Musikinstrument museet - takt og tone i strenge tider

musikinstrumentmuseum

Musikinstrument museet ligger ved Kulturforum i Tiergartenstrasse og har mere end 3.500 instrumenter og de ældste instrumenter er fra 1600 tallet. Du kan fx se et "Mighty Wurlitzer" orgel til akkompagnement af stumfilm fra 1929. Orglet har 1228 piber og har stået i koncerthallen i Ferdinand Werner von Siemens's villa. Sådan en skulle man ha' sig. Se på hjemmesiden, hvornår orglet spiller.

Har du aldrig set en ægte stradivarius, automatiske instrumenter eller et fortepiano eller et Bechstein piano. Eller spilledåser fra Kalliope Musikwerke i Leipzig år 1900? Og hvad er egentlig en pølsefagot? Et sybordsklaver? Og har du glemt, hvordan en Arpeggione lyder? Og kan man lave en harmonika af glas? Og hvor praktisk er et rejse cembalo i virkeligheden? Der er så mange spørgsmål at få et musikalsk svar på når du besøger musikinstrumentenmuseet i Berlin. 

Museet byder på en Æolsharpe. Æolsharpe (tysk:Aeolsharfe eller Vindharpe) er et musikinstrument, der består af en klangkrop med udspændte strenge af forskellig tykkelse. Man stiller dem nær et vindue og vinden frembringer da helt vidunderlige og beroligende lyde. Navnet kommer af Æol eller Aiolus, som i den græske mythologi var behersker af vinden.

Du finder andre kuriøsiter som "Stok-violinen" - en stok til vandreture i det grønne og når inspirationen kommer trækker du - vupti - en specialviolin ud af stokken og spiller en melodi.

wultizer

Foto: The Mighty Wulitzer i aktion. Udviklet til stumfilm med 1228 piber og 200 registre samt lydeffekter som trommer, fuglesang, hylende vind, kirkeklokker, torden og lyn, damplokomotiver eller politisirener. Det er et apparat, som kan sige fra højt og klart. Wikipediafoto.

Lidt om spionage. The Mighty Wulitzer har en anden klang også. The Mighty Wulitzer var CIAs betegnelse for en massiv operation med undergravende virksomhed i andre lande, hvor mennesker og grupper blev rekrutteret til at arbejde mod de kommunistiske partier. Fuldstændig som det russerne lavede undergravende virksomhed ved at finansiere og understøtte fredsbevægelser i vesten og inflitrering af fagbevægelser og universtietsmiljøer.

I dag taler man om åbent om Citizien Diplomacy, men engang foregik det i dulgte og var en del af spionagens værktøjskasse. Måske CIA kaldte operationen for The Mighty Wulitzer fordi det gav dem så mange tangenter at spille på. Operationen blev afsløret i 1967 og var en stor skandale - og en stor inspiration til Hollywood. Hvis det stadig var stumfilmens dage og The Mighty Wulitzer skulle akkompagnere - så var ringen jo sluttet. Endelig er maskinpistoler skjult i violinkasser jo ikke ukendt - ihvertfald ikke i Hollywood.

Og mere spionage. Museet har også præsenteret en Theramin eller Thereminvox, som er et elektronisk instrument man spiller på uden at berøre det. Den blev udviklet af Léon Theremin (1896-1993), som var en stærkt begavet russisk radioforsker. Han var med i opløbet om at udvikle verdens første fjernsyn.

Youtube: Lille optagelse af en Theramin i funktion.

Men Léon Theremin udviklede også "The thing" som var et kæmpe amerikansk segl, som den sovjetiske ungpioneer organisation forærede den amerikanske ambassade for at styrke venskabsbåndet mellem Sovjetunionen og USA i slutningen af 1945. Den hang på ambassadørens kontor. Men "The thing" skjulte også et avanceret lytteapperat, så russerne kunne følge med i selv hviskende samtaler. Den hang frit fremme, men lyttefunktionen var naturligvis camufleret. Den blev først opdaget i 1952, hvor en britisk radiooperatør på den brittiske ambassade pludselig kunne høre med. Det inspirerede CIA og dets allierede til at udvikle tilsvarende apparater.

 

Endelig er der, tilbage på musikinstrumentmuseet, for kendere en Electronic Music Studios VCS 3 Mark II. VCS står for "Voltage controlled studio" og som er brugt til noget af det første elektroniske musik - blandt andet Pink Floyd, Brian Eno og Tangerine Dream. Der er altså lidt opsigtsvækkende guf at komme efter, men fokus er især den klassiske musik, så det er ikke her du finder Nina Hagens ituslåne guitar eller et trommesæt fra the Scorpions eller Rammstein.

