Burg Stargard - Sov på en middelalder borg

stargardborg

Foto; Burg Stargard, berlin-guide

Burg Stargard er en by og en borg i Mecklenburg, syd for Neu Brandenburg. Den rækker tilbage i tidens tåger. Først nævnt i 1170 som Stargart, men eftersom navnet sandsynligvis er slavisk og betyder Stari (Gammel) og Gard (borg/by/slot), så kan det være meget ældre. Byen hedder i øvrigt Burg Stargard for ikke at forvirre med andre Stargard, som fx i Polen. Borgen ligger en god times kørsel nord for Berlin og er et godt stop-over på vej til fx Stralsund, Rügen eller Usedom

Burg Stargard

Burg Stargard ligger på en høj og er den ældste, ikke-kirkelige bygning i Mecklenburg. Borgen har alt, hvad en middelalderborg skal have af høje mure, snørklede gange, forsvarsværker, pladser og romantik. Det er svært ikke at holde af den. Borgen er en lokal turistattraktion og der er de fleste år ridderturneringer og middelaldermarked. Se den lille film.

Og her du lidt hurtig ude med en reservation kan du overnatte på borgen. Det kan klart anbefales. Receptionisten er i middelalder dragt og morgenmaden ville kunne brødføde et mindre detachement af Tilly’s hær. Når turisterne er draget af og du har borgen for dig selv en aften kan du lade roen falde på dig og opføre dig ridderligt.

Der er middelalderentusiaster på borgen, så besøg også museet og beundre de gamle krigsmaskiner, som fx en blide og et apparat til at indtage bymure med. Der er også en berømt krydderurte have, og har du den rette med, så kan man også blive gift på borgen.

Marskal Tilly

tillyUnder trediveårskrigen var borgen hovedkvarter for ingen ringere end Johann t'Serclaes, Greve af Tilly som var øverstkommanderende feltmarskal for de (katolske) kejserligere styrker. Tilly var et hovednavn i den første halvleg af trediveårskrigen.

”Tilly” er ikke noget godt navn for Danmark, for han smadrede Christian IVs styrker i slaget ved Lutter, og han var heller ikke et godt bekendtskab for borgerne i Magdeburg, for han smadrede også Magdeburg og slog 20.000 af dens 25.000 indbyggere ihjel.

Efter Magdeburg ødelagde Tillys hær store dele af Sachsen, før de kom i kamp med den svenske Gustav Adolf i Slaget ved Breitenfeld den 17. september 1631 nær byen Leipzig. I dette slag blev han udmanøvreret af Gustav Adolf, og han mistede 13.000 mand efter en hård kamp.

Svenskernes troppebevægelser og deres hurtigtskydende artilleri fik hans soldater til at gå i panik og flygte. Han måtte trække sig tilbage og gik derefter over til at føre en forsvarskrig. Da han forsøgte at forhindre svenskerne i at forcere floden Lech og rykke ind i Bayern, blev han såret af en kanonkugle i Slaget ved Rain am Lech. Han døde 73 år gammel af stivkrampe 15 dage senere i Ingolstadt 30. april 1632. [Kilde: Wikipedia]

Gustav Adolf overlevede heller ikke trediveårskrigen, men svenskerne beholdt dog Pommeren i nærved 200 år, hvor der stadig er mange svenske spor efter ”svensketiden”. Siden Tilly har borgen ikke haft nogen strategisk betydning.

Elisabeth af Danmark

elisabethafDanmarkDer er ikke meget at prale med i selve byen Burg Stargard, men der er par restauranter, hvis du skulle blive sulten.

Og så er der det gamle hospital fra 1290, som er byens ældste bygning.

I 1575 betalte Elisabeth af Danmark (1524-1586), gift med Ulrich III, Hertug af Mecklenburg for en ombygning og en udvidelse af hospitalet.

For den dåd hænger Elisabeths og Ulrichs våbenskjold over døren til det gamle hospital i Burg Stargard, og Elisabeths våbenskjold er klart dansk. Hospitalet er den første bygning i Kurze strasse du møder på din højre hånd, når du kommer ned af den stejle, brostensbelagte Burgstrasse fra borgen til byen.

Elisabeth var datter af Kong Frederik den 1 i Danmark. Frederik den 1 var født i Holsten som søn af Christian I og Dorothea af Brandenburg og Doretheas far, Johan af Brandenburg-Kulmbach, også kendt som Johan Alkymisten, han var egentlig arving til Brandenburg, men afstod og fik i stedet besiddelser i Franken med hovedsæde i Kulmbach.

Lang historie, blot for at nævne det danske våbenskjold, som i snart 500 år har siddet over døren til hospitalet. Og som altid fra en dansk kongefamilie, der i virkeligheden er tungt sammenvævet med de adelige huse i Nordtyskland.

Elisabeth engagerede sig socialt og skabte hjem til de fattige i Grabow, Stargard, Bützow, Güstrow og Stavenhagen. Hun døde som 62 årig på en rejse hjem til Danmark, i Gedser, da hun skulle besøge sin datter Sophie. Elisabeth var værd at samle på.

