Burg Stargard - Sov på en middelalder borg

Burg Stargard er en by og en borg i Mecklenburg, syd for Neu Brandenburg. Den rækker tilbage i tidens tåger. Først nævnt i 1170 som Stargart, men eftersom navnet sandsynligvis er slavisk og betyder Stari (Gammel) og Gard (borg/by/slot), så kan det være meget ældre. Byen hedder i øvrigt Burg Stargard for ikke at forvirre med andre Stargard, som fx i Polen. Borgen ligger en god times kørsel nord for Berlin og er et godt stop-over på vej til fx Stralsund, Rügen eller Usedom

stargardborg

Foto; Burg Stargard, berlin-guide

Burg Stargard

Burg Stargard ligger på en høj og er den ældste, ikke-kirkelige bygning i Mecklenburg. Borgen har alt, hvad en middelalderborg skal have af høje mure, snørklede gange, forsvarsværker, pladser og romantik. Det er svært ikke at holde af den. Borgen er en lokal turistattraktion og der er de fleste år ridderturneringer og middelaldermarked. Se den lille film.

Og her du lidt hurtig ude med en reservation kan du overnatte på borgen. Det kan klart anbefales. Receptionisten er i middelalder dragt og morgenmaden ville kunne brødføde et mindre detachement af Tilly’s hær. Når turisterne er draget af og du har borgen for dig selv en aften kan du lade roen falde på dig og opføre dig ridderligt.

Der er middelalderentusiaster på borgen, så besøg også museet og beundre de gamle krigsmaskiner, som fx en blide og et apparat til at indtage bymure med. Der er også en berømt krydderurte have, og har du den rette med, så kan man også blive gift på borgen.

Marskal Tilly

tillyUnder trediveårskrigen var borgen hovedkvarter for ingen ringere end Johann t'Serclaes, Greve af Tilly som var øverstkommanderende feltmarskal for de (katolske) kejserligere styrker. Tilly var et hovednavn i den første halvleg af trediveårskrigen.

”Tilly” er ikke noget godt navn for Danmark, for han smadrede Christian IVs styrker i slaget ved Lutter, og han var heller ikke et godt bekendtskab for borgerne i Magdeburg, for han smadrede også Magdeburg og slog 20.000 af dens 25.000 indbyggere ihjel.

Efter Magdeburg ødelagde Tillys hær store dele af Sachsen, før de kom i kamp med den svenske Gustav Adolf i Slaget ved Breitenfeld den 17. september 1631 nær byen Leipzig. I dette slag blev han udmanøvreret af Gustav Adolf, og han mistede 13.000 mand efter en hård kamp.

Svenskernes troppebevægelser og deres hurtigtskydende artilleri fik hans soldater til at gå i panik og flygte. Han måtte trække sig tilbage og gik derefter over til at føre en forsvarskrig. Da han forsøgte at forhindre svenskerne i at forcere floden Lech og rykke ind i Bayern, blev han såret af en kanonkugle i Slaget ved Rain am Lech. Han døde 73 år gammel af stivkrampe 15 dage senere i Ingolstadt 30. april 1632. [Kilde: Wikipedia]

Gustav Adolf overlevede heller ikke trediveårskrigen, men svenskerne beholdt dog Pommeren i nærved 200 år, hvor der stadig er mange svenske spor efter ”svensketiden”. Siden Tilly har borgen ikke haft nogen strategisk betydning.

Elisabeth af Danmark

elisabethafDanmarkDer er ikke meget at prale med i selve byen Burg Stargard, men der er par restauranter, hvis du skulle blive sulten.

Og så er der det gamle hospital fra 1290, som er byens ældste bygning.

I 1575 betalte Elisabeth af Danmark (1524-1586), gift med Ulrich III, Hertug af Mecklenburg for en ombygning og en udvidelse af hospitalet.

For den dåd hænger Elisabeths og Ulrichs våbenskjold over døren til det gamle hospital i Burg Stargard, og Elisabeths våbenskjold er klart dansk. Hospitalet er den første bygning i Kurze strasse du møder på din højre hånd, når du kommer ned af den stejle, brostensbelagte Burgstrasse fra borgen til byen.

Elisabeth var datter af Kong Frederik den 1 i Danmark. Frederik den 1 var født i Holsten som søn af Christian I og Dorothea af Brandenburg og Doretheas far, Johan af Brandenburg-Kulmbach, også kendt som Johan Alkymisten, han var egentlig arving til Brandenburg, men afstod og fik i stedet besiddelser i Franken med hovedsæde i Kulmbach.

Lang historie, blot for at nævne det danske våbenskjold, som i snart 500 år har siddet over døren til hospitalet. Og som altid fra en dansk kongefamilie, der i virkeligheden er tungt sammenvævet med de adelige huse i Nordtyskland.