Er du noget ved musikken - eller spion - er museet for dig.

Museet blev grundlagt i 1888 på en samling af Philipp Spitta og Joseph Joachim fra det kongelige musik akademi i Berlin. Museet er idag en en del af statens musik forskningsinstitut og en del af den preussiske kulturarvsfond. Museet har boet ved siden af Berliner Philharmonikerne siden 1984 og der er løbende udstillet omkring 800 instrumenter, som stadig kan spilles på. I museets koncerthal -  Curt-Sachs-Saal - er der jævnligt kammerkoncerter.

Kan du ikke få nok af musikinstrumenter - så kom om i Tiergarten og se på klokkespillet Carillon eller kør op og besøg orgelmuseet i Malchow.

http://www.sim.spk-berlin.de/

Das Musikinstrumenten-Museum
i STAATLICHES INSTITUT FÜR MUSIKFORSCHUNG
Preußischer Kulturbesitz

10785 Berlin
am Kulturforum
indgang fra Ben-Gurion-Straße

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Neubrandenburg med middelaldermur

Neubrandenburg er Mecklenburgs tredjestørste by og ligger i det sydøstlige hjørne. Kendt for især sin gotiske middelaldermur, der er verdens mest velbevarede. Muren er 7 meter høj og 2,3 kilometer lang med flere porte. Fuldstændig som i middelalderen. Flot mur, men pænt charmeforladt by set med turist&o [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Murens dokumentationscentrum - på sporet af de sid...

Berlinmuren var det store symbol på den kolde krig, delingen af tyskland og Berlin. Idag er der næsten ingen spor efter muren, der blev fjernet i løbet af 1990'erne. Den mur, som mange mennesker omkom ved i kampen for at flyve over, grave sig under, svømme uden om eller køre lige igennem. Den mur som i en generati [ ... ]

DDR og den kolde krigLæs mere
W.G. Sebald: Luftkrig og litteratur W.G. Sebald: Luftkrig og litteratur

Foto: Amerikanske bomber falder over Kreuzberg med kurs mod Oranienplatz? Anmeldelse. Bombningerne af de tyske byer under 2. verdenskrig var rædselsfulde. Kvinder, børn, murbrokker, ildstorme, kogende vand i et stort inferno. Det har været helvede på jorden. For en stor del af den tyske befolkning har der ikke være [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1945 2. maj - Berlin overgiver sig ved et sofabord1945 2. maj - Berlin overgiver sig ved et sofabord

Foto: Området omkring Tempelhof Lufthavn. Schulenburgring 2 er markeret th øverst. På tavlen ved døren til Schulenburgring 2. er der idag en mindetavle: "I dette hus var hovedkvarteret for general Chuikov, som var øverstbefalende for den 8. sovjetiske gardearme. Den 2. maj 1945 underskrev General Weidling i egensk [ ... ]

Berlins historieLæs mere
SauerkrautSauerkraut

  Sauerkraut. Sauerkraut spises til mange klassiske tyske retter og er et hovedtilbehør som fx vores rødkål. Nogle gange er eneste tilbehør sauerkraut. Det er ikke farligt og man kan lære at sætte pris på det. Det er super sundt og miljøvenligt og alt muligt godt. I Danmark hedder det surk [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
1916: Max Liebermann, Gartenlokal an der Havel1916: Max Liebermann, Gartenlokal an der Havel

Max Liebermann (1847-1935) var impressionistisk maler og et fyrtårn i det tyske kunstliv i begyndelsen af forrige århundrede. Du finder hans malerier mange steder i Berlin og især i hans landhus ved Wannsee, hvor han malede livet på søen, blomsterne i sin have. I 1912 malede han en lille biergarten ved Nikolskoe. Me [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Mindestedet RummelsburgMindestedet Rummelsburg

Rummelsburg er den del af Lichtenberg, der ligger tættest på Spree, og en lille sidegren af Spree kaldes ovenikøbet for Rummelsburger See. Tæt på Berlins centrum, og alligevel et virvar af industri, byggetomter, nybyggeri og og forfald. Rummelsburg er måske mest kendt for sit fængsel, hvor der i dag er e [ ... ]

Mindesmærker og bygningerLæs mere