Datteren Sophie blev i øvrigt godt gift med danske kong Frederik den ll, og blev allerede i en alder af 14 år (barnebrud!) Dronning i Danmark. Elisabeths gravmæle er i domkirken i Gustrow, og hendes våbenskjold er også at se på slottet i Gustrow.

Datteren Sophie blev sammen med Frederik ll forældre til Christian IV og Anna af Danmark, der blev dronning af Skotland og England. Anna var i øvrigt vokset op hos Elisabeth i Mecklenburg. Nå, det er en livlig familie.

Stammlager Neubrandenburg/Fünfeichen

Ikke langt fra byen ligger Funfeichen, de fem ege, hvor der var en arbejdslejr under 2. verdenskrig for tvangsarbejdere, russiske krigsfanger, jøder, kommisærer fra den røde arme, fanatiske kommunister mv., der her døde i hobetal. Lejren var kendt som Stalag II A,

Efter krigen var det russernes tur. NKVD overtog lejren, den blev kaldt Speciallager 9, der var plads til 15.000 fanger og mindst 70.000 fanger var igennem lejren. 6.500 døde af behandlingen. Der er et større mindeanlæg for dem alle ved Fünfeichen mellem Neubrandenburg og Burg Stargard.

De to jøder i Burg Stargard havde egentlig søgt tilflugt fra Berlin, men de blev slået ihjel. Konen Gertud Sehlmacher i Auschwitz og hendes mand, Ernst Sehlmacher omkom i tugthuset Dreibergen-Bützow. Alene fordi de var jøder. I øvrigt var der mange kvinder fra KZ lejren Ravensbrück, som arbejdede her i krigsindustrien. På den sovjetiske soldaterkirkegård nær banegården er der et mindesmærke fra ofrene.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Halvmarathon i April - Klar til det hele med det h...

Marathon er in - og i April varmer Berlin op til sommerens marathonløb med et halvmarathon. Berlin halv marathon er snart en klassikere med omkring 25.000 deltagere. Det er et af Europas hurtigste løb og kenyaneren Patrick Makau Mysocki har løbet de 21,0875 kilometer på 58:56 minutter. Her er der for alvor mulighed for [ ... ]

Guide til events i Berlin - hvad sker der næste we...Læs mere
Polen i BerlinPolen i Berlin

Polen er næsten Berlins nabo og i Berlin bor der registreret 100.000 polakker. Næst efter tyrkerne er polakker den største immigrantgruppe i Berlin. Uofficielt er der måske op til 200.000 polakker i Berlin. Mange har giftet sig over grænserne og selv Angela Merkel har polske rødder. Hendes morfar hed Kaz [ ... ]

Multikulti - folk fra andre lande i BerlinLæs mere
Lis Jensen & Henrik Lund: München & Det tyske AlpelandLis Jensen & Henrik Lund: München & Det tyske Alpe...

Anmeldelse. München og det tyske Alpeland er et helt andet Tyskland end Berlin. Man er langt mere velhavende i de bayerske alper, der er høje bjerge og så taler de nogle gange Boarisch eller Bairisch, så man næsten ikke kan forstå det. Lis Jensen & Henrik Lund har skrevet en omfattende rejseguide til Mü [ ... ]

GuidebøgerLæs mere
The Brain of Berlin ved Freies UniversitetThe Brain of Berlin ved Freies Universitet

Foto af Rino Porrovecchio, 2008. "The Brain of Berlin" er en særlig bygning i Berlin Dahlem, som rummer det filologiske bibliotek ved Freie Universitet i Dahlem. Biblioteket er tegnet af ingen ringere end den britiske arkitekt Sir. Norman Foster. Hjernen stod færdig i 2005.

Det nye BerlinLæs mere
Konger, kejsere og kanslere – de tyske riger og ledereKonger, kejsere og kanslere – de tyske riger og le...

Berlin havde ingen videre politisk betydning i Tyskland før byen i 1701 blev gjort til hovedstaden i Preussen. Den tyske historier er fyldt med kejsere, Frederikker, kanslere - men hvornår var det nu det var. Herunder alle tyske ledere siden 769, hvor Karl den store var romersk kejser. De tyske kejsere har derimod haft betydning for  [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Wir waren Nachbarn - 145 jødiske øjenvidnerWir waren Nachbarn - 145 jødiske øjenvidner

Udstillingen Wir Waren Nachbarn - vi var naboer - er en samling af 145 biografier af jøder fra Bayrisches Viertel og Shöneberg-Tempelhof. Biogafierne har billeder, historier og dokumenter. En af dem er komponisten og kunsteren Ilja Berg, som i dag bor i både København, Berlin og München.

Det tredje rigeLæs mere
Quadrigaen: Det tyske sejrssymbolQuadrigaen: Det tyske sejrssymbol

På toppen af Brandenburger Tor står en flot skulptur med en stridsvogn og fire heste. Stridsvognen med de fire heste kaldes også en Quadriga - en kva'dri'ga. Quadrigaen er et symbol på triumf, sejr eller berømmelse. Inspirerede danske Bertel Thorvaldsen til Quadrigaen i Berlin - og fandt han inspiration her? Må [ ... ]

Mindesmærker og bygningerLæs mere