Elisabeth engagerede sig socialt og skabte hjem til de fattige i Grabow, Stargard, Bützow, Güstrow og Stavenhagen. Hun døde som 62 årig på en rejse hjem til Danmark, i Gedser, da hun skulle besøge sin datter Sophie. Elisabeth var værd at samle på.

Datteren Sophie blev i øvrigt godt gift med danske kong Frederik den ll, og blev allerede i en alder af 14 år (barnebrud!) Dronning i Danmark. Elisabeths gravmæle er i domkirken i Gustrow, og hendes våbenskjold er også at se på slottet i Gustrow.

Datteren Sophie blev sammen med Frederik ll forældre til Christian IV og Anna af Danmark, der blev dronning af Skotland og England. Anna var i øvrigt vokset op hos Elisabeth i Mecklenburg. Nå, det er en livlig familie.

Stammlager Neubrandenburg/Fünfeichen

Ikke langt fra byen ligger Funfeichen, de fem ege, hvor der var en arbejdslejr under 2. verdenskrig for tvangsarbejdere, russiske krigsfanger, jøder, kommisærer fra den røde arme, fanatiske kommunister mv., der her døde i hobetal. Lejren var kendt som Stalag II A,

Efter krigen var det russernes tur. NKVD overtog lejren, den blev kaldt Speciallager 9, der var plads til 15.000 fanger og mindst 70.000 fanger var igennem lejren. 6.500 døde af behandlingen. Der er et større mindeanlæg for dem alle ved Fünfeichen mellem Neubrandenburg og Burg Stargard.

De to jøder i Burg Stargard havde egentlig søgt tilflugt fra Berlin, men de blev slået ihjel. Konen Gertud Sehlmacher i Auschwitz og hendes mand, Ernst Sehlmacher omkom i tugthuset Dreibergen-Bützow. Alene fordi de var jøder. I øvrigt var der mange kvinder fra KZ lejren Ravensbrück, som arbejdede her i krigsindustrien. På den sovjetiske soldaterkirkegård nær banegården er der et mindesmærke fra ofrene.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Rend og hop - Trampoliner i Berlin

Det begyndte med små have-trampoliner og nu har det udviklet sig til store hoppe-centre. Trænger du til at hoppe, så besøg en af Berlins hoppepaladser. Trampolin-hopperiet har udviklet sig til en mængde discipliner, der ihvertfald er nyt for berlin-guide.dk.Det er nok mest for store børn i alle aldre, som er i  [ ... ]

Aktiv i BerlinLæs mere
Krolls Opera - væk for længe siden

Krolloper findes ikke mere. Krolloperaen lå på Königsplatz overfor Reichstag. Det har været skuespilhus, tekstillager, operahus og parlament. Kroll operaen nævnes ofte i historien om Berlin.

Opera og musik teaterLæs mere
1990 3. oktober: Die Wende og genforeningen

DDR styret håbede at kunne fortsætte efter murens fald. Men frie valg den 18. marts 1990 ragede kommunisterne til side og det betød, at den borgerlige CDU-politiker Sabine Bergmann-Pohl blev DDR præsident og derfra gik stærkt. 18. maj blev der aftalt en valuta og socialunion. 1. juli blev D-marken indført. I mi [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Suzi Elena Apelgren: Fra Vestkysten til Østfronten...

Anmeldelse. Vi ser ofte på 2. verdenskrig med danskerens øjne. Suzi Elena Apelgren har gennem den tyske frontsoldat Heinrich Germer fulgt en tysk soldats vej fra opvæksten i Bremen, rekruttiden i Ulfborg i Vestjylland og videre til østfronten. Historien er unik, fordi Heinrich Germer næsten altid havde et lille Kodak [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Niel MacGregor: Tyskland - Erindringer om en natio...

Anmeldelse. Tyskland? Hvor ligger det? / Jeg ved ikke hvor man kan finde sådan et land, skrev Goethe og Schiller i 1796. Tyskland gennem historien er vanskelig at få hold på. Et puslespil af småstater, som er samlet, spredt og flyttet rundt gennem historien. Tidligere direktør for british Museum, Niel MacGregor, har s [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Henrik Yde: Nexø. Martin Andersen Nexøs liv og vær...

Anmeldelse. I 2019 er det 150 år siden, at forfatteren Martin Andersen Nexø blev født. Nexø har skrevet noget af den bedste danske litteratur vi har. Martin Andersen Nexø bragte sig politisk på kant med samfundet og endte med at flytte til DDR. Men der er vist ingen, som er er tvivl om kvaliteten af hans forf [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Nikolaj Tange Lange: Antityskland

Anmeldelse. Nikolaj Tange Lange har skrevet romanen Antityskland, som oplagt spidder de rigtige holdninger i det berlinske undergrundsmiljø af socialister, antifascister, mulitkulti, flerkønnede, veganere. Her trives sekteriske holdninger og ofte kombineret med en vilje til vold og hærværk for at sætte sit synspunkt  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere