup Sogn, død 25. november 1965 i Buenos Aires, Argentina). Værnet eksperimenterede med at kurere homoseksuelle mænd med indsprøjtninger af syntetiske hormoner.

SS tilbød ham i 1943 at oprette et laboratorium, hvor hans eksperimenter kunne udføres. I februar 1944 ankom han med familie til Prag, hvor laboratoriet oprettedes, og han fik titel af SS-Sturmbannfuhrer. Hans arbejde var under opsyn af Gestapos chef Heinrich Himmler, der modtog Værnets forskningsresultater. Efter krigen blev han arresteret i København, men pinligt nok lykkes det ham at undslippe og flygte.

Forholdene ændrede sig ikke meget for de homoseksuelle i Tyskland efter krigen. Den juridiske paragraf 175, som siden 1871 havde kriminaliseret homoseksuelle, fandtes i praksis i DDR indtil 1967 og i BDR indtil 1969. Tyskerne stod dog ikke alene med deres opfattelse af homoseksuelle. Den delte de fleste europæere. Prøv slå op i Salmonsens Leksikon, hvor homoseksualitet beskrives som en helbredelige sygdom.

Michael Elmgreen (født 25. juli 1961 i København) er en dansk billedkunstner, der arbejder med såvel skulptur og objekt samt installation og performance. Sammen med den norske billedkunstner Ingar Dragset etablerede han i 1995 kunstnerduoen Elmgreen & Dragset, som efterfølgende har haft en omfangsrig international karriere med såvel land art-installationer som udstillinger ved blandt andet Tate Modern i London og Venedig Biennalen samt Louisiana og Statens Museum for Kunst i Danmark. 

Michael Elmgreen blev sammen med Ingar Dragset tildelt Eckersberg Medaillen i 2012 for deres radikale storskalaværker, der relaterer sig til forholdet mellem kunst, arkitektur og design. [Fra Wikipedia].

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Beate Uhses Erotikmuseum - den erogene zone i BerlinBeate Uhses Erotikmuseum - den erogene zone i Berl...

Beate Uhse's erotikmuseum er i den lumre ende og museumsbutikken har et udvalg, som man ellers skal rundt i Istedgade for at finde. Museumscafeen hedder "Bar 69". Museet besvarer efter eget udsagn spørgsmål om kærlighed, seksualitet og forhold. Beate Uhse museet omtaler sig selv som kærlighedsakademiet. Der er ikke tvivl  [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Oplev Burlesque i Berlin - pikant, frækt og sjovtOplev Burlesque i Berlin - pikant, frækt og sjovt

Burlesque finder du på teatre og små scener i Berlin. Burlesque en kombination af satire, performance og vovet underholdning - Det er groft, råt og frit. Det kommer af det italienske ord "Burla", som betyder spøg.

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere
Malchow - byen på øen

Inselstadt Malchow ligger midt ude i Malchowersee en halvtimes tid syd for Rostock. Fordi den gamle del af byen ligger på en ø har byen det officielle tilnavn ”Inselstadt”. Den er en kurby og bryster sig af sin rene luft og kalder sig også ”Luftkurort”. Mange tilnavne, men her bor dog kun lidt over 6.500 M [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Theater des Westens - når der er Musical på progra...

Theater des Westens er Berlins ældste musikteater - og Thalia, skuespillernes muse, vogter over indgangen til teateret i Kanstrasse. Theater des Westens er Berlins Broadway med de store musicals som Les miserables eller Porgy og Bess. Teaterbygningen er fra 1895 i et vild stilmix af antik, middelalder og renaissance. Skal du på broadway skal du g [ ... ]

Opera og musik teaterLæs mere
Filmbyen Babelsberg og forlystelsespark - Berlins HollywoodFilmbyen Babelsberg og forlystelsespark - Berlins ...

Foto: Jörg Weingrill Film og glamour har sat sit præg på Potsdam. I bydelen Babelsberg lå før krigen den alvorligste konkurrent til Hollywood med stjerner som Marlene Dietrich og Asta Nielsen. Her er lavet film fra de første stumfilm og der bliver fortsat lavet film i Babelsberg. Er du til film så  [ ... ]

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
1781: Frederik den store af Anton Graff

Frederik den store (1712-1786) regerede det preussiske kongerige fra 1740 til 1786. Han er også kendt som ”Alte Fritz”, eller under øgenavnet ”Pommes Fritz” fordi han efter sigende var den, der fik preusserne til at spise kartofler. Som ung var han interesseret i filosofi og musik, men han blev kendt som en krig [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Theodor Fontane: Effi BriestTheodor Fontane: Effi Briest

Anmeldelse. Effi Briest (1895) er Theodor Fontanes mest kendte roman og regnes for en af tysk litteraturs betydeligste klassikere og sammenlignes med Flauberts Madame Bovary og Tolstojs Anna Karenina.